OPINIONS

Μεταγραφή "πολυμετοχικού"

Μεταγραφή "πολυμετοχικού"
Αλφάρο

Ο Γιάννης Σερέτης αναλύει τις παραμέτρους της επικείμενης μεταγραφής του Ισπανού μεσοεπιθετικού στον Παναθηναϊκό.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Η’… καλώς τον κι ας άργησε. Αυτό θα ήταν ένα ταιριαστό καλωσόρισμα στον Αlejandro Alfaro. Όταν έρθει. Γιατί ακόμη 100% συμφωνία μεταξύ του ίδιου και της Μαγιόρκα για την αποζημίωσή του δεν έχει επιτευχθεί και είναι ζητούμενο αν θα έχει υπογράψει μέχρι την Τετάρτη προκειμένου ο Ισπανός μεσοεπιθετικός να αποκτήσει δικαίωμα συμμετοχής στα δύο ματς εναντίον της Μίντιλαντ, την οποία (παρεμπιπτόντως) ο Παναθηναϊκός πετυχαίνει στο pick της!

Τον χρειαζόταν ο Παναθηναϊκός; Δεν θέλει ρώτημα. Αυτός ο Παναθηναϊκός, ο «μνημονιακός» (το έχουν ξεχάσει πολλοί μετά την περυσινή «έκπληξη- έκρηξη» στο φινάλε της σεζόν, αναμενόμενο για μένα, Έλληνες είμαστε, καταγράφεται και στις εγγραφές της Συμμαχίας, αλλά είναι διαφορετικό θέμα που θα το αναλύσουμε στο τέλος της μεταγραφικής σεζόν), χρειάζεται ΚΑΘΕ παίκτη με την ποιότητα και τις παραστάσεις του Αλφάρο.

Αυτή, είναι μεταγραφή επιπέδου «πολυμετοχικού» Παναθηναϊκού. Όπως ήταν πέρυσι οι μεταγραφές του Μπεργκ και του Πράνιτς. Είναι ο παίκτης που έρχεται ασφαλώς για να παίξει ΒΑΣΙΚΟΣ και ο μοναδικός ως τώρα από τους μετρημένους στα δάχτυλα νέους του Παναθηναϊκού που θεωρητικά μπορεί να κάνει τη διαφορά. Να ανεβάσει το επίπεδο της ομάδας. Χρήσιμοι μπορεί να είναι ο Μπούρμπος και ο Μπούι, ίσως και ο Στυλ. Να ανεβάσουν το επίπεδο και την κλάση του συνόλου δεν μπορούν.

Αλφάρο λοιπόν. Ο,τι γουστάρετε για την καριέρα, τη ζωή, τα likes του και πολλές ποδοσφαιρικές πινελιές μπορείτε να τα βρείτε στο υπέροχο αφιέρωμα με story, φωτογραφίες και videos που επιμελήθηκε ο Θανάσης Κρεκούκιας. Πάμε στο παρασύνθημα. Δηλαδή στο «Aλφάρο + Παναθηναϊκός».

Γιατί τον χρειάζεται;

Για πολλούς λόγους. Κυρίως για το ευκολότερο γκολ και την ασίστ που του λείπει, αλλά και για το σουτ εκτός περιοχής. Όχι μόνο γι’ αυτά. Και για να δώσει στον Αναστασίου τη δυνατότητα να παίξει και 4-3-3 με έναν «κανονικό» εξτρέμ (όπως είναι ο ανέτοιμος Μπαϊράμι, μπορεί να γίνει ο Κλωναρίδης και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ούτε μπορεί να γίνει ο Καρέλης που έχει άλλα χαρίσματα).

Τι ξεχωριστό έχει ο Αλφάρο που λείπει από τον ΠΑΟ;

Τον συνδυασμό. Δηλαδή: μοιάζει ποδοσφαιρικά με τον Χάρη Μαυρία (και σε σωματότυπο καταπληκτικά με τον καλό Γιάννη Χλωρό του Αιγάλεω), αλλά είναι 28 ετών, αναθρεμμένος στην ακαδημία της Σεβίλλης, με «γεμάτες» σεζόν, χωρίς τραυματισμούς και παντός είδους εξωποδοσφαιρικά μπλεξίματα. Με δεκάδες ματς εναντίον καταπληκτικών ομάδων και εκκωφαντικών αντιπάλων. Αρα, εμπειρία από πολύ πιο δύσκολα. Πάμε παρακάτω: κλειστή ντρίμπλα, σέντρα, σουτ, εκτέλεση «μιας επαφής» μέσα στην περιοχή. Και εκτελεστικός και «εγκεφαλικός». Μπορεί να παίξει εξτρέμ στις δύο πτέρυγες, παρτενέρ του Μπεργκ σε 4-4-2, αλλά και «δεκάρι» σε «ρόμβο» στην ίδια διάταξη αντί των Ατζαγκούν/Ντίνα που χρησιμοποιούνται ως τώρα στη θέση. Κάποιοι Ισπανοί λένε ότι του λείπει η «ψυχή» και το τσαγανό μέσα στο ματς. Να το δούμε, δεν το αποκλείουμε. Διότι υπάρχει και ένα μεγάλο αναπάντητο ζητούμενο: «Γιατί δεν τον πήρε μια μεσαίου επιπέδου ομάδα της Primera»; Eλα ντε!

Τι σχέση έχει η απόκτησή του με τον Αμπεϊντ;

Εκ πρώτης όψεως μόνο μία! Ο Αλφάρο δεν είναι μέσος που σκοράρει και μαρκάρει, όπως ο Αλγερινός. Σπανίως θα τον δούμε πίσω από τη σέντρα. Είναι επιθετικός που δημιουργεί και σκοράρει. Μπορεί, όμως, να παίξει ως «δεκάρι», πίσω από τους δύο επιθετικούς, διάταξη που μάλλον θα προτιμήσει ο Αναστασίου. Ο δεύτερος συσχετισμός που μπορεί να γίνει, αγγίζει το μπάτζετ. Αν, δηλαδή, αποφάσισαν τα χρήματα που προόριζαν για τον Αλγερινό, τελικά να τα διαθέσουν για περισσότερα γκολ. Και κυρίως: για πιο εύκολο γκολ!

Μεταγραφή "πολυμετοχικού"
Αλφάρο

Διότι, ναι, ο Παναθηναϊκός διαχειρίστηκε και εντός γηπέδου και από τον πάγκο του (παίκτες + προπονητής) ανώριμα τη ρεβάνς μετά το 1-0 επί της Σταντάρ, όμως η πρόκριση χάθηκε από την επίθεση. Εκτός και εντός έδρας. Από την αστοχία. Με οκτώ «καθαρές» ευκαιρίες και τρία δοκάρια εναντίον μιας ταλαντούχας ομάδας, η οποία όμως προχθές έφαγε πέντε γκολ από τη Μουσκρόν και μετράει δυο διαδοχικές ήττες στο Βέλγιο.

Τίνος τη θέση θα πάρει στην ενδεκάδα;

Θα φανεί στο… χειροκρότημα. Ανάλογα με τον χαρακτήρα του αγώνα, τις ιδιαιτερότητες του αντιπάλου, τη διάταξη του Παναθηναϊκού. Δεδομένα έρχεται για «βασικός». Σίγουρα μπορεί να βοηθήσει σε διαφορετικού τύπου αγώνες. Και στα «ευρωπαϊκά» ματς και τα ελληνικά ντέρμπι με την ταχύτητα, την τεχνική και την κλάση του, μα και στα «κλειστά» παιχνίδια της Λίγκας, με το σκοράρισμα εντός περιοχής, την πάσα του, την ντρίμπλα του, το «ξεκλείδωμα». Εχω την εντύπωση πως τουλάχιστον αρχικά δεν θα τον δούμε «στη γραμμή», σε 4-3-3, αλλά είτε δεύτερο επιθετικό, είτε πίσω από επιθετικό δίδυμο σε 4-4-2.

Θα πάρει και μέσο ο Παναθηναϊκός;

Παραμένει ανοιχτό ένα μικρό παράθυρο, αλλά δεν είναι μεγάλες οι πιθανότητες. Ισως αυξηθούν, αν τα καταφέρει εναντίον της Μίντιλαντ, που έρχεται επικεφαλής της βαθμολογίας, φορτσάτη, με αυτοπεποίθηση στο ζενίθ και 11 γκολ σε 5 ματς πρωταθλήματος για να σκοράρει και μέσα στη Λεωφόρο την Πέμπτη. Με τον Αλφάρο «καλύπτεται» στη δημιουργικότητα, δηλαδή δεν χρειάζεται ΚΑΙ «δεκάρι» όπως έλεγαν πολλοί, ή έναν παίκτη «τύπου» Νίνη. Ανασταλτικά, το δίδυμο Πράνιτς/Μπούι στη θέση του «μέσα αριστερά» δεν φαίνεται τόσο αποτελεσματικό όσο το «Πράνιτς/Αμπεϊντ». Ο νεαρός Ολλανδός, όπως φάνηκε και στο φιλικό ματς με την Παναχαϊκή, είναι… «μπαλάτος». Να πάρει τη μπάλα, να τη μοιράσει, να σουτάρει, να ψάξει την ασίστ, να συνδράμει στην κατοχή μπάλας. Προς το παρόν όχι να πιέσει για κλεψίματα, να κάνει τάκλιν, να αμυνθεί αποτελεσματικά, να τρέξει ασταμάτητα. Ας μην λησμονούμε ωστόσο, την εξέλιξη και την πρόοδο του Αμπεϊντ κατά τη διάρκεια της περυσινής σεζόν, μπορεί να συμβεί το ίδιο και με τον συνομήλικό του, Μπούι.

Γιατί στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι ο Παναθηναϊκός ίσως αποκτήσει και νεαρό επιθετικό;

Διότι ο Αναστασίου το σκέφτεται! Ως «εναλλακτική»! Δύο τινά σ’ αυτή την περίπτωση. Είτε έχει… τρομοκρατηθεί τόσο πολύ ο κόουτς λόγω της εκκίνησης στη σεζόν (πάμπολλες χαμένες ευκαιρίες με Σταντάρ, προβλήματα αγωνιστικά/ιατρικά ο Πέτριτς, αναξιόπιστος στο γκολ ο Καρέλης, λείπουν τα «συμπληρωματικά» γκολ του Αμπεϊντ), είτε ενδέχεται κάποιος να… χαιρετήσει! Διότι με Μπεργκ, Πέτριτς, Αλφάρο, Καρέλη, Κλωναρίδη, ίσως Μπαϊράμι και νέο επιθετικό, ποιος θα… πρωτομένει εκτός 18άδας;

OI ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥ ΑΛΦΑΡΟ

ΣΕΖΟΝ ΟΜΑΔΑ ΚΑΤΗΓ. ΣΥΜΜ. ΓΚΟΛ ΑΣΙΣΤ

2005-2006 Σεβίλλη Primera 2 - -

2006-2007 Σεβίλλη Primera 14 1 2

2007-2008 Σεβίλλη Β Segunda B 35 7 -

2007-2008 Σεβίλλη Primera 4 - -

2008-2009 Τενερίφη Segunda 43 20 -

2009-2010 Τενερίφη Primera 36 7 5

2010-2011 Σεβίλλη Primera 26 7 2

2011-2012 Mαγιόρκα Primera 35 3 2

2012-2013 Mαγιόρκα Primera 31 7 2

2013-2014 Mαγιόρκα Segunda 39 9 9

  • Σε κάθε σεζόν συμπεριλαμβάνονται οι συμμετοχές του σε όλες τις διοργανώσεις.

  • Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ