OPINIONS

Δεν ξεκίνησε καλά ο Κοντονής

Δεν ξεκίνησε καλά ο Κοντονής
Κοντονής Τσίπρας

Ο Γιάννης Σερέτης μετρά το βάρος της πρώτης δημόσιας τοποθέτησης του νέου Υφυπουργού Αθλητισμού.

Καλεσμένος του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 σήμερα το πρωί, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπαλάφας, δεν δίστασε: "Κάποιοι υπουργοί έπρεπε να μιλήσουν με μεγαλύτερη φειδώ". Είναι βέβαιο πως δεν αναφερόταν στον Υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή. Διότι μαζί του – φαίνεται ότι - τώρα στην εκκίνηση της νέας κυβέρνησης – ασχολούνται ΜΟΝΟ τα αθλητικά media.

Δική μου εντύπωση είναι πως ο νέος Υπουργός δεν ξεκίνησε καλά. Πολλά μεγάλα λόγια. Πάρα πολλά για πρώτη δημόσια τοποθέτηση. Τόσο πολλά και τόσο «βαριά» που νομίζεις διαβάζοντας τις δηλώσεις του ότι θα έρθει η… επανάσταση σε όλα τα πεδία που σχετίζονται με τον αθλητισμό στην Ελλάδα (και δυστυχώς είναι τεράστιο αυτό το πεδίο εκτός αγωνιστικού χώρου).

Εν αρχή, οι διαπιστώσεις: “Ο αθλητισμός είναι ένα πεδίο που ενδιαφέρει όλη την κοινωνία. Πρώτα και κύρια ενδιαφέρει τη νεολαία και για μας κάτι που ενδιαφέρει τη νεολαία έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και στη σκέψη και στη δράση. Δυστυχώς αυτός ο τομέας τα τελευταία χρόνια έχει δοκιμαστεί, έχει ταλανιστεί. Έχει ταλανιστεί από τη βία, έχουμε θρηνήσει ανθρώπους στα γήπεδα, από τη μάστιγα των αναβολικών και κυρίως από εκτεταμένη διαφθορά και διαπλοκή, σε σημείο τέτοιο που ακόμη και ανθρώπινα λάθη να εντάσσονται σε ένα πεδίο δόλου και ακραίας καχυποψίας".

Και εν συνεχεία οι λεκτικές υπερβολές: "Η Κυβέρνηση της αριστεράς ΘΑ αντιμετωπίσει με σοβαρότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα αυτά τα φαινόμενα. Και αυτό είναι ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Ελπίζω σήμερα να το λάβουν όλοι. Πρώτον, θέλουμε να τονίσουμε ότι όσοι συγκροτούν παρασυναγωγές, διαμορφώνουν έκνομες πρακτικές και νοοτροπίες τους καλούμε να σταματήσουν τώρα. ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΝΕΚΤΟ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ".

Δεύτερον, βιαιότητες και τραμπουκισμοί εναντίον εκπροσώπων και αντιπροσώπων του ελληνικού λαού και των τοπικών κοινωνιών δεν θα γίνουν ανεκτές ως συμπεριφορές. Όσοι απεργάζονται τέτοιου είδους καταστάσεις, είτε με μεταμφιεσμένους τραμπούκους ως οπαδούς είτε διαμέσου των φανατικών των γηπέδων, να γνωρίζουν ότι Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΚΒΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ.

Δεν ερχόμαστε με λυμένο το ζωνάρι, ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, ΟΥΤΕ ΜΕ ΕΚΝΟΜΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.

Τρίτον, στον αθλητισμό ΘΑ επανέλθει σε όλα τα επίπεδα η διαφάνεια, η αξιοκρατία, το φίλαθλο πνεύμα, η εφαρμογή του νόμου και πάνω από όλα η ισονομία. Αθλητισμός χωρίς εφαρμογή των νόμων και χωρίς ισονομία είναι γράμμα κενού περιεχομένου και προσβολή στον ίδιο μας τον πολιτισμό. Θέλουμε να πετύχουμε καθαρά πρωταθλήματα, υγιή ανταγωνισμό, αθλητικό πνεύμα».

Και η τελευταία αναφορά, για την ανάπτυξη. Σε άλλα κράτη, ίσως να ήταν η πρώτη. Στην Ελλάδα, όμως, ο νέος Υφυπουργός Αθλητισμού μίλησε πρωτίστως για τα «συμφέροντα», «έκνομες πρακτικές», «εφαρμογή νόμων». Λες και μιλούσε ο Υπουργος Δημόσιας Τάξης ή ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ή ο νέος επικεφαλής του ΣΔΟΕ!

Είπε λοιπόν ο Κοντονής στον επίλογο του: "Από το περιορισμένο πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων, περιορισμένο για να εμφανίσει η απερχόμενη κυβέρνηση αυτό το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων, για να δώσουμε διέξοδο στο λαό και στη νεολαία. Να είστε καλά, σας ευχαριστούμε όλους. Να ξέρετε ότι η αξιοκρατία που υποσχόμαστε στον Αθλητισμό είναι γνώμονας και κατεύθυνση. Πρώτα από όλα αξιοκρατία στις κρατικές υπηρεσίες. Δεν είναι υπόσχεση, είναι λόγος τιμής". Καταπληκτικό! Για τα λόγια, να του σφίξουμε όλοι το χέρι. Για τις πράξεις;

Ναι, είναι νωρίς ακόμη. Ναι, είναι άχαρο ενδεχομένως για ορισμένους νέους Υπουργούς ότι… κάτι πρέπει να πουν. Τα λόγια του Κοντονή, όμως, είναι τόσο βαριά, που θα τον ακολουθούν σε όλη τη θητεία του. Ισως δεν έχει αντιληφθεί ότι ο Υφυπουργός Αθλητισμού στην Ελλάδα για να κάνει πράξη όλα όσα υποσχέθηκε, ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ από άλλους υπουργούς.

Αν ήμουν στη θέση του, το πρώτο που θα έκανα θα ήταν να πείσω τον Τσίπρα για τη σημασία του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου σε όλα τα επίπεδα. Διότι έχει ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ στην κοινωνία ό,τι γίνεται στον αθλητισμό. Και στον ερασιτεχνικό και στα σχολεία, λόγω της καθημερινότητας στην ελληνική οικογένεια. Και στον επαγγελματικό, λόγω της περίφημης «κάθαρσης». Μακάρι να τα καταφέρει.

ΙΣΩΣ να τα καταφέρει – έστω ως έναν βαθμό – αν συνειδητοποιήσει στον απόλυτο βαθμό πως ο Ελληνας πολίτης, ανεξάρτητα από την προτίμησή του στην κάλπη, έχει μεγάλες προσδοκίες απ΄ αυτή την κυβέρνηση. Μεγαλύτερες από κάθε άλλη τα τελευταία 15 χρόνια. Για το «διαφορετικό», της αληθινής αλλαγής. Αν πετύχει στους βασικούς στόχους της, στις επόμενες εκλογές θα «γράψει» ποσοστό Ανδρέα των 80’s! Αν αποτύχει, δύσκολα θα έχει δεύτερη ευκαιρία.

Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ