OPINIONS

Μπορούσε να τον συντρίψει

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / Eurokinissi Sports)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τη δικαιότατη επικράτηση του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού και τη χαμένη ευκαιρία για θρίαμβο επί ενός κατώτερου απόψε αντιπάλου.

Ήταν ένα από τα ελάχιστα ντέρμπι των τελευταίων ετών στα οποία ο Παναθηναϊκός ήταν τόσο ανώτερος του Ολυμπιακού. Τόσες ευκαιρίες όσες δημιούργησε σήμερα στο “Απόστολος Νικολαϊδης” χωρίς να δεχθεί ούτε μία από τον “αιώνιο αντίπαλό” του; Ούτε στο 0-3 του Φαλήρου επί Γιάννη Αναστασίου!

Έχασε ευκαιρία για θρίαμβο, μα κέρδισε την ευκαιρία για να αποδείξει αυτό που... φανταζόμαστε πολλοί. Ότι η ενδεκάδα του είναι καλύτερη του Ολυμπιακού, ο οποίος έχει μεγαλύτερο βάθος στο ρόστερ του, αλλά βρίσκεται σε πολύ κακό φεγγάρι.

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 1-0 επειδή ήταν “πιο” σε όλα! Πιο ενεργητικός, πιο παθιασμένος, πιο ταχύς, πιο δυνατός, πιο μαχητικός. Και πιο καλοσχεδιασμένος από τον Μαρίνο Ουζουνίδη, ο οποίος πόνταρε στο κέφι, τα κίνητρα, τη φυσική κατάσταση και τη θετική αύρα των παικτών του.

Είχε αυτή τη φορά και την υγιή οπαδική υποστήριξη της κερκίδας που δεν ξεπέρασε τα όρια και για επίπεδο ελληνικού ντέρμπι στη Λεωφόρο ήταν... εκκλησία. Και τελικά έφτασε σχετικά εύκολα, αν και αγχωτικά στο τελευταίο πεντάλεπτο – στην επικράτηση.

Τα “εσωκομματικά” του, βέβαια, ακόμη δεν τα έχει λύσει, αλλά αυτή η νίκη σε συνδυασμό με το θέμα του γηπέδου, ίσως τον οδηγήσει σε πιο ήρεμα νερά μέχρι το τέλος της σεζόν...

ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΣΤΟ Α' ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Ο Παναθηναϊκός υπερείχε σε όλους τους τομείς στο πρώτο ημίχρονο. Δύναμη, ταχύτητα, εκρηκτικότητα, ομαδικότητα, μονομαχίες. Έχασε μετά το γκολ του Μπεργκ στο 15' τεράστια ευκαιρία να “καθαρίσει” το ντέρμπι στο πρώτο 45λεπτο. Όχι μόνο λόγω των ευκαιριών του Κλωναρίδη (19') και του Κουλιμπαλί (41'), όταν αμφότεροι σούταραν πάνω από το δοκάρι της ερυθρόλευκης εστίας.

Αλλά κυρίως διότι οι "ερυθρόλευκοι" δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τους "πράσινους" σε κανέναν χώρο! Ο Ανσαριφάρντ ήταν κεφάτος αλλά δεν έπαιρνε μπάλες. Ο Τσόρι ήταν σε καλή κατάσταση, αλλά έπεφταν πάνω του σαν καμικάζι Ζέκα – Κουρμπέλης και ενίοτε Εμποκού – Βιγιαφάνιες, ακόμη και ο Κλωναρίδης.

Ο Σεμπά ξεκίνησε καλά, αλλά μετά το 20' ο Βούζας του άλλαξε πλευρά με τον Ελιονούσι, ο Βραζιλιάνος “χάθηκε” και ο Κουλιμπαλί θύμιζε από τη δεξιά πτέρυγα υβρίδιο Λαμ – Ντάνι Άλβες. Οι Ρομαό – Μαρτίνς είχαν πνιγεί στην τρικυμία της μεσαίας γραμμής και οι δυο ακραίοι μπακ Φιγκέιρας – Σισοκό ήταν τόσο εξαντλημένοι από τη μάχη της Πόλης που δεν πέρασαν σέντρα!

Ο Παναθηναϊκός έμοιαζε κυρίαρχος παντού. Ο Ολυμπιακός έβαλε τη μπάλα στην πράσινη μεγάλη περιοχή πρώτη φορά στο 10', έκανε ένα σουτ με τον Καρίμ στο 13΄ και ουσιαστικά επί 30 λεπτά έπαιζε άμυνα προσπαθώντας να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Την ίδια στιγμή οι "πράσινοι" έπαιρναν απίστευτη “βρώμικη δουλειά” από Εμποκού – Βιγιαφάνιες – Κλωναρίδη που πρέσαραν σαν τρελοί στην πρώτη ζώνη (γι' αυτό και ο Βούζας στο 30' έδωσε εντολή στον Τσόρι να παίξει δέκα μέτρα πίσω σανplay maker), φόρτωσαν τη δεξιά τους πτέρυγα, είχαν απίστευτη αυτοπεποίθηση μετά το 1-0 και δεν έκαναν αμυντικές γκάφες και επιπόλαια λάθη στοpassing game.

Εξαίρεση το τάκλιν του Μολέντο στον Κουρμπέλη δέκα μέτρα έξω από την περιοχή, στο οποίο ο Κομίνης λανθασμένα υπέδειξε φάουλ υπέρ του Παναθηναϊκού στο 38'! Τρία φάουλ ήταν όλα κι όλα τα σφάλματα του ρέφερι απόψε...

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΥΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ

Ο Βούζας σωστά αντικατέστησε τον ανύπαρκτο Μαρτίνς στο 57' με τον Ανδρούτσο, λάθεψε όμως στην αλλαγή του Φορτούνη πέντε λεπτά αργότερα. Δεν έπρεπε να αντικαταστήσει τον Αργεντινό, αλλά τον άφαντο Σεμπά. Βάζοντας τον Φορτούνη αριστερά, θα περιόριζε τα ανεβάσματα του Κουλιμπαλί και θα είχε μια περισσότερη επιλογή για πάσα, σέντρα, στημένη φάση, σουτ.

Ο Ουζουνίδης τράβηκε έξι – οκτώ μέτρα πίσω τις δυο πρώτες ζώνες του, θέλοντας πλέον να περιμένει τον Ολυμπιακό, παίζοντας με κάθετες και “1-2” στην πλάτη των στόπερ ή στα κενά τους με τους Φιγκέιρας – Σισοκό που έδειχναν και φοβισμένοι και κουρασμένοι.

Το πλάνο του Ουζουνίδη ήταν σωστό, αλλά ο προπονητής κάνει σχέδια επί χάρτου. Τι έκαναν οι παίκτες του επί χόρτου; Ο Μπεργκ άστοχο πλασέ στο 57' (από πάσα του Ζέκα), ο Εμποκού σερβίρει άουτ στο 69', τη στιγμή που περίμεναν τη μπουκιά στο πιάτο Μπεργκ – Κλωναρίδης, ο Κογκολέζος σουτάρει πάνω στον Καπίνο από την ασίστ του τούρμπο Κουλιμπαλί στο 74'. Ανίκανος ο Παναθηναϊκός να “τελειώσει” ένα εύκολο βάσει απόδοσης ματς, θρίλερ στο τέλος! Ρέστα για μια στατική φάση ο Βούζας με Καρντόσο,nadaο Ολυμπιακός διότι ο Παναθηναϊκός δεν ξεφούσκωσε και έπαιξε πιο προσεκτικά.

ΜΗΔΕΝ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΑ ΝΤΕΡΜΠΙ

Ο Παναθηναϊκός νίκησε καθαρά και δίκαια, χάνοντας τεράστια ευκαιρία για ευρύ σκορ και σπάνιο θρίαμβο. 12-1 οι τελικές προσπάθειες, ένα γκολ και έξι ευκαιρίες οι "πράσινοι", μηδέν ευκαιρίες οι "ερυθρόλευκοι". Χειρότερη η παρουσία του πρωταθλητή συγκριτικά με τις αναμετρήσεις του εναντίον ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, η πιο πειστική εμφάνιση του Παναθηναϊκού! Με τον Ουζουνίδη στον πάγκο δεν δέχθηκε γκολ σε τρία εντός έδρας ντέρμπι (1-0 τον ΠΑΟΚ, 0-0 εναντίον της Ένωσης) μα σήμερα ο προπονητής του Παναθηναϊκού δικαιούται τον τίτλο του πρωταγωνιστή.

Διότι οι παίκτες του ήταν άστοχοι, ο Στέφανος Καπίνο έδειξε την κλάση και τα ψυχικά χαρίσματά του, οι "πράσινοι" ποδοπάτησαν ποδοσφαιρικά τον αντίπαλό τους και δικαιούνται να αισιοδοξούν ενόψει των ημιτελικών Κυπέλλου, οποιοσδήποτε κι αν είναι ο αντίπαλός τους.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ(Μαρίνος Ουζουνίδης): Οδ. Βλαχοδήμος 5 – Κουλιμπαλί 7, Χουλτ 6, Κουτρουμπής 6, Μολέντο 6 – Κουρμπέλης 8, Ζέκα 7, Εμποκού 7 (87' Μπουμάλ - ) Βιγιαφάνιες 6 (77' Λουντ 3) – Κλωναρίδης 7 (77' Λέτο 5), Μπεργκ 7

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ(Βασίλης Βούζας): Καπίνο 9 – Φιγκέιρας 4, Σισοκό 3, Μποτία 6, Ντα Κόστα 5 – Ρομαό 4, Μαρτίνς 2 (57' Ανδρούτσος 4), Τσόρι 6 (63' Φορτούνης 4) – Σεμπά 3, Ελιονούσι 5(81' Kαρντόσο 4), Ανσαριφάρντ 4.

*Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ