OPINIONS

Αnd what about "Νο 6";

Αnd what about "Νο 6";
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Σερέτης αναλύει την εξέλιξη της μεταγραφικής περιόδου στον Παναθηναϊκό και εστιάζει στην αλλαγή του αρχικού σχεδίου, καθώς βασικός αμυντικός μέσος λογίζεται αυτή τη στιγμή ο Κάρλος Ζέκα.

Σίγουρο δεν είναι, στις μεταγραφικές περιόδους μπορεί να συμβούν τα πάντα. Όμως βάσει των τωρινών δεδομένων, ο Αντρέα Στραματσόνι δεν συμπεριλαμβάνει στη λίστα του καινούριο βασικό αμυντικό μέσο και έχει στο «κουτάκι» με το Νο 6 τον Κάρλος Ζέκα, ο οποίος αναμένεται να ανανεώσει και το συμβόλαιό του μέχρι το 2019.

Αν μείνει έως τότε, θα έχει συμπληρώσει οκτώ διαδοχικά χρόνια στον Παναθηναϊκό, θα έχει φτάσει στα 31 του και θα είναι ο δεύτερος σε συμμετοχές ξένος παίκτης στην ιστορία του συλλόγου μετά τον Κριστόφ Βαζέχα, έχοντας αποκτηθεί από τη Βιτόρια Σετούμπαλ το καλοκαίρι του 2011, με απόφαση του Ζεσουάλδο Φερέιρα. Σπουδαίο επίτευγμα!

Το θέμα μας όμως δεν είναι ο Ζέκα. Η΄ μάλλον… είναι και ο Ζέκα! Διότι ο «Στράμα» προφανώς διαπίστωσε πολλά θετικά στην παρουσία του Πορτογάλου ως «εξάρι» τους τελευταίους τρεις μήνες της προηγούμενης σεζόν (όντως έχει πολλά θετικά, παρά τις δύο αποβολές του) και εκτιμά ότι μπορεί να πάρει περισσότερα από τον κάπτεν σ’ αυτή τη θέση, παρά σε εκείνη του εσωτερικού μέσου (κάνει τα πάντα εκτός από το να σκοράρει, έχει και σχετικό πρόβλημα στην κάθετη πάσα και στο 1 Vs 1).

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός έχει αποκτήσει ουσιαστικά τρεις παίκτες, έναν σε κάθε γραμμή: Ιβάνοφ, Ιμπάρμπο, Γουακάσο. Θα κάνει εκτός απροόπτου άλλες τρεις μεταγραφές (στόπερ, δεύτερο «οκτάρι» και αριστερό μπακ), ίσως να πάρει και έναν αμυντικό μέσο, ο οποίος ωστόσο δεν θα λογίζεται ως βασικός και αν αποκτηθεί θα πάρει τη θέση του Τάσου Λαγού ως εναλλακτική επιλογή: «αναπληρωματικό» εξάρι στο 4-4-2 ο «Στράμα» θεωρεί αυτή τη στιγμή τον Γιώργο Κουτρουμπή. Εμπεριέχει, λοιπόν, ισχυρή δόση ρίσκου η απόφαση να μην αποκτηθεί βασικός αμυντικός μέσος, αν και δεν μπορεί να θεωρηθεί τελείως παράλογη, δεδομένου του μπάτζετ και των χρημάτων που δαπανήθηκαν για τον Ιμπάρμπο (μεγάλο ποσοστό του συνολικού προϋπολογισμού με 1 εκατ. ευρώ ενοίκιο στην Κάλιαρι!).

Μία ημέρα πριν από την αναχώρηση της αποστολής για το πρώτο στάδιο προετοιμασίας στην Ολλανδία, η μεταγραφική περίοδος κυλά κάπως έτσι για τον Παναθηναϊκό…

EΠΙΘΕΣΗ

Ο – μη κοινοτικός – Γιούρι Μαμούτε αποχώρησε, ο Μλάντεν Πέτριτς κρέμασε τα παπούτσια του. Θα έμενε ένας εκ των Καλτσά – Κλωναρίδη, αν και αρχικά αμφότεροι ήθελαν να φύγουν. Ο Καλτσάς πωλήθηκε – με καλή τιμή - στον Αστέρα Τρίπολης, ο Κλωναρίδης παρότι είχε αρνηθεί πρόταση ανανέωσης συμβολαίου, πετάει στην Ολλανδία για προετοιμασία και πιθανότατα μένει στο ρόστερ.

Αnd what about "Νο 6";
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Για τον Στραματσόνι ήταν πρώτη προτεραιότητα η απόκτηση επιθετικού, γι’ αυτό και πήρε πάνω του την υπόθεση του Ιμπάρμπο, με ταξίδι στην Ιταλία και προσωπικές επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους. Το είχε πει και σε συνέντευξη Τύπου (όταν ακόμη ήταν τραυματίας ο Πέτριτς) ότι ήθελε έναν «hitman», έχει τις (λογικές) ανασφάλειές του με τον καταπονημένο Λέτο, ξέρει ότι ο Μπεργκ χρειάζεται στηρίγματα και βοήθεια στο σκοράρισμα. O Iμπάρμπο μπορεί να του δώσει γκολ εντός περιοχής, μπορεί σε ντέρμπι και σε ευρωπαϊκά ματς να παίξει και ως εξτρέμ. Έχει και τους Μπουμάλ – Παναγιώτη Βλαχοδήμο για τις πτέρυγες, μπορεί να χρησιμοποιήσει τον Καμερουνέζο και ως δεύτερο επιθετικό σε 4-4-2.

Αν δεν έμενε (ή δεν παραμείνει τελικά, ακόμη είμαστε στον Ιούνιο!) ο Κλωναρίδης, πιθανότατα θα έπαιρνε και δεύτερο επιθετικό.

ΜΕΣΑΙΑ ΓΡΑΜΜΗ

Το αρχικό πλάνο προέβλεπε την απόκτηση ενός «οκταριού» και ενός αμυντικού μέσου, στη θέση του Εσιέν, δεδομένου ότι ο Ζέκα θα «μετακόμιζε» στην αρχική θέση του. Το τωρινό σχέδιο προβλέπει την απόκτηση δύο «οκταριών» και για αμυντικό μέσο… βλέπουμε: δεν είναι στις προτεραιότητες και προς το παρόν μπαίνει ο Πορτογάλος αρχηγός στο «κουτάκι» του βασικού αμυντικού μέσου για την επόμενη σεζόν! Εφυγε ο – μη κοινοτικός και δανεικός – Λούκας Εβανζελίστα, έφυγε ο Τάσος Λαγός, ο οποίος ζήτησε και πήρε τελικά την «ελευθέρας» του, διότι θα ήταν εναλλακτική λύση («γεννήθηκε» ποδοσφαιρικά στον Παναθηναϊκό που δεν πήρε ούτε φράγκο για την αποχώρησή του!). Θα φύγει ο Εσιέν, ο Δώνης πιθανότατα θα καταλήξει στον ΠΑΣ Γιάννινα, «καίγεται» ο Παναθηναϊκός να βρει ομάδα ο μη κοινοτικός Αμπντούλ Ατζαγκούν (για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής ο Γκανέζος Γουακάσο και ο Κολομβιανός Ιμπάρμπο). Μετά την απόκτηση του Γουακάσο θέλει και δεύτερο «οκτάρι», ενώ έχει και Αμπέντ – Λουντ και σταθερή αξία ως «δεκάρι» τον Λούκας Βιγιαφάνιες.

Αnd what about "Νο 6";
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ως αμυντικοί μέσοι αυτή τη στιγμή λογίζονται ο Ζέκα και ο Κουτρουμπής. Θα αποκτηθεί κάποιος μόνο αν το κόστος είναι μικρό και ως «βοηθητική» επιλογή, ενώ δεν αποκλείεται να πάρει και χρόνο συμμετοχής ο νεαρός Πασχάλης Στάικος.

ΑΜΥΝΑ

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο επρόκειτο να αποκτηθεί ένας στόπερ, ένας (βασικός) αριστερός μπακ και ένας (αναπληρωματικο-βασικός μαζί με Μέστο) δεξιός μπακ. Άλλαξε εν μέρει το πλάνο.

Έχει ληφθεί απόφαση για απόκτηση δύο κεντρικών αμυντικών (Ιβάνοφ και Σίλντενφελντ ή άλλος) για δύο λόγους: α) το πρόβλημα με τον Τελάντερ που υποβλήθηκε σε επέμβαση (πέλμα) και δεν είναι βέβαιο αν θα πάρει μέρος έστω στο δεύτερο στάδιο προετοιμασίας β) ο Στραματσόνι θεωρεί τον Κουτρουμπή ικανότερο στη θέση του αμυντικού μέσου. Εφυγε ο Σέρχιο Σάντσεθ, αποκτήθηκε ο 28χρονος αριστεροπόδαρος Βούλγαρος Ιβάν Ιβάνοφ (τον ήξερε και τον ήθελε ο «Στράμα», μοναδική «ένσταση» ο τραυματισμός του στον χιαστό πριν από ενάμιση χρόνο), θα γίνει και δεύτερη μεταγραφή στόπερ. Και ο Παναθηναϊκός θα έχει έξι: Μολέντο – Τελάντερ – Κουτρουμπή – Ιβάνοφ – νέος και ο νεαρός Στέφανος Ευαγγέλου. Ίσως να μην είναι απαραίτητη δεύτερη μεταγραφή…

Αnd what about "Νο 6";
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

«Κόβεται» απ΄ ότι φαίνεται η μεταγραφή δεξιού μπακ (Κυβρακίδης) και θα πορευτεί με το δίδυμο Μέστο – Μαρινάκη, αλλά για τη θέση του βασικού αριστερού μπακ όλα είναι ανοιχτά. Ο Στραματσόνι είχε δείξει και πέρυσι ότι δεν είναι μέγας φαν του Νάνο, τον οποίο χρησιμοποιούσε μόνο όταν ήταν οφ ο Πράνιτς. Ιδανικά, θα ήθελε να φύγει ο Ισπανός και να προχωρήσει με δίδυμο μεταγραφής + Χουχούμη. Όμως ο Νάνο έχει συμβόλαιο…Εκτίμηση: πιθανότατα θα γίνει μεταγραφή βασικού και θα φύγει είτε ο Ισπανός, είτε ο Διαμαντής ως δανεικός.

PHOTO CREDITS: ACTION IMAGES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ