OPINIONS

Δέκα λόγοι για να αλλάξει κόουτς

Δέκα λόγοι για να αλλάξει κόουτς
Αναστασιάδης INTIME SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης αναλύει τα δεδομένα στον ΠΑΟΚ και καταλήγει στο συμπέρασμα μιας πάρα πολύ δύσκολης απόφασης για τον "Δικέφαλο του Βορρά".

Eχει 17 παιχνίδια μπροστά του ο ΠΑΟΚ μέχρι το τέλος του σεζόν. Εντεκα στη regular season, έξι στα πλέι οφ. Εξι εκτός – πέντε εντός, μέχρι τον Μάιο. Ελαφρώς πιο εύκολο το πρόγραμμά του συγκριτικά με του Παναθηναϊκού.

Στην Τούμπα με Εργοτέλη, Αστέρα, Ξάνθη, ΠΑΣ, Λεβαδειακό. Εκτός έδρας με Ατρόμητο, Βέροια, Παναθηναϊκό, Κέρκυρα, Πανιώνιο. Πιθανότατα με τον Αγγελο στον πάγκο θα τερματίσει δεύτερος αν δεν διαλυθεί εντός του μηνός, με τρία εκτός έδρας, στο Περιστέρι, τη Βέροια και τη Λεωφόρο.

Επέστρεψε ο Κάτσε, ίσως επιστρέψει και ο Τζιόλης, προσαρμόστηκε ο Νομπόα, έχει και τον Ρικάρντο Κόστα έτοιμο. Θα αγωνιζόταν με την Ντινάμο Κιέβου την επόμενη εβδομάδα αν είχε αποκλείσει την Γκινγκάμπ. Δεν τα κατάφερε στην Ευρώπη όπως τα προηγούμενα χρόνια…

Ποιο το ζητούμενο ως το τέλος της σεζόν πλέον; Να παίξει όμορφο ποδόσφαιρο; Να κατακτήσει τη δεύτερη θέση στα πλέι οφ, που θα τον οδηγήσει στην καλοκαιρινή πρόκληση της παρθενικής παρουσίας σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ η οποία θα «μεγαλώσει» ακόμη περισσότερο το κλαμπ; Για μένα τίποτα από τα δύο.

Μοναδικό ζητούμενο είναι τα συμπεράσματα που πρέπει να βγουν στο τελευταίο σκέλος της αγωνιστικής περιόδου για τον ΠΑΟΚ της σεζόν 2015-2016. Τον ΠΑΟΚ που δεν θα έχει στον πάγκο του τον Αγγελο Αναστασιάδη. Δεν είχα καταλάβει το «παραιτούμαι – μένω» του Νίκου Νιόπλια στον Παναθηναϊκό το 2011. Παραιτήθηκε στην Κρήτη εναντίον του Εργοτέλη τον Οκτώβριο –έμεινε – έφυγε έναν μήνα αργότερα, μετά το 1-1 εναντίον της Λάρισας, προτού αναλάβει για ένα παιχνίδι ο Γιάτσεκ Γκμοχ και εν συνεχεία ο Ζεσουάλδο Φερέιρα. Δεν κατάλαβα ούτε τώρα το «φεύγω – μένω» του Αγγελου μετά την παραίτηση στην ίδια πόλη, το Ηράκλειο. Όταν σπάσει το γυαλί, δεν κολλά εύκολα.

Το ερώτημα δεν είναι πια αν θα είναι ο προπονητής του ΠΑΟΚ την επόμενη σεζόν, αλλά αν πρέπει να συνεχίσει στην τρέχουσα. Για μένα, όχι. Και εξηγούμαστε, αναλύοντας τους λόγους, για τους οποίους ασφαλώς πολλοί μπορεί να διαφωνήσουν με βάσιμα επιχειρήματα περί της δυσκολίας εύρεσης του κατάλληλου στο συγκεκριμένο timing…

  1. O Aναστασιάδης έδειξε ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε τον ίδιο τον εαυτό του. Πώς θα διαχειριστεί μια ομάδα με το βάρος που κουβαλά αυτός ο ΠΑΟΚ ακόμη και τώρα που έσβησε η προσδοκία για τον τίτλο; Προπονητής που πάει να φύγει από το γήπεδο συμπαρασύροντας την ομάδα με αφορμή τη (δίκαιη, παρεμπιπτόντως!) αποβολή ενός παίκτη, που παραιτείται στο ημίχρονο (ούτε ο… Αλέφαντος!), που «φεύγει» αλλά «θέτει στη διάθεση της διοίκησης» την παραίτηση, δείχνει απίστευτη αδυναμία αρχικά στο management της δικής του προσωπικότητας. Όπως έχει πει και ο ίδιος, «φοβάμαι τον εαυτό μου».

  2. Εχει χαθεί (αν υπήρξε ποτέ…) κάθε δεσμός με τους ποδοσφαιριστές . Προσέξτε: οι παίκτες δεν προσπάθησαν να «φάνε», ούτε θα προσπαθήσουν να «φάνε» τον Αναστασιάδη. Δεν έχει τέτοια παιδιά αυτός ο ΠΑΟΚ. Αλλά έχει χαθεί η (όποια…) πίστη στο «πακέτο» Αγγελος. Στο «πακέτο» δεν είναι μόνο το coaching και οι ομιλίες. Aλλά η προετοιμασία αγώνων, η ανάλυση αντιπάλων, η εκγύμναση, η διαχείριση πιεστικών καταστάσεων, το rotation, οι σχέσεις με παίκτες, η τακτική στα ματς, η δουλειά στις στατικές φάσεις, τα αποδυτήρια, όλα μαζί.

  3. Όταν ένας προπονητής μπαίνει στα αποδυτήρια και λέει «εγώ φεύγω, δεν χρειάζεστε προπονητή για να νικήσετε αυτόν τον ΟΦΗ», παραιτείται αλλά μένει, την επομένη λέει στους ποδοσφαιριστές «εγώ σας στήριξα, εσείς δεν με στηρίξατε», τι εκπέμπεται προς τον ποδοσφαιριστή; Και πώς θα συνεχίσει πλέον o παίκτης, χωρίς και… προφανή στόχο, εκτός από την επαγγελματική και σωματική αυτοπροστασία του; Μπείτε στο μυαλό του σαν να έχετε μπροστά σας τον προϊστάμενο στο γραφείο, με τον οποίο μετά από όλα αυτά (και άλλα πολλά…) συνεχίζετε υποχρεωτικά να συνεργάζεστε καθημερινά.

  4. Ο ΠΑΟΚ δεν χρειάζεται έναν προπονητή «ηγέτη», μπροστάρη και «ΠΑΟΚτσή» υπό τη στενή έννοια ενός ανθρώπου που γνωρίζει 'άριστα την ιδιοσυγκρασία της ομάδας. Ούτε έναν προπονητή που καλώς ή κακώς θα είναι το κέντρο του κόσμου στην ομάδα, στην κοινωνία της, στους οπαδούς και τα media. Πρωταθλητισμό έκανε μέχρι πριν από δύο εβδομάδες και η Τούμπα είχε γεμίσει μόνο στο ντέρμπι εναντίον του Παναθηναϊκού… Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται (αν ασχοληθούμε αμιγώς ποδοσφαιρικά και αφήσουμε εκτός κουβέντας διαιτησία και όλα τα υπόλοιπα) έναν προπονητή ο οποίος θα μπορεί μαζί με το τιμ του να κουβαλήσει τα τρία καρπούζια, κάτι που ο Αγγελος δεν κατάφερε σε καμία από τις σεζόν που εργάστηκε σε «μεγάλα» κλαμπ. Ούτε στον Παναθηναϊκό των οκτώ Ελλήνων διεθνών (μετέπειτα πρωταθλητές Ευρώπης οι περισσότεροι), του Βαζέχα, του Χένρικσεν, του Σόουζα, του Βλάοβιτς, του Φλίπσεν, του Ολιβάρες, του Γκαλέτο. Κατέρρευσε (και τότε) η ομάδα του τον Ιανουάριο, μαζί με τις μεταγραφές του Ολιζαντέμπε και του ντροπαλού νεανία Γιούρκα Σεϊταρίδη, στην αυγή του 2001. Toυλάχιστον τότε, επειδή είχε πολύ καλύτερο υλικό, έγραψε σπουδαίες ευρωπαϊκές νίκες στο Τσάμπιονς Λιγκ όσο άντεξε εσωτερικά και σε φυσικές δυνάμεις εκείνη η ομάδα…

  5. Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται έναν προπονητή από τώρα, ο οποίος θα έχει γνώση της ευρωπαϊκής αγοράς. Δεν θα είναι ο παντογνώστης του παγκόσμιου ποδοσφαιρικού χάρτη, ένας Ζόρζε Μέντες. Αλλά έναν προπονητή, ο οποίος βάσει συγκεκριμένου μπάζτετ θα είναι σε θέση να βάλει μεταγραφικές προτεραιότητες, να προτείνει και ο ίδιος «έξυπνες αγορές» από το εξωτερικό και να μην περιορίζονται οι γνώσεις του σε παίκτες της Σούπερ Λίγκας (Ναζλίδης, Τζάνης κ.ο.κ.). Έναν προπονητή, ο οποίος δεν θα αρχίζει τη σεζόν με δύο (!) στόπερ και τέσσερις (!) αριστερούς μπακ.

  6. Ουδείς στη Θεσσαλονίκη πιστεύει πως υπάρχει μία περίπτωση στο εκατομμύριο να είναι στον πάγκο του ΠΑΟΚ την επόμενη σεζόν ο Αγγελος. Ποιος ο λόγος να συνεχίσει στην εφετινή σεζόν και να μην αλλάξουν τα κίνητρα των παικτών από τώρα, ώστε να νιώσουν ότι δίνουν και «εξετάσεις» (ορισμένοι τουλάχιστον) για να παραμείνουν στην ομάδα υπό το βλέμμα του νέου κόουτς;

  7. Η συνεργασία με νέο προπονητή, του οποίου η εύρεση δεν είναι καθόλου εύκολη αυτή την περίοδο, θα αποφορτίσει επικοινωνιακά και εσωτερικά τον ΠΑΟΚ, θα δώσει νέο ενδιαφέρον και ελπίδα στους οπαδούς και τη δυνατότητα στον ίδιο να αξιολογήσει το ρόστερ, να «τριφτεί» στην καθημερινότητα του κλαμπ και στα παιχνίδια μέχρι το τέλος της σεζόν, να μάθει τα χνώτα και τους ανθρώπους της ομάδας. Θα είναι έτοιμος το καλοκαίρι για τις εισηγήσεις του και το τιμ του θα έχει προσαρμοστεί στα κατατόπια του ΠΑΟΚ. Το εφετινό κατόρθωμα στην εκκίνηση του Αγγελου θα είναι δύσκολο για τον καινούριο στην επόμενη σεζόν. Να βρει γρήγορα ταυτότητα, ρόλους ξεκάθαρους και τρόπο παιχνιδιού (από τον οποίο… ξέφυγε τελείως αργότερα) από την αρχή.

  8. Αν ο ΠΑΟΚ ψάξει, βρει και συμφωνήσει με νέο προπονητή πριν από τη λήξη της σεζόν θα βάλει στην «πρίζα» και τον ίδιο και τους παίκτες. Θα τού δώσει την (όποια, μικρή, μερική) ευθύνη για την πορεία στα πλέι οφ, θα αρχίσει ως κλαμπ να αξιολογεί τα καλά και στα στραβά που έχουν όλοι. Θα κερδίσει χρόνο, θα κόψει δρόμο. Δεν θα χρειάζεται να τα κάνει όλα αυτά στους δυο – τρεις πρώτους μήνες της επόμενης σεζόν. Θα έχει τη δυνατότητα να μιλήσει το καλοκαίρι ειλικρινά με τον Σαββίδη και για το μπάτζετ της επόμενης σεζόν και για τις ανάγκες της ομάδας, ανάλογα με τους στόχους που θα μπουν από τη διοίκηση και θα ξεκαθαριστούν προς όλους. Αν δηλαδή, ο ΠΑΟΚ πάει για πρωτάθλημα ή για να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο ο ίδιος και να μικρύνει τη διαφορά σε όλα τα επίπεδα από τον Ολυμπιακό.

  9. Πολύ δύσκολο: ο ΠΑΟΚ δεν χρειάζεται έναν προπονητή - «μπαμπά» της οικογένειας, που θα τιμωρεί και θα μοιράζει συγχωροχάρτια, που θα αγαπάει τους ποδοσφαιριστές σαν θεούς και θα ζητά απόλυτη πίστη στον κοινό στόχο. Αλλά έναν σύγχρονο επαγγελματία, στην κλίμακα των 45-55 ετών, ο οποίος θα μπορεί και να κρίνει αυστηρά αλλά δίκαια, μα και να «κουλαντρίζει», όπως έλεγε και ο μακαρίτης ο Γιάννης Κυράστας, τις «προσωπικότητες». Τους παίκτες που μπορούν να ανεβάσουν πραγματικά το επίπεδο της ομάδας, αλλά έχουν και τα κουσούρια τους. Έναν προπονητή που δεν θα θεωρεί ότι όλα τα δάχτυλα είναι ίδια, γιατί απλούστατα δεν είναι ίδια. Που θα προσελκύει και θα «ερεθίζει» επαγγελματικά όσους παρεκκλίνουν από τον ορθό δρόμο, αλλά δεν θα θεωρεί ότι μια ποδοσφαιρική ομάδα είναι λόχος ή ποίμνιο. Που θα (ξέρει πώς να) κάνει σωστό rotation στις τρεις διοργανώσεις, θα έχει τιμ το οποίο θα αξιοποιεί στο έπακρο την υποδομή και τις επενδύσεις του κλαμπ στα εργασιακά εργαλεία που τού παρέχει. Και έναν προπονητή που θα έχει ήδη τη γνώση για «ευρωπαϊκού επιπέδου» προετοιμασία με ένταση τέτοια, ώστε η ομάδα να μπορεί να ανταποκριθεί και στις τρεις διοργανώσεις σε όλη τη σεζόν και όχι μέχρι μέχρι το μέσον της.

  10. Το πιο κομβικό: Ο ΠΑΟΚ πρέπει να βρει από τώρα έναν προπονητή ο οποίος θα ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ με τους διοικούντες και θα μιλά ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΓΛΩΣΣΑ. Έναν προπονητή που θα λέει τα ίδια στον Σαββίδη, τα ίδια στον Βρύζα, τα ίδια στον Αγγελίδη: έκανε πολλές ανοησίες ο ΠΑΟΚ, αλλά τελικά τους βρήκε τους ρόλους του διοικητικά. Που «θα πηγαίνουν μαζί» όπως συνηθίζει να λέει ο ίδιος. Δεν πήγαν ποτέ «μαζί» εφέτος. Ούτε στις μεταγραφές του καλοκαιριού (όταν στην κρίσιμη σύσκεψη παρά τα οφθαλμοφανή κενά είπε σε Βρύζα και Σαββίδη ότι δεν ήθελε παίκτες!), ούτε στις μεταγραφές του χειμώνα, ούτε στη διαχείριση του κλαμπ, ούτε σε υποθέσεις συγκεκριμένων παικτών. Και για ΟΛΑ ΑΥΤΑ δεν είναι υπεύθυνος κυρίως εκείνος. Αλλά ο Σαββίδης που αποφάσισε να συνεργαστεί με έναν τεχνικό που έχει δικούς του, πολύ ιδιαίτερους κώδικες, οι οποίοι για όσους γνωρίζουν πλέον τη διοικητική δομή του ΠΑΟΚ (πήρε χρόνο αλλά ξεκαθαρίστηκαν πια τα πόστα, μοιράστηκαν καθαρά οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες), εξ αρχής δεν ταίριαζαν εκτός γηπέδου με την πορεία του κλαμπ.

-- Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε αρκετά ακόμη στοιχεία. Για την αξιοποίηση των νέων που διατυμπάνιζε (Πόζογλου, Κουλούρης, Κυριάκος Σαββίδης, έχουν παίξει 7 στόπερ, ουδείς από την περυσινή πρωταθλήτρια Ελλάδας Κ-20 του ΠΑΟΚ!). Για το προφίλ της «δικαιοσύνης» προς τους παίκτες. Για τα μεταγραφικά… άπειρα.

Αλλά θα κατηγορηθούμε, επειδή θα τα διαψεύσει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, η οποία εξακολουθεί να «προστατεύει» τον προπονητή της (όπως φάνηκε και από τη συμπεριφορά του Σαββίδη), όπως πρέπει να κάνει κάθε σοβαρό κλαμπ. Το θέμα πλέον δεν είναι ο Αγγελος. Για μένα ΙΔΑΝΙΚΟΣ για την Εθνική Ελλάδας. Το θέμα είναι η επόμενη ημέρα του ΠΑΟΚ, η οποία αφού κατάφερε (επιτέλους, μετά από δύο χρόνια!) να βρει τους ρόλους διοικητικά με την πρόσληψη του Αγγελίδη, έχει μπροστά της το «στοίχημα» του νέου κόουτς και των «δύο επιπλέον Νομπόα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ