OPINIONS

H Mπαρτσελόνα ξαναγίνεται πολεμίστρια

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΗΣ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΕΡΝΕΣΤΟ ΒΑΛΒΕΡΔΕ (Eurokinissi Sports)
ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΗΣ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΕΡΝΕΣΤΟ ΒΑΛΒΕΡΔΕ (Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τη λαβωμένη Μπαρτσελόνα, η οποία αφού έφαγε τις “σφαλιάρες” της στις μεταγραφές και νιώθει την -κατά Πικέ- ανωτερότητα της Ρεάλ, συμμαζεύεται και μεταμορφώνεται σε “πολεμίστρια” από τον Ερνέστο Βαλβέρδε.

Ναι, ήταν και πάλι θέμα αυτού του απίθανου τύπου για τον οποίο θα μιλάμε και στα εγγόνια μας: ο Μέσι το 1-0 στο 45', ο Μέσι το δοκάρι στο 52', ο Μέσι τη “μπούκα” και το σουτ από το οποίο προήλθε το ριμπάουντ του Ράκιτιτς για το 2-0 στο 56', ο Μέσι το 3-0 με σλάλομ και σουτ από το ημικύκλιο σαν πέναλτι στο 69'. Η κουβέντα άνοιξε για την πρώτη προσωπική νίκη του επί του Μπουφόν, επειδή δεν είχε σκοράρει εναντίον του. Τα είδε και τα δύο όρθιος στην αριστερή γωνία του από τον κορυφαίο παίκτη του κόσμου, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει. Δυο επιπλέον πινελιές στον τεράστιο πίνακα ζωγραφικής των 412 γκολ του Αργεντινού... Μεγαλύτερη σημασία για όποιον παρακολούθησε το Μπαρτσελόνα - Γιουβέντους έχει το πείσμα των γηπεδούχων να αποδείξουν ότι ακόμη είναι εδώ. Είναι άραγε;

Πέρασε ένας μήνας από τη βαρυσήμαντη δήλωση του Πικέ, μετά τις δυο διαδοχικές ήττες από τη Ρεάλ στο Super Cup: “Για πρώτη φορά αισθάνομαι ότι η Ρεάλ είναι ανώτερη”. Μπορεί να είναι κι έτσι. Όμως αυτή η εικόνα της ανώτερης Ρεάλ που πήρε και πρωτάθλημα και back to back το Τσάμπιονς Λιγκ, την έχει συσπειρώσει την Μπάρτσα! Φαινόταν χθες ακόμη και στο πρώτο ημίχρονο, όταν έμοιαζε εγκλωβισμένη σε σετ επιθέσεις και κινδύνευσε τέσσερις φορές να βρεθεί στο 0-1 από τις αντεπιθέσεις του Ντόουγκλας Κόστα, του Ντιμπάλα και του πιτσιρικά Ουρουγουανού Μπετανκούρ που έκανε το ντεμπούτο του στη διοργάνωση με την Γιουβέντους. Κόχλαζε το Καμπ Νου, μετέφερε ενέργεια στους παίκτες, συμμετείχε στο ματς σαν έξτρα παίκτης, ακόμη κι όταν έχασε τις τρεις ευκαιρίες της η Γιούβε. Ξεσηκωνόταν η κερκίδα σε κάθε “στραβή” απόφαση του ρέφερι Σκόμινα, διακόπηκε το ματς για δύο λεπτά στο 52' όταν τιμώρησε με κίτρινη κάρτα τον Μέσι επειδή του ζήτησε κίτρινη σε μαρκάρισμα του Πιάνιτς από πίσω! Έπεσαν τέσσερις παίκτες πάνω του, χανόταν η περιγραφή από τις αποδοκιμασίες στην κερκίδα, το “Καμπ Νου” δεν είναι πια “θέατρο”. Δεν είναι, διότι νιώθει και ο οπαδός την ανάγκη να υποστηρίξει μια ομάδα που δεν είναι στα high της. Η Μπαρτσελόνα έχασε το “MSN”, αλλά γίνεται ξανά πολεμίστρια!

ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΣΦΑΛΙΑΡΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

Μια ομάδα, η οποία μετά τη σφαλιάρα στο Τσάμπιονς Λιγκ, δέχθηκε δεύτερη με την απώλεια του πρωταθλήματος, τρίτη με το Τσάμπιονς Λιγκ της Ρεάλ, τέταρτη με την απώλεια του Νεϊμάρ, πέμπτη με το όχι της Λίβερπουλ για τον Κοουτίνιο, έκτη με τις δυο ήττες στο Super Cup. Τρεις μήνες “καρπαζιές” σε όλα τα επίπεδα. Με τα περιφερόμενα 200 εκατ. Ευρώ κατάφερε να πάρει τον Ντεμπελέ που θα δέσει σταδιακά στο σύνολο (πιο επικίνδυνος χθες στο πρώτο ημίχρονο από τον Σουάρες που “γέννησε” τα δύο από τα τρία γκολ παρεμπιπτόντως), είχε ήδη αποκτήσει τον Παουλίνιο για τη μεσαία γραμμή της (στον πάγκο χθες, βασικός ήταν ο Ράκιτιτς), αλλά ολοφάνερα θα κληθεί κατά τη διάρκεια τη σεζόν να κάνει οικονομία.

Αυτά θα είναι τα δύσκολα για τον Βαλβέρδε, ο οποίος η αλήθεια είναι πως δεν έχει και τον πληρέστερο πάγκο του κόσμου. Σέρχι Ρομπέρτο, Παουλίνιο, Αντρέ Γκόμες, Μασεράνο, Ντεουλοφέου, Ντένις Σουάρες είχε χθες δίπλα του και όλοι θα πρέπει να πάρουν αρκετά ματς ως βασικοί στην Primera για να μην “σκάσουν” οι βασικοί: ναι, οι ίδιοι ήταν χθες, αυτοί που ξέρετε και ξέρουμε όλοι, με τον Ντεμπελέ στη θέση του Νεϊμάρ. Και άντεξαν οι μπαγάσηδες για 75 λεπτά, και “πάτησαν” τη Γιουβέντους από το 46' έως το 70' όταν με το 3-0 στο “τσεπάκι” το ματς “έσβησε” και οι ταχύτητες έπεσαν. Την πάτησε με συνταγή Βαλβέρδε (πρέσινγκ και... χάνεται η μπάλα μετά το κλέψιμο) και τόνους αυτοπεποίθησης από το 1-0 του Μέσι στο 45'. Το προβάδισμα στο τελευατίο λεπτό του ημιχρόνου ήταν μαχαιριά για τη “Γιούβε” που δεν ήταν καλύτερη, αλλά με leader τον Πιάνιτς, καλό τον Ματουϊντί και σφαίρα τον Ντόουγκλας Κόστα έδειχνε πιο επικίνδυνη στο δεύτερο ημίχρονο. Όταν θέλησε να απλωθεί περισσότερο στο γήπεδο, να τολμήσει και να αφήσει χώρους στις αρχές του β' μέρους, οι Καταλανοί την πήραν παραμάζωμα με υπομονή, κλεψίματα και τρέξιμο: κατέρρευσε όπως στα πρώτα 25 λεπτά του β' ημιχρόνου στον τελικό του Champions League εναντίον της Ρεάλ...

Της έλειπε χθες ο Μάντζουκιτς, της λείπει σταθερά ο Κιελίνι, περισσότερο της έλειπε ο παικταράς και ιδανικός για τέτοιου είδους ματς, Κουαδράδο. Αλλά θα το φτιάξει το γλυκό ο Αλέγκρι. Τώρα μπαίνει ο Ματουιντί, τώρα θα μπει και ο Μπετανκούρ, η μεσαία γραμμή της που με Μαρκίζιο – Κεντίρα δεν είναι top επιπέδου, θα βελτιωθεί, θα σκληρύνει. Το πρωτάθλημα μπορεί να το χάσει μόνο από τη Νάπολι, βάθος στον πάγκο έχει αρκετό για rotation, αλλά κάποια στιγμή ο allenatore θα κληθεί να αποφασίσει αν θα επιμείνει στο 4-2-3-1 ή θα επιστρέψει σε διάταξη με τρεις στόπερ. Έχει Κιελίνι, Μπαρτσάλι, Μπενατιά, Ρουγκάνι και τον νεοφερμένο Χέβεντες. Έχασε τον Μπονούτσι, αλλά δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου: η Γιούβε θα φτάσει και εφέτος ψηλά στο Champions League.

Η ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ ΙΚΑΝΗ ΓΙΑ ΖΗΜΙΑ, Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Πιθανότατα, βεβαίως, δεν θα είναι πρώτη στον όμιλό της μετά από το χθεσινό 3-0, αλλά ας κρατήσουμε μια πισινή διότι αυτή η Σπόρτινγκ Λισσαβώνας είναι ικανή να σκοράρει εναντίον των δύο φαβορί “μέσα - έξω”. Είναι ικανή για τη ζημιά σε ένα από τα τέσσερα παιχνίδια της με Μπάρτσα - Γιούβε κι ας μην είναι το δίδυμο Κοάτες - Ματιέ το ταχύτερο στον κόσμο: μπροστά “κεντάει”. Κι αν, ειδικότερα, κατορθώσει να κόψει βαθμούς από την Μπαρτσελόνα στο επόμενο ματς, θα μπει και στη διεκδίκηση της δεύτερης θέσης χάρη στην εκτός έδρας νίκη της επί του Ολυμπιακού. Για τους Ερυθρόλευκους τα χθεσινά αποτελέσματα ήταν τα χειρότερα στην οικονομία του ομίλου. Μπορεί να γλίτωσαν από ιστορική εντός έδρας συντριβή χάρη στα... δοκάρια (3) και στον Καπίνο (3 τετ α τετ), όμως βρέθηκαν στην απόλυτα μειονεκτική θέση για τη διεκδίκηση της “μετάθεσης” στο Europa League. Θα ήθελαν χθες καλό αποτέλεσμα της Γιουβέντους μπας και την πετύχουν αδιάφορη στο τελευταίο ματς του “Γ. Καραϊσκάκης”, θα ήθελαν τουλάχιστον την ισοπαλία με τους Πορτογάλους ώστε θεωρητικά να διεκδικούν την τρίτη θέση μέχρι την πέμπτη αγωνιστική – όταν θα ταξιδέψουν στη Λισσαβώνα – αλλά όλα πήγαν στραβά.

Προς το παρόν καλούνται να προετοιμαστούν για Τορίνο, όπου θα βρουν μια Γιουβέντους σε μειονεκτική θέση έναντι Μπάρτσα και Σπόρτινγκ, πιεσμένη για εμφατική νίκη! Κι όλα αυτά, τρεις μέρες μετά το ντέρμπι εναντίον της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Για να δούμε αν και σ' αυτό το ματς εναντίον της πρωταθλήτριας Ιταλίας, ο Μπέσνικ Χάσι θα αποδείξει ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει συγκριτικά με την αντιμετώπιση των αγώνων της Άντερλεχτ στο Champions League, όταν καθόταν στον πάγκο της: αποτελεσματικός με το πλάνο του εκτός έδρας, προβληματικός με το πλάνο του εντός έδρας. Ως τώρα, με Παρτίζαν, Ριέκα, Σπόρτινγκ αυτό επιβεβαιώνεται απόλυτα...

AP Photo/Francisco Seco

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ