OPINIONS

Ε, όχι και τα οφσάιντ από Video!

Spain's scorer David Silva, left, and France's goalkeeper Hugo Lloris, right, look on as Referee Felix Zwayer, center, from Germany holds his earphone during the international friendly soccer match between France and Spain at the Stade de France in Paris, France, Tuesday, March 28, 2017. The match saw the first use in France of video replays to help the referee, with the technology being used to confirm Deulofeu's goal and to disallow one for France's Antoine Griezmann just after halftime. (AP Photo/Christophe Ena)
Spain's scorer David Silva, left, and France's goalkeeper Hugo Lloris, right, look on as Referee Felix Zwayer, center, from Germany holds his earphone during the international friendly soccer match between France and Spain at the Stade de France in Paris, France, Tuesday, March 28, 2017. The match saw the first use in France of video replays to help the referee, with the technology being used to confirm Deulofeu's goal and to disallow one for France's Antoine Griezmann just after halftime. (AP Photo/Christophe Ena) AP

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τον Big Brother των διαιτητών μετά από όσα συνέβησαν στο φιλικό Γαλλία - Ισπανία και το debate που φουντώνει σιγά - σιγά...

Πέρασαν 73 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που πέτυχε το γκολ ο Αντουάν Γκριεζμάν, μέχρι τη στιγμή που ο ρέφερι Φέλιξ Τσβάιερ το ακύρωσε ως οφσάιντ, ακούγοντας την ετυμηγορία από το σύστημα ενδοσυνεννόησης. Στις κερκίδες οι οπαδοί είχαν χορτάσει πανηγυρισμούς. Το ίδιο και οι Γάλλοι στον αγωνιστικό χώρο.

Αγκαλιές πολλές, χαριτωμενιές από τον σκόρερ, τα πάντα όλα. Και οι Ισπανοί στημένοι στη σέντρα για τη συνέχιση του αγώνα. Όλοι πλην του Πικέ που περίμενε σε απόσταση ενός μέτρου από τον ρέφερι την τελική απόφαση. Απόφαση που “πάγωσε” τους πάντες κι όχι επειδή το ακυρωθέν γκολ ήταν του γηπεδούχου.

Το ίδιο συνέβη και στην αντίστροφη περίπτωση του γκολ από τον Ντεουλοφέου στο δεύτερο ημίχρονο. Το πιο κρύο γκολ που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, έστω και σε φιλικό ματς, όπως αυτό το “ιστορικού χαρακτήρα” Γαλλία – Ισπανία 0-2. Ο σκόρερ βλέπει τον βοηθό με σηκωμένο σημαιάκι, το ίδιο κάνουν και οι συμπαίκτες του, ουδείς πανηγυρίζει! Περνούν 40 δευτερόλεπτα, το instant replay αποφαίνεται “γκολ”. Πάλι σφάλμα. Από τον έτερο επόπτη αυτή τη φορά. Δεν πανηγυρίζει ούτε ένας Ισπανός. Και κάπου εδώ αρχίζει το debate για τη χρήση και τη χρησιμότητα του VAR (Video Assistant Referees). Πόσο βοηθά και πόσο αλλοιώνει το ποδόσφαιρο;

Να κρίνεται από το video ακόμη και το οφσάιντ που “οδηγεί” σε γκολ; Να κρίνεται από το video ακόμη και το πέναλτι; Και με ποια κριτήρια; Θα έχει την ίδια άποψη – επί παραδείγματι - σε “υποκειμενικές” φάσεις ο ρέφερι με τον “εντολέα” του που θα βρίσκεται στο κοντρόλ με δέκα κάμερες;

“Technology that can help referees in making the correct decision without disrupting the flow of the game will be considered” είπε προχθές ο Μάικ Ράιλι. Ο... “αρχιδιαιτητής” της Premier League για να καταλαβαινόμαστε. Και η φράση – κλειδί είναι το “flow of the game”. Να μην διακόπτεται η ροή αγώνα. Και λέμε εμείς με το φτωχό μας το μυαλό: πώς δεν θα διακόπτεται η ροή του αγώνα αν ένας παίκτης ξεκινήσει κούρσα, υποδειχθεί σε θέση οφσάιντ και τελικά το VAR “δείξει” ότι ο επόπτης έκανε λάθος;

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ VAR

Οι κανονισμοί του IFAB (International Football Association Board, το συμβούλιο των “σοφών” ) προβλέπουν “εμπλοκή” του VAR σε τέσσερις κατηγορίες περιπτώσεων.

1. ΓΚΟΛ: Παραβίαση κανονισμών στη φάση από την οποία “δημιουργείται” το γκολ, περιπτώσεις οφσάιντ ή χρήση χεριών και γενικώς οτιδήποτε μπορεί να καθιστά κανονικό/αντικανονικό ένα γκολ.

2. ΠΕΝΑΛΤΙ: Επίβλεψη των αποφάσεων καταλογισμού πέναλτι, είτε για να ανακληθεί ένα πέναλτι που κακώς δόθηκε είτε για να καταλογιστεί για παράβαση που δεν είδε ο διαιτητής.

3. ΑΠΟΒΟΛΕΣ: Εξέταση όλων των στοιχείων ώστε να διασφαλιστεί πως ο διαιτητής θα πάρει τη σωστή απόφαση για κόκκινη κάρτα.

4. ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ: Οι VAR μπορούν να ενημερώνουν τον διαιτητή για τις σπάνιες περιπτώσεις που έχουν τιμωρήσει με κάρτα διαφορετικό παίκτη από εκείνον που έκανε την όποια παράβαση.

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΦΟΥΛΑΡΟΥΝ, ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΔΙΣΤΑΖΟΥΝ

Οι Αγγλοι κάνουν δοκιμαστικά εφέτος. Οχι live στα ματς. Σε εξομοιωτές. Διστάζουν. Καταλαβαίνουν ότι κάτι πάει στραβά στο όλο πράγμα. Ότι “κάτι” είναι ενάντια στη φύση του σπορ. Ότι πρόκειται για παρέμβαση στο dna του αθλήματος. Οι Γερμανοί, αντιθέτως, προχωρούν ακάθεκτοι. Από την επόμενη σεζόν η Bundseliga θα λειτουργεί υπό το βλέμμα του Big Brother. Σε όλα τα παιχνίδια του πρωταθλήματος. Οχι δοκιμαστικά σε κάποια παιχνίδια του... πρώτου γύρου του Λιγκ Καπ όπως θα κάνουν την επόμενη χρονιά οι Άγγλοι.

Στην Κολωνία έχει στηθεί το στρατηγείο της DFB για το instant replay. Eχουν στήσει εκεί “προπονητικό κέντρο” για τους 23 διαιτητές της Α' Κατηγορίας και συνεργασία με ανθρώπους της “Hawk-Eye” και της “Evertz”, των εταιρειών που υποστηρίζουν τεχνολογικά το εγχείρημα, προετοιμάζονται εντατικά. Δεν πάνε στα... χαμένα όμως οι Γερμανοί. Θα είναι του χρόνου τα “πειραματόζωα” για όλη την Ευρώπη, ενόψει του Μουντιάλ της Ρωσίας, στο οποίο η FIFA θέλει οπωσδήποτε το VAR. Στις εφετινές μετρήσεις τους, διαπίστωσαν ότι 45 από 59 σημαντικά λάθη στις πρώτες 21 αγωνιστικές θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με τη χρήση του VAR. “Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι όλοι μαζί είμαστε ικανοί να ελαχιστοποιήσουμε τα λάθη των οφθαλμοφανών λαθών” είπε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας, Ronny Zimmerman.

Και να είστε σίγουροι ότι στους Γερμανούς το σύστημα θα λειτουργήσει. Διότι είναι τόσο μεθοδικοί, προσαρμοστικοί και νεοτεριστές που θα τα καταφέρουν! Οι υπόλοιποι όμως; Οι “ρομαντικοί” Άγγλοι; Οι νότιοι (Ισπανοί – Ιταλοί) που είναι πάντα πιο... χαλαροί, ίσως και με λιγότερα χρήματα για τέτοιου είδους VAN και υποστήριξη στους διαιτητές; “Χλωμό”, όπως και για όλους τους “πτωχούς” Ευρωπαίους. Εκτός πια κι αν επιβληθεί η απόφαση από την UEFA.

Aκόμη και τότε, όμως, θα αναρωτιόμαστε. Οφσάιντ και πέναλτι από το video; Να το δεχθούμε για το αν η μπάλα έχει περάσει τη γραμμή. Να το δεχθούμε αν ο ρέφερι δεν έχει δει εκτός φάσης τσαμπουκάδες. Όχι όμως σε όλα! Όχι για όλες τις φάσεις. Δεν είναι τένις, ούτε στίβος. Δεν είναι ούτε καν μπάσκετ. Η τεχνολογία “στην υπηρεσία” του ποδοσφαίρου. Όχι υπεράνω αυτού!

Follow me on Twitter: Seretinio

Photo credits: AP Photo/Christophe Ena

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ