OPINIONS

Και όποιος αντέξει

Και όποιος αντέξει

Ο Γιάννης Σερέτης κάνει ανασκόπηση προηγουμένων και καταγραφή δεδομένων για τους προπονητές των τεσσάρων διεκδικητών του τίτλου.

O Γιώργος Μπαρτζώκας δεν είχε κανένα πρόβλημα να τα πει χύμα και τσουβαλάτα στη Νίκη Μπάκουλη. "Πέρα από τον κόσμο που του αρέσει αυτό το πράγμα, έχετε μεγάλη ευθύνη κι εσείς οι δημοσιογράφοι. Πώς γίνεται για παράδειγμα μετά από τέσσερις αγωνιστικές να γράφονται κείμενα με τα "εγκλήματα του Κετσπάγια ή του Μπέντο ή του Στραματσόνι";

Ποιος κρίνει; Ποιος γράφει τέτοια πράγματα με τέτοια ευκολία για έναν επαγγελματία; Δείτε την αποδόμηση των τεσσάρων προπονητών των μεγάλων ομάδων σε τέσσερις μόλις αγωνιστικές. Αυτή, όμως, είναι τελικά η φύση του επαγγέλματος και πρέπει να την αποδεχτείς", είπε στη συνέντευξή του στο Sport24.gr.

Kαι έχει δίκιο. Αυτή είναι και η φύση του επαγγέλματος και η φύση των διοικούντων και των οπαδών. Ειδικά στο ποδόσφαιρο: μόνο στην Ολλανδία δεν έχει απολυθεί προπονητής το πρώτο δίμηνο, αν ρίξουμε μια ματιά στα δέκα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Ειδικότερα στην Ελλάδα: αλλάζουν οι προπονητές και από την… προετοιμασία που λέει ο λόγος. Παίζουν τα αποτελέσματα τον πρωτεύοντα ρόλο, παίζει η ποδοσφαιρική ταυτότητα και η εικόνα της ομάδας τον δευτερεύοντα. Υπομονή δεν υπάρχει, ούτε όμως το επίπεδο των προπονητών μπάσκετ είναι το ίδιο με το αντίστοιχο του ποδοσφαίρου στη χώρα μας. Ούτε η πίεση είναι δα και τόσο… αφόρητη σε όλες τις ομάδες πλην Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού που έχουν τεράστια απόσταση από όλους τους υπόλοιπους και παίρνουν «περπατώντας» τα 4/5 των αγώνων τους στην regular season.

Επειδή, λοιπόν, μετά την άνω τελεία λόγω εθνικής Ελλάδας (γεια σου), έρχεται «ύπουλο» τριήμερο και βαριά εβδομάδα για όλους, ας ρίξουμε μια ματιά στο status των πάγκων για το «Big – 4», το οποίο είναι αλήθεια μπορεί να αλλάξει από εβδομάδα σε εβδομάδα, με δύο νίκες ή δύο αποτυχίες.

ΚΕΤΣΠΑΓΙΑ, Ο ΠΡΩΤΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ

Ο πιο πιθανός για αποχώρηση αυτή τη στιγμή. Δεν τού κόστισε μόνο η βαριά και εύκολη ήττα από τον Ολυμπιακό, ο οποίος προερχόταν από δύο διαδοχικές ήττες (Λάρισα – ΑΠΟΕΛ), αλλά αθροιστικά και η ισοπαλία που είχε προηγηθεί με τον Ηρακλή στο ΟΑΚΑ. Εκείνο το 0-0 χωρίς τον τραυματία Μάνταλο, στο οποίο η Ένωση δεν κατάφερε να δημιουργήσει ούτε μία καθαρή ευκαιρία σε ροή αγώνα ή από στατική φάση, με αποτέλεσμα να χάσει τους πρώτους βαθμούς της και την ευκαιρία (τότε) να μείνει μόνη στην κορυφή της βαθμολογίας.

Τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο τεχνικός διευθυντής Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς καταρτίζει (ως οφείλει) λίστα με υποψήφιους τεχνικούς δεν έχουν διαψευστεί ούτε καν ατύπως, οι δυο νίκες με Ξάνθη και Βέροια που είχαν δημιουργήσει και μίνι ενθουσιασμό κυρίως για Αλμέιδα και δευτερευόντως για Πατίτο έχουν ξεχαστεί, η (όποια) πίστη των παικτών στον Κετσπάγια έχει κλονιστεί. Το ίδιο και της διοίκησης, που ήταν ανέτοιμη για αλλαγή προπονητή ακόμη και σε διακοπή πρωταθλήματος. Θα ήταν ίσως υπερβολική με την πρώτη ήττα, αλλά αν ο Κετσπάγια έχει όντως «χάσει» τους παίκτες, αργά ή λίγο πιο γρήγορα θα φύγει. Μην ξεχνάμε και την απόλυση Μανωλά: πέρασαν δέκα ημέρες από το 7-0 των πιτσιρικάδων και πολύ περισσότερες από τον διάλογο με τον Γιάννη Βρέτζο για τη μεταγραφή του ανιψιού του στον Ολυμπιακό, μα τελικά αποχώρησε...

Και όποιος αντέξει
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Πάει στη Λάρισα που νίκησε τον Ολυμπιακό για να αντιμετωπίσει τον Άγγελο Αναστασιάδη που είναι ικανότατος να «φτιάχνει» τον παίκτη όταν παίζει εναντίον φαβορί και πολύ ισχυρότερου αντιπάλου. Χωρίς Σιμόες, Λέσκοτ, Βάργκας, Πατίτο. Με Αλμέιδα ξανά, με Μάνταλο έτοιμο πια, και με σκέψη για σχήμα – έκπληξη (4-3-3 με «οκτάρια» Μάνταλο – Μπακασέτα και τον Γιόχανσον «εξάρι»). Δεν φεύγει αν νικήσει, αλλά η τριάδα Λάρισα – Πανιώνιος – Τούμπα δεν… βγαίνει εύκολα και για να κοπάσει η «αντίστροφη μέτρηση». Μοναδική πιθανότητα μακροημέρευσης ο συνδυασμός θετικών αποτελεσμάτων και ποδοσφαιρικής ταυτότητας: δύσκολο.

ΑΝΤΕΧΕΙ Ο ΙΒΙΤΣ ΤΡΙΤΗ ΓΚΕΛΑ;

Πέρυσι, ο Ηρακλής του Βέλλιου, με Λεοζίνιο – Τσιλιανίδη - Μπουλούτ πίσω από τον φορ της Νότιγχαμ, είχε χειροκροτηθεί στην Τούμπα μετά το 0-1. Ήταν το έβδομο διαδοχικό ματς χωρίς νίκη για τον ΠΑΟΚ του Τούντορ, ο οποίος παρά τα «λαϊκά δικαστήρια» εκείνης της βραδιάς, απολύθηκε σχεδόν έναν μήνα μετά, αφού ο Δικέφαλος είχε ηττηθεί και από τον Πανθρακικό. Ίσως να είχε μείνει έως το τέλος κιόλας, αν δεν είχε πει το… φοβερό και τρομερό «δεν είναι Ιντέγε και Φορτούνης ο Μυστακίδης και ο Πέλκας». Από την ενδεκάδα εκείνης της ήττας από τον Ηρακλή του Νίκου Παπαδόπουλου που θα είναι και μεθαύριο παρών στην Τούμπα, παρόντες θα είναι μόνο ο Τσίμιροτ και ο Λέοβατς!

Και όποιος αντέξει
Ίβιτς 580

Το «παραγκίσιο» οφσάιντ του Περέιρα την προηγούμενη αγωνιστική δεν σκέπασε ούτε τη δυσκολία στη δημιουργία φάσεων εναντίον κλειστής άμυνας, ούτε τη διαφορά των πέντε βαθμών από την κορυφή, ως αποτέλεσμα των δυο σερί 0-0, με Ξάνθη εντός και Βέροια εκτός. Τρίτη διαδοχική γκέλα και μάλιστα εντός έδρας με τον χιλιοβασανισμένο Ηρακλή θα είναι πάρα πολύ «βαριά», ίσως και ασήκωτη, δεδομένου του ποιοτικού έμψυχου δυναμικού του. Φαίνεται απίθανη, διότι πλέον ο ΠΑΟΚ είναι υποψιασμένος (και με τα δικά τους προβλήματα και με τον σκληρόπετσο αντίπαλό του που πήρε σχετικά εύκολα ισοπαλία στο ΟΑΚΑ από την ΑΕΚ και ηττήθηκε δύσκολα από τον Ολυμπιακό). Αν, όμως, γίνει η «στραβή», ο ΠΑΟΚ μπορεί μέσα σε μια εβδομάδα να συμπληρώσει πέντε αγώνες χωρίς νίκη, ίσως και να εκτροχιαστεί νωρίς – νωρίς από την κούρσα για τίτλο, αντιμετωπίζοντας την επόμενη Κυριακή τον Ολυμπιακό στο Φάληρο: μόλις τρεις ημέρες μετά από ματς στο Αζερμπαϊτζάν, εναντίον της Καραμπάγκ!

Θα του λείψει για αρκετά ματς η ηγετική φυσιογνωμία του Τζαβέλλα, αλλά Μάτος, Μπίσεσβαρ, Κάμπος είναι έτοιμοι, και αν δεν πετάξει το πρώτο μέρος στα σκουπίδια. Επαναλμβάνουμε: μοιάζει απίθανη η αποτυχία, αλλά αν προκύψει, ο Ίβιτς επιβαρύνεται αφάνταστα ενόψει και των δύο επόμενων αγώνων…

ΚΟΛΥΜΠΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΣΙΒΙΟ ΤΗΣ ΑΕΚ Ο ΜΠΕΝΤΟ

Mπαίνει πρώτος στη μάχη του τριήμερου ο Μπέντο, αύριο το βράδυ στη Νέα Σμύρνη. Εναντίον του ισόβαθμου Πανιώνιου του Βλάνταν Μιλόγεβιτς, που μετράει τρεις νίκες και μια (εντός έδρας) «κουφή» ήττα από τη Βέροια. Πάει να παίξει χωρίς τον Φορτούνη που προερχόταν από δυο καλά παιχνίδια με ΑΕΚ και Κύπρο, αλλά αυτό δεν φαίνεται τόσο σημαντικό πρόβλημα, όσο ότι θα παίξει σύμφωνα με τα ρεπορτάζ με αριστερό μπακ τον Ρέτσο και Βιάνα παρτενέρ του Μποτία. Ο Πορτογάλος ήταν σε θέση απόλυσης αν μετά τις ήττες από Λάρισα και ΑΠΟΕΛ έχανε και από την Ένωση, αλλά το πειστικό 3-0 με καλή απόδοση, τον διατήρησε στον πάγκο των Ερυθρόλευκων.

Και όποιος αντέξει
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Πάρα πολλές επιλογές από τη μέση και μπροστά, δεδομένου ότι ο Ρομαό είναι σε κατάσταση ετοιμότητας, ο Καρντόσο και ο Μάριν καλύπτουν χαμένο χρόνο προπονήσεων, ο Μαρτίνς πείθει για την αξιόλογη πάσα του και τον ρυθμό του. Πάρα πολύ λίγες επιλογές από τη μέση και πίσω με την γνωστή προβληματική τριάδα στόπερ (για να δούμε τι θα γίνει και με τον Σιόβα), με την απώλεια του Ομάρ δεξιά και τον τραυματισμό του ούτως ή άλλως «αμφισβητούμενου» Ντε λα Μπέγια αριστερά, με την καταπόνηση του non stop Μιλιβόγεβιτς. Παίζει εναντίον της ικανότερης ελληνικής ομάδας σε αντεπιθέσεις (Ανσαριφάρντ, Mασούντ, Φούντας και Μπεν – Ενγκόνγκ - Ολαϊτάν), από την οποία πιθανώς να απουσιάσει ο Σπύρος Ρισβάνης, αλλά δεν θα έχει άγχος, μόνο πάθος για να σταματήσει τον πρωταθλητή.

Το σωσίβιο της ΑΕΚ θα δοκιμαστεί εναντίον Πανιώνιου – Αστάνα – ΠΑΟΚ για τον Μπέντο, ο οποίος ασφαλώς δεν έχει ξεφύγει από την «παιχνίδι με παιχνίδι» κρίση και αξιολόγηση. Εκτός όλων των άλλων, έχει – τουλάχιστον τώρα στην εκκίνηση - και ένα επιπρόσθετο πρόβλημα συγκριτικά με τους προκατόχους του: τον Παναθηναϊκό. Οι «αιώνιοι» είναι τόσο στενά συγκοινωνούντα δοχεία που πάντα τα θετικά αποτελέσματα του ενός επιδρούν αρνητικά στον άλλο και αντιστρόφως...

ΒΑΡΟΣ ΤΟ 3/3 ΓΙΑ ΣΤΡΑΜΑΤΣΟΝΙ

Δείχνει πιο σταθερός από όλους ο Αντρέα Στραματσόνι και ο Παναθηναϊκός, διότι έκανε μόνο μία γκέλα (στο Αγρίνιο, με προβληματική εμφάνιση και τρία άκυρα οφσάιντ από τον ίδιο επόπτη), αλλά το πρόγραμμά του ήταν πολύ εύκολο και στα δύο εντός έδρας παιχνίδια του έπαιξε με παίκτη (παίκτες) περισσότερο. Και εναντίον του ΠΑΣ Γιάννινα και εναντίον του Αστέρα Τρίπολης. Ο Ιταλός έστρωσε πολύ πιο βατό δρόμο και για τον εαυτό του με τις μεταγραφές του καλοκαιριού, αλλά η ευκαιρία είναι μπροστά του πριν από τα ντέρμπι και η απαίτηση για 3/3 σε συνδυασμό με την κατάκτηση της κορυφής αυξάνουν τις απαιτήσεις. Ξάνθη εντός, Βέροια εκτός, Ηρακλής εντός: φαινομενικά χαμηλά εμπόδια, πριν από το «βουνό» με σερί Ολυμπιακό – ΑΕΚ – Πανιώνιο – ΠΑΟΚ και Περιστέρι – Λάρισα μέχρι το τέλος του κουτσουρεμένου πρώτου γύρου τα Χριστούγεννα!

Και όποιος αντέξει
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Φαίνεται αυτή τη στιγμή να κάθεται πιο άνετα από όλους στην καρέκλα του, κυρίως μετά την αναγνώριση της ευστοχίας του στις μεταγραφές και την πρόκριση στους ομίλους του Europa League. Σε συνδυασμό βέβαια με τη θετική εκκίνηση στο πρωτάθλημα και την εμφάνιση προσδοκιών τίτλου λόγω όσων συνέβησαν το καλοκαίρι στον Ολυμπιακό που ψάχνει ακόμη τα βήματά του. Όλα αυτά έχουν υπόκωφα και απότομα εκτινάξει τον πήχη σε επίπεδα… Κατερίνας Στεφανίδη, αν συνυπολογίσει κάποιος και τις πλήρως «ανταγωνιστικές» εμφανίσεις παρά τις ήττες από τον Άγιαξ και τη Θέλτα. Μια αποτυχία εναντίον ασθενέστερου αντιπάλου θα προκαλέσει πιο έντονους τριγμούς συγκριτικά με την περυσινή σεζόν, διότι θα είναι κοστοβόρα στη μάχη για το πρωτάθλημα και η Ξάνθη είναι για πρώτη φορά πλήρης εφέτος, προερχόμενη από δύο διαδοχικά 0-0, στην Τούμπα και εντός έδρας με τον Ατρόμητο

Ο Λουτσέσκου είναι ικανότατος και προσγειωμένος. Η ομάδα του, παρότι έχει μόλις δύο βαθμούς, κατέθεσε πολύ καλύτερο πρόσωπο μακριά από την έδρα της: και στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ στην πρεμιέρα παρά το 4-1 και στην Τούμπα όπου αγωνίστηκε για 25 λεπτά με παίκτη λιγότερο και απέσπασε ισοπαλία. Καμαρά και Πάμπλο δεν είναι κακό δίδυμο ως καινούριοι στη μεσαία γραμμή, αλλά η επιθετική τετράδα με Νιέτο, Σολτάνι, Γιουνές και Λάζιτς/Ορφανίδη, ακόμη δεν έχει «μιλήσει».

Όσο αντέχουν οι Ζέκα – Λεντέσμα και παίρνει δίψα από Λουντ – Βιγιαφάνιες – Γουακάσο, ο Στραματσόνι πρόβλημα στο γκολ δεν θα έχει δεδομένης και της ψυχολογικής ανάτασης του Μπεργκ πλέον. Αμυντικά, υπάρχουν αρκετά ζητούμενα, αλλά ο Ιταλός έχει καταλάβει ότι τα περισσότερα ματς στο πρωτάθλημα κερδίζονται στο πρώτο ημίχρονο. Στο Αγρίνιο δεν τα κατάφερε στα πρώτα 45 λεπτά και το πλήρωσε…


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ