OPINIONS

Η παραδοχή της FIFA για τη διαιτησία

Η παραδοχή της FIFA για τη διαιτησία
Κοντονής ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Σερέτης βλέπει το "γήπεδο" που παραχωρεί η FIFA στον Σταύρο Κοντονή για να παίξει μπάλα και καταγράφει τη διάθεση της Κυβέρνησης να ρισκάρει περισσότερο για το Grexit συγκριτικά με την περυσινή άνοιξη.

Να, λοιπόν, που για πρώτη φορά επισήμως σε έγγραφό της και με τη… βούλα , η FIFA εισηγείται να σφυρίξουν ξένοι διαιτητές σε ελληνική διοργάνωση! Όπως παλιά. Στις προ… επαγγελματικού ποδοσφαίρου δεκαετίες. Είναι μια πολύτιμη «παραδοχή» αυτή για τον Σταύρο Κοντονή…

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού καλείται να αντιληφθεί ότι οι αλλαγές που θέλει να «περάσει» δεν είναι δυνατόν να γίνουν με μια μονοκοντυλιά. Πέρυσι, επί παραδείγματι, διέκοψε δύο φορές το πρωτάθλημα μετά από βαριά κρούσματα βίας. Δεν κατάφερε κάτι: είδαμε τι συνέβη στην τρέχουσα σεζόν. Εφέτος δεν διέκοψε το πρωτάθλημα, αλλά ματαίωσε το κύπελλο και επέβαλε επιπρόσθετες ποινές σε πολλές ομάδες. Αφού κατάφερε να «περάσει» και τους τακτικούς δικαστές, είδε τιμωρίες με αφαίρεση βαθμών ήδη σε τέσσερις ομάδες. Θα έπρεπε να είναι πέντε αν είχε διακοπεί το ματς στα Χανιά για τη ρίψη αντικειμένου στον Κουλιμπαλί, θα έπρεπε να έχει τιμωρηθεί δις ο ΠΑΟΚ για το αντικείμενο στον Λαζαρίδη, αλλά ας πάει το παλιάμπελο. Το σημαντικό είναι πως οι ομάδες – παρά τις γκρίνιες και τις διαμαρτυρίες τους – υποχρεώνονται να προσέχουν περισσότερο. Να «μαζευτούν». Να προσέξουν.

Και για τον Υφυπουργό να αντιληφθεί ότι αγάλι – αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι, ειδικά όταν η κεντρική απόφαση που έχει ληφθεί είναι στην κατεύθυνση των ριζικών αλλαγών. Δεν τα κάνεις όλα μαζί. Ένα – ένα. Πέρυσι πέρασε το μήνυμα και το νόμο που δέχθηκε η ΦΙΦΑ (και τώρα… κατάλαβε ότι του παραχώρησε εξουσίες που που παραπέμπουν στο περίφημο αυτοδιοίκητο). Πέρασε τους τακτικούς δικαστές. Εβαλε δύσκολα και στην ΕΠΟ που θεωρούσε πως μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και στις ομάδες που είδαν στην πράξη την αυστηροποίηση των ποινών (πολλά ματς σε κενές εξέδρες, αφαίρεση βαθμών, επιπρόσθετες υπουργικές ποινές, μέχρι και κλείσιμο θύρας).

Συνεπώς, από κάπου πρέπει να αρχίσει. Του δίνει πάτημα η επιστολή της FIFA. Aναφέρεται σχετικά: «Όπως ήδη αναφέρθηκε στην κοινή επιστολή FIFA και UEFA που εστάλη στις 21 Μαρτίου 2016 και όπως επαναδιατυπώθηκε από την αντιπροσωπία, η απόφασή σας να διακόψετε οριστικά το Κύπελλο Ελλάδας 2015/2016 κρίνεται ως δυσανάλογη και ως παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της ΕΠΟ σε παράβαση του Καταστατικού της FIFA σε ό, τι αφορά παρεμβάσεις (άρθ. 13 και 17 του Καταστατικού της FIFA). Λιγότερο αυστηρά και πιο κατάλληλα μέτρα, όπως διεξαγωγή αγώνων χωρίς θεατές ή διεθνής διαιτησία για τους εναπομείναντες αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδας θα μπορούσαν να είχαν εφαρμοστεί σε στενή συνεργασία με την ΕΠΟ, κυρίως εφόσον το πρωτάθλημα διεξάγεται κανονικά».

Οποία παραδοχή! Ουσιαστικά η Παγκόσμια Ομοσπονδία κάνει ένα βήμα πίσω. Παραχωρεί κάποια τετραγωνικά για να παίξει μπάλα ο Κοντονής, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην ΕΠΟ, στην οποία εμμέσως βάζει εμμέσως και «χέρι» για την προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν είναι μικρό πράγμα αυτό με τους ξένους διαιτητές: ουσιαστικά πρόκειται για ομολογία του προβλήματος και για δική της παρέμβαση προς ένα μέλος της, την ΕΠΟ. Τα «κεκλεισμένων των θυρών» - που επίσης του προτείνει - είναι άλλο θέμα: για την ασφάλεια. Και εδώ που τα λέμε, είναι άνευ ουσίας. Αν γίνουν οι ημιτελικοί ΑΕΚ - Ατρόμητος, είναι αμφότεροι τιμωρημένοι και υποχρεωμένοι να παίξουν σε άδειες κερκίδες. Το πρόβλημα είναι το ΑΕΚ – Ολυμπιακός στον τελικό, αν δεν κάνει την έκπληξη ο Ατρόμητος του Δέλλα.

Του ζητεί, βεβαίως, να κάνει και εκείνος ένα βήμα πίσω, ακυρώνοντας την απόφαση για το Κύπελλο. Σε μια διαπραγμάτευση, κάτι δίνεις, κάτι παίρνεις. Και κάπου εδώ, καλείται ο Κοντονής να αποφασίσει. Αν τα θέλει όλα, μπορεί να τα χάσει όλα με το Grexit, το οποίο όσο κι αν θα ήθελε να «χρεώσει» στον Γκιρτζίκη, δεν μπορεί να αλλάξει τη διαμορφωμένη ατμόσφαιρα για τη δική του ευθύνη. Όποιος θέλει τα πολλά, χάνει και τα λίγα, έτσι δεν είναι; Και σε τέτοιου είδους θέματα, μικρές – μικρές «νίκες» μπορεί να οδηγήσουν στην τελική επικράτηση. Είπαμε, είναι σκάκι, όχι πόκερ.

Αν θέλει να πάρει περισσότερα αυτή τη στιγμή; Μάλλον αυτό δεν είναι εφικτό και θα πρέπει να περιμένει τις εκλογές της ΕΠΟ τον Οκτώβριο. Και να πιέσει ταυτόχρονα τον Τσίπρα για να μπουν στο παιχνίδι κι άλλοι Υπουργοί, οι αρμόδιοι με τα οικονομικά, τα αστυνομικά και τη Δικαιοσύνη! Διαφορετικά, δύσκολα θα αλλάξουν τα δεδομένα στην ΕΠΟ. Είτε μείνει ο Γκιρτζίκης, είτε αλλάξει ο Μανωλιός και βάλει τα ρούχα του αλλιώς με τον Βαγγέλη Τοπολιάτη ( α’ αντιπρόεδρος, βάσει καταστατικού παίρνει τη θέση του προέδρου αν παραιτηθεί μέχρι έξι μήνες πριν από τις εκλογές), του οποίου ο γιος κάνει καλή δουλειά ως προπονητής στην Κ-15 του Ολυμπιακού…

Έχω την εντύπωση πως η τελική απόφαση θα είναι του Αλέξη Τσίπρα. Όπως και πέρυσι. Και δίνεται η εντύπωση πως τούτη τη φορά ρισκάρει περισσότερο και πιέζει περισσότερο ο Κοντονής και ο Πρωθυπουργός. Για να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα στη διαπραγμάτευση. Μπορεί να το πάνε σε προσωρινό Grexit μέχρι τον Ιούνιο, δεν αποκλείεται! Μην παραξενεύεστε: το έκαναν και για πιο σημαντικό Grexit. Και - δυστυχώς - είδαμε τα αποτελέσματα…

Photo credits: Action images

* Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ