OPINIONS

Άλλος ΠΑΟΚ, ίδιος Παναθηναϊκός

Άλλος ΠΑΟΚ, ίδιος Παναθηναϊκός
INTIME SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης καταγράφει τα δεδομένα και τα ζητούμενα για ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό πριν από το αποψινό ντέρμπι στην Τούμπα.

Φτάσαμε στο ντέρμπι και μιλάμε ακόμη για τον Αρετόπουλο. Αποκρουστικό για την πλειονότητα των φιλάθλων. Αποκρουστικό και για μας. Λογικό από την πλευρά του Παναθηναϊκού να «σηκώσει» το θέμα, αν θεωρεί ότι σε κάθε εκτός έδρας ματς η ΚΕΔ με συγκεκριμένη πολιτική του ορίζει διαιτητές με κάκιστα σφυρίγματα στο παρελθόν.

Λογικό και από την πλευρά του ΠΑΟΚ όχι μόνο να «στραβώσει», αλλά και να συσπειρωθεί! Ο Ιγκόρ Τούντορ – απίστευτο, αλλά αληθινό – έφτασε να βρίσκεται σε μεγαλύτερη πίεση από τον Γιάννη Αναστασίου! Για τον ΠΑΟΚ το αποτέλεσμα έχει μεγαλύτερη σημασία ως προς την ατμόσφαιρα στο κλαμπ και τη δυναμική του.

Για τον Παναθηναϊκό έχει σημασία η βαθμοθηρία και το κυνήγι του Ολυμπιακού. Όλοι λένε ότι μόνο αυτός μπορεί να τον… έχει από κοντά, τουλάχιστον μέχρι και το βράδυ της 21 Νοεμβρίου, μετά το «ντέρμπι αιωνίων» στη Λεωφόρο.

Ώρα να το αποδείξει στα δύσκολα... Περιοριζόμαστε πριν από το ματς στην ποδοσφαιρική ανάλυση με την προσδοκία ο «Αρετό» να πάει μια χαρά και να μην σφυρίξει όπως ο Γιάχος στο ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός και ο Βοσκάκης στο Ξάνθη - Παναθηναϊκός. Δηλαδή, να σφυρίξει ό,τι βλέπει σαν να παίζουν Γιουβέντους – Βόλφσμπουργκ, για να αντιστοιχίσουμε και τα χρώματα…

Ο… άλλος ΠΑΟΚ

O ΠΑΟΚ προέρχεται από τέσσερα ματς χωρίς νίκη. Όλα στη Θεσσαλονίκη! Τρεις ισοπαλίες και μία ήττα, από τον Ολυμπιακό. Θα μπορούσε, αν ήταν πιο προσεκτικός, να έχει νικήσει Ηρακλή και Κράσνονταρ, όχι και την Ντόρτμουντ, εναντίον της οποίας ο Τούντορ είχε διαφοροποιήσει την τακτική του, παίζοντας με τρεις μέσους (Κάτσε – Τζιόλης – Σάμπο).

  • Στην Τούμπα έχει νικήσει εφέτος μόνο την ΑΕΚ, σε ματς όπου ήταν (όπως και σήμερα) εκτός ενδεκάδας ο Κάτσε, που είχε χρησιμοποιηθεί στο δεύτερο ημίχρονο ως αλλαγή του Σάμπο. Τότε ήταν επίσης βασικός ο Αθανασιάδης αντί του Μπερμπάτοφ και ο Κωνσταντινίδης αντί του Λέοβατς. Ο Ροντρίγκες (όπως και με τον Ολυμπιακό) είχε παίξει αριστερά, με αντίπαλο τον Γκάλο.
  • Eχει περισσότερες και πιο καθοριστικές απουσίες από τον Παναθηναϊκό, καθώς η ταυτόχρονη απώλεια των Κίτσιου – Κωνσταντινίδη αφαιρεί επιλογές από τον Τούντορ για τη δεξιά πλευρά, όπου αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ο Ροντρίγκες για να παίξει αριστερά ο Λέοβατς. Ο Ροντρίγκες, ο οποίος ήταν η μεγαλύτερη απειλή για τον Ολυμπιακό, κάνοντας πολύ καλή εμφάνιση πάνω στον Ομάρ, αναμένεται να πέσει σήμερα πάνω στον Νάνο. Μάλλον καλύτερα για τον ΠΑΟΚ να έπαιζε πάνω στον Μαρινάκη…
  • Όσο για τον Κάτσε; Η απώλειά του δεν είναι κομβκή μόνο ως πρόσωπο (τρεξίματα, κλεψίματα, passing game, πρώτος και καλύτερος στο transition, εκτέλεση στατικών φάσεων μερικές φορές). Αλλά και λόγω της συνολικής ισορροπίας του ΠΑΟΚ στον κεντρικό άξονα όπου θεωρητικά υπερτερεί ο Παναθηναϊκός σε ένταση (Ζέκα – Αμπέντ), μα και λόγω του αντικαταστάτη του (Σάμπο), ο οποίος δεν μπορεί ως τώρα να ανταποκριθεί στον ίδιο ή σε καλύτερο βαθμό από τον Κάτσε στα καθήκοντά του.
  • Μετά τον Ολυμπιακό, ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα με τις περισσότερες τελικές προσπάθειες ανά αγώνα (102 οι Ερυθρόλευκοι, 97 ο Δικέφαλος). Βγάζει κατά μέσο όρο 14 ανά ματς, περίπου τέσσερις περισσότερες από τον Παναθηναϊκό που έχει 73, χωρίς να έχει αντιμετωπίσει ΑΕΚ, Ολυμπιακό και Ατρόμητο στο Περιστέρι, όπως ο Δικέφαλος.
  • Εντυπωσιακή είναι η διαφορά των δύο ομάδων στις πάσες (764 – 463 υπέρ του ΠΑΟΚ), ο οποίος απέχει… έτη φωτός και από τον Ολυμπιακό που έχει 488 πριν από το παιχνίδι του με τον Ατρόμητο. Πάρα πολλές απ΄αυτές έχουν γίνει μεταξύ των τριών κεντρικών αμυντικών, μέχρι να βρει ο ΠΑΟΚ τρόπο να περάσει τη μπάλα στο μισό του αντιπάλου. Η συμμετοχή τριών κεντρικών αμυντικών «αποθαρρύνει» συνήθως τον αντίπαλο να πρεσάρει ψηλά τον ΠΑΟΚ, ταυτόχρονα όμως δυσκολεύει τον Δικέφαλο στο πέρασμα της μπάλας από τον κεντρικό άξονα όπου «μαζεύεται» για να κλέψει μπάλα ο φιλοξενούμενος, όταν παίζει στην Τούμπα.
  • Οι βασικές αλλαγές του ΠΑΟΚ συγκριτικά με αυτόν που έχουμε δει στα περισσότερα ματς από την αρχή του πρωταθλήματος, αναμένεται να είναι οι εξής: 1. Ο Γλύκος αντί του Ολσεν (είχε μπόλικο άγχος με την Κράσνοταρ, αλλά ήταν θετικό που δεν δέχθηκε γκολ). 2. Ο Μαλεζάς αντί του Βίτορ αν τελικά δεν τα καταφέρει ο Ισπανός 3. Ο Λέοβατς δεξιά και ο Ροντρίγκες αριστερά στα πτέρυγες. 4. Το δίδυμο Τζιόλη – Σάμπο στη μεσαία γραμμή, το οποίο έχουμε ξαναδεί σε ορισμένα παιχνίδια.
  • Επιθετικά ο ΠΑΟΚ καλείται: Να αξιοποιήσει τον ποδοσφαιρικό νου και το ένστικτο killer εντός περιοχής του Μπερμπάτοφ που ακόμη δεν έχει «βρεθεί» με τους συμπαίκτες του. Να αποφύγει τις σέντρες, στις οποίες θα τον «ωθήσει» ο Παναθηναϊκός στη ροή του ματς, διότι Τελάντερ – Ταυλαρίδης δεν χάνουν εύκολα εναέριες μάχες. Να βρει λύσεις αν ο Παναθηναϊκός του «εγκλωβίσει» (με Ατζαγκούν;) τον Τζιόλη. Να πάρει περισσότερα πράγματα από τον Πέλκα, ο οποίος στα μεγάλα ματς «χάνεται» ως τώρα. Να ακουμπήσει τη μπάλα όσο το δυνατόν περισσότερες φορές σε Μακ και Ροντρίγκες δίνοντάς τους πάντα στηρίγματα για συνδυασμούς (θα βρίσκουν παίκτη πάνω τους), ώστε να αξιοποιήσει τον συνδυασμό τεχνική/εκρηκτικότητα. Να αξιοποιήσει τις στατικές φάσεις.
  • Αμυντικά, τα ζητούμενα για τον ΠΑΟΚ είναι θεωρητικά περισσότερα, διότι παρουσιάζει μεγαλύτερες αδυναμίες. Αλλά μπορεί να αποδειχθούν λιγότερα, αν ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίσει φοβικά το ματς. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει: Να προσέξει όχι μόνο τον Μπεργκ, αλλά τους «κρυφούς» του Παναθηναϊκού (Ατζαγκούν, Αμπέντ, ίσως και Πράνιτς αν αγωνιστεί). Το dvd του περυσινού αγώνα θα του χρησιμεύσει… Να αποφύγει λανθασμένες μεταβιβάσεις και κλεψίματα από τον ΠΑΟ στη μεσαία γραμμή. Να μην επιτρέψει στον Νάνο να πάρει πολλές φορές μέτρα (δύσκολο με τον Ροντρίγκες αντίπαλο). Να μην βιαστεί για να πάρει προβάδισμα. Περισσότερο να περιορίσει τον Καρέλη που είναι «ανακατωσούρας» και απρόβλεπτος, ειδικά όταν παίρνει τη μπάλα 4-6 μέτρα εκτός περιοχής. Είτε συμπεριληφθεί στην ενδεκάδα, είτε μπει ως αλλαγή. Να προσέξει τα σουτ εκτός περιοχής (Αμπέντ, Μπεργκ, Νάνο, Ζέκα, Πράνιτς ή και Νίνης αν παίξει αλλαγή), τα οποία εφέτος δεν τσιγκουνεύεται ο ΠΑΟ. Να προσέξει πάρα πολύ Ταυλαρίδη – Τελάντερ – Αμπέντ στις στατικές φάσεις.

Ο… ίδιος Παναθηναϊκός

  • «Βάλαμε και αμυντική σκέψη στο παιχνίδι μας» είπε την Πέμπτη ο Αναστασίου. Ήθελε τα αποτελέσματα μετά το σοκ του «Grexit», τα παίρνει όχι με εντυπωσιακό ποδόσφαιρο, αλλά κυρίως με την αμυντική αξιοπιστία του. Δεν έχει δεχθεί γκολ σε ροή αγώνα μετά από 11 ώρες ποδοσφαίρου. Από δύο ανόητα πέναλτι του Ταυλαρίδη (Παναιτωλικός – ΠΑΣ Γιάννινα) και μια γκάφα του Στιλ (Πανώνιος) έχει δεχθεί τα τρία γκολ.
  • Πώς γκένεν αυτό, όπως θα ρωτούσε ο Πάτρικ Ογκουνσότο; Αποφεύγει τα πολλά ατομικά σφάλματα εντός περιοχής. Παίζει πιο συχνά 4-2-3-1. Πρεσάρει και πέφτει πολύ πάνω στη μπάλα συνολικά. Και ο Μπεργκ και ο Καρέλης, όλοι! Back to the basics: αφού δεν διαθέτει την τρομερή ποιότητα του Ολυμπιακού, προσπαθεί να αξιοποιήσει τα «ομαδικά» προτερήματά του. Τη «χημεία» του ως σύνολο (μόνο ο Τελάντερ είναι αναντικατάστατος από τις μεταγραφές, Εσιέν και Σάντσεθ είναι εκτός αποστολής σήμερα) και το pressing του. Το transition του και την ένταση στον ρυθμό του αγώνα από τους χαφ του.
  • Είχε πολύ βατό πρόγραμμα ως τώρα, σήμερα είναι το πρώτο ντέρμπι του. Εκτός έδρας έχει κάνει δυο σημαντικές νίκες (Παναιτωλικός – Ξάνθη) και μια ήττα στη Νέα Σμύρνη, όπου δεν έχει επικρατήσει ποτέ επί Αναστασίου. Μέχρι το τέλος του α’ γύρου έχει πρόγραμμα βουνό: ΠΑΟΚ* - ΑΕΚ – Ατρόμητος* - Ολυμπιακός – Ηρακλής* - Βέροια* - Αστέρας Τρίπολης. Θα είναι θαύμα – δεδομένης της αξιόπιστης εικόνας και του προγράμματος του Ολυμπιακού - αν τα Χριστούγεννα παραμένει σε απόσταση 3-6 βαθμών από τους Ερυθρόλευκους.
  • Μεγάλο του όπλο ο κεντρικός άξονας, μεγάλο του πρόβλημα η δεξιά πτέρυγα και γενικά τα άκρα στην επίθεσή του. Προσοχή όμως: η λειτουργία των εσωτερικών μέσων του δίνει πολλές φορές τη δυνατότητα σε Νάνο και Μαρινάκη για ανεβάσματα. Τι κάνει ο καθένας όταν παίρνει μέτρα είναι… άλλη ιστορία.
  • Αν παίξει μόνο με έναν επιθετικό, θα προσπαθήσει να βγάλει γκολ με κλεψίματα και ταχύτητα στο επιθετικό transition. Αν παίξει με Μπεργκ + Καρέλη, θα απλωθεί περισσότερο, θα πάρει μεγαλύτερο πλάτος στο γήπεδο. Επειδή είναι σύνολο πιο «δεμένο» από τον ΠΑΟΚ και οι περισσότεροι από τη μέση και μπροστά παίζουν μαζί δυόμισι χρόνια, τού είναι εύκολοι οι μετασχηματισμοί, οι συνεργασίες, η κατανομή χώρων και ευθυνών κατά τη διάρκεια του αγώνα. Όταν έχεις τον ίδιο προπονητή σε 86 ματς, κάνεις κάποια πράγματα αυτοματοποιημένα πλέον…
  • Στην επίθεση καλείται… Να «βγάλει» στην πλάτη της άμυνας τον Μπεργκ, ο οποίος προέρχεται από πέντε ματς χωρίς γκολ (αν δεν σκοράρει απόψε αρνητικό ρεκόρ στον ΠΑΟ), αλλά με τον ΠΑΟΚ έχει δύο χατ τρικ και επιπλέον δύο τέρματα, σύνολο οκτώ. Πάντα όμως, αγωνιζόμενος με παρτενέρ (συνήθως τον Καρέλη), όχι μόνος του! Να παίξει πολύ με στηρίγματα και κίνηση χωρίς τη μπάλα, εξαργύρωνοντας τη φρεσκάδα του (ο ΠΑΟΚ έπαιξε την Πέμπτη). Να αξιοποιήσει την ταχύτητα Καρέλη – Κλωναρίδη (ακόμη και από τον πάγκο) με αντιπάλους πιο δυσκίνητους και αργούς. Να βάλει στην περιοχή Αμπέντ και Ατζαγκούν που λόγω καλού transition μπορούν να προσφέρουν σε όλους τους τομείς. Να εκμεταλλευτεί την αμυντική ασυνέπεια ορισμένων παικτών του ΠΑΟΚ (Μακ, Ροντρίγκες, Πέλκας) και το κενό του Κάτσε στον κεντρικό άξονα.
  • Αμυντικά θα πρέπει… Να αποφύγει ατομικές ανοησίες στη μεγάλη περιοχή, γιατί ο Μπερμπάτοφ και ο Μακ δεν συγχωρούν. Ειδικά ο άτσαλος Ταυλαρίδης, αλλά και ο άπειρος σε ντέρμπι Τελάντερ και ο αδύναμος σε προσωπικές μονομαχίες Μαρινάκης. Να «ντουμπλάρει» στις πτέρυγες Ροντρίγκες και Λέοβατς με βοήθειες από τους μέσους. Να κόψει τα «1-2» του Μακ που είναι ο πιο απρόβλεπτος όλων και να μην δώσει μέτρα για κάθετες στον Πέλκα που πατάει και στην περιοχή ως «κρυφός». Να προσέξει στις στατικές φάσεις και τις σέντρες την «αεροπορία» με Κόστα, Μαλεζά/Βίτορ, Μπερμπάτοφ, Σάμπο, Τζιόλη. Αν παίξει ο Κουτρουμπής, θα είναι μια έξτρα βοήθεια.

Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ