OPINIONS

Γιουσέιν Panathinaikos

Γιουσέιν Panathinaikos
INTIME SPORTS

O Γιάννης Σερέτης γράφει για το “ψεκάστε – σκουπίστε – τελειώσατε” του Παναθηναϊκού στα πλέι οφ και για την ταχύτητα "Γιουσέιν Μπολτ", στην προετοιμασία της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Πριν από την έναρξη των πλέι οφ είχαμε αναφέρει πως θα ήταν το τουρνουά των προπονητών και σήμερα στην Τούμπα ο Γιάννης Αναστασίου, στο ματς Νο 100 με τον Παναθηναϊκό, ολοκλήρωσε τον θρίαμβό του. Πιο εύκολα απ΄ ότι περίμενε και ο πιο αισιόδοξος οπαδός του. Παρουσιάζοντας ουσιαστικά τρία νέα πρόσωπα (Νίνης – Κουτρουμπής – Μαυρίας), έχοντας φρέσκο τον Μπεργκ και νοκ άουτ τον Πέτριτς, έκανε ένα κακό 20λεπτο με τον Αστέρα Τρίπολης και μετά πάτησε γκάζι.

Με MVP ασφαλώς στα τρία παιχνίδια τον Σωτήρη Νίνη, ο οποίος σήμερα “σκύλιασε” και για προσωπική “ρεβάνς” από τον ΠΑΟΚ (προφανώς θα έχει τους λόγους του) έκανε πάλι πράγματα και θαύματα στο πρώτο μέρος και δεν σκόραρε μόνο λόγω του θαυμάσιου Σαρλ Ιτάνζ, του πολυτιμότερου παίκτη του γηπεδούχου. Εκτός από τον Νίνη, οι Ζέκα - Στιλ έκαναν θαυμάσιο ματς, βοήθησαν πολύ Μαυρίας – στόπερ, Μπούρμπος και Νάνο ήταν σωστοί επιθετικά, αλλά προβληματικοί αμυντικά, βοήθησαν οι τρεις αλλαγές (Ατζαγκούν – Λαγός – Μπεργκ).

Ο Καμερουνέζος κίπερ ήταν ο μοναδικός λόγος που ο Παναθηναϊκός δεν είχε σκοράρει μέχρι το 44', όταν τα κατάφερε από ένα επιπλέον καινούριο στα πλέι οφ στοιχείο παιχνιδιού του: την κομπίνα στα κόρνερ. Ο Πράνιτς με την “έξτρα” πάσα στον Νάνο έδωσε τον χρόνο για ανακάτεμα στα εντός περιοχής μαρκαρίσματα και από τη σέντρα του Ισπανού ο Ταυλαρίδης δεν είχε πρόβλημα. Πρόλαβε να “ζευγαρώσει” με τον κοντύτερο Κριστιάν Νομπόα...

Δίκαια ο Παναθηναϊκός κλειδώνει από την τρίτη αγωνιστική τη θέση στα προκριματικά του Champions League. Ετρεξε σαν Γιουσέιν Μπολτ και ήδη τρέχει πιο γρήγορα από κάθε άλλο αντίπαλό του (ΟΣΦΠ, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ) στον προγραμματισμό του για την επόμενη σεζόν. Οχι μόνο στα μεταγραφικά, αλλά και στο πεδίο των “δομών”. Ο ΠΑΟΚ μόλις σήμερα έκλεισε τεχνικό διευθυντή, αλλά – όπως και οι άλλες δύο ομάδες – ακόμη δεν είναι βέβαιος για τον προπονητή της επόμενης σεζόν...

Ενας Κίτσιου δεν έφτανε

To βασικό πρόβλημα του ΠΑΟΚ ήταν η μεσαία γραμμή του. Κυρίως η απόδοση των δύο “οκταριών” του, Νομπόα και Κάτσε, καθώς ο Τζιόλης ούτως ή άλλως δεν έπαιρνε μέτρα. Οι δυο χαφ έπρεπε να στηρίζουν τους Ρατς – Κίτσιου στα ανεβάσματά τους, ώστε να πατούν περιοχή οι Μακ – Πόζογλου και να μην αφήνουν τον “Παπ” σαν την καλαμιά στον κάμπο. Ταυτόχρονα, να βοηθούν και ανασταλτικά, στην πράσινη υπεραριθμία με Ζέκα, Κουτρουμπή, Νίνη, Πράνιτς και έναν εκ των Μαυρία – Καρέλη που “κατέβαινε” χαμηλά για υποδοχή. Λογικό ήταν να μην τα καταφέρουν.

Ο Γεωργιάδης θα μπορούσε να ρισκάρει με 4-4-2 (μπας και πιέσει τους στόπερ του ΠΑΟ) αλλά δεν το έκανε, διότι ήξερε πως οι "πράσινοι" υπερτερούν σε αντοχή/έκρηξη/επιλογές και θα κινδύνευε πολύ με “άπλωμα” της ενδεκάδας. Μπορούσε, επίσης, να παίξει εξ αρχής “κλειστά”, με 4-5-1, προτιμώντας δίδυμο Τζαβέλλα – Ρατς αριστερά, ή Σκόνδρα – Κίτσιου δεξιά. Να “περιμένει” τον Παναθηναϊκό.

Δεν έκανε ούτε αυτό. Οι αλλαγές του φαινομενικά σωστές, αλλά βιαστικές. Ο Κλάους στο β' φάνηκε πως δεν ήταν έτοιμος, ο Φακούντο Περέιρα δεν πήρε πολλές πάσες, ο Παναθηναϊκός κράτησε τόσο εύκολα το “μηδέν” όσο καταδεικνύεται από το ότι πιο επικίνδυνος παίκτης του Δικέφαλου ήταν ο σούπερ Κίτσιου (δυο επικίνδυνα σουτ, ένα δοκάρι, μια φαρμακερή σέντρα – ασίστ στον Κάτσε)!

"Σαββίδη προχώρα, άλλαξέ τα όλα"

Τα πλέι οφ έφτασαν ακριβώς στο μέσον τους. Και η μάχη για τη δεύτερη θέση θα γίνει μέχρι την τελευταία αγωνιστική. Το θεωρητικό πλεονέκτημα είναι του απογοητευτικού ως τώρα, Αστέρα Τρίπολης, διότι έχει δύο ματς εντός έδρας, αμφότερα μάλιστα, εναντίον των ανταγωνιστών του, Ατρόμητου και ΠΑΟΚ. Το σημερινό ευγενικό “ου” στο τέλος του ματς και οι αποδοκιμασίες κατά τη διάρκεια του αγώνα, ήταν εν μέρει δικαιολογημένες.

Δύο καθαρές ήττες στην ίδια σεζόν από τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα, μηδέν νίκες σε τρία ματς: ο Γεωργιάδης δείχνει να χάνει την ευκαιρία... Ίσως να την κερδίσει αν ο ΠΑΟΚ τερματίσει δεύτερος. Η δεύτερη θέση οδηγεί απευθείας στους ομίλους του Europa League. Θα είναι ένας θρίαμβος για τον Αστέρα ή τον Ατρόμητο. Θα είναι το μη χείρον βέλτιστον για τον "Δικέφαλο", που έφερε στην Ελλάδα τον κορυφαίο (κατ' όνομα, τα υπόλοιπα θα τα δούμε στην πράξη...) τεχνικό διευθυντή όλων των εποχών στη Λίγκα.

Ο Φρανκ Αρνεσεν επί 20 χρόνια “ποιεί” ποδόσφαιρο. Από όλα τα πόστα και όλες τις ομάδες στις οποίες έχει εργαστεί. Ισως να ήταν (λόγω ολλανδικού μοντέλου) ο ιδανικός για τον Γιάννη Αναστασίου. Είναι μια τεράστια επένδυση για τον ΠΑΟΚ, σπουδαία τιμή για το ελληνικό ποδόσφαιρο που θα φιλοξενήσει ως “εργαζόμενο” τον Δανό πρώην τεχνικό διευθυντή της PSV, της Τσέλσι και του Αμβούργου. Το “Σαββίδη – προχώρα – άλλαξέ τα όλα” του ΠΑΟΚτσή ήταν σήμερα μια υγιέστατη οπαδική αποδοκιμασία – επιδοκιμασία. Εχει ήδη αλλάξει πολλά ο Ιβάν στο club, αλλά στην Τούμπα γύρο θριάμβου κάνουν προς το παρόν μόνο τα τμήματα του ερασιτέχνη με τις κούπες τους.

* Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ