OPINIONS

Η μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας του

Η μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας του
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την απίστευτη νίκη του Ολυμπιακού στο Λονδίνο, το πλάνο και το στήσιμο του Μάρκο Σίλβα, τις παραμέτρους ενός αλησμόνητου αγώνα.

Το στήσιμο από τον Μάρκο Σίλβα ήταν άψογο. Οι αλλαγές σωστές. Όχι επειδή σκόραρε ο Φινμπόγκασον, αλλά επειδή αυτό προέβλεπε το αρχικό πλάνο, με τον Ιντέγε στην ενδεκάδα ως “κολόνα” να κυνηγά τις μακρινές πάσες και να δίνει ανάσες σε αμυντικούς και μέσους.

Η τύχη ήταν μαζί του με τα δύο αυτογκόλ του Τσάμπερλεϊν (από το σουτ του Πάρντο σε καταπληκτική κομπίνα από κόρνερ) και του Οσπίνα (από το πανέξυπνα και άψογο τεχνικά κόρνερ του Φορτούνη). Αλλά και με τη διπλή ευκαιρία της Αρσεναλ στο 60', όταν Ρομπέρτο και Ομάρ απέτρεψαν την ισοφάριση. Η διαιτησία του Ολλανδού ήταν απ΄ αυτές που όλοι θα θέλαμε στη Σούπερ Λίγκα, ακόμη κι όταν παίζει Ολυμπιακός – Πανθρακικός: 50%-50%.

Τι άλλο χρειαζόταν ο πρωταθλητής Ελλάδας; Πείσμα – συσπείρωση – ομοψυχία – συγκέντρωση. Τα είχαν όλα στο μέγιστο δυνατό βαθμό! Δεν ήταν όλοι τέλειοι. Όμως έδωσαν όλοι το καλύτερο που μπορούσαν και αυτό είναι το ζητούμενο: όσο μπορεί ο καθένας! Το καλύτερο δυνατό! Όχι, δεν έχει καλύτερους παίκτες από την Αρσεναλ, αν και σε μερικές θέσεις, το συζητάμε... Ούτε καλύτερο σύνολο. Μα ποιος αλήθεια είναι αυτός ο οποίος έχει πει ότι στο ποδόσφαιρο νικά η καλύτερη ομάδα; Και σε τελική ανάλυση, ήταν η Αρσεναλ καλύτερη από τον Ολυμπιακό; Ε, όχι, δεν ήταν! Διότι η σύγκριση πρέπει πάντα να γίνεται όχι μόνο από την εικόνα των δύο αντιπάλων εντός αγωνιστικού χώρου, αλλά και από το μέτρο του δυνατού για τον καθένα.

Είναι αυτή η μεγαλύτερη νίκη στην ευρωπαϊκή ιστορία του Ολυμπιακού! Νίκη καθαρή, νίκη ποδοσφαιρική, νίκη δίκαιη. Νίκη εκτός έδρας επί αγγλικής ομάδας που ήθελε το τρίποντο σαν τρελή μετά την ήττα της στο Ζάγκρεμπ. Νίκη πρώτη επί αγγλικού εδάφους, μετά από 0-0-12 και 3-37 τέρματα. Τρία γκολ σε 12 ματς. Τρία γκολ σε 1068 λεπτά. Όσα πέτυχε απόψε σε 68 λεπτά!Thisisfootball mates!Και είναι ωραίο το ποδόσφαιρο όταν όλα είναι σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ. Και η νίκη και η ήττα.

Είχε απαντήσεις σε πολλά ο Ολυμπιακός. Το 4 - Καμπιάσο – 4 – Ιντέγε ήταν σούπερ από τον Σίλβα. Και βοήθειες πολλές από Κασάμι – Φορτούνη στη μεσαία γραμμή και βοήθειες άπειρες ανασταλτικά από τον Σεμπά και τον Πάρντο. Δεν είχε απαντήσεις σε όλα. Πρόβλημα με τον Σάντσες... γενικώς, πρόβλημα με τον Γουόλκοτ, πρόβλημα μέχρι να προσαρμοστεί στον ανασχηματισμό του Βεγνγκέρ με τον Ράμσεϊ αντί του Κοκλέν στο 60'. Όλα λογικά και “θεμιτά”. Ο Ολυμπιακός είναι. Όχι δα και η Τσέλσι του Μουρίνιο που δεν μπορεί να σταυρώσει ισοπαλία εκτός έδρας σε πρωτάθλημα και Τσάμπιονς Λιγκ!

Την έκανε την υπέρβαση του ο Ολυμπιακός και έχει το πάνω χέρι για να συνοδεύσει την Μπάγερν στους “16”, αφήνοντας την Αρσεναλ για πρώτη φορά στην ιστορία της εκτός των ομίλων! Είναι από τις νίκες και τις βραδιές που κάνουν κάθε οπαδό και φίλο του νικητή υπερήφανο, που μεγαλώνουν γενιές οπαδών, που γεννούν νέους οπαδούς, που μεγεθύνουν το κλαμπ. Και επειδή στις νίκες και στις ήττες πρωταγωνιστές και έχοντες τη μεγαλύτερη ευθύνη είναι οι παίκτες, η αξιολόγηση αυτών που έγραψαν ιστορία είναι η εξής...

9: Ρομπέρτο, Καμπιάσο, Σαλίνο

8: Φορτούνης, Κασάμι, Μποτία, Σιόβας, Φινμπόγκασον

7:Ομάρ,Πάρντο

6:Ιντέγε,Σεμπά

5:Ερνάνι

* Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ