OPINIONS

Η πρώτη γεύση από τον Παναθηναϊκό του 2018

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ SUPERLEAGUE) ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ SUPERLEAGUE) ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ICON

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την πρώτη γεύση του "Παναθηναϊκός 2018" που πήραν σήμερα οι φίλοι του στο Περιστέρι (1-1), για τη χαμένη ευκαιρία του Ατρόμητου και του Τριφυλλιού, για τα νεύρα και τη διαιτησία του Μάνταλου.

Δεν ήταν ένα... απλό ματς αυτό στο Περιστέρι για τον Παναθηναϊκό. Δεν ήταν ένα ματς όπως στα Χανιά ή στη Λαμία. Είχε τεράστια βαρύτητα από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκαν οι ενδεκάδες, δηλαδή οι επιλογές του Μαρίνου Ουζουνίδη.

Δεν είχε τους δυο πυλώνες άμυνας και μεσαίας γραμμής (Μολέντο και Κουρμπέλη), δεν είχε τη δεξιά του πτέρυγα (Κουλιμπαλί και Βιγιαφάνιες). Αφήνει στον πάγκο και Βλαχοδήμο, Χουλτ, Χίλιεμαρκ, βάζει Διούδη, Ινσούα, Καμπέσας. Γιατί; Για δύο λόγους.

Ο πρώτος ήταν αυτός που ο ίδιος ο κόουτς ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου: " Αν αναρωτιέστε για τις αλλαγές, θέλω πάνω από όλα ένα γκρουπ που θα παλεύει, θα έχει μαχητές, ακόμα και εις βάρος της ποιότητας". Αν θεωρεί - επί παραδείγματι - ότι ο Άλτμαν δεν έχει την ποιότητα του Χίλιεμαρκ, αλλά είναι πιο "αφοσιωμένος" στην ομάδα, θα προτιμά τον Άλτμαν.

Ο δεύτερος είναι ότι σιγά - σιγά ο Ουζουνίδης θέλει - ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα - να προετοιμάζει την επόμενη ημέρα. Την ημέρα μετά τις πωλήσεις, ενδεχομένως και τις προσφυγές. Είναι ρεαλιστής, ξέρει τι θα γίνει τον Ιανουάριο, μιλάμε για μονόδρομο! Γι' αυτό θέλησε να δώσει χρόνο συμμετοχής στον Διούδη, στον Ινσούα, στον Αυλωνίτη και εν συνεχεία έβαλε και τον Χατζηγιοβάνη. Κι αυτό πιθανότατα θα συνεχιστεί σε κάποια από τα ματς πρωταθλήματος, σίγουρα και στο ματς Κυπέλλου εναντίον της Παναχαϊκής. Ο Ουζουνίδης προετοιμάζει τον "Παναθηναϊκό 2018" και καλά κάνει. Ούτως ή άλλως πρωτάθλημα δεν θα πάρει. Ούτως ή άλλως στην Ευρώπη δεν θα έχει δικαίωμα να παίξει. Στόχοι είναι μόνο δύο: η επιβίωση και το Κύπελλο!

Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ, Ο ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΣ ΔΙΟΥΔΗΣ

Η ισοπαλία ήταν δίκαιο αποτέλεσμα στο Περιστέρι. Ο Ατρόμητος είχε την ευκαιρία να πάρει το ματς διότι ήταν ανώτερος στα πρώτα 20 λεπτά των δύο ημιχρόνων. Προηγείται στο 3' με την οβίδα του Ντάουντα, η άμυνα του Παναθηναϊκού είναι Τιτανικός, τα έχει χαμένα. Λογικό εν μέρει, καινούρια πεντάδα: Διούδης, Κολοβέτσιος δεξιός μπακ, Ινσούα, Κουτρουμπής - Αυλωνίτης. Ο Διούδης κρατά όρθιους τους Πράσινους με αποκρούσεις στις ευκαιρίες των Βασιλακάκη, Ντάουντα, Ουάρντα μέσα στην τρικυμία. Και το ίδιο κάνει στο πρώτο 20λεπτο του β΄ημιχρόνου με το καταπληκτικό σουτ του θαυμάσιου (MVP) Μάντσον στο 47', που δίνει και χαμένη ασίστ στον Ουάρντα στο 53'.

Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ, Η ΑΚΑΡΠΗ ΥΠΕΡΟΧΗ

Ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να πάρει τη νίκη γιατί ήταν ανώτερος από το 25' έως το 45' και από την αποβολή του Κυβρακίδη στο 68', ως το τέλος του ματς. Πήρε καλή απόδοση από τον Λουντ, σούπερ από τον Άλτμαν μέχρι το 70', ήταν και πάλι μαχητικός ο Μολίνς, στο πρώτο μέρος πήραν πρωτοβουλίες ο Καμπέσας με τον Μουνιέ, αν και δεν ήταν αποτελεσματικοί. Ο Ουζουνίδης υποχρεώθηκε σε τρεις αλλαγές: δύο λόγω τραυματισμών (Μουνιέ, Καμπέσας) και μία του Μολίνς για να μην αποβληθεί στους τσαμπουκάδες με Ρισβάνη - Χατζηϊσαία. Τι έλειψε από τους Πράσινους; Ο έτοιμος Τσάβες που ήταν ορεξάτος αλλά όχι και... τούρμπο ή μια καλή συνεργασία: τα...διέλυσε όλα ο κάκιστος Χίλιεμαρκ σε κομβική θέση. Πίσω από τον φορ, αυτός που έπρεπε να παίζει τις "σπόντες" με τους ακραίους ή να συνεργαστεί με τον Αργεντινό.

Ο ΜΑΝΤΑΛΟΣ ΔΕΝ ΕΠΑΙΞΕ ΜΕ "ΠΟΛΙΤΙΚΗ", ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΠΟΒΑΛΛΕΙ ΡΙΣΒΑΝΗ - ΧΑΤΖΗΙΣΑΪΑ

Το αποτέλεσμα ήταν για τους περισσότερους το αναμενόμενο: ισοπαλία. Αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο ήταν ο αριθμός των δύσκολων για τον ρέφερι φάσεων. Ο Μάνταλος σφύριξε ίσως στο πιο δύσκολο ματς της εφετινής Σούπερ Λίγκας! Μπορεί να φωνάζει ο Παναθηναϊκός για δύο πέναλτι σε Μολίνς και Άλτμαν; Κανένα δεν είναι πεντακάθαρο κι ας τους πει κάποιος πως όταν ο επιθετικός μαρκάρεται αντικανονικά εντός περιοχής, πρέπει να πέφτει όταν μαρκάρεται. Όχι ένα... δευτερόλεπτο μετά, για να πάρει το πέναλτι.

Μπορεί ο Ατρόμητος να διαμαρτύρεται για τη φάση στο 94' με το σπρώξιμο του Αυλωνίτη στον Ουάρντα; Βεβαίως. Όμως ο Μάνταλος δεν σφύριξε για να ευνοήσει κάποια από τις δύο ομάδες. Σωστό το πέναλτι που καταλόγισε και η αποβολή του Κυβρακίδη, θα έπρεπε να είχε αποβάλλει τον Ρισβάνη (που ήταν για πέντε κίτρινες συνολικά!) από το πρώτο μέρος και τον Χατζησαϊα για το φτύσιμο στον Μολίνς που δεν ήταν και ο πιο ήσυχος. Δεν τα είδε ούτε ο βοηθός. Θα τα δουν από το βίντεο, όπως και τις ύβρεις του Ουάρντα στον έτερο βοηθό, στο 94'...

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣ "ΑΝΥΠΟΛΗΠΤΟ"

Όσο για τις "ομορφιές" στη φυσούνα (στο ημίχρονο) εναντίον του Κούλα Χασάν; Για τις ατάκες του Λαζαρίδη στον Κολοβέτσιο (του ζήτησε συγγνώμη πάντως μετά από το "έμαθε και ο Κολοβέτσιος από Παναθηναϊκό..."); Για όσα συνέβησαν μετά το τέλος του ματς; Μπορεί κάποιος ως ενός σημείου να δικαιολογήσει τον Σπανό που έχει απωθημένα εναντίον του Παναθηναϊκού με την ιστορία της "συμμορίας" (κατηγορούμενος, όπως και ο Γιάννης Αγγελόπουλος). Μέχρι ενός σημείου όμως! Δεν θα είναι περήφανος διαβάζοντας τα ρεπορτάζ.

Για τους υπόλοιπους του Ατρόμητου, τους "γύρω - γύρω", τι να πει κάποιος; Ο Παναθηναϊκός έχει δώσει το δικαίωμα να του συμπεριφέρονται ως σε "ανυπόληπτο". Και να του μιλούν με ειρωνεία και για Γ΄Εθνική και για διάλυση. Δεν το κάνουν όλες οι ομάδες όμως. Το έκαναν κάποιοι από τον Ατρόμητο. Και ο καθένας μπορεί να κρίνει αν ανταποκρίνεται αυτή η συμπεριφορά σε αυτό που θέλει να πρεσβεύει ο Σπανός. Έχω την εντύπωση πως όχι. Διότι αν ο Ατρόμητος θέλει να παρουσιάζεται ως "η Λέστερ της Ελλάδας", δεν μπορεί ως κλαμπ να συμπεριφέρεται (σήμερα) σαν επαρχιακή ομαδούλα Γ' Εθνικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ