OPINIONS

Μην δυσκολεύεις τη ζωή του Μπεργκ

Μην δυσκολεύεις τη ζωή του Μπεργκ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

O Γιάννης Σερέτης γράφει για τα αίτια της πρώτης ήττας του Παναθηναϊκού και την πρώτη «υπό πίεση» κατάσταση που καλείται να διαχειριστεί φέτος.

Ξανά ο Ρασβάν Λουτσέσκου λοιπόν! Πάλι αυτός, πάλι η Ξάνθη! Όπως πέρυσι, όταν επί Στραματσόνι ήταν η μοναδική που νίκησε 1-0 στη Λεωφόρο. Ο κακός δαίμονας του Παναθηναϊκού τα τελευταία τρία χρόνια. Επτά ματς με τον Ρουμάνο στον πάγκο, μόνο δύο ήττες! Εντός – εκτός, σε πρωτάθλημα – Κύπελλο (αποκλεισμός πρόπερσι). Έχει τον τρόπο του, έχει τον τρόπο της απέναντι στους πράσινους…

Πρώτη φορά υπό πίεση

Το ματς ήταν δύσκολο εξ αρχής για τον Παναθηναϊκό, που δεν ήταν «μαζεμένος» στο Κορωπί. Διεθνείς, τραυματισμοί, λίγο από όλα. «Μια αποτυχία εναντίον ασθενέστερου αντιπάλου θα προκαλέσει πιο έντονους τριγμούς συγκριτικά με την περυσινή σεζόν, διότι θα είναι κοστοβόρα στη μάχη για το πρωτάθλημα και η Ξάνθη είναι για πρώτη φορά πλήρης εφέτος, προερχόμενη από δύο διαδοχικά 0-0, στην Τούμπα και εντός έδρας με τον Ατρόμητο. Ο Λουτσέσκου είναι ικανότατος και προσγειωμένος. Η ομάδα του, παρότι έχει μόλις δύο βαθμούς, κατέθεσε πολύ καλύτερο πρόσωπο μακριά από την έδρα της: και στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ στην πρεμιέρα παρά το 4-1 και στην Τούμπα όπου αγωνίστηκε για 25 λεπτά με παίκτη λιγότερο και απέσπασε ισοπαλία». Αυτά αναφέραμε προχθές, στην απόπειρα προσέγγισης του αγώνα.

ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ Ο «ΣΤΡΑΜΑ»

Ήταν δύσκολο για τον Παναθηναϊκό, το έκανε ακόμη πιο δύσκολο ο Στραματσόνι με την αρχική επιλογή ενδεκάδας. Στο ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα, όταν πάλι απουσίαζε ο Ιμπάρμπο, ο Λέτο είχε συμπεριληφθεί στο αρχικό σχήμα. Σε 4-4-2. Χθες ήταν πάλι νοκ άουτ ο Κολομβιανός, αλλά Λέτο και Εμποκού έμειναν στον πάγκο. Προτίμησε ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ να βάλει μέσα και τους τρεις μεσοεπιθετικούς του. Προφανώς για να μην «αδικήσει» Λουντ και Βιγιαφάνιες και για να πάρει ενέργεια – εκρηκτικότητα – πάσα – τρεξίματα – σουτ από τον Γουακάσο, ο οποίος δεν παίζει στη Λιέγη την Πέμπτη.

Μόνος του ο Μπεργκ μεταξύ Λισγάρα – Φλίσκα – Καμαρά; Τα έχουμε δει και πέρυσι όταν έπαιζε έτσι ο Παναθηναϊκός: πρώτη τελική προσπάθεια του Σουηδού στο 73’, στα… περιστέρια. Όταν δυσκολεύεις τη ζωή του Νο1 φορ του πρωταθλήματος και του top παίκτη σου, δυσκολεύεις τη ζωή της ομάδας σου και τη δική σου.

Μην δυσκολεύεις τη ζωή του Μπεργκ

Αυτό ήταν το Νο 1 λάθος του Στραματσόνι. Το Νο 2 ήταν η εντολή να παίρνει ο Λεντέσμα ως τρίτος στόπερ τη μπάλα από πολύ χαμηλά στο πρώτο ημίχρονο. Να παίζει μεταξύ Σαμπά και Μολέδο που ανοίγονταν στα άκρα, ώστε να βοηθά στο σπάσιμο του πρέσινγκ της Ξάνθης. Σφάλμα. Αχρείαστος εκεί ο Αργεντινός play maker. Έχασε ο Παναθηναϊκός για 30 λεπτά την κάθετη πάσα και τον συντονισμό της μεσαίας γραμμής του, ενώ ταυτόχρονα αναγκαζόταν ο Βιγιαφάνιες να φεύγει από τη θέση του δεξιού εξτρέμ, να ξοδεύει δυνάμεις και να κινείται στη μεσαία γραμμή πολύ μακριά από την αντίπαλη περιοχή.

Έχασε ο Παναθηναϊκός τα πρώτα 30 λεπτά μ’ αυτή τη διάταξη και ό,τι καλό δημιούργησε, το έχτισε από την αριστερή πτέρυγά του, με Χουλτ – Γουακάσο. Ήρθε και το απίθανο-απίθανο φάουλ του Πάμπλο Ντε Λούκας στο 34’ (ίδιο με του Πάμπλο Γκαρσία στον Αλέξη Τζόρβα πριν από έξι χρόνια στην Τούμπα) και… έδεσε το «γλυκό» στο ημίχρονο.

Ο ΒΑΣΙΛΑΚΑΚΗΣ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΜΑΤΣ

Ο Στραματσόνι έβαλε τον Λέτο (αντί του Γουακάσο) για να παίξει με 4-4-2 από το 46’, δηλαδή παρέταξε τη διάταξη με την οποία θα έπρεπε να είχε προτιμήσει από το πρώτο λεπτό. Αύρα και εξέδρα έφεραν την ανακατωσούρα στην περιοχή της Ξάνθης, η ισοφάριση ήρθε σχετικά γρήγορα από την ανοησία του Σολτάνι που έπεσε στο γρασίδι για να διακοπεί το ματς μετά από κόντρα με τον Λεντέσμα (και έβγαλε αντεπίθεση με παίκτη παραπάνω ο Παναθηναϊκός, κατάληξη η ισοφάριση του Λέτο), αλλά η καθοριστική φάση του ματς είναι η γκολάρα του Βασιλακάκη.

Μην δυσκολεύεις τη ζωή του Μπεργκ

Μόλις πέντε λεπτά μετά την ισοφάριση. Πρώτη χαμένη μονομαχία του Μολέδο από τον Γιουνές, σηκώνει το κεφάλι, βλέπει τον «Άγγλο ασθενή» εκτός εστίας, τρομερό 1-2. «Ήμασταν τυχεροί, αλλά για να νικήσεις σε τέτοια ματς, την χρειάζεσαι την τύχη. Τον είχα παρατηρήσει στο πρώτο ημίχρονο ότι παίζει πολύ εκτός εστίας και το δοκίμασα» είπε μετά το τέλος του ματς ο MVP του αγώνα (όχι για το γκολ, αλλά για τις καλύψεις και το πρέσινγκ του) και δίκιο είχε. Σε 66 ματς εδώ και δυόμισι χρόνια έχει πετύχει τρία γκολ: και τα τρία εναντίον του Παναθηναϊκού!

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Εκτός από τα σφάλματα του Στιλ, όμως, αν υπάρχει κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχεί έντονα τον Παναθηναϊκό και τον Στραματσόνι είναι η διαχείριση της αναμέτρησης μετά το 1-2, στα τελευταία 25 λεπτά. Μόνο μία φάση από σουτ (του δραστήριου Εμποκού που μπήκε ως αριστερός εξτρέμ σε κλειστή άμυνα), μηδέν από διεισδύσεις και κάθετες πάσες, τρεις ευκαιρίες, όλες από στατικές φάσεις και γιόμες (δύο του Λέτο, μια του Σαμπά).

Πάθος, πίεση, κόπος ναι, τρόπος, όμως, όχι. Θα μπορούσε να ισοφαρίσει ο Παναθηναϊκός, αλλά αν το πετύχαινε θα ήταν με ανορθόδοξο τρόπο. Βιγιαφάνιες και Λεντέσμα «γέμιζαν» για κεφαλιά ή «μελέ» με Μπεργκ – Λέτο – Μολέδο – Σαμπά ή και Εμποκού – Ρινάλντι (στα τελευταία λεπτά) μέσα στην περιοχή στα τελευταία πέντε λεπτά.

ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ

Για την Ξάνθη ήταν η πρώτη – πανάξια – νίκη και όποιος είχε παρακολουθήσει πώς είχε αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα (0-0 με δέκα παίκτες για 25 λεπτά) δεν παραξενεύτηκε ούτε από την αρχική διάταξη, ούτε από τις αλλαγές του Λουτσέσκου στο Β' μέρος (Νιέτο για αντεπιθέσεις, τρεις φορές αλλαγή δεξιού μπακ, Καρασαλίδης για έξτρα βοήθεια εντός περιοχής, δεν του βγήκε ο Λάζιτς).

Για τον Παναθηναϊκό, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Η ισοπαλία στο Αγρίνιο είχε «καλυφθεί» από τα λάθη του επόπτη και από την ήττα του Ολυμπιακού στη Λάρισα, οι ήττες από Άγιαξ και Θέλτα δεν είχαν κυκλοφορήσει αρνητικά ιόντα στην ατμόσφαιρα. Για πρώτη φορά από την αρχή της σεζόν βρίσκεται υπό πίεση και «από κάτω». Η τεράστια χαμένη ευκαιρία για το 3/3 (με Ξάνθη – Βέροια – Ηρακλή) φέρνει τον Ολυμπιακό στην κορυφή και οι Ερυθρόλευκοι έχουν βγάλει πιο δύσκολο πρόγραμμα (ΑΕΚ και Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη) και υποδέχονται τους Πράσινους σε τρεις εβδομάδες.

Για να πάρει τίτλο ο Παναθηναϊκός χρειάζεται υπερβάσεις στα ντέρμπι και στα δύσκολα εκτός έδρας ματς, σε συνδυασμό με ελάχιστες απώλειες στη Λεωφόρο. Και σήμερα πέταξε τρεις «ανεπανόρθωτους» βαθμούς…

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Στιλ 2, - Μέστο 4, Χουλτ 5, Μολέδο 5, Σαμπά 5,- Λεντέσμα 6, Ζέκα 4, Λουντ 3, Γουακάσο 4, Βιγιαφάνιες 5, Μπεργκ 3. ΑΛΛΑΓΕΣ: Λέτο 5, Εμποκού 4, Ρινάλντι –.

ΞΑΝΘΗ: Ζίβκοβιτς 6 - Μπαξεβανίδης 5, Χατζητερζόγλου 5, Λισγάρας 7, Φλίσκας 6 – Καμαρά 6, Ντε Λούκας 6, Σολτάνι 4, Βασιλακάκης 6, Γιουνές 5. ΑΛΛΑΓΕΣ: Νιέτο 5, Λάζιτς 4, Καρασαλίδης 5.

Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Έριξε τον Παναθηναϊκό από την κορυφή η Ξάνθη 2-1 μέσα στη Λεωφόρο
Βασιλακάκης: "Το είχα στο μυαλό μου, ο Στιλ παίζει έξω"
Στραματσόνι: "Είχαμε αρκετούς παίκτες σε κακή μέρα"
Λουτσέσκου: "Τεράστια νίκη για εμάς, αποτέλεσμα της δουλειάς μας"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ