OPINIONS

Ξεπούλημα διάλυσης

Ξεπούλημα διάλυσης

O Γιάννης Σερέτης γράφει για την κατάσταση διάλυσης στον Παναθηναϊκό, ο οποίος κάνει τα πάντα για να πουλήσει τους σημαντικούς παίκτες του σε ομάδες που ανήκουν… πρώην ανταγωνιστές του, λόγω του απίστευτου καλοκαιρινού τριμήνου του Γιάννη Αλαφούζου.

Για το πόσο απρόβλεπτος είναι ο Γιάννης Αλαφούζος δεν χρειάζεται απόδειξη. Ξεκίνησε για την εξυγίανση του Παναθηναϊκού με χαμηλό μπάτζετ και μετά από δύο χρόνια πήρε τον Εσιέν. Του έφτιαξε την ομάδα που πήρε Κύπελλο ο Νίκος Νταμπίζας και τον απέλυσε. Προσέλαβε τον Αντρέα Στραματσόνι, μιλώντας για τη δουλειά του στην Ακαδημία της Ίντερ και έκανε μαζί του 13 μεταγραφές, σχεδόν από κάθε ήπειρο της υφηλίου. Μίλησε με κολακευτικά σχόλια δημοσίως δίνοντας συγχαρητήρια στον Ουζουνίδη και στον Λυμπερόπουλο, άφησε τον πρώτο στα κρύα του λουτρού και εξώθησε τον δεύτερο σε παραίτηση.

Έστησε ένα αμιγώς ενημερωτικό κανάλι, του "έκατσε" το Survivor, το γύρισε στην ψυχαγωγία. Έδωσε αγώνα εναντίον της διαφθοράς, φτάνοντας στην UEFA και στο CAS, κήρυξε ανακωχή με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Ήθελε να είναι συνεπής στις πληρωμές του, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός χρωστάει πέντε μισθούς σε πολλούς εργαζόμενους. Κοινώς, δεν τον "πιάνεις" από πουθενά.

Η ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ "ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ" ΤΟΥ ΠΑΟ

Έχουμε πολύ καιρό να τον δούμε. Στο γήπεδο, στην τηλεόραση, κάπου... Είδαμε, όμως, στη Λιβαδειά τον Μαρίνο Ουζουνίδη. Και η δύναμη της εικόνας είναι μερικές φορές ισχυρότερη από τόμους βιβλίων, από εκατομμύρια λέξεις, αναλύσεις, επισημάνσεις, ρεπορτάζ. Αυτή η εικόνα ενός 100% μαχητικού επαγγελματία με τρομερή αυτοπεποίθηση, χωμένου στο μαύρο μπουφάν του, κουλουριασμένου και "παραδομένου" στην άκρη του πάγκου, απεικονίζει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Παναθηναϊκός.

Μια ομάδα που πλέον μάχεται με τη Λαμία και τον Λεβαδειακό. Που έχει τον ίδιο στόχο με την Κέρκυρα και τον Απόλλωνα. Που ανακουφίζεται νικώντας τον Πλατανιά. Ναι, η ευθύνη επιμερίζεται σε προπονητή και παίκτες. Όμως σ’ αυτό το σημείο, έχει δίκιο η Παναθηναϊκή Συμμαχία. Ναι, αυτή που δημιούργησε αρχικά ο Γιάννης Αλαφούζος πιστεύοντας σε ρομαντικές καταστάσεις: "Ο κ. Ουζουνίδης και οι συνεργάτες του έχουν γίνει άθελά τους, η ασπίδα του κ. Αλαφούζου, προσπαθώντας να κρατήσουν όρθια την ομάδα. Θα ήταν πολύ εύκολο για αυτούς να παραιτηθούν και να διαλυθεί τελείως η ομάδα. Η θέληση τους όμως να παλέψουν, κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες αρχίζει να επηρεάζει και τη δική τους απόδοση. Η ομάδα έχει αφεθεί χωρίς επιθετικό, οι παίχτες που έχουν μείνει είναι και νιώθουν υποψήφιοι προς πώληση και το προπονητικό τιμ, προσπαθεί να βρει λύση σε προβλήματα που εμφανίζονται σαν "λερναία ύδρα".

Ξεπούλημα διάλυσης

Ο Παναθηναϊκός "άφησε" τον Λυμπερόπουλο και το καλύτερο τιμ αποθεραπείας στην Ελλάδα υπό τον Χρήστο Καρβουνίδη να πάνε στην ΑΕΚ. Σχεδόν παρακαλάει τον Μολέντο να πάει στον ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη για 400.000 ευρώ. Θα πανηγυρίζει αν ο Χουλτ δεν κερδίσει την υπόθεση προσφυγής του και τελικά πάει στη Νότιγχαμ του Βαγγέλη Μαρινάκη (ποιος ξέρει, ίσως από το καλοκαίρι στον Ολυμπιακό…) αντί 300.000 ευρώ. Θα θεωρηθεί επιτυχία κιόλας από εμάς, τα media, αν ξεπουλήσει παίκτες στους μέχρι πριν από έξι μήνες ανταγωνιστές του!

Έχει βγάλει στη βιτρίνα τον Βιγιαφάνιες και τον Κουρμπέλη, παίζει με τον Χρήστο Δώνη σέντερ φορ, αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας για booking ξενοδοχείων και αεροπορικών εισιτηρίων, "έτρεχε" μέχρι δύο ώρες πριν από το ματς Κυπέλλου με τη Λαμία να μαζέψει χρήματα για τη διεξαγωγή του αγώνα κι αν δεν είχε τη δύναμη της Λεωφόρου θα μπορούσε να κινδυνεύσει και με υποβιβασμό με βαθμολογικά κριτήρια. Όλα αυτά μέσα σε έξι μήνες. Όλα αυτά λόγω των ΑΠΙΘΑΝΩΝ αποφάσεων του Αλαφούζου να παραμείνει στην ΠΑΕ το καλοκαίρι, να κάνει μεταγραφές (Τσάβες – Λουσιάνο) που κόστιζαν περισσότερα από όσα πήρε ο Παναθηναϊκός για τον Μπεργκ, να πουλήσει μετά τον Ζέκα ενώ ήδη είχε αρχίσει το πρωτάθλημα (!) και να δημοσιοποιήσει την ειλημμένη απόφασή του για "αντίο" στις 21 Σεπτεμβρίου, αφού ο Παναθηναϊκός έχει αποκλειστεί από το Europa League και έχει χάσει τα "ευρωπαϊκά χρήματα". Κηρύσσοντας ουσιαστικά στάση πληρωμών και… ας καεί το σύμπαν. Έτσι, απλά, "άντε γεια".

Ο Γιάννης Αλαφούζος, όμως, δεν έχει φύγει. Παραμένει μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ. Ενημερώνεται για τα σημαντικά, συζητά με τον γενικό διευθυντή Αγησίλαο Τουμαζάτο, κάνει ραντεβού με τον τεχνικό διευθυντή Κωνσταντίνο Διαμαντόπουλο, έχει επαφή με τον πρόεδρο Βασίλη Κωνσταντίνου, ξέρει τις υποχρεώσεις και τα οικονομικά της ΠΑΕ με λεπτομέρειες. Απέτυχε εδώ και έναν χρόνο να βρει διάδοχη κατάσταση από την Ελλάδα. Απέτυχε να βρει χρηματοδότες και από το εξωτερικό. Απέτυχε να συμφωνήσει στο οικονομικό με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, τον μοναδικό που κατέθεσε εμπράκτως προσφορά και ενδιαφέρον. Και ίσως να θεωρεί ότι επειδή έχει αποτραβηχτεί από το προσκήνιο, "χάνεται" και από το κάδρο. Σωστά, η μνήμη είναι κοντή και ο κόσμος ξεχνά εύκολα.

Ξεπούλημα διάλυσης
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μέχρι να τελειώσει όμως αυτό το μαρτύριο για τον Παναθηναϊκό με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα επωμίζεται τις ευθύνες για την κατάντια ενός συλλόγου που σε λίγους μήνες συμπληρώνει 110 χρόνια ζωής και κινδυνεύει από τον κάθε προμηθευτή, πρώην παίκτη ή προπονητή με καταγγελίες, αφαίρεση βαθμών και υποβιβασμό στη Γ΄ Εθνική, ο οποίος θα συνεπάγεται βάσει του νέου νόμου πέντε χρόνια "εξορίας" από την Super League. Κι όλα αυτά, παρότι ο ίδιος έβαλε δεκάδες εκατομμύρια για χρέη παλαιότερων και δικά του στον Παναθηναϊκό! Οποία επιτυχία!

- "Εγώ σας είπα ότι θεωρώ ότι έχω ηττηθεί στην προσπάθεια μου και ότι δεν θα εγκαταλείψω τον Παναθηναϊκό", είπε στη Nova εκείνη τη βραδιά του θριαμβευτικού 3-2 στην Τούμπα. Είδαμε την "μη εγκατάλειψη"…

- "Πιστεύω ότι το μοντέλο στο οποίο πρέπει να στηθεί ο Παναθηναϊκός είναι να έχει μια πολύ καλή ενδεκάδα και θα την έχει του χρόνου και να βγάλουμε νέα παιδιά από την ακαδημία μας". Το είδαμε κι αυτό.

- "Γιατί από τη μια μεριά η διαφθορά που υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο όχι απλά δεν διορθώνεται, αλλά χειροτερεύει". Πασιφανές και πανθομολογούμενο στο πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της τελευταίας δεκαετίας! Με τρεις ομάδες να παλεύουν για τον τίτλο, τον Ολυμπιακό να διαμαρτύρεται σχεδόν σε κάθε αγωνιστική και τον Ατρόμητο να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την κορυφή μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

- "Η μόνη μας ελπίδα είναι στα επόμενα χρόνια να βγάλουμε Έλληνες όπως το 2003-04, όταν ουσιαστικά ο Παναθηναϊκός με την ιδιοκτησία του Γιάννη Βαρδινογιάννη κέρδισε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, η Εθνική Ελλάδος με πάρα πολλούς παίκτες του Παναθηναϊκού. Μόνο αν μπορέσουμε να βγάλουμε παιδιά δικά μας ενισχυμένα από τον Μπεργκ, τον Ζέκα και απ' όλους τους σημαντικούς παίκτες που έχουμε, θα μπορέσουμε να πάμε μπροστά". Όλα έγιναν όπως τα είπε. Με τον Μπεργκ της Αλ Αϊν, τον Ζέκα της Κοπεγχάγης και τα παιδιά της Ακαδημίας: τον Aργεντινό Τσάβες, τον Βραζιλιάνο Λουσιάνο, τον Σιλά από το Μάλι, τους Σουηδούς Χίλιεμαρκ - Γιόχανσον, το γέννημα – θρέμμα της Παιανίας Ινσούα, τον Καμπέσας από το Εκουαδόρ και τους άνεργους Αυλωνίτη – Τζανδάρη που αποκτήθηκαν στο "90’" της μεταγραφικής σεζόν.

Ξεπούλημα διάλυσης
Αλαφούζος ACTION IMAGES PRESS AGENCY

- "Σας είπα ότι εγώ προσωπικά έχω αποτύχει σαν Γιάννης Αλαφούζος με τον Παναθηναϊκό και θα συμμετέχω στην χάραξη της στρατηγικής της ομάδας": το είδαμε αρχικά με τις ακριβές μεταγραφές, μετά με το "άντε γεια", εν συνεχεία με τη διαφωνία με τον Γιαννακόπουλο και εν τέλει με την κατάντια του ξεπουλήματος και της πάλης για την αποφυγή του υποβιβασμού. Αυτό (δεν) ονομάζεται "στρατηγική".

- "Θα φροντίσω ώστε να επιβιώσουμε οικονομικά. Αλλά δεν θέλω να ασχολούμαι άλλο με τις λεπτομέρειες του ποδοσφαίρου, θέλω να ασχοληθώ με την διαφθορά και τη σαπίλα που επικρατεί, γιατί τώρα έχουμε ένα μεγάλο κίνδυνο ο οποίος είναι ξενόφερτος, ο οποίος φέρνει τρόπους και ήθη λειτουργίας που δεν έχουμε ξαναδεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο". Όντως! Φροντίζει ώστε ο Παναθηναϊκός να επιβιώσει οικονομικά: είναι εμφανές, ακόμη η ομάδα παίζει στη Super League. Kαι συνεχίζει να ασχολείται με τη διαφθορά και τη σαπίλα στο ελληνικό ποδόσφαιρο: κυνηγούν τώρα τον… Ολυμπιακό! Και αυτός ο "ξενόφερτος κίνδυνος" είναι πολύ επικίνδυνος ο μπαγάσας: τόσο πολύ, που οι παράγοντες της ομάδας στην οποία είναι μεγαλομέτοχος παρακαλούν τον Μολέντο να πάει στην ομάδα του, μπας και πάρει ο Παναθηναϊκός ρευστό, να πληρώσει τον Κουτρουμπή, τον Ταυλαρίδη και τον Τελάντερ…

Μ’ αυτά και μ΄αυτά, μοναδική ελπίδα για επιβίωση του Παναθηναϊκού είναι να πουλήσει… ο Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος ό,τι πουλιέται, να την βγάλει καθαρή με χίλια ζόρια και παρακάλια μέχρι το καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός και να βρεθεί ένας γαλαντόμος Έλληνας ή μια εταιρεία από το εξωτερικό να πάρει μια χρεοκοπημένη εταιρεία και να την εξυγιάνει σταδιακά σε 3-4 χρόνια. Τότε ο Γιάννης Αλαφούζος θα μπορεί να αισθάνεται ανακουφισμένος. Προς το παρόν, συνεχίζει να βλέπει τη Ρώμη να καίγεται.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ