OPINIONS

Η ακτινογραφία των "αιωνίων"

Το γήπεδο του Παναθηναϊκού στην Λ.Αλεξάνδρας,Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Το γήπεδο του Παναθηναϊκού στην Λ.Αλεξάνδρας,Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για το ντέρμπι της Κυριακής στο “Απόστολος Νικολαϊδης”, καταγράφοντας τα βασικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε αντιπάλου.

Σίγουρα δεν είναι το πιο ενδιαφέρον ντέρμπι αιωνίων όλων των εποχών. Ούτε καν της τελευταίας δεκαετίας ή πενταετίας. Βάσει όσων έχουν συμβεί τα δύο προηγούμενα χρόνια στη Λεωφόρο, βασικό ερωτηματικό είναι αν και πώς θα αρχίσει και θα τελειώσει το ματς. Με την προϋπόθεση της έναρξης και της ομαλής διεξαγωγής του, επιχειρούμε να προσεγγίσουμε δεδομένα και ζητούμενα στους δυο αντιπάλους, οι οποίοι μπορεί να ανταμώσουν και πάλι εφέτος, αν έχει... κέφια αύριο η κληρωτίδα του Κυπέλλου Ελλάδας ή αν δούμε για πρώτη φορά μετά το 2004 τελικό με πράσινο και κόκκινο χρώμα.

H AKΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

+ Έδρα

Ακόμη και στα πολύ... down του, όταν ακόμη βρισκόταν σε μεταβατικό στάδιο με Ουζουνίδη και ως οργανισμός λειτουργούσε υπό αφόρητη πίεση ο Παναθηναϊκός, στη Λεωφόρο γκολ και φάσεις δεν δέχθηκε από τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ. Δυο ευκαιρίες όλες κι όλες από τον Αθανασιάδη και τον Βάργκας. Αργότερα, όταν βρήκε τον Φεβρουάριο τις βοήθειες από Κλωναρίδη – Εμποκού – Κουλιμπαλί, ταυτόχρονα και τις ισορροπίες του με ένα βασικό σχήμα με λιγοστές αλλαγές από αγώνα σε αγώνα, άρχισε να σκοράρει και πιο εύκολα στη Λεωφόρο. Εκτός έδρας έχει σαφές πρόβλημα, χάνοντας αρκετούς βαθμούς. Στην έδρα του έχει διαφορετική νοοτροπία, περισσότερη αυτοπεποίθηση και καλύτερα σφυρίγματα από τους διαιτητές.

+ Φρεσκάδα - Φυσική κατάσταση

Ο Βασίλης Βούζας έκανε rotation στα τελευταία ματς, αλλά οι δυο ευρωπαϊκές αναμετρήσεις του Ολυμπιακού εναντίον της Μπεσίκτας σίγουρα επιβαρύνουν περισσότερο κάποιους παίκτες. Αν θυμηθούμε και την εικόνα του Ολυμπακού στο δεύτερο ημίχρονο εναντίον των Τούρκων στο Φάληρο και την συγκρίνουμε με την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού στο δεύτερο ημίχρονο εναντίον του Ηρακλή, τα συμπεράσματα είναι σαφή. Ο Παναθηναϊκός, άλλωστε, είχε σοβαρό πρόβλημα σ' αυτόν τον τομέα όταν ανέλαβε ο Ουζουνίδης και γι' αυτό έριξε μεγάλο βάρος για την βελτίωση της κατάστασης με το καινούριο τιμ που υποστηρίζει τον 48χρονο κόουτς.

+ Κίνητρα

Κακά τα ψέματα, το ματς έχει μεγαλύτερη σημασία για τον γηπεδούχο. Ο Ολυμπιακός, μετά και τη νίκη του επί του Ατρόμητου, δεδομένου και του εύκολου προγράμματος μέχρι τη λήξη της σεζόν, δεν χάνει το πρωτάθλημα. Στόχος του πλέον και η κατάκτηση του Κυπέλλου, όπως και για τον Παναθηναϊκό. Οι Πράσινοι, ωστόσο, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τη νίκη και για τη μάχη των play offs και για το εσωτερικό του οργανισμού (συσπείρωση με οπαδούς, πίστη, αποδυτήρια, τόνωση ενόψει τελική ευθείας πρωταθλήματος και ημιτελικούς Κυπέλλου).

- Σκληράδα και κλειστές ζώνες

Σε γενικές γραμμές αυτός ο Παναθηναϊκός είναι “soft” ομάδα. Δεν έχει το μέταλλο να ανατρέψει εύκολα εις βάρος του σκορ. Soft είναι πολλές φορές και εντός αγωνιστικού χώρου στις μονομαχίες. Τα ντέρμπι, όμως, πολλές φορές κρίνονται και από το πόσο “ζητάει” μια ομάδα τη νίκη εντός αγωνιστικού χώρου... Πρόβλημα έχει φανερώσει – ειδικά εκτός έδρας αλλά και εναντίον ΠΑΟΚ, ΑΕΚ - όταν καλείται να διασπάσει διπλή ζώνη σε “σετ” επιθέσεις. Έχει βελτιωθεί μεν, λόγω Κλωναρίδη και ανάπτυξης με τους δυο ακραίους μπακ του, αλλά εξαρτάται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό από τον Μάρκους Μπεργκ. Ο Ολυμπιακός δεν θα παραταχθεί στη Λεωφόρο για να παίξει... φουλ επίθεση, ο Βούζας είναι συνειδητοποιημένος ως προς τα μειονεκτήματα των στόπερ του σε open play...

- Λίγες αξιόπιστες εναλλακτικές

Το καλό για τον Παναθηναϊκό είναι ότι δεν έχει απώλειες από τραυματισμούς και τιμωρίες. Θετικό επίσης για τους Πράσινους ότι η “βασική” ενδεκάδα τους έχει πάρει πλέον αρκετό χρόνο συμμετοχής μαζί, παρά τις κατά διαστήματα σποραδικές απουσίες διαφορετικών παικτών (βασικά Μολέντο, αλλά και Κουτρουμπής, Κλωναρίδης, Κουρμπέλης). Αρνητικό, όμως, η έλλειψη αξιόπιστων επιλογών από τον πάγκο. Αν εξαιρέσει κάποιος τον Λέτο (για ένα ημίχρονο) και τον Λουντ (ντεφορμέ στον β' γύρο), ουδείς άλλος φαίνεται να έχει τη δυνατότητα για ουσιαστική βοήθεια μεσοεπιθετικά. Το ίδιο ισχύει και για τον κεντρικό άξονα (περιορισμένων δυνατοτήτων ο φιλότιμος Ρέις), αλλά και στην άμυνα, ειδικά στα άκρα αυτής, όπου η διαφορά Χουλτ – Κουλιμπαλί από Χουχούμη – Μαρινάκη, είναι μεγάλη...

- Πίεση

Ο Παναθηναϊκός έχει αυξημένα κίνητρα αλλά και μεγαλύτερη πίεση από τον αντίπαλό του για θετικό αποτέλεσμα. Το ντέρμπι είναι πάντα... ντέρμπι, έχει τεράστια απήχηση στους φίλους των δύο ομάδων ανεξαρτήτως της βαθμολογικής θέσης τους, μα ούτως ή άλλως οι Ερυθρόλευκοι βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο, δεν θα έχουν τον ίδιο προπονητή την επόμενη σεζόν και έχουν διασφαλίσει τον τίτλο. Ο Παναθηναϊκός έχει ήδη μεγαλύτερο βάρος, το οποίο θα πολλαπλασιαστεί από την εξέδρα αν το ματς “στραβώσει” με 0-1. Εξαρτάται από τον Ουζουνίδη και τους παίκτες πώς θα διαχειριστούν την έξτρα ανάγκη για νίκη.

H AKΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

+ Συνειδητοποιημένος κόουτς

Ό,τι κι αν γίνει απόψε στην Κωνσταντινούπολη, ο Βασίλης Βούζας – αν και “υπηρεσιακός” - είναι πιο συνειδητοποιημένος συγκριτικά με τον Μπέντο για τις αδυναμίες και τα προτερήματα της ομάδας του. Ειδικά ως προς τις αδυναμίες της στην αμυντική συμπεριφορά της, είτε λόγω του προβλήματος που προκάλεσε στη χημεία και την ισορροπία του συνόλου η απώλεια του Μιλιβόγεβιτς, είτε λόγω των ατομικών μειονεκτημάτων συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών. Ο Μπέντο βασιζόταν πολύ στην ένταση και στο καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης, που δεν το έχει πια ο Ολυμπιακός μετά το πρώτο ημίχρονο των αγώνων του. Ο Βούζας μοιάζει να έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, φάνηκε και από τον ρεαλιστικό τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε τα δύο ματς με Μπεσίκτας και Ατρόμητο.

+ Πληθώρα επιλογών μεσοεπιθετικά

Ο Μπέντο έβαλε στο παιχνίδι Μανθάτη – Ανδρούτσο, ο Βούζας ξαναέβαλε στο παιχνίδι Καμπιάσο - Μαρίν – Τσόρι, ο Ολυμπιακός έχει αρκετούς παίκτες που μπορούν να τον βοηθήσουν από τον πάγκο μεσοεπιθετικά, όποιες κι αν είναι οι επιλογές του κόουτς για την αρχική ενδεκάδα. Ο Σεμπά θα είναι απολύτως έτοιμος, ο Καρντόσο παρά την πενιχρή συνεισφορά του σε γκολ έχει θεωρητικά την πείρα και τις παραστάσεις των ντέρμπι αν επιλεγεί αντί του Καρίμ (χλωμό). Ο Ολυμπιακός συνολικά από τη μέση και μπροστά (ειδικά στα άκρα του) διαθέτει σίγουρα περισσότερες και καλύτερες εναλλακτικές λύσεις συγκριτικά με τον Παναθηναϊκό, παρά την απώλεια του Μιλιβόγεβιτς και του Ιντέγε.

+ Καλύτερη ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια

Το λένε και το γράφουν όλοι οι ρεπόρτερ Ολυμπιακού. Είναι λογικό, διότι ούτε ο Καμπιάσο, ούτε ο Τσόρι είναι χαρακτήρες με “τουπέ” και “υφάκι” απέναντι στους νεότερους και με πολύ λιγότερες επιτυχίες συμπαίκτες τους. Με την απόλυση Μπέντο έπεσαν και τα τείχη που είχαν υψωθεί μεταξύ αγωνιστικού τμήματος και στελεχών της ομάδας, τα οποία νιώθουν και την ιδιαιτερότητα του timing μέχρι το τέλος της σεζόν και γι' αυτό υποστηρίζουν με μεγαλύτερη θέρμη τους παίκτες. Ξέρουν ότι πρόκειται για “κατάσταση εκτάκτου ανάγκης” σε έναν Ολυμπιακό που έχει αλλάξει τρεις προπονητές και προχωρά με “υπηρεσιακό” κόουτς στον πάγκο, γι' αυτό και αγκαλιάζουν τα αποδυτήρια με μεγαλύτερη ζεστασιά. Ο βαθμός συσπείρωσης του συνόλου είναι δεδομένα πολύ υψηλότερος συγκριτικά με την εποχή Μπέντο.

- Καταπόνηση

Πέντε - έξι παίκτες του Ολυμπιακού, με σημαντικότερους τον Φορτούνη και τον Ανσαριφάρντ, θα είναι επιβαρυμένοι λόγω των διαδοχικών αγώνων σε πρωτάθλημα και Ευρώπη (ΠΑΟΚ - Μπεσίκτας - Ατρόμητος - Μπεσίκτας - Παναθηναϊκός). Ο Βούζας προσπάθησε σωστά να ξεκουράσει κάποιους στο παιχνίδι με τους Περιστεριώτες, αλλά το 1-1 με την Μπεσίκτας στο πρώτο ματς τοποθέτησε πολύ ψηλά την - ανοιχτή - αποψινή ρεβάνς, στην οποία θα παρατάξει την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα του με όσους διαθέσιμους έχει. Θα είναι πιο καταπονημένος ο Ολυμπιακός σε σχέση με τον Παναθηναϊκό, αυτό είναι δεδομένο. Το ζητούμενο για τους Ερυθρόλευκους είναι να βρουν τη “μίξη” με αρχικό σχήμα που θα έχει και τρεξίματα και ποιότητα. Τόσο στα άκρα (σημαντικοί στην ανάπτυξη και ανασταλτικά με Εμποκού – Βιγιαφάνιες οι Φιγκέιρας – Ντε Λα Μπέγια) όσο και στον κεντρικό άξονα... Επίσης σημαντικό να μην “σβήσει” στο β' μέρος όπως με την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ, την Μπεσίκτας στο Φάληρο...

- Εκτός έδρας χάνει λάδια

Γενικά εφέτος ο Ολυμπιακός δεν “καθαρίζει” εύκολα τα εκτός έδρας ματς, ακόμη κι όταν είχε Μιλιβόγεβιτς – Ιντέγε. Σε ολόκληρο το πρωτάθλημα έχει νικήσει εύκολα μόνο στην Ξάνθη και στα Γιάννενα (0-2). Δύσκολα στη Νέα Σμύρνη και στο Περιστέρι (και με εύνοια της διαιτησίας στα δύο ματς), δύσκολα ακόμη και με Βέροια – Ηρακλή (1-2 σε αμφότερα), εντός του 2017 ισοπαλία στην Τρίπολη, ισοπαλία στα Χανιά με τον Πλατανιά, ήττες στα ντέρμπι από ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, με ελάχιστες φάσεις εναντίον των Δικέφαλων. Όλα αυτά με Μπέντο, με τον οποίο πήγαινε καλύτερα στα ευρωπαϊκά εκτός έδρας παιχνίδια του! Αν θα καταφέρει να παρουσιάσει καλύτερη εικόνα στη Λεωφόρο είναι αμφίβολο...

- Ατμόσφαιρα - Προσωπικότητα

Η ΑΕΚ το ήθελε περισσότερο, το πήρε. Ο ΠΑΟΚ το χρειαζόταν περισσότερο, το πήρε. Η Λεωφόρος δεν έχει την “άπλα” του ΟΑΚΑ και της Τούμπας. Είναι παράξενο γήπεδο για όποιον δεν έχει αγωνιστεί εκεί. Είναι “στρούγκα” όταν γεμίζει, ακούς τη φωνή μέσα στο αυτί σου, βλέπεις τη φάτσα του οπαδού από δύο μέτρα! Μερικές φορές λειτουργεί εναντίον του Παναθηναϊκού αυτή η ατμόσφαιρα, άλλες εναντίον του αντιπάλου που αισθάνεται την πίεση και την οπαδική εχθρότητα. Αυτός ο Ολυμπιακός δεν διαθέτει πλέον ούτε πολλούς παίκτες με ισχυρή προσωπικότητα, ούτε πολλούς μπαρουτοκαπνισμένους σ' αυτό το γήπεδο. Αν και κατά πόσο επηρεαστεί απ΄αυτόν τον αρνητικό συνδυασμό, θα φανεί την Κυριακή. Πάντως με ΑΕΚ και ΠΑΟΚ αφού δέχθηκε το 1-0, τον πήρε η κάτω βόλτα και δεν μπόρεσε να αντιδράσει κυριαρχικά για να “γυρίσει” τα παιχνίδια...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ