OPINIONS

Αντικαταθλιπτικά ενόψει Ολυμπιακού

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΛΑΜΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΛΑΜΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τα οφέλη του Παναθηναϊκού από τις δυο διαδοχικές νίκες επί ΑΕΛ - Λαμίας και τη σκληρή πραγματικότητα του δεύτερου αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις στη θητεία του Γιάννη Αλαφούζου.

Φτωχό ματς, ελάχιστες ευκαιρίες, αλλά ο Παναθηναϊκός έφτιαξε το κέφι του. Εναντίον της πιο αποκρουστικής ομάδας της Σούπερ Λίγκας η οποία δεν δημιούργησε ούτε μισή καθαρή ευκαιρία στη Λεωφόρο, ο γηπεδούχος δεν άφησε αναξιοποίητη τη συγκυρία: δυο “λευκές” ισοπαλίες στο ΠΑΣ Γιάννινα – Λεβαδειακός και στο Πανιώνιος – Αστέρας Τρίπολης, τσουπ με ένα τρίποντο (2-0) επί της Λαμίας, στην έκτη θέση για πρώτη φορά το 2018.

Σε απόσταση δύο βαθμών πλέον ο Παναθηναϊκός από τον πέμπτο Πανιώνιο. Υπό διαφορετικές συνθήκες το... σύνθημα για την πέμπτη θέση, η οποία οδηγεί στον β' προκριματικό γύρο του Europa League θα είχε μεγαλύτερες διαστάσεις για τους Πράσινους. Κι ας έχουν μπροστά τους στην τελευταία επτάδα της σεζόν Ολυμπιακό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ατρόμητο, Πανιώνιο, Αστέρα Τρίπολης και Ξάνθη. Θα πρόσφερε μια ελάχιστη αχτίδα φωτός μέσα στο σκοτάδι αυτή η προοπτική. Τώρα, το μόνο που προσφέρει είναι η πιθανότητα να “ξεχρεώσει” η ομάδα την ποινή αποκλεισμού ενός έτους από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις που αναμένεται να του επιβληθεί από την UEFA.

Ποινή για την οποία φαίνεται ότι δεν προσπάθησε καν να αποφύγει ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, Γιάννης Αλαφούζος (χρειάζονταν περίπου 2 εκατ. Ευρώ για διακανονισμούς της συνολικής οφειλής ύψους περίπου έξι εκατ. Ευρώ). Ποινή, την οποία έδειξε στωικά απλώς να περιμένει ο Βασίλης Κωνσταντίνου, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του πριν την έναρξη του σημερινού ματς. Θα είναι ο δεύτερος αποκλεισμός για οικονομικούς λόγους από την UEFA μετά από το 2013. Ακόμη και η λέξη "θλιβερό" είναι λίγη για την ομάδα που έχει φτάσει σε τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών και δυο φορές στον ημιτελικό...

ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ ΑΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕΙ ΠΕΜΠΤΟΣ ΚΑΙ "ΞΕΧΡΕΩΣΕΙ"

Μοιάζουν με αντικαταθλιπτικά αυτά τα δυο διαδοχικά τρίποντα του Παναθηναϊκού επί της ΑΕΛ και της Λαμίας. Αν είχε πάρει περισσότερους από... δύο βαθμούς στα τέσσερα ματς εναντίον Απόλλωνα, Λεβαδειακού, Παναιτωλικού, ΠΑΣ Γιάννινα, θα είχε σοβαρές προσδοκίες για να τερματίσει πέμπτος. Τώρα, βάσει προγράμματος, αυτό το ενδεχόμενο μοιάζει απίθανο, αλλά γεμίζει τις άδειες μπαταρίες παικτών και προπονητικού τιμ. Και θα πρόκειται περί επιτεύγματος αν τελικά τα καταφέρει μια ομάδα η οποία κατόρθωσε να ξεμείνει χωρίς σέντερ φορ στα μισά του πρωταθλήματος!

Μια ομάδα η οποία τον τελευταίο μήνα έχει βρει γκολ από δυο μεσοεπιθετικούς (Λουντ, Μουνιέ) και έναν αμυντικό (Ινσούα). Παρεμπιπτόντως, και τι γκολ αυτό του Αργεντινού αριστερού μπακ, ο οποίος είχε αποκτηθεί ως αναπληρωματικός του Νίκλας Χουλτ! Με... reverse ντρίμπλα στο αριστερό και εξωτερικό πλασέ στην απέναντι γωνία: ήταν το highlight ενός γενικά αδιάφορου και “ρηχού” αγώνα σε πολύ χαμηλό τέμπο, στο οποίο ο Παναθηναϊκός “ξεκλείδωσε” την άμυνα της Λαμίας χάρη σε μια υπέροχη έμπνευση του Αντονί Μουνιέ στο 48'.

ΜΕ ΜΟΥΝΙΕ ΚΑΙ ΚΟΥΡΜΠΕΛΗ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΟ

Ο Γάλλος μεσοεπιθετικός, ο οποίος εφέτος έχει ταλαιπωρηθεί από δυο σοβαρούς μυϊκούς τραυματισμούς, είναι πλέον ένα ελάχιστο σημείο αναφοράς γι' αυτόν τον πάμφτωχο μεσοεπιθετικά Παναθηναϊκό ενόψει του αγώνα στο Φάληρο, αλλά και των επόμενων με την “ελίτ” της Σούπερ Λίγκας. Τεχνίτης, εγωιστής, με αίσθηση του γκολ και της ασίστ, όχι ο πιο ταχύς, ούτε ο πιο δυναμικός, αλλά σε κάθε περίπτωση πάρα πολύ χρήσιμος στο συγκεκριμένο timing του Παναθηναϊκού που συνεχίζει να παίζει με σέντερ φορ τον Χρήστο Δώνη. Το δεύτερο σημείο αναφοράς που περιμένει ο Ουζουνίδης είναι ο Δημήτρης Κουρμπέλης, προκειμένου να κερδίσει πολλά στο κέντρο της άμυνάς του, κυρίως σε ταχύτητα, “ανάγνωση” κινδύνων και χτίσιμο επιθέσεων από την πρώτη ζώνη. Πλέον έχει μπροστά του δυο χαφ οι οποίοι τουλάχιστον ανασταλτικά μοιάζουν να τα καταφέρνουν καλύτερα απ' όσο περίμενε ίσως και ο ίδιος ο Ουζουνίδης.

ΚΑΤΣΕ, Ο ΠΙΟ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΕΝΔΕΚΑΔΑΣ

Κι αν ο Τζανδάρης είχε ήδη δείξει τι μπορούσε να προσφέρει όταν θα ήταν απολύτως υγιής, ο Εργκούς Κάτσε εκπλήσσει με την προσαρμοστικότητά του! Πασάρει, πρεσάρει, σουτάρει περισσότερο από κάθε άλλο χαφ της ομάδας του, μοιάζει πλέον με τον πιο σημαντικό παίκτη της βασικής πράσινης ενδεκάδας! Συντονιστής, απειλητικός, με προσωπικότητα, δίχως άγχος, δίχως φόβο: μπαίνει μέσα για να παίξει αυτό που ξέρει και μπορεί, προσβλέποντας σε ένα καλύτερο μέλλον από το καλοκαίρι και έπειτα, πιθανότατα σε ομάδα του εξωτερικού.

Το ίδιο ισχύει για όλους τους απλήρωτους παίκτες μιας ομάδας που συνοδευόταν επί 30 χρόνια από το “Panathinaikos” και έφτασε στο σημείο της “ήπιας χρεωκοπίας” και της αναζήτησης... γραφείου Τύπου! Σημαντικότερη, όμως, από την οικονομική χρεωκοπία, την οποία έχουν κατά διαστήματα υποστεί πολύ μεγαλύτεροι σύλλογοι από τον Παναθηναϊκό σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η ηθική χρεωκοπία. Ας το έχουν καλά στο μυαλό τους αυτό ορισμένοι “περαστικοί” από το δρόμο μιας ομάδας στην οποία δεν αξίζει η δυσφήμιση στην ποδοσφαιρική Ευρώπη, η εταιρική απαξίωση, ο εξευτελισμός με πολλά μικρά και μεγαλύτερα που συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά. Ακόμη και στο ναυάγιο, παίζει ρόλο ο τρόπος με τον οποίο βυθίζεσαι! Και η αξιοπρέπεια απέναντι στην ίδια την ιστορία του συλλόγου, αν όχι και στους οπαδούς αυτού.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ