OPINIONS

Μια ασπιρίνη στη Λεωφόρο

Μια ασπιρίνη στη Λεωφόρο
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την αυριανή αναμέτρηση Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ, τα πρότζεκτς των δύο ομάδων και το βάρος σε καθεμιά για μια επιτυχία που θα τους «φτιάξει» την καθημερινότητα.

Χαρακτηρίζεται από ένα παράδοξο το αυριανό – φαινομενικά «αδιάφορο» για πολλούς – ματς της Λεωφόρου. Αν ρίξει κάποιος μια ματιά στη βαθμολογία, θα διαπιστώσει ότι έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία για τον κατακερματισμένο από τραυματισμούς και βασανισμένο από τα προεδρικά «φύγε συ – έλα συ» ΠΑΟΚ.

Από πάνω του πλέον ο Πανιώνιος που έχει παίξει με Ολυμπιακό – Παναθηναϊκό και τον «έχει» στη Νέα Σμύρνη, δύο αγωνιστικές πριν το φίνις. Και σε απόσταση δύο βαθμών ο πολύπαθος εφέτος Αστέρας Τρίπολης, που ταξιδεύει σε δύο εβδομάδες στην Τούμπα, αλλά ήδη έχει χάσει πολλές ευκαιρίες και δεν έχει αντιμετωπίσει στον β' γύρο ούτε τον Ατρόμητο, ούτε έναν από το «Βig -4»! Όμως παρότι στον «Δικέφαλο» έλαχε και η δυσκολότερη κλήρωση στο Κύπελλο (με την καλύτερη ομάδα και εκτός έδρας ρεβάνς) και διακυβεύεται πλέον η συμμετοχή του σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, έχει ο Παναθηναϊκός το βάρος για νίκη αύριο!

Όχι τόσο πολύ λόγω της δικής του εικόνας ή της έδρας. Κυρίως λόγω της εικόνας και των απουσιών του ΠΑΟΚ. Εξω οι Αθανασιάδης – Μπερμπάτοφ, έξω (πιο σημαντικό αυτό) οι Ροντρίγκες – Ζάιρο – Βίτορ. Στα έξι τελευταία παιχνίδια του, σε 10 ώρες ποδοσφαίρου, έχει πετύχει δύο γκολ. Ένα με τον Μακ εναντίον του Ατρόμητου στην Τούμπα και ένα (αυτογκόλ κατ’ ουσία) του Πέλκα, στον πρώτο προημιτελικό με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη. Δυο ισοπαλίες με τους Κυανέρυθρους, δυο εκτός έδρας ήττες με 1-0 από Ολυμπιακό και ΑΕΚ, εντός έδρας ισοπαλία με τον Ατρόμητο, ήττα από τον Ηρακλή με τα γνωστά παρεπόμενα. Αυτός είναι ο ΠΑΟΚ του τελευταίου μήνα, από τον οποίο αποχώρησαν Αγγελίδης – Βεζυρτζής – Αρνεσεν και εισήλθαν οι «ενδεκαδάτοι» Βελλίδης – Χατζηισαϊας. Προσθέστε τις θλάσεις και την πιεστική ατμόσφαιρα και έχετε το «κάδρο». Κι όμως, έχω την αίσθηση πως αυτός ο ΠΑΟΚ έχει βάσιμες ελπίδες να φύγει από τη Λεωφόρο με χαμόγελο! Οι λόγοι πολλοί.

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

  1. Οι πολλές απουσίες συσπειρώνουν τους… υπόλοιπους που θα επιλεχθούν από τον Τούντορ. Λείπουν τα «αστέρια». «Πάμε να παίξουμε αυτό που μπορούμε» λοιπόν, και ό,τι βγει.

  2. Ο ΠΑΟΚ – όσο παράξενο κι αν ακούγεται – θα παίξει αποφορτισμένος. Μακριά από την τοξική αυτή την περίοδο, Τούμπα. Με το βάρος του φαβορί στον Παναθηναϊκό.

  3. Θα έχει πολλούς νεαρούς παίκτες στην ενδεκάδα του, με ισχυρά κίνητρα και πολλά τρεξίματα. Κάτσε, Τσίμιροτ, Πέλκας, Μυστακίδης, Κίτσιου, Λέοβατς. Εξτρα κίνητρα και για τους δυο νέους Βελλίδη. Χατζηισαϊα.

  4. Ο Παναθηναϊκός κατ’ ανάγκη (απουσίες) και κατ’ επιλογή (δοκιμές Στραματσόνι), «σταθερή» ενδεκάδα δεν έχει βρει. «Τρέχει» αρνητικό ρεκόρ γκολ 30 ετών εντός έδρας (4 διαδοχικά ματς χωρίς γκολ). Δυσκολεύεται ακόμη και ευκαιρίες να δημιουργήσει με «κλειστές» άμυνες.

  5. Εναντίον του Ολυμπιακού (αδικήθηκε από τη διαιτησία) και της ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε δύσκολα. Ηττήθηκε επειδή δεν μπόρεσε να πατήσει στην αντίπαλη περιοχή. Στα 30-35 λεπτά κάθε αγώνα είχε εκείνος τον – ανούσιο - έλεγχο. Αύριο θα παίξει με αντεπιθέσεις και τους ταχείς Μακ – Μυστακίδη, όχι τους αργούς Κλάους – Μπερμπάτοφ.

ΤΟ ΦΑΒΟΡΙ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Φαβορί, βεβαίως, παραμένει ο Παναθηναϊκός. Όχι λόγω έδρας. Αλλά…

  1. Επειδή έχει περισσότερες «προσωπικότητες» και περισσότερη πείρα στην ενδεκάδα του.

  2. Επειδή οι «νέοι» του είναι διψασμένοι και ο συναγωνισμός για μια θέση στην ενδεκάδα (ή και στην 18άδα) είναι πλέον έντονος.

  3. Επειδή ο Μπεργκ είναι σε καλή φάση, έχει πετύχει 7 γκολ σε 9 ματς με τον Δικέφαλο και με τον Χατζηισαϊα είχε κάνει πάρτι στο πρόσφατο ματς με τον Πανιώνιο, ασχέτως του τελικού 0-0.

  4. Επειδή αν προηγηθεί, μου φαίνεται (και λόγω λογικής Στραματσόνι) απίθανο το ενδεχόμενο ανατροπής με αποθέματα ικανότητας και σθένους από τους πιτσιρικάδες του ΠΑΟΚ.

  5. Επειδή αποδεδειγμένα αυτή η ομάδα την τελευταία διετία όταν… χάνει τους στόχους της, βρίσκει τα αποτελέσματα που θέλει.

Το παυσίπονο και η επόμενη σεζόν

«Ασπιρίνη» θα είναι και για τους δύο το θετικό αποτέλεσμα. Τίποτα περισσότερο. Τα εφετινά πρότζεκτς τους έχουν αποτύχει και ήδη αμφότεροι ουσιαστικά «χτίζουν» την επόμενη σεζόν. Ο Παναθηναϊκός με εννέα καινούριους παίκτες και νέο προπονητή, ο ΠΑΟΚ με αλλαγές στο στελεχιακό δυναμικό του. Δυο ομάδες χωρίς τεχνικό διευθυντή ουσιαστικά! Θα βοηθηθεί ο ΠΑΟΚ από το «Χ2» να αναπνεύσει στην τελική ευθεία προς τα πλέι οφ και τους ημιτελικούς με τον Ολυμπιακό. Θα βοηθηθεί ο Παναθηναϊκός από τον «άσο» να προχωρήσει με χαμόγελο προς τα ντέρμπι με την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό.

Ο γηπεδούχος θα χρειαστεί μεγάλη στήριξη από τους ακραίους μπακ του για να σπάσει την αντίπαλη άμυνα. Δύσκολα θα χτίσει φάσεις από τον κεντρικό άξονα. Ο φιλοξενούμενος καλείται να ευστοχήσει στις λιγοστές ευκαιρίες που αναμένεται να δημιουργήσει (μην περιμένει κάποιος να παίξει… φουλ επίθεση ο Στραματσόνι που ελλείψει Ζέκα θα βάλει δύο μπροστά από την τετράδα της άμυνας). Και να αξιοποιήσει τις συγκυρίες που θα του δώσει το παιχνίδι (στατικές φάσεις, λάθη του αντιπάλου).

Όποιος τα καταφέρει, κερδίζει ηρεμία. Και έναν πιο ευδιάθετο κόουτς. Πρώτο ντέρμπι για τον «Στράμα» που απέτυχε στο Κύπελλο. Τελευταίο εκτός έδρας ντέρμπι πρωταθλήματος για τον Τούντορ που μοιάζει να έχει ημερομηνία λήξης. Αλλά με τον Ιβάν, ποτέ δεν ξέρεις…

  • Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ