OPINIONS

"Αυτοκτονία" ή άνοιξη

"Αυτοκτονία" ή άνοιξη
Παναθηναϊκός Μπρόντμπι ACTION IMAGES PRESS AGENCY

O Γιάννης Σερέτης γράφει για τη σημασία της σημερινής ρεβάνς του Παναθηναϊκού στη Δανία και για τη σωστή διαχείριση του ζητήματος που προέκυψε με τον Μπεργκ.

Να το ξεκαθαρίσουμε εξ’ αρχής. Απόψε δεν παίζει ο Μπεργκ. Παίζει ο Παναθηναϊκός. Με τον Μπεργκ στην ενδεκάδα του και σε σούπερ φόρμα (3 γκολ σε 3 ευρωπαϊκά ματς).

Αν είχαν γεννηθεί μετά τις πρώτες μια – δυο μέρες της επικοινωνιακής επίθεσης των Δανών σκέψεις για «προστασία» του Σουηδού στον πάγκο, αυτές εξαφανίστηκαν γρήγορα. Θα ήταν δείγμα φόβου. Θα επηρεαζόταν αρνητικά όλος ο Παναθηναϊκός.

Η αλήθεια είναι πως λειτούργησε σωστά ως club σ’ αυτή τη δύσκολη περίσταση ως τώρα. Χωρίς άσκοπα λόγια και λεονταρισμούς, αλλά με αποτελεσματικές αποκρούσεις στην τακτική της Μπρόντμπι, με συσπείρωση, με αξιοποίηση των δικών του όπλων. Τόσο θεσμικά (με τα αιτήματα για έξτρα παρατηρητή ασφαλείας που έγιναν αποδεκτά από την UEFA), όσο και επικοινωνιακά με την γραπτή δήλωση του Ζιλμπέρτο Σίλβα, του οποίου το κύρος, η αναγνωρισιμότητα και η εμβέλεια έτη φωτός απέχουν από τα αντίστοιχα μεγέθη του Τρολς Μπεχ, τεχνικού διευθυντή της Μπρόντμπι.

Ο «δακτυλοδεικτούμενος» και το μπούμερανγκ

Ήταν ο Μπεχ εκείνος ο οποίος έβαλε φωτιά στο θέμα Μπεργκ – Πίρι με μια του δήλωση: «Πώς ο Μπεργκ θα ξανακάνει μπάνιο μαζί με τους μαύρους συμπαίκτες του;». Αυτή η κουβέντα ήταν που τράβηξε το σκοινί πέραν της «νορμάλ» επικοινωνιακής στρατηγικής ενός συλλόγου και ωφέλησε τον Παναθηναϊκό πολυεπίπεδα. Όχι μόνο ως προς την ενίσχυση του ψυχικού δεσμού μιας ομάδας με 15 καινούρια μέλη τους τελευταίους έξι μήνες. Αλλά και ως προς τη συγκέντρωση για μια ρεβάνς για την οποία ίσως ορισμένοι ανώριμοι παίκτες να θεωρούσαν «εύκολη» μετά το 3-0, αν δεν είχε γίνει όλο αυτό το νταβαντούρι.

Ο Μπεργκ είναι προετοιμασμένος για όλα κατά τη διάρκεια του ματς. Όπως είπε και ο ίδιος, άλλωστε, «μέσα στο παιχνίδι λέγονται και γίνονται πολλά». Λογικό είναι να μην αισθάνεται καλά πριν από το ματς, αλλά όπως είπε και ο Ρενέ Χένρικσεν «είναι αρκετά ώριμος και έξυπνος για να διαχειριστεί την κατάσταση». Να διαχειριστεί αυτή την παράξενη και πρωτόγνωρη ιδιότητα του «δακτυλοδεικτούμενου». Του «στόχου».

Ο κόουτς Αλεξάντερ Τσόρνιγκερ και συνολικά η Μπρόντμπι αντιλήφθηκαν τι έχει συμβεί και γι’ αυτό τις δύο τελευταίες ημέρες προσπάθησαν να το «μαζέψουν» το πράγμα. Για να μην τους γυρίσει ως μπούμερανγκ. Να επικεντρωθούν στο ποδόσφαιρο και όχι στον Μπεργκ. «Οι οπαδοί μας πρέπει να υποστηρίζουν εμάς και όχι να αποδοκιμάζουν τον αντίπαλο» ήταν η προχθεσινή ατάκα δύο παικτών της. Είναι πιο άπειροι οι Δανοί από τον Παναθηναϊκό και εντός και εκτός γηπέδου, αργά το κατάλαβαν…

Ο Παναθηναϊκός, όμως, καλείται να εξαργυρώσει αυτή την εμπειρία των παικτών του και απόψε. Να μην σταθεί στο 3-0 του πρώτου ματς. Ξέρει ο Στραματσόνι, το γνωρίζουν και οι παίκτες, ότι το 3-0 δεν απεικονίζει την πραγματική διαφορά ποιότητας των δύο ομάδων. Ότι ήταν αποτέλεσμα των δύο αποβολών, ότι ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να είχε νικήσει και 5-0, ώστε σήμερα να μην συζητούσαμε καν το ελάχιστο ενδεχόμενο της «αυτοκτονίας». Διότι μόνο με άπειρα ατομικά και ομαδικά λάθη, με έλλειψη συγκέντρωσης, πάθους, μαχητικότητας και με χαμένες ευκαιρίες θα αποκλειστεί απόψε ο Παναθηναϊκός. Όσο παραγωγική, πιεστική, ανώτερη σε φυσική κατάσταση, πιο έτοιμη κι αν είναι η Μπρόντμπι, όσο δύναμη κι αν της δώσει ή έδρα της, μόνο αν ο Παναθηναϊκός βάλει τα δικά του χεράκια θα βγάλει τα ματάκια του.

Στην ιστορία του ποδοσφαίρου έχουν συμβεί πολλά. Από την εθνική Ελλάδας του Euro 2004, μέχρι τη Λίβερπουλ της Κωνσταντινούπολης και από την Μπερ Σεβά που λίγο έλειψε με 3-0 να ανατρέψει προχθές το 5-2 της Σέλτικ, μέχρι τη χθεσινή τεσσάρα της Ροστόφ στον Άγιαξ και τον αποκλεισμό της Σαχτάρ Ντόνετσκ από την Γιουνγκ Μπόις (2-0, 0-2, πέναλτι) στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Της Γιουνγκ Μπόις που έφαγε εννέα γκολ σε 180 λεπτά από την Γκλάντμπαχ στα play offs του Γιουρόπα…

Η ‘Αντερλεχτ, η… Λίβερπουλ και το ρίσκο

Όμως έχει δουλέψει πολύ γι’ αυτή την πρόκριση ο Στραματσόνι. Και στο μεταγραφικό πλάνο και στην ομάδα του. Τον «πάει» και η μπάλα σ’ αυτά τα τρία πρώτα ματς τον Παναθηναϊκό, εν αντιθέσει με τα περυσινά «καμπαλιανά», που ακολούθησαν τον αποκλεισμό από την Μπριζ. Έχει ξοδέψει περισσότερα από τα προϋπολογισμένα ο Αλαφούζος. Έχει ρισκάρει συνολικά ο Παναθηναϊκός. Ο αποκλεισμός θα προκαλέσει (τουλάχιστον) πολύ έντονους τριγμούς στο οικοδόμημα, η πρόκριση θα φέρει την άνοιξη. Και ψυχολογικά σε όλους («από τον κηπουρό έως τους παίκτες» είπε χθες ο Ιταλός), και στους οπαδούς και ασφαλώς οικονομικά, με διασφαλισμένα 4,5 εκατ. ευρώ. Και θα φωτίσει μια αχτίδα για 1-2 επιπρόσθετες μεταγραφές. Για όλα αυτά, το σημερινό ματς είναι το κρισιμότερο της διετίας για τον Παναθηναϊκό. Το κρισιμότερο μετά από τον τελικό Κυπέλλου του 2014, του οποίου το αποτέλεσμα μόνο και μόνο λόγω των διοικητικών σφαλμάτων δεν αυγάτισε επιπρόσθετα οφέλη στις δύο επόμενες σεζόν.

Eνα γκολ θα βάλει τέλος στις φιλοδοξίες των Δανών, οι οποίοι παίζουν και ντέρμπι κορυφής με την Κοπεγχάγη σε τρεις ημέρες. Ένα γκολ, το οποίο ένας πολύ καλύτερος Panathinaikos, δηλαδή η μισή Εθνική Ελλάδος του Euro 2004, μαζί με τον Λυμπερόπουλο, τον Ολιζαντέμπε, τον Κυργιάκο, τον Βόκολο, τον Μικάελσεν και τον Κωνσταντίνου (ήταν τραυματίας ο Χένρικσεν) δεν είχε καταφέρει να πετύχει στη ρεβάνς του 3-0 επί της Αντερλεχτ στους «16» του Κυπέλλου UEFA το 2002, ένα βήμα πριν από την Πόρτο του Μουρίνιο.

Δύο αποβολές (του Βόκολου στο 42’ και του Παντελή Κωνσταντινίδη στο 86’), δύο γκολ των γηπεδούχων, θρίλερ με happy end στο τελικό αγχωτικό 2-0. Τα γκολ στο 70’ και στο 81΄από τον Νέναντ Γέστροβιτς τότε. Όπως είπε χθες και ο Στραματσόνι, «σ’ αυτά τα ματς μπορείς να μιλήσεις μόνο πέντε λεπτά πριν από τη λήξη τους». Και όχι πάντα…

Πίεση και επιθετικότητα και πρέσινγκ θα δεχθεί σίγουρα ο Παναθηναϊκός. Θα βρει και χώρους, θα του δοθούν και οι ευκαιρίες. Ζητούμενο είναι να καταθέσει και αγωνιστικό εγωισμό και μαχητικότητα και όσο το δυνατόν περισσότερα τρεξίματα. Πείρα, προσωπικότητα κι ποδοσφαιρική εξυπνάδα είναι υπέρ του. Αλλά πρέπει να είναι έτοιμος για «διαχείριση» και στα χειρότερα. Και για το 1-0 και για το 2-0. Ώστε να περιμένει πια τα ωραία και τα γοητευτικά της αυριανής κλήρωσης (έναν Ζλάταν και ξανά τον Μουρίνιο στη Λεωφόρο επί παραδείγματι) και να μην γράψει ιστορία με μαύρα γράμματα και έναν ντροπιαστικό αποκλεισμό που θα μνημονεύεται εις τους ποδοσφαιρικούς αιώνες της Μπρόντμπι και όχι μόνο…

Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ