OPINIONS

Η δουλειά και η "κά@@α"

Η δουλειά και η "κά@@α"

Ο Γιάννης Σερέτης καταγράφει τα δεδομένα και τα ζητούμενα για τα τρία σημερινά παιχνίδια των Ελλήνων εκπροσώπων στους ομίλους του Europa League.

Πέρασαν κιόλας 13 χρόνια από εκείνη τη ρεβάνς του Παναθηναϊκού με την Πόρτο στη Λεωφόρο, μετά το 0-1 του Εμάνουελ Ολιζαντέμπε από τη σέντρα του Γιόνας Κόλκα στην Πορτογαλία. Η τελευταία έως σήμερα σπουδαία ευκαιρία ελληνικής ομάδας να φτάσει σε ημιτελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Κι ας ήταν το "UEFάκι".

Διεκδικούσε ταυτόχρονα και το πρωτάθλημα (που είχε κριθεί τελικά στη Ριζούπολη εκείνη τη σεζόν), είχε ανοίξει τεράστια κουβέντα για το «ισοζύγιο», μετά και τον τραυματισμό του Άγγελου Μπασινά στο τελευταίο ματς πρωταθλήματος πριν από τον προημιτελικό της Λεωφόρο με την ομάδα του νεαρού Ζοσέ Μουρίνιο.

Ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ, Αγγελος Φιλιππίδης θέλησε να «αποφορτίσει» τους παίκτες. Παρεξηγήθηκε. Όταν βγήκε από τα αποδυτήρια, οι περισσότεροι «έβραζαν». Είχε πει το περίφημο «μην ξεχνάτε: η Ευρώπη είναι η καύλα μας, το πρωτάθλημα η δουλειά μας». Θεωρούσε ότι έτσι θα τους ελάφρυνε έστω γραμμάρια από τους τόνους πίεσης για την πρόκριση. Δεν τα κατάφερε. Αποκλεισμός στην παράταση με το πάρτι του Ντερλέι και… όλα τα επακόλουθα με δυο τραγικούς (και ιστορικούς) μήνες, μέχρι το «ντου» στην Παιανία μετά την ήττα – απώλεια τίτλου από τον Ολυμπιακό.

Η ατάκα έμεινε ανεξίτηλη. Και ακόμη και σήμερα φωτογραφίζει τον προβληματισμό, το δίλημμα, το θέμα προς συζήτηση. Πρωτάθλημα ή Ευρώπη; Ψεύτικο ερώτημα! Κίβδηλο! Φτιάξε ομάδα να ανταποκρίνεται και στα δύο! Κι αν θες οπωσδήποτε να προτιμήσεις κάτι; Προσωπική άποψη: Ευρώπη ασφαλώς! Κι ας ην είσαι Ρεάλ ή Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους ή Μπάγερν, Μίλαν ή Γιουνάιτεντ που έχουν πάρει αμέτρητους εγχώριους τίτλους. Γι’ αυτές τις ομάδες δίλημμα δεν τίθεται καν. Τσάμπιονς Λιγκ, Γιουρόπα Λιγκ. Αυτά γράφουν ιστορία. Πρωταθλήματα θα πάρουν πολλά, στην Ευρώπη οι ευκαιρίες είναι λίγες.

Ας είσαι η Άρσεναλ και η Τότεναμ. Η Ατλέτικο Μαδρίτης και η Βιγιαρεάλ. Η Ιντερ, η Ρόμα και η Νάπολι. Η Ντόρτμουντ και η Λεβερκούζεν. Ομάδες που δεν παίρνουν σωρό τα πρωταθλήματα. Και γι’ αυτές η Ευρώπη πρέπει να είναι η προτεραιότητα. Δουλειά και κα@@α μαζί! Όπως η Σεβίλλη ας πούμε!

Να, όμως, που ακόμη αυτό το δίλημμα βασανίζει όχι μόνο τις ελληνικές, αλλά και πολλές μεγαλύτερες ομάδες σε πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα. Επηρεάζουν οι οπαδοί, τα media, τα εγχώρια ντέρμπι, η ατμόσφαιρα. Και φτάσαμε τρεις ημέρες πριν από το ντέρμπι του Φαλήρου. Rotation σωστά ο Μπέντο, γιατί έχει και πλούσιο έμψυχο δυναμικό (μόνο από τη μέση και μπροστά!) και βαθμολογικό «αέρα» στον όμιλο του Europa League. Με βασικούς ο ΠΑΟΚ που πάει να παίξει μόνο για νίκη απόψε, με ενδεκάδα ανάγκης ο Παναθηναϊκός που θέλει να το παλέψει μέχρι εκεί που μπορεί σε δυο διοργανώσεις όπου είναι ήδη αουτσάιντερ. Ας επιχειρήσουμε μια κατάδυση στο βυθό…

Η δουλειά και η "κά@@α"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Όλα στο χέρι του, επικίνδυνο ματς

Το πλεονέκτημα που απέκτησε ο Ολυμπιακός από την εκτός έδρας νίκη του επί της Γιουνγκ Μπόις το έχασε από την εντός έδρας ήττα του από τον ΑΠΟΕΛ που ηττήθηκε στην Ελβετία. Μπερδεμένος όμιλος, αν και φαινομενικά υπάρχουν δυο ξεκάθαρα φαβορί. Μπορεί να μπλεχτεί ακόμη περισσότερο αν σήμερα οι Ελβετοί νικήσουν στην Κύπρο, αλλά οι Ερυθρόλευκοι δεν θα νοιαστούν καθόλου αν το απόγευμα επικρατήσουν σε μια έδρα όπου η Αστάνα δεν έχει ηττηθεί στους δέκα τελευταίους ευρωπαϊκούς αγώνες της! Κάτι το κρύο, κάτι ο συνθετικός χλοοτάπητας, όλοι ταξιδεύουν στο Καζακστάν για το «Χ2» και τελικά μένουν στο «Χ»!

Την τύχη του, πάντως, την κρατάει στα χέρια του. Κι αν την πετάξει θα ευθύνεται μόνο εκείνος, σε έναν από τους πιο εύκολους ομίλους του εφετινού Europa League και της πρόσφατης πορείας/ιστορίας του συνολικά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Με νίκη σήμερα καθίσταται το απόλυτο φαβορί του ομίλου και πιθανότατα δεν θα του χρειάζεται ούτε καν ένα τρίποντο, αλλά μια ισοπαλία στα δύο τελευταία παιχνίδια για να φτάσει στους 10 βαθμούς και να «κλειδώσει» μια από τις δύο πρώτες θέσεις.

Η Αστάνα πήρε 0-0 στην έδρα της από την Γιουνγκ Μπόις, είναι αήττητη στον σκληρό της χλοοτάπητα τα προηγούμενα χρόνια από ομάδες επιπέδου Ατλέτικο Μαδρίτης – Μπενφίκα – Γαλατάσαραϊ, πήρε πρόσφατα το πρωτάθλημα και πάλι, δεν έχει να χάσει τίποτα, θα παίξει με όλο το πάθος και όλη τη συγκέντρωσή της. Εύκολο δεν θα είναι, όπως δεν ήταν και στην Ελβετία.

Ο Μπέντο πάει να παίξει με επτά "αναπληρωματικούς" και τα ζητούμενα είναι δύο: πόσο θα βάλουν τα πόδια τους στη φωτιά παίκτες που θα αγωνιστούν και την Κυριακή (Μποτία – Μαρτίνς και οι δυο ακραίοι Ελιονούσι – Σεμπά) και πόσο συγκεντρωμένο θα είναι το σύνολο εναντίον μιας ομάδας που σε προδιαθέτει για… υποτίμηση μετά την τεσσάρα στο Φάληρο και ενόψει του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Αν δεν βρει πρώτος γκολ, το πράγμα είναι δύσκολο και καλείται να προσέξει πολύ το πρώτο ημίχρονο λόγω της (μη) εξοικείωσης με τον αγωνιστικό χώρο.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

  1. AΠΟΕΛ 6

  2. Ολυμπιακός 6

  3. Γιουνγκ Μπόις 4

  4. Αστάνα 1

Επόμενα ματς: Ολυμπιακός – Γιουνγκ Μπόις, ΑΠΟΕΛ - Ολυμπιακός

1-1
1-1 ACTION IMAGES PRESS AGENCY


ΠΑΟΚ

Εδώ και τώρα νίκη ή… αουτσάιντερ

Εχει μείνει χωρίς νίκη στην Τούμπα σε δέκα διαδοχικά παιχνίδια ομίλων του Europa League και αυτό συμπτωματικό αποκλείεται να είναι… Πήρε την εντός έδρας ισοπαλία στην Τούμπα από την Φιορεντίνα, έκανε τη μίνι υπέρβασή του στην οικονομία του ομίλου με το τρίποντο στην Τσεχία επί της Σλόβαν (που είχε πάρει ισοπαλία στο Αζερμπαϊτζάν!), αλλά ηττήθηκε εκτός έδρας εύκολα από την Καραμπάγκ και απόψε δίνει το πιο καθοριστικό παιχνίδι του στον όμιλο. Aν δεν νικήσει κινδυνεύει με αποκλεισμό, καθώς τόσο η Σλόβαν, όσο και η Φιορεντίνα στο τελευταίο ματς – επόμενες αντίπαλοι της πρωταθλήτριας Αζερμπαϊτζάν – θα είναι πιθανότατα «αδιάφορες» στα δύο προσεχή παιχνίδια της ομάδας από το Μπακού!

Ο Ίβιτς δεν προσανατολίζεται σε πολλές αλλαγές κι ας έχει δύσκολο ματς την Κυριακή στη Νέα Σμύρνη. Καλά κάνει. Ελπίδες ελάχιστες έχει για κατάκτηση του πρωταθλήματος, προσδοκίες πολλές έχει για πρόκριση στον επόμενο γύρο του Europa League. Χώρους θα βρει περισσότερους απ’ ότι στα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος, όμως η Καραμπάγκ – όπως απέδειξε στο προηγούμενο μεταξύ τους παιχνίδι, τρέχει. Τρέχει πολύ. Τρέχει περισσότερο από τον ΠΑΟΚ, χωρίς να διαθέτει το ταλέντο των μέσων και των επιθετικών του.

Αν ο ΠΑΟΚ δεν νικήσει, καθίσταται αυτομάτως αουτσάιντερ κι ας έχει τρεις «δεδομένους» βαθμούς στο τελευταίο ματς με την Σλόβαν Λίμπερετς στην Τούμπα. Ο Πάουλο Σόουζα είναι φιλέλλην, αλλά δεν θα καθίσει να χάσει μέσα στη Φλωρεντία από τον «Δικέφαλο»… Γκολ θα βρει απόψε ο ΠΑΟΚ. Κι ας είναι από τις πλέον άστοχες ομάδες στη Σούπερ Λίγκα. «Πίσω» είναι δύσκολα τα πράγματα. Κι ας μην τρώει εύκολα γκολ στο πρωτάθλημα…

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

  1. Φιορεντίνα 6

  2. ΠΑΟΚ 4

  3. Καραμπάγκ 4

  4. Σλόβαν 1

Επόμενα ματς: Φιορεντίνα – ΠΑΟΚ, ΠΑΟΚ - Σλόβαν

Η δουλειά και η "κά@@α"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY


ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Χωρίς χαφ και πάγκο σε άχαρο "τελικό"

Του «στράβωσε» ο όμιλος από το πρώτο ματς και την τεράστια χαμένη ευκαιρία μετά το 1-0 του Μπεργκ, εναντίον του Άγιαξ στη Λεωφόρο. Του παραστράβωσε με την ήττα στην Ισπανία, που θα μπορούσε να είναι ισοπαλία/νίκη με το πέναλτι – αποβολή στην ανατροπή του Ιμπάρμπο. Ουσιαστικά αποκλείστηκε στη Λιέγη όταν η Σταντάρ μείωσε στο 45’ με το αόρατο πέναλτι του Κουτρουμπή και τελικά πήρε την ισοπαλία με το άχρωμο β΄ ημίχρονο του Τριφυλλιού που δεν κατάφερε να διατηρήσει τακτική/τρεξίματα στα 90 λεπτά.

Κρίμα, γιατί στα δύο εκτός έδρας παιχνίδια του και με μπόλικες απουσίες, είχε το καλύτερο τακτικά στήσιμο της σεζόν από τον Στραματσόνι που απόψε θα παρακολουθεί διακριτικά από δημοσιογραφικό «μπουθ», λόγω της τιμωρίας του από το ματς της Λιέγης. Κρίμα, αλλά έφτασε σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και σε ένα «άχαρο» παιχνίδι σήμερα, δεδομένου ότι παίζει την Κυριακή στο Φάληρο «το ματς της χρονιάς» σύμφωνα με τον Στραματσόνι. «Άχαρο» διότι ακόμη κι αν νικήσει, παραμένει μεγάλο αουτσάιντερ για την πρόκριση και χρειάζεται οπωσδήποτε τρίποντο στο Άμστερνταμ για να ρίξει μια τελευταία ζαριά στην εντός έδρας αυλαία επί της Θέλτα. Ο Άγιαξ είναι φαβορί για την πρωτιά και ο Παναθηναϊκός θέλει απόψε νίκη των Ολλανδών επί των Ισπανών σε ματς ανοιχτό για όλα τα αποτελέσματα. Αυτό είναι το… μόνο σίγουρο. Κατά τα λοιπά; Ο Παναθηναϊκός παίζει χωρίς αμυντικό μέσο, χωρίς τους δυο καλύτερους μέσους του (Γουακάσο – Βιγιαφάνιες), χωρίς τον βασικό αριστερό μπακ του (Χουλτ). Και με το μυαλό στο Φάληρο για Μολέδο, Μπεργκ, Ιμπάρμπο, Ιβανόφ, Κουτρουμπή, Κουλιμπαλί, Λουντ.

Ματς που ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα γεννήσει, εναντίον μιας ομάδας που έρχεται πολύ πεισμένη εσωτερικά μετά από δύο διαδοχικές ήττες στο πρωτάθλημα μέσα σε τέσσερις ημέρες. Γκολ θα βρει σίγουρα, όπως στη Λιέγη, όπως εντός έδρας με ΑΙΚ, Μπρόντμπι, Άγιαξ. Όμως πόσο θα αντέξει; Τι ποσοστό των δυνάμεών του θα αναλώσουν ενόψει ντέρμπι οι βασικοί; Με πόση θέρμη, συγκέντρωση, πείσμα θα διεκδικήσει τη νίκη που μάλλον τελικά δεν θα έχει και αντίκρισμα πρόκρισης; Δύσκολο να πείσεις τον παίκτη. Ακόμη πιο δύσκολο με «γυμνό» πάγκο…

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

  1. Άγιαξ 7

  2. Θέλτα 5

  3. Σταντάρ 2

  4. ΠΑΟ 1

ΕΠΟΜΕΝΑ ΜΑΤΣ: Άγιαξ – Παναθηναϊκός, Παναθηναϊκός-Θέλτα

  • Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ