OPINIONS

Η άτακτη διάλυση ενός υποψήφιου πρωταθλητή

Η άτακτη διάλυση ενός υποψήφιου πρωταθλητή
Αλαφούζος EUROKINISSI

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την πιο γρήγορη αποδόμηση ομάδας πρωταθλητισμού στην ιστορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου μετά την καθοριστική απόφαση του μεγαλομετόχου της.

Τέτοιες μέρες πριν από έναν χρόνο, ο Μαρίνος Ουζουνίδης περίμενε την επιστροφή των Εμποκού - Κουλιμπαλί από το Κόπα Άφρικα και μοίραζε τους ρόλους στο μυαλό του.

Τους ρόλους του “πλήρους” πια Παναθηναϊκού, μετά από τις επιστροφές των τραυματιών και των διεθνών, αφού είχαν ήδη ενταχθεί ομαλότατα στην ενδεκάδα ο Κουρμπέλης και ο Κλωναρίδης, ως οι δυο χειμερινές προσθήκες και αφού είχαν ήδη αποχωρήσει οι Ιμπάρμπο, Ιβανόφ, Σαμπά, Λεντέσμα, Γουακάσο.

Στις 5 Φεβρουαρίου 2016, ο κόουτς παρουσίασε στα Γιάννενα (1-1) για πρώτη φορά την έκδοση ενός Παναθηναϊκού, ο οποίος με την απόδοσή του στον β΄γύρο του περυσινού πρωταθλήματος και παρά τις εκτός έδρας “γκέλες” του, έπεισε τους πάντες: ήταν ο καλύτερος Παναθηναϊκός μετά το 2013, ένα σύνολο με πολλά χαρίσματα στους βασικούς του του και αδυναμίες στον πάγκο.

Μια ομάδα με την καλύτερη ενδεκάδα της Super League, η οποία είχε έλλειμμα ποιότητας στο βάθος των αναπληρωματικών της και με 3-4 κινήσεις θα μπορούσε – διατηρώντας την ενδεκάδα της, να διεκδικήσει εφέτος με ισχυρές πιθανότητες τον τίτλο. Και λόγω ποιότητας και λόγω χημείας και λόγω ξεκάθαρης αλλαγής στα διαιτητικά σφυρίγματα της Super League.

ΜΑΓΑΖΙ ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Έναν χρόνο μετά, αυτή η ομάδα πρωταθλητισμού έχει μετατραπεί σε ένα χρεωκοπημένο μαγαζί που έχει βάλει την τεράστια μαρκίζα “ΕΚΠΟΙΗΣΗ - ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ & ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ” στη βιτρίνα του και παρακαλάει τους πιστωτές του να μην φτάσουν τις υποθέσεις τους στα άκρα, ώστε να αποφύγει τις διαδοχικές αφαιρέσεις βαθμών και ως εξ τούτων στον υποβιβασμό.

Το χειρότερο για τον πολύπαθο Παναθηναϊκό; Ούτε την εκποίηση μπορεί να φέρει εις πέρας ως ένα οργανωμένο μαγαζί. Αυτό που εκτυλίσσεται καθημερινά από το καλοκαίρι και έπειτα, ειδικά μετά τον Οκτώβριο, ονομάζεται “άτακτη διάλυση”.

Για μια ομάδα της οποίας ο μεγαλομέτοχος αποφάσισε να κόψει τη χρηματοδότηση μετά το τέλος της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου, αφού είχε αρχίσει το πρωτάθλημα (!!!), αφού είχε εξωθήσει σε παραίτηση τον τεχνικό διευθυντή της και είχε κάνει μεταγραφή ύψους 1,3 εκατ. Ευρώ (Τσάβες)!!!

Άτακτη διάλυση μιας ομάδας η οποία θέλει να πουλήσει για να ξεχρεώσει και να επιβιώσει, αλλά παραχωρεί τον Νο 1 παίκτη της Super League για “ψίχουλα” στην Αλ Αϊν και αφήνει απλήρωτους τους υπόλοιπους πλην Ζέκα, δίνοντας το δικαίωμα στον κάθε “Μολέντο”, “Χουλτ”, “Βιγιαφάνιες”, δηλαδή στα πιο ακριβά περιουσιακά στοιχεία της, να τον πιέζουν όπως θέλουν. Και... πάλι καλά που πολλοί από τους παίκτες (όπως ο “Βίγια” και άλλοι...) δεν έχουν καταθέσει προσφυγές!

ΜΟΝΟ ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΣ - ΖΕΚΑ ΠΩΛΗΘΗΚΑΝ ΣΕ “ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ” ΤΙΜΕΣ

Τα δεδομένα και αναμφισβήτητα; Από όλους τους παίκτες της περυσινής ενδεκάδας, μόνο ο Βλαχοδήμος και ο Ζέκα πωλήθηκαν σε “κανονικές” τιμές. Ο Βλαχοδήμος σε μια “σκοτεινή” πώληση τον Οκτώβριο (!) στην Μπενφίκα που φάνηκε ότι δεν “καίγεται” και προσπαθούσε να “κρύψει” από ταmediaτη μεταγραφή της και ο Ζέκα πάνω στην τούρλα της Κοπεγχάγης για άμεση ενίσχυση στη μεσαία γραμμή.

Ο Μολέντο δεν πωλήθηκε το καλοκαίρι, δεν του ανανεώθηκε το συμβόλαιο και θα φύγει για 150.000 ευρώ! Ένας από τους καλύτερους αν όχι ο κορυφαίος στόπερ του πρωταθλήματος! Ο Χουλτ διεκδικεί την αποδέσμευσή του, παρότι του ανανεώθηκε το συμβόλαιο πριν από τρεις μήνες: τρελό! Ο Κουτρουμπής εκδιώχθηκε άτσαλα, ζητά πολλά οφειλόμενα, ούτε φράγκο ο Παναθηναϊκός. Ο Βιγιαφάνιες θα αποχωρήσει υπό την πίεση των οφειλών για 1 εκατ. ευρώ, για τον Κουρμπέλη ακόμη τρέχουν οι πράσινοι μπας και βρουν 1,5-2 εκατ. ευρώ, ο Κουλιμπαλί δεν πρόκειται να φέρει περισσότερα από 500.000 ευρώ.

Καμία διαπραγματευτική ισχύς: λογικό με όλα όσα έχουν συμβεί. Και ταυτόχρονα παράλογο για μια ομάδα που πρέπει να πουλήσει όχι για το “ευ ζην”. Όχι για να πάρει υπεραξίες (Ρέτσος, Μαυροπάνος οι πιο “φρέσκες”) και να βελτιώσει με τα έξτρα χρήματα πωλήσεων το ρόστερ της. Αλλά για ένα κλαμπ που καλείται να πουλήσει απλώς για το “ζην”. Για να μην υποβιβαστεί.

Όχι, ο βασικός υπεύθυνος δεν είναι ασφαλώς ο υπηρεσιακός τεχνικός διευθυντής, Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος, ο οποίος μπήκε στον χορό και χορεύει, ως συνεργάτης και φίλος του Μαρίνου Ουζουνίδη. Ασφαλώς θα μπορούσε να έχει καλύτερους χειρισμούς σε ορισμένα θέματα. Όμως με “δεμένα” χέρια λόγω των οφειλών, πολλά διαπραγματευτικά περιθώρια δεν είχε στις περισσότερες υποθέσεις.

Αναμένοντας τις υπογραφές για Μολέντο - Βιγιαφάνιες και την τελική ευθεία για τις πωλήσεις Κουλιμπαλί - Κουρμπέλη, ας αναφέρουμε για την... ιστορία, την τελευταία πολύ δυνατή ενδεκάδα του Παναθηναϊκού επί Αλαφούζου: Βλαχοδήμος - Κουλιμπαλί, Χουλτ, Μολέντο, Κουτρουμπής - Ζέκα, Κουρμπέλης, Εμποκού, Βιγιαφάνιες - Κλωναρίδης, Μπεργκ. Και... 12ος παίκτης ο Ρόμπιν Λουντ. Ο τελευταίος των υποψήφιων πρωταθλητών που πιθανότατα θα φύγει ήσυχα και ωραία ως ελεύθερος το προσεχές καλοκαίρι, χωρίς τυμπανοκρουσίες...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ