OPINIONS

Άλλο Μπραντάο, άλλο Αντούριθ

SUPERLEAGUE / ÐÁÏ - ËÅÂÁÄÅÉÁÊÏÓ (ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / Eurokinissi Sports)
Μπραντάο EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τον χειρότερο Παναθηναϊκό επί Ουζουνίδη, το χαμένο “διπλό” του Λεβαδειακού και το “-6” από την κορυφή προτού καν μπει το... φθινόπωρο!

Ο Λεβαδειακός του Ζοσέ Ανιγκό είχε δείξει τα δόντια του από την πρεμιέρα. Δεν ήταν χειρότερος του ΠΑΟΚ, είχε πάρει με ευκολία το εντός έδρας 0-0. Παρατάχθηκε στη Λεωφόρο για να το παλέψει σοβαρά με 3-4-3. Δεν “έφαγε” ούτε μια καθαρή ευκαιρία στο 11 Vs 11 και μετά την αποβολή του Στέφανου Ευαγγέλου στο 49' πέταξε στα σκουπίδια πέντε φάσεις.

Ο 37χρονος Μπραντάο, όμως, δεν είναι σαν τον 36χρονο Αντούριθ. Ο σφαιράτος Γιουσούφ δεν είναι Μουνιαϊν και ο Γιακουμάκης δεν είναι Σουσαέτα. Από το 65' έως το 74' – όταν ο Παναθηναϊκός αγωνιζόμενος με δέκα παίκτες λόγω της σωστής αποβολής του Ευαγγέλου τα είχε χαμένα στη μεσαία γραμμή του με Λουντ – Ζέκα και εν συνεχεία με Χατζηγιοβάνη – ο Λεβαδειακός έχασε πέντε γκολ. Τρία με τον Γιουσούφ και δύο με τον Μπραντάο! Στο ίδιο χρονικό διάστημα, στο ίδιο γήπεδο, με 11 Vs 11 αλλά και με το 2-0 στην πλάτη της, η Αθλέτικ Μπιλμπάο είχε βάλει τρία γκολ. “Πάλι καλά που δεν χάσαμε” είπε ο Μαρίνος Ουζουνίδης και είχε δίκιο...

Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

Ήταν η χειρότερη έκδοση Παναθηναϊκού επί Ουζουνίδη τους τελευταίους επτά μήνες. Από το... αμέσως προηγούμενο 0-0 εναντίον του Λεβαδειακού (!), πάλι στη Λεωφόρο. Από τότε δεν είχε χάσει ούτε βαθμό εντός έδρας εναντίον ελληνικής ομάδας. Σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Διαδοχικές νίκες, με εξαίρεση την... μπυροβολία στα play offs εναντίον του ΠΑΟΚ. Την έπαθε σήμερα. 0-0 αντί 0-2. Επιεικώς. Με στοιχειώδη ευστοχία από τον Γιουσούφ και τον Μπραντάο στο β' ημίχρονο, μετά δηλαδή την αποβολή του Ευαγγέλου από το λάθος του Ζέκα και τη δική του νεανική ατσαλοσύνη (και τις δύο κίτρινες πήρε ο σούπερ Γιακουμάκης). Ήταν άστοχος ο Λεβαδειακός, ήταν και απογοητευμένος ο Ζοσέ Ανιγκό με έναν βαθμό...

Μα η αποβολή δεν αρκεί ως δικαιολογία. Ο Παναθηναϊκός δεν δημιούργησε ούτε μισή καθαρή ευκαιρία με έντεκα παίκτες! Ναι, ήταν άδεια η Λεωφόρος. Δεν έπαιζαν ο Χουλτ και ο Μολέντο, ήταν εκτός ο Ινσούα και ο Βιγιαφάνιες, κουρασμένοι ο Τσάβες, ο Καμπέσας, ο Λουντ, ο Γιόχανσον, τραυματίστηκε και αποκλείστηκε στην προθέρμανση και ο Κουρμπέλης! Όλα έπαιξαν το ρόλο τους, αλλά ο Ουζουνίδης καλείται να προβληματιστεί εντονότατα για το πρόβλημα δημιουργικότητας της ομάδας του.

Χωρίς τον Βιγιαφάνιες και τον Χουλτ, με αναξιοποίητο τον Κουλιμπαλί (δεν δοκίμασε καθόλου τη δεξιά πτέρυγά του στο β' μέρος), με εξαντλημένο τον Λουντ, ο Παναθηναϊκός τα περίμενε όλα από τον 'Αλτμαν και τον Λουτσιάνο. Ο Ισραηλινός, όμως, δεν είναι εξτρέμ. Είναι ικανός “γύρω – γύρω” και εντός περιοχής. Και ο Βραζιλιάνος, όσο φιλότιμο κι αν καταθέτει, όταν παίζει ως “8-10άρι” και έχει μεγάλη απόσταση από τον Τσάβες, είναι εκτός βολής και εκτός ασίστ!

ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΟΜΑΔΑ, ΨΑΧΝΕΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Όλοι αυτοί χρειάζονται τη χημεία τους. Ο Ουζουνίδης μίλησε για “καινούρια ομάδα” και άφησε την αίσθηση ότι είναι πολύ πιθανό να πωληθεί και ο Ζέκα. Αν όντως φύγει και ο Πορτογάλος, μιλάμε για νέο επιθετικό δίδυμο – νέο εξτρέμ και βασικό αμυντικό μέσο. Μέχρι να επιστρέψει και ο Βιγιαφάνιες (τρεις μήνες νοκ άουτ με πρόβλημα στον αστράγαλο!!!), όλοι μεσοεπιθετικά καινούριοι! Δεκτή η δικαιολογία της δυσκολίας του καινούριου, όπως και η προσδοκία του κόουτς για καλύτερη χημεία, όπως πέρυσι, όταν από τον Φεβρουάριο "μαζεύτηκε" ο Παναθηναϊκός. Όμως ήδη το κοντέρ γράφει “-6” από τον Ολυμπιακό, η γκρίνια αυξάνεται, το ξενέρωμα από τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό είναι δεδομένο και σταδιακά ασκείται κριτική και στον κόουτς που απόψε θα μπορούσε - αν μη τι άλλο - να βάλει ως αλλαγή τον Δώνη και όχι τον Χατζηγιοβάνη στη διαλυμένη μεσαία γραμμή του.

Η κρίση, νωρίς – νωρίς, στον Παναθηναϊκό είναι εμφανής, το Τριφύλλι χρειάζεται αρκετό χρόνο για να παρουσιάσει έστω στοιχεία της περυσινής ταυτότητάς του. Ως τότε χρειάζεται υπομονή και πίστη απ' όλους – το αντίθετο θα επιτείνει την εσωστρέφεια. Και πάντως δεν χρειάζονται διαρροές και ανακοινώσεις για τη διαιτησία χωρίς να υπάρχει αληθινή αιτία. Ναι, στα Χανιά αδικήθηκε ο Παναθηναϊκός και χθες ορισμένα σφυρίγματα στο Περιστέρι ήταν κατά του Ολυμπιακού. Ομως ο Κύζας, επί παραδείγματι, που είχε ευνοήσει τον ΠΑΟΚ στον ημιτελικό, έχει “καρατομηθεί”! Οι τρεις από τους τέσσερις “μεγάλους” έχουν ήδη πάρει αποβολές στις πρώτες δύο αγωνιστικές και η Κέρκυρα το πήρε το δίκαιο πέναλτι σήμερα στην Τούμπα. Η νέα ΚΕΔ, υπό την εποπτεία FIFA και UEFA, ξεκίνησε καλά. Οι διαιτητές θα συνεχίσουν να κάνουν σφάλματα, όμως προς το παρόν πολιτική και “γραμμή” δεν διαφαίνεται. Ο Παναθηναϊκός καλά κάνει και έχει επιφυλάξεις. Μα πρέπει να θυμάται πάντα και τον μύθο με τον βοσκό και τα πρόβατα...

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Mαρίνος Ουζουνίδης): Βλαχοδήμος 6 – Κουλιμπαλί 5, Ευαγγέλου 3, Κουτρουμπής 4, Κολοβέτσιος 5 – Ζέκα 5, Λουντ 4, Άλτμαν 5 (67' Γιόχανσον 4), Καμπέσας 3 (46' Τσάβες 5) - Λουσιάνο 6, Μολίνς 3 (72' Χατζηγιοβάνης 2).

ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (Ζοσέ Ανιγκό): Επασί 5, Τριποτσέρης 5, Λεονάρντο 6, Μεντί 6 – Τσαμπούρης 6, Ζαραδούκας 6, Μητρόπουλος 6 (85' Καλτσάς -), Νιάσε 7 – Γιακουμάκης 7 (86' Καψάσκης), Γιουσούφ 5, Μπραντάο 5 (77' Βασιλείου).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ