OPINIONS

Άσε με να κάνω λάθος

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΟΣΦΠ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΟΣΦΠ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει περί διαιτησίας και αναλύει τα δυο βασικά ζητούμενα στα σφυρίγματα προκειμένου να σβήσει σταδιακά η κακοπιστία όλων, χωρίς βεβαίως ποτέ να είναι όλοι... ευχαριστημένοι.

Στο κανονικό ποδόσφαιρο, όλοι αδικούνται και όλοι ευνοούνται. Πέραν της καθιερωμένης ισχύος των “μεγάλων” κάθε Λίγκας oι οποίοι έχουν τη δική τους επιρροή λόγω φιλάθλων, media και ανθρώπων με ισχύ στο τιμόνι τους, το ζητούμενο είναι πάντα ο “μικρός” να έχει το δικαίωμα να νικήσει τον “μεγάλο” στην κακή μέρα του. Και τα σφυρίγματα στη διεκδίκηση των τίτλων να είναι πάνω – κάτω τα ίδια μεταξύ των συναγωνιστών. Κάποιοι δεν το αντιλαμβάνονται αυτό. Είχαν μάθει αλλιώς για πολλά χρόνια.

Δείτε στην Ισπανία τι “σφαγή” γίνεται μεταξύ Ρεάλ – Μπαρτσελόνα για τη διαιτησία. Εκεί, όπου... διαφημίζουν τη χαιρετούρα στους πρωταθλητές και το "pasillo", εκεί όπου - και καλά - κάθονται δίπλα οι ιδιοκτήτες των ομάδων στα ντέρμπι, σχεδόν κάθε εβδομάδα μπαίνουν στο παιχνίδι των δηλώσεων για τη διαιτησία όλοι! Ακόμη και οι παίκτες! Δείτε τι γίνεται στην Ιταλία με τη Γιουβέντους και θυμηθείτε το σκάνδαλο Μότζι.

Θυμηθείτε ακόμη - ακόμη τι συνέβαινε στην Αγγλία επί Σερ Άλεξ. Μόνο στη Γερμανία από τα σπουδαία πρωταθλήματα έχουν κατορθώσει να διατηρήσουν επίπεδο στη γκρίνια, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι δεν γίνονται λάθη. Σφάλματα γίνονταν και θα γίνονται παντού και πάντα. "Εξυγίανση" δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνονται λάθη. "Εξυγίανση" - πρέπει να - σημαίνει ότι κάθε τριάδα θα μπαίνει στο γήπεδο να σφυρίζει ό,τι βλέπει χωρίς να έχει στο μυαλό της οτιδήποτε άλλο: φανέλα, media, συμφέροντα, καριέρα, ξύλο, εκβιασμούς.

Στην "εξυγίανση", λοιπόν, ζητούμενα είναι δύο. Το πρώτο, η ισότητα στην εύνοια και στην αδικία. Η ισότητα στο λάθος μεταξύ όλων. Σε κάποια ματς θα ευνοηθείς, σε κάποια θα αδικηθείς: χωρίς “γραμμή”, πολιτική, κατεύθυνση, εντολή. Το δεύτερο: η μείωση των λαθών γενικώς. Δηλαδή, η βελτίωση των διαιτητών και των εποπτών, οι οποίοι εφέτος κάνουν και τα περισσότερα χοντρά λάθη.

Η... “ΣΥΜΦΩΝΙΑ” ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Φτάσαμε, λοιπόν, από χθες στο σημείο όπου για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια συμφώνησαν σε κάτι ο Παναθηναϊκός με τον Ολυμπιακό για τους ρέφερις! Ανέφερε χθες (2/3) ο Ολυμπιακός στην επίσημη τοποθέτησή του: “Εμείς δεν είμαστε κατίνες σαν κάποιους άλλους και αντιμετωπίζουμε το ποδόσφαιρο σοβαρά. Ο Ολυμπιακός είναι τεράστιος και έχει ομάδα με ποιότητα για να ξεπερνά και εγκλήματα που αλλοιώνουν έναν αγώνα όπως τον αποψινό και να φτάνει στη νίκη. Βλέπουν όλοι τι γίνεται και καταλαβαίνουν. Είδατε χθες, είδατε και σήμερα. Είναι ανθρώπινο λάθος να είναι τέσσερις παίκτες off side μπροστά στον κύριο Κωσταρά και να τους αφήνει να σκοράρουν; Η εγκληματική διαιτησία του κ. Αρετόπουλου είναι φυσιολογική; Πρέπει επιτέλους να σεβαστούν τον μεγαλύτερο σύλλογο της χώρας. Μετά από αυτά που βλέπουμε τον τελευταία καιρό της... εξομάλυνσης, φανταζόμαστε ότι καταλαβαίνουν όλοι ότι ο υπεύθυνος της εξομάλυνσης, ο κύριος Κουτσοκούμνης, θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί. Και οι κύριοι Τριτσώνης και Κουκουλάκης θα πρέπει να έχουν συνειδητοποιήσει ότι έχουν ξεφτιλιστεί σε όλη την Ελλάδα".

Τα περί “κατίνας” τα ξεπερνάμε, διότι αν ο Ολυμπιακός είχε ηττηθεί από τον Ατρόμητο, όπως πέρυσι και εφέτος – στο πρωτάθλημα - από την ΑΕΚ, ο Σάββας Θεοδωρίδης θα ήταν ακόμη στα μικρόφωνα. Σ' αυτά τα ματς κόντρα στην Ένωση προφανώς δεν είχε την ποιότητα ο Ολυμπιακός για να ξεπεράσει την αρνητική διαιτησία. Κοτζάμ Μπαρτσελόνα “σκούζει”, κοτζάμ Πικέ βγαίνει και διαμαρτύρεται, δεν θα βγει ο Ολυμπιακός; Δικαίωμά του, όπως όλων όταν αδικούνται.

Στην ουσία της υπόθεσης, οι "ερυθρόλευκοι" δεν αναγνωρίζουν “ανθρώπινο λάθος” στον επόπτη Κωσταρά που επέτρεψε στον Κυβρακίδη (και όχι ασφαλώς σε... τέσσερις παίκτες) να κινηθεί από θέση οφσάιντ πριν από την ασίστ στον Ντάουντα. Στην ουσία της υπόθεσης κατηγορεί Τριτσώνη και Κουκουλάκη για τους ορισμούς. Και καλεί σε παραίτηση τον επικεφαλής της “υπηρεσιακής” κυβέρνησης, Κωστάκη Κουτσοκούμνη. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει φτάσει μέχρι εκεί ακόμη. Το έκανε επί Σαρρή και Γκιρτζίκη, όταν θεωρούσε πως υπήρχε “σύστημα”.

" Για ακόμα μία φορά σε αγώνα του Παναθηναϊκού, οι διαιτητικές αποφάσεις αλλοίωσαν απόλυτα το αποτέλεσμα εις βάρος της ομάδας μας. Ειδικά οι υποδείξεις των κυρίων Καραγκιζόπουλου και Χαρίση ήταν τραγικές. Οι κκ. Τριτσώνης και Κουκουλάκης οφείλουν να συμμαζέψουν τους ανεπαρκείς διαιτητές, οι οποίοι λαμβάνουν ελλιπή εκπαίδευση από τον υπεύθυνο του συγκεκριμένου τομέα, κ. Βασσάρα", ανέφεραν οι Πράσινοι μετά το ματς στην Ξάνθη, ως συνέχεια όσων είχαν συμβεί στα Γιάννενα.

"Αλλοίωση" και για τον Παναθηναϊκό που θεωρεί ότι έναντι όχι μόνο του Ολυμπιακού, αλλά και των ΠΑΟΚ - ΑΕΚ παίρνει εφέτος χειρότερα σφυρίγματα. Και αιχμή για Κουκουλάκη - Τριτσώνη και “καρφί” για τον Βασσάρα. Και έρχονται και τέσσερις ημιτελικοί Κυπέλλου “φωτιά” και 5 ντέρμπι πρωταθλήματος μεταξύ του "Big - 4" στο δεύτερο μισό του β΄γύρου, καθώς το μόνο που έχει διεξαχθεί ως τώρα είναι το πρόσφατο ΑΕΚ - Ολυμπιακός 1-0! Δηλαδή, τι θα γίνει από 'δω και πέρα;

ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΟΤΑΝ ΕΥΝΟΕΙΤΑΙ; ΠΟΙΟΣ;

Όσο αυξάνονται οι απαιτήσεις και πιέζονται οι οργανισμοί, τόσο χάνουν την ψυχραιμία τους μέχρι και οι προπονητές! Μόνο ο Ουζουνίδης την διατηρεί ακόμη! Ο Μπέντο πανηγύριζε χθες τα γκολ του Ρομαό και του Φορτούνη σχεδόν αγκαλιά με τον “τέταρτο” φωνάζοντας προς τον Κωσταρά και για πρώτη φορά έκανε και δηλώσεις για τη διαιτησία με έντονο, αλλά απόλυτα κόσμιο ύφος. Ο Ίβιτς πήγε μετά τη λήξη του ματς στον διαιτητή για παράπονα μέσα στον αγωνιστικό χώρο, μίλησε κι αυτός για τη διαιτησία σε λογικά πλαίσια χωρίς ακρότητες. Ο Λουτσέσκου στο Περιστέρι είχε κάνει “ντου” στον αγωνιστικό χώρο και χθες χοροπηδούσε στον πάγκο όταν έγινε το επεισόδιο Κασναφέρη - "σεκιουριτά": όταν την Κυριακή είχε ευνοηθεί εναντίον του Παναθηναϊκού, όμως, τσιμουδιά.

Όπως και ο Πανόπουλος, ο οποίος ωστόσο στο παρελθόν ήταν ο πρώτος παράγοντας που είχε εκδώσει ανακοίνωση κατά της εύνοιας της ομάδας του! Κάτι είναι κι αυτό: ουδείς από τους "μεγάλους" το έχει κάνει, ούτε πρόκειται να το κάνει στο μέλλον. Ίδια “τσιμουδιά” με του Ολυμπιακού στον πρώτο γύρο, όταν σε τρία διαδοχικά ματς με Πανιώνιο, ΠΑΟΚ και Ατρόμητο στο Περιστέρι κάθε αντίπαλος έβγαζε ανακοίνωση εναντίον των διαιτητών που είχαν κλείσει τα μάτια σε αποβολές και οφσάιντ υπέρ των αντιπάλων του πρωταθλητή. Το ίδιο ισχύει για όλους όταν ευνοούνται, άλλος σε περισσότερα ματς, άλλος σε λιγότερα: δεν λένε τίποτα.

ΑΡΡΩΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΟΒΑΡΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΟΠΤΕΣ

Πάμε, λοιπόν και στο επόμενο στάδιο. Το περιβάλλον στην Ελλάδα είναι το χειρότερο δυνατό. Άρρωστο εδώ και δεκαετίες. Συνεπώς, πάντα θα βασιλεύει η καχυποψία. Και δεν είναι δυνατόν να γίνει διαφορετικά, όταν για τη διαιτησία έχουν γίνει πολλά από πολλούς. Όταν υπάρχουν καταγεγραμμένα γεγονότα στο ελληνικό ποδόσφαιρο με ξύλο και απειλές, με σφαίρες και επιθέσεις παντός είδους, όταν οι παραβατικές συμπεριφορές ανθρώπων του υποκόσμου έχουν γίνει συνήθεια μα η ελληνική αστυνομία με την ελληνική Δικαιοσύνη κινούνται σε... ελληνικούς ρυθμούς, οι ελπίδες για ουσιαστικές αλλαγές είναι μικρές στο μεγάλο κάδρο.

Στο μικρότερο κάδρο, ωφέλιμο θα είναι να κοιτάξουν ΑΜΕΣΑ ο Βασσάρας και η ΚΕΔ τους επόπτες διότι τα κάνουν μαντάρα επανειλημμένως και σε αρκετές “εύκολες” φάσεις, όπως το γκολ του Κόντε στο Γιάννενα - ΠΑΟ, το γκολ του Πρίγιοβιτς στο Ηρακλής - ΠΑΟΚ, το χθεσινό (2/3) του Ντάουντα στο Περιστέρι, το οφσάιντ του Μπεργκ στο 0-5 της Τρίπολης, το σημαιάκι του Aλεξέα που απέτρεψε το 0-2 στο Ολυμπιακός - Πανιώνιος. Ας αρχίσουμε να συνηθίζουμε πλέον στις διαμαρτυρίες όλων. Και του Ολυμπιακού, για του οποίου τις αντιδράσεις δεν θα πρέπει να απορεί κάποιος. Είναι απολύτως λογικές στο δικό μου μυαλό.

Τα “φτιάξτε ομάδα να νικάτε και τους διαιτητές” και τα “έχουμε εμπιστοσύνη στους Έλληνες διαιτητάς” είναι για παιδάκια. Και για όσους έχουν ξεχάσει ακόμη και κάποια πανό και συνθήματα και σκέψεις για να... κλείσουν τα σχολεία του Πειραιά και πολλά ακόμη με την πρώτη σοβαρή αφορμή. Επί Κόκκαλη, βεβαίως, όχι επί Μαρινάκη. Όταν ο Ολυμπιακός θεωρεί ότι αδικείται, αντιδρά. Και αυτό το δικαίωμα οφείλει να το αναγνωρίζει και στους αντιπάλους του.

* Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ