OPINIONS

Δεν τρώει γκολ στη Λεωφόρο

SUPERLEAGUE / ÐÁÏ - ÐÁÍÉÙÍÉÏÓ (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports)
Παναθηναϊκός EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τον εντός έδρας χαρακτήρα του Παναθηναϊκού, την ταυτότητα του Πανιωνίου και τα ζητούμενα για Ουζουνίδη – Μιλόγεβιτς ως το τέλος της σεζόν.

Μηδέν ευκαιρίες ο Ολυμπιακός, μηδέν και ο Πανιώνιος στη Λεωφόρο, στα δυο δυσκολότερα εντός έδρας ματς του Παναθηναϊκού στον β' γύρο. Εύκολο; Εσείς τι λέτε; Αλλά ο Παναθηναϊκός του Ουζουνίδη – έχει περάσει στα ψιλά αυτό – δεν είναι πλέον μόνο μια ομάδα πιο παραγωγική συγκριτικά με τον λειψό Παναθηναϊκό του Ιανουαρίου.

Είναι και ένα σύνολο εναντίον του οποίου πρέπει να χύσεις αίμα για να σκοράρεις στη Λεωφόρο. Τελευταίος που το κατάφερε ήταν ο Γιώργος Γιακουμάκης του Πλατανιά, ο μοναδικός στον β' γύρο! Τον Ιανουάριο, σχεδόν πριν από τρεις ολόκληρους μήνες! Αυτό είναι και το μοναδικό εντός έδρας γκολ που έχει δεχθεί επί Ουζουνίδη στο “Απόστολος Νικολαϊδης”. Γιατί; Διότι βελτίωσε σε μεγάλο βαθμό τους δείκτες των αντοχών του, βρήκε σε Εμποκού – Κλωναρίδη επιθετικογενείς παίκτες οι οποίοι δεν αμελούν τα αμυντικά καθήκοντά τους, “έδεσε” το δίδυμο Κουρμπέλη – Ζέκα και πήρε πολύ καλή απόδοση από τους Χουλτ – Κουλιμπαλί στο δεύτερο μισό της σεζόν, χάρη και στη στήριξη του διδύμου Καρβουνίδη – Κωτσή στην αποκατάσταση, εκτός από την καθημερινή δουλειά του Νίκου Γιάγκου στην εκγύμναση.

Κάπως έτσι και με δεδομένο το “ένα ματς ανά εβδομάδα” από τον Φεβρουάριο και έπειτα, ο Ουζουνίδης κατάφερε να βρει τη χημεία μιας συγκεκριμένης ενδεκάδας, η οποία μπορεί να υποστηριχθεί κατά διαστήματα από τρεις – τέσσερις παίκτες: Λουντ, Λέτο, Ρέις, Τελάντερ. Κάπως έτσι κατάφερε να “καταπιεί” τον εξαντλημένο στη Λεωφόρο Ολυμπιακό, να κάνει την καλύτερη εφετινή εμφάνισή του για 45 λεπτά εναντίον της ΑΕΚ, να νικήσει σήμερα τον Πανιώνιο, παρότι δεν δημιούργησε 10, αλλά 4 ευκαιρίες (δύο με τον MVP Βιγιαφάνιες και δύο με τον Μπεργκ).

Θα μπορούσε να έχει προβάδισμα από νωρίς ο Παναθηναϊκός αν ήταν πιο εύστοχος ο Αργεντινός ή αν είχε καταλογιστεί το πέναλτι του Ρισβάνη στον Μπεργκ (17'). Θα μπορούσε να λήξει το ματς 0-0. Μικρή σημασία έχει για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Παναθηναϊκός και Πανιώνιος άξιζαν να βρεθούν στα play offs και θα διεκδικήσουν στην “παράταση” της regular season την καλύτερη θέση. Τα συμπεράσματα που καλούνται να εξάγουν Ουζουνίδης και Μιλόγεβιτς, όμως, είναι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ – ΜΙΛΟΓΕΒΙΤΣ

Ο Ουζουνίδης ξέρει ότι τέσσερις – πέντε παίκτες του πλέον δεν έχουν τη φρεσκάδα που θα ήθελε. Μειωμένα σήμερα τα σπριντ του Κλωναρίδη και του Μπεργκ, πάλι αλλαγή ο Εμποκού, χρειάζεται ανάσες ο Κουρμπέλης. Πάλι καλά για τον Παναθηναϊκό που αντέχουν οι μαραθωνοδρόμοι ακραίοι μπακ του (Κουλιμπαλί – Χουλτ σε σταθερά καλή κατάσταση), ο Ζέκα ξεκουράστηκε λόγω τιμωρίας και οι Μολέδο – Κουτρουμπής δουλεύουν σωστά στην αποκατάσταση. Ξέρει ο 48χρονος προπονητής ότι τώρα μπορεί να κάνει το rotation που θέλει στο πρωτάθλημα. Στόχος του; Να έχει αυτή την... πασίγνωστη πλέον βασική ενδεκάδα όσο το δυνατόν πιο φρέσκια στους δυο ημιτελικούς εναντίον του ΠΑΟΚ. Αν δεν του τύχει κάποια “στραβή”, θα την έχει! Και αυτό είναι το μεγαλύτερο όφελος του Τριφυλλιού από τη σημερινή επικράτησή του. Οτι “ξένοιασε” για τη συμμετοχή στα play offs.

O Mιλόγεβιτς καλείται να προβληματιστεί για το ολόγιομο μηδενικό σε καθαρές ευκαιρίες. Εκρηκτικός, ντριμπλέρ, ικανότατος ο Μπεν, αλλά “χάθηκε”. Μπορεί να κάνει τη μπάλα “κομπολόι” , να μοιράσει σακούλες, ποδιές και... εμετούς ο Μασούντ, αλλά σήμερα δεν έβγαλε μισή ασίστ. Φιλότιμος ο Γεσίλ, αλλά συνελήφθη δις οφσάιντ και δεν ήταν “μέσα” στο παιχνίδι. Μικρές – μικρές λεπτομέρειες είναι αυτές που θα κάνουν κάπως πιο ανταγωνιστικό τον Πανιώνιο. Μεγάλα περιθώρια βελτίωσης με το συγκεκριμένο υλικό δεν έχουν οι Κυανέρυθροι. Η ταυτότητά τους είναι δεδομένη, η αμυντική τους λειτουργία σε ικανοποιητικό επίπεδο, πρέπει να βρουν πιο εύκολα την τελική φάση και να μην εξαρτώνται τόσο πολύ από τον βιρτουόζο Ιρανό και από τις ξυραφένιες πάσες του Κόρμπου. Πρέπει να την “ψάξουν” περισσότερο από τα άκρα (κυρίως από την πλευρά του φορμαρισμένου Τασουλή) και να βρουν καλύτερη χημεία με τον Μπεν ως σέντερ φορ, όχι τον Γεσίλ.

ΤΟ ΠΕΝΑΛΤΙ, ΟΙ ΚΑΡΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

Όσο για τον σημερινό ρέφερι; Ο Γκράνας δεν είναι κακός διαιτητής. Αθλητικός, κοντά στις φάσεις, χωρίς θεατρινισμούς και “τουπέ” απέναντι στους παίκτες. Δεν έδειχνε εύκολα την κάρτα. Αν το έκανε, θα έπρεπε να είχαν αποβληθεί με δεύτερη κίτρινη τουλάχιστον οι Μασούντ (“καροτσάκι” τον διαιτητή), Ρέις (διώχνει τη μπάλα μακριά με πολλά νεύρα αφού έχει υποδειχθει φάουλ), Τασουλής (μαρκαρίσματα).

Δεν έδειχνε με ευκολία πέναλτι. Αν το ήθελε, θα είχε δείξει την άσπρη βούλα σε μια από τις δυο φάσεις του Μπεργκ στο πρώτο ημίχρονο. Είτε με τον Βαλεντίνο Βλάχο (θα είχε λαθέψει), είτε με τον Σπύρο Ρισβάνη (θα είχε πάρει τη σωστή απόφαση). Δεν το έκανε με τον Σουηδό στην “ελληνορωμαϊκή” του πανήψυλου στόπερ, διότι δεν το είδε. Καταλόγισε το πέναλτι υπέρ του Λέτο επειδή έτσι το είδε στη ροή του αγώνα.

Το “κερδίζει” ο Λέτο, αλλά ο Τασουλής μπάλα δεν ακουμπά και έχει αντιληφθεί την ανοησία του άμεσα, πιάνοντας το κεφάλι του. “Χαζό” πέναλτι, αλλά ο Aργεντινός θα μπορούσε να σταθεί όρθιος και να συνεχίσει τη φάση. Έτσι το βλέπει, έτσι το δίνει, όπως στο live ο ρέφερι Παπαδόπουλος είχε δει “πέναλτι” στο χέρι του Βιγιαφάνιες εναντίον της ΑΕΚ. Όπως το είδαμε όλοι, άλλωστε, όσοι βρισκόμασταν στο ΟΑΚΑ.

Λογικές οι διαμαρτυρίες του Πανιωνίου. Και με ανακοίνωση και με κλάματα και με οδυρμούς και με ύβρεις - ειρωνείες - γελάκια στον ρέφερι. Με όλα. Γιατί οι παίκτες του κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια κι ας μην κατάφεραν να δημιουργήσουν μισή καθαρή ευκαιρία. Μόχθησαν, έτρεξαν, κατέθεσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Είναι η ομάδα με την μεγαλύτερη βαθμολογική συγκομιδή εκτός έδρας στο πρωτάθλημα και στη Λεωφόρο απέδειξαν πόσο σκληροτράχηλο σύνολο είναι. Το ζητούμενο για τους Κυανέρυθρους που έχουν βρει εδώ και πολύ καιρό αξιοθαύμαστη ταυτότητα και χημεία είναι να προγραμματίσουν από τώρα τις κινήσεις της επόμενης σεζόν. Διότι αν χάσουν τη ραχοκοκαλιά τους (Γιαννιώτης, Ρισβάνης, Σιώπης, Μασούντ), δύσκολα θα αναπληρωθούν επάξια όλα τα κενά κι αν πάρουν την άδεια, δεν θα έχουν την πολυτέλεια της ήρεμης προετοιμασίας, αλλά την πρόκληση των ευρωπαϊκών προκριματικών.

AΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΠAΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Οδ. Βλαχοδήμος 6 – Κουλιμπαλί 6, Κουτρουμπής 6, Μολέντο 7, Χουλτ 7, Λουντ 5 (46' Ρέις 6), Κουρμπέλης 5, Βιγιαφάνιες 7, Εμποκού 4 (65' Λέτο 4), Κλωναρίδης 5 (75' Π. Βλαχοδήμος 4), Μπεργκ 6.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Βλάνταν Μιλόγεβιτς): Γιαννιώτης 7 – Βλάχος 5 , Ρισβάνης 6, Οικονόμου 7, Τασουλής 6, Σιώπης 4, Κόρμπος 5, Μασούρας 5 (87' Σαββίδης -), Μπεν 4, Μασούντ 6, Γεσίλ 4 (65' Λάμπρου 4).

* Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ