OPINIONS

Αν ξεφύγει από τον Μάνταλο...

Αν ξεφύγει από τον Μάνταλο...
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την ήττα του Παναθηναϊκού, τη ρεβάνς με τον Ατρόμητο, τον ρέφερι του σημερινού ματς, τον Ζέκα και τους... οκτώ αναπληρωματικούς στο ματς με την Ξάνθη.

Αντε, να ξεκινήσουμε από την κουβέντα των περισσότερων, αν και δεν είναι η πιο σημαντική σ' αυτό το timing για τον Παναθηναϊκό. Ναι, θα μπορούσε να αποβάλει ο Μάνταλος τον Μπαξεβανίδη στο 29' με δεύτερη κίτρινη κάρτα, για το μαρκάρισμα στον Καλτσά. Δεν ήταν 100%, αποβολή, διότι δεν πρόκειται για μαρκάρισμα αντιαθλητικό, ούτε από πίσω. Αλλά θα μπορούσε. Δεν θα ήταν παράλογη η αποβολή. Τι κάνει τη διαφορά; Αυτό που σκέφτονται σωστά πολλοί επειδή έχουν δοθεί άπειρες αφορμές: “Αν ήταν ο... Λαγός στη θέση του Μπαξεβανίδη, δεν θα τον απέβαλε;”. Ελα ντε...

Ναι, σωστά αποβάλει τον Ζέκα, που χτυπά με “γονατιά” από πίσω τον Σολτάνι, όχι με αγκωνιά (απλό σπρώξιμο). Αν και, βέβαια, ο σκόρερ σωριάζεται... θαυμάσια κρατώντας το πόδι του, όπως έχουν κάνει και θα κάνουν μελλοντικά πολλοί παίκτες στη θέση του. Ανοησία του κάπτεν, στα νεύρα του. “Πάρε και μια ψιλή”: μέσα στο ματς. Αρκεί να μην σε αντιληφθεί ο ρέφερι. Στον Μάνταλο δεν ξέφυγε. Πιθανότατα χάνει εκτός από τη ρεβάνς με τον Ατρόμητο, το παιχνίδι με τον ΠΑΣ και τα δύο ντέρμπι με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Ο πιο κομβικός παίκτης αυτής της ενδεκάδας. Στον πιο σημαντικό ρόλο. Εκεί όπου είχε “κουμπώσει”. Ας πρόσεχε. Αν το είχε κάνει αντίπαλος προς τον Πέτριτς ή προς τον Μπεργκ, πρώτος ο Ζέκα θα έτρεχε προς τον διαιτητή ζητώντας την αποβολή του “θύτη”. Οπως έκανε και στη φάση του Μπαξεβανίδη!

Η γιορτή και οι 8 αναπληρωματικοί

Πάμε παρακάτω. Το ματς “μύριζε” από χιλιόμετρα πως θα ήταν δύσκολο. Το ήξερε και ο Στραματσόνι και τα στελέχη της ΠΑΕ. Ποτέ δεν είναι εύκολα τα παιχνίδια που συνοδεύονται από παντός είδους φιέστες. Και γίνονται ακόμη πιο δύσκολα όταν λείπουν οκτώ βασικοί! Διότι εκτός από τους τιμωρημένους, τους ασθενείς και... οδοιπόρους, ο “Στράμα” αποφάσισε να κρατήσει στον πάγκο και τους Εσιέν – Πράνιτς ενόψει του αγώνα με τον Ατρόμητο. Σωστό; Σωστό λέω εγώ. Αλλά μετά, ας μην έχει κάποιος μεγάλες απαιτήσεις με τον Λαγό στη μεσαία γραμμή να βολοδέρνει τρέχοντας μεταξύ Λουσέρο – Φλίσκα - Ορφανίδη, Ο.Κ.;

Να τους καταγράψουμε τους απόντες βασικούς για να μην υπάρχουν αμφιβολίες; Μέστο – Πράνιτς στα άκρα της άμυνας. Σάντσεθ – Τελάντερ ή αν θέλετε πιο... πρόσφατα, Κουτρουμπής – Τελάντερ στο κέντρο της άμυνας. Αμπέντ – Εσιέν στη μεσαία γραμμή (έξω και ο δυνητικά αριστερός χαφ, Πράνιτς, έξω και ο Εβανζτελίστα). Εξω ο Μπεργκ, έξω ο Μπουμάλ. Οκτώ συνολικά. Ποιοι βασικοί ήταν μέλη της ενδεκάδας εναντίον της Ξάνθης; Ο Στιλ, ο Ζέκα και ο Βιγιαφάνιες. Αυτοί και πάπαλα.

Κάκιστος ο Παναθηναϊκός στο πρώτο ημίχρονο, απολύτως λογικά. Με διαλυμένη μεσαία γραμμή, 2-8 τελικές προσπάθειες στα πρώτα 45 λεπτά. Η πρώτη τελική στο 33', με μια προβολή του Βιγιαφάνιες από σέντρα του Νάνο. Ελεγξε το ματς η Ξάνθη, δεν κινδύνευσε. Κάπως “ζωντάνεψε” στα πρώτα 6 λεπτά του β΄ μέρους ο Παναθηναϊκός, με τον Βιγιαφάνιες “δεκάρι”, τον Πέτριτς φορ και τον Κλωναρίδη αριστερό εξτρέμ και όχι στην κορυφή, όπως στα Χανιά εναντίον του Πλατανιά. Σωστές οι αλλαγές του Στραματσόνι μετά την αποβολή του Ζέκα (Εσιέν, Πράνιτς, Λουντ), αν και έπρεπε να μεταθέσει τον Λαγό ως “εξάρι” και να βάλει τον Γκανέζο ως “οκτάρι”. Μελετημένη γενικά η Ξάνθη. Εβαλε τον Σκούρτη αντί του Ντιμιτρόφ σωστά ο Λουτσέσκου, έπαιξε 4-4-2 μετά την αποβολή, έβγαλε το γκολ, τελείωσε το ματς. Αν κάτι πρέπει να ανησυχεί πάρα πολύ τον Στραματσόνι είναι το ΠΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ νίκησε τελικά η Ξάνθη. Η έλλειψη προσωπικότητας όταν έμεινε με δέκα παίκτες. Διότι και με την Μπριζ είχε μείνει με δέκα ο Παναθηναϊκός, αλλά το είχε “γυρίσει” το ματς ο Παναθηναϊκός. Με Μπεργκ και Καρέλη στην ενδεκάδα όμως... Α, και το “0” γκολ σε 4 διαδοχικά εντός έδρας ματς να τον ανησυχεί... Πρέπει να έχουν περάσει 40 χρόνια από την τελευταία φορά που συνέβη αυτό.

Το κόστος, ο κίνδυνος και ο Μολέντο

Κατά τα λοιπά: το κόστος από την ήττα είναι ελάχιστο για τον Παναθηναϊκό. Να το ξαναπούμε, διότι ισχύει και για την ΑΕΚ και για τον ΠΑΟΚ. Οι “ευρωπαϊκές” θέσεις θα κριθούν στα πλέι οφ, ανεξάρτητα από την τελική κατάταξη στην regular season. Εχει αποδεχθεί πολλάκις. Το κόστος ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ είναι ελάχιστο και περιορίζεται ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΖΕΚΑ. Θα μεγιστοποιηθεί, όμως, αν ο Παναθηναϊκός συνολικά ως οργανισμός δεν “ξεφύγει” από τον Μάνταλο ενόψει της ρεβάνς με τον Ατρόμητο. Αν παίκτες – προπονητικό τιμ - πρόεδρος μείνουν σ' αυτές τις δύο φάσεις του σημερινού αγώνα. Ο κίνδυνος, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του Γιάννη Αλαφούζου, υφίσταται. Ευτυχώς για τον Παναθηναϊκό, ο Στραματσόνι, φαίνεται ψύχραιμος, προσγειωμένος και συνειδητοποιημένος ως προς την επόμενη ημέρα.

Ο Παναθηναϊκός έχει συσπειρωθεί οπαδικά μετά την απόφαση Κοντονή. “Εφτιαξε” και τους φίλους του με τις μεταγραφές. Οχι μόνο “συναισθηματικά”, λόγω Λέτο. Και ποδοσφαιρικά. Με Μπουμάλ, Μέστο, Βιγιαφάνιες, Εβαντζελίστα, από σήμερα και με τον Ροδρίγκο Μολέντο, που έκανε καταπληκτική – δεδομένης της πολύμηνης απουσίας του – εμφάνιση και έδιξε ετοιμότητα. Καλείται άμεσα να αποφύγει την παγίδα του εκνευρισμού, γιατί αν αποκλειστεί, θα ελαχιστοποιηθούν τα κίνητρα όλων. Θα χαθεί το κέφι. Τόσο γρήγορα, όσο έφτιαξε με τις μεταγραφές. Δεν είναι εύκολο, διότι πρόκειται για οργανισμό “εθισμένο” πια στη διαμαρτυρία, τις περισσότερες φορές δικαίως. Το “δάσος” είναι στο Περιστέρι, την Τετάρτη και τα θέματα των απουσιών και του ιατρικού τιμ. Το δέντρο είναι ο Μάνταλος.

* Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ