OPINIONS

Κοντονής και διαιτητές τους "ένωσαν"

Κοντονής και διαιτητές τους "ένωσαν"
Κοντονής Γκιρτζίκης Αλαφούζος Μελισσανίδης Σαββίδης

Ο Γιάννης Σερέτης επιχειρεί να καταγράψει τα δεδομένα που διαμορφώνονται για την ΕΠΟ και την έναρξη της Σούπερ Λίγκας μετά τα γεγονότα του τελευταίου διημέρου.

Πρώτα ο Σταύρος Κοντονής, μία ημέρα μετά Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ. «Δεν αρχίζει το πρωτάθλημα με αυτή την ΕΠΟ» ο κοινός παρονομαστής τους, για να μην τα πολυλογούμε. Το πρωτάθλημα έχει οριστεί να αρχίσει το επόμενο Σάββατο!

Τι μπορεί να γίνει σε μόλις πέντε (εξαιρουμένης της αργίας του Δεκαπενταύγουστου) εργάσιμες ημέρες; Ελληνικό ποδόσφαιρο είναι αυτό: άρα, τα πάντα!

Αφορμή για τον Υπουργό, η αθλητική Δικαιοσύνη και οι τακτικοί δικαστές. « Πρόκειται για πρωτοφανή σε παγκόσμιο επίπεδο παρέμβαση στην Δικαιοσύνη, η οποία αντικατοπτρίζει με σαφήνεια την προσέγγιση της ΕΠΟ στο μείζον θέμα της απονομής Δικαιοσύνης και της ισονομίας στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πρόκειται, ακόμα, για ωμή συστημική παρέμβαση επί τακτικών δικαστών (!), οι οποίοι απροκάλυπτα διαχωρίζονται σε «αρεστούς» και μη και εν τέλει μετατρέπονται από ανεξάρτητα δικαιοδοτικά όργανα σε διοικητικούς υπαλλήλους της ΕΠΟ!!!!Είναι σαφές ότι η διοίκηση της ομοσπονδίας, με αυτό τον τρόπο, επιχειρεί αφενός να διαιωνίσει τις πελατειακές της σχέσεις με συγκεκριμένα ποδοσφαιρικά κέντρα και αφετέρου να εκφοβίσει κάθε ευσυνείδητο δικαστή στην άσκηση των καθηκόντων του» αναφέρει στη σχετική επιστολή του, που έστειλε όχι μόνο σε UEFA και FIFA, αλλά μέχρι και στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

Αφορμή για τη «Συμμαχία», ο καταρτισμός των πινάκων διαιτησίας και αφού στο πρωινό ΔΣ της ΕΠΟ είχε αποχωρήσει ο νέος πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας, Γιώργος Στράτος. Στη σχετική ανακοίνωση της Λίγκας επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Ο πρόεδρος της Super League διαπίστωσε ότι οι πίνακες ήταν ήδη έτοιμοι και θα ετίθεντο προς έγκριση από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, χωρίς η υπό σύσταση Επιτροπή, κατά το «ισπανικό μοντέλο», να έχει την παραμικρή, όχι μόνο συμμετοχή στην κατάρτισή τους, αλλά ούτε ενημέρωση». Αυτά, για να μπούμε συνοπτικά στο θέμα. Συμβαίνουν μόλις μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος και ενώ οι εκλογές της ΕΠΟ αναμένεται να διεξαχθούν τον Οκτώβριο. Πάμε παρακάτω...

  • Θα τολμούσαν άραγε οι «3» να εκδώσουν τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν χθες αν δεν είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Σταύρου Κοντονή; Αίσθησή μου είναι πως όχι!

  • Θα κάνουν πράξη το «δεν κατεβαίνω» αν δεν ληφθεί απόφαση απαγόρευσης έναρξης του πρωταθλήματος από τον Κοντονή; Αίσθησή μου είναι πάλι πως όχι! Ο Γιώργος Σαββίδης είπε «θα το πάρουμε!», ο Παναθηναϊκός φτιάχνει ομάδα για να το «χτυπήσει», η ΑΕΚ θα ρίξει όλο το βάρος της στο πρωτάθλημα, όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά βλέπουν τα χάλια του Ολυμπιακού και θεωρούν πως θα έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να «τρέξουν» μαζί του για τον τίτλο συγκριτικά με την περυσινή σεζόν.

  • Πολύ δύσκολα, λοιπόν (όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν, ειδικά με «παχιά λόγια» από την πλευρά του Παναθηναϊκού) θα σηκώσουν το βάρος των ποινών στην περίπτωση του «δεν κατεβαίνω» (μηδενισμοί, αφαιρέσεις βαθμών κ.ο.κ.).

  • Από την άλλη πλευρά, προκαλεί εντύπωση η τόλμη των επίσημων ανακοινώσεων και ο «συνασπισμός» που αποδείχθηκε και στο timing (μαζί συντονισμένοι), καθώς μέχρι πρότινος το χάσμα που είχε ανοίξει στη «Συμμαχία» ήταν το μεγαλύτερο εδώ και έναν χρόνο! Ακόμη και πρόσφατα καταγράφηκε αντίθεση, καθώς οι Πράσινοι δεν ήθελαν τον Δημήτρη Σαραϊδάρη εκπρόσωπο της Σούπερ Λίγκας στους τρεις αρχιδιαιτητές της ΚΕΔ, θεωρώντας τον «άνθρωπο του Κύρου Βασσάρα», με τον οποίο διατηρεί άριστη σχέση από την εποχή που ήταν ο ένας εκ των δύο βοηθών του και στα ευρωπαϊκά ματς, συνήθως και στα ελληνικά ντέρμπι.

  • Ειδικά, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός είχε πάρει μεγάλες αποστάσεις από τον Απρίλιο και από τον ΠΑΟΚ και από την ΑΕΚ, αντιτιθέμενος σε συγκεκριμένες πρακτικές των διοικούντων τους «Δικέφαλους» και θεωρώντας επιπρόσθετα πως σε ορισμένες περιπτώσεις λειτουργούν στη λογική του «και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο». Το ίδιο θεωρούσε και ο ΠΑΟΚ για τον Παναθηναϊκό τα δύο προηγούμενα χρόνια…

  • Αποδεικνύεται, ωστόσο, πως τη «συμμαχία», στην οποία υπάρχουν ουκ ολίγες τριβές και αντιθέσεις, την ενώνει η… σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ! Ενίοτε και η ΑΕΚ, καθώς ο Δημήτρης Μελισσανίδης και τα στελέχη της διατηρούν όσο το δυνατόν περισσότερο ζωντανούς τους κοινούς στόχους και τον όποιας δυναμικής «δεσμό» με ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό. Και πως δεν θα «ηρεμήσει» αν δεν εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να «πέσει» η τωρινή διοίκηση.

  • Ας μην λησμονούμε επίσης, ότι σε θεσμικό επίπεδο (αυτό στο οποίο δίνει ιδιαίτερο βάρος και ο Γιώργος Γκιρτζίκης), ήταν ηχηρότατη η αποχώρηση του νέου προέδρου της Σούπερ Λίγκας, Γιώργου Στράτου από το χθεσινό ΔΣ της ΕΠΟ. Ο Στράτος είναι εκπρόσωπος της Ξάνθης και θεωρητικά υποστηρίχθηκε «κεντρικά» από την «κίνηση των 12», με ηγέτη τον Χρήστο Πανόπουλο.

  • Είναι, όμως ταυτόχρονα, φίλος της ΑΕΚ παιδιόθεν, πρώην αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός σε εποχές δύσκολες διαιτητικά για το Τριφύλλι (επί Σωκράτη Κόκκαλη και Γιάννη Βαρδινογιάννη) και… «κότσο» δεν μπορεί να τον πιάσει κανένας. Στην ΕΠΟ η χθεσινή αποχώρησή του από το ΔΣ προκάλεσε τεράστια έκπληξη: δεν νομίζω ότι ο Γιάννης Μόραλης και ο Γιώργος Μποροβήλος θα είχαν κρατήσει τόσο σκληρή στάση για το θέμα του καταρτισμού των πινάκων διαιτησίας και στην «πιάτσα» είναι δεδομένη η αίσθηση πως οι απόψεις του Χρήστου Πανόπουλου συγκλίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό με αυτές της ΑΕΚ εδώ και πολύ καιρό.

  • Ο πίνακας διαιτησίας για το νέο πρωτάθλημα ήταν και η φλόγα που άναψε τη φωτιά για τη «συμμαχία». Είχαν ήδη πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «ευνοούνται» διαιτητές από ενώσεις που στηρίζουν τη διοίκηση Γκιρτζίκη σύμφωνα με την άποψη των «τριών» και αντιθέτως αδικούνται διαιτητές από «αντιπολιτευόμενες» ενώσεις. Μην παραξενεύεστε: είναι πανάρχαιο με όλες τις διοικήσεις της ΕΠΟ αυτό το… αίτημα των προέδρων των ενώσεων για να στηρίξουν την εκάστοτε διοίκηση. Όταν έμαθαν οι «τρεις» ότι συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα και Σπάθας, Δημητρόπουλος, Παππάς, Αρετόπουλος, Βοσκάκης και αποκλείονται Στυλιαράς και Κουκουλάκης, πήραν και την απόφαση για την επόμενη κίνηση με τις ανακοινώσεις των ΠΑΕ.

  • Οι ανακοινώσεις των τριών ΠΑΕ έχουν ξεχωριστή βαρύτητα. Είναι επίσημες σαφείς τοποθετήσεις. Ούτε «κύκλοι», ούτε «περιβάλλοντες χώροι», ούτε δηλώσεις και λόγια που περνούν και ξεχνιούνται. Όμως, από την άλλη πλευρά, πολλάκις στο παρελθόν έχουν ακουστεί πράγματα που δεν έγιναν και έχουν γίνει πράγματα που δεν ακούστηκαν. Οι «3» έχουν δαπανήσει χρήματα, κόπο και χρόνο για να χτίσουν καλύτερες ομάδες από τις αντίστοιχες περυσινές. Θα επιμείνουν στο όποιο ρίσκο να μην παραταχθούν το επόμενο Σαββατοκύριακο στο γήπεδο, εναντίον Παναιτωλικού (ΑΕΚ) Πλατανιά (ΠΑΟ) και Λεβαδειακού (ΠΑΟΚ); Δύσκολο αν δεν ληφθεί απόφαση από τον Κοντονή ή συνολικά από τη Σούπερ Λίγκα!

  • Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία της ΕΠΟ φαίνεται εδώ και τέσσερις μήνες πιεσμένη από παντού και αργά ή γρήγορα θα αλλάξει. Αν η αλλαγή θα είναι προς το καλύτερο και το δικαιότερο, θα φανεί εν καιρώ. Πάντως, τόσο σκληρή κοινή γραμμή για τόσο σημαντικό θέμα από τρία εκ των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών clubs, των οποίων οι θέσεις για την τωρινή ΕΠΟ δεν απέχουν πολύ από εκείνες της κυβέρνησης, ουδέποτε έχει καταγραφεί στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

  • Όσο για το πότε θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα; Όποιος ισχυριστεί σήμερα πως γνωρίζει, θα ψεύδεται. Ο Κοντονής αναφέρει στην επιστολή του προς τον Κωστάκη Κουτσοκούμνη, εκπρόσωπο της FIFA: «Στην περίπτωση που η διοίκηση της ΕΠΟ δεν αποκαταστήσει πάραυτα τη νομιμότητα των δικαιοδοτικών και πειθαρχικών οργάνων κι επιτροπών της, και δεν δεσμευθεί ότι δεν θα ασχοληθεί ξανά με θέματα απονομής της αθλητικής δικαιοσύνης, η Ελληνική Κυβέρνηση (…) σας καλεί όπως ενεργοποιήσετε την διάταξη του καταστατικού της ΦΙΦΑ, διορίζοντας προσωρινή διοίκηση στην ΕΠΟ, αποτελούμενη από προσωπικότητες υψηλού κύρους, η οποία θα οδηγήσει σε πλήρη αποκατάσταση της νομιμότητας και σε αδιάβλητες εκλογές στην ΕΠΟ (…). Υπό τις παρούσες συνθήκες κανένα ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα ΔΕΝ πρόκειται να αρχίσει και να διεξαχθεί στην Ελλάδα μέχρι την τελική εκκαθάριση της παρούσας κατάστασης».

  • Εκτίμηση: αν η ΕΠΟ δεν κάνει πίσω για τους δικαστές και δεν αλλάξει τον πίνακα διαιτησίας, πάμε για Σεπτέμβριο και βλέπουμε…

Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ