OPINIONS

Αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού

Αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τις εξελίξεις στην υπόθεση της "εγκληματικής οργάνωσης" και δεν εστιάζει στον Ολυμπιακό και τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Κάθισαν περισσότεροι από 30 απέναντι στον ειδικό ανακριτή διαφθοράς, Γιώργο Ανδρεάδη. Αλλά σε μια κοινωνία που δεν ξέρει τι της ξημερώνει, ποιος να ασχοληθεί με τους υπόλοιπους; Πάσχα, εξετάσεις, σχολεία, διακοπές, τράπεζες, ανεργία, πίεση, με το ποδόσφαιρο θα ασχολούνται χωρίς αγώνες;

Τον Βαγγέλη Μαρινάκη τον ξέρουν όλοι. Φώτα, κάμερες, πάμε! Όλα… πάνω του! Προφανώς, ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός δεν αντιμετωπίζει πλέον με χιούμορ την υπόθεση, όπως είχε δηλώσει στις 7 Ιουλίου 2014.

Συνεργάζεται με ένα από τα κορυφαία δικηγορικά γραφεία της χώρας, έχει καταστρώσει το δικό του πλάνο άμυνας και υπεράσπισης, τα στελέχη της ΠΑΕ Ολυμπιακός - έκαστος από το πόστο του - έχουν αφιερώσει εκατοντάδες εργατοώρες για το επίμαχο θέμα. Προπονητή δεν έχει ανακοινώσει ακόμη, μεταγραφές έχουν γίνει από… πέρυσι (Γιαννιώτας και Ελληνες), ο red planet περιστρεφόταν μέχρι χθες γύρω από τον Γιώργο Ανδρεάδη. Θα αλλάξει αυτό σύντομα. Και κόουτς θα πάρει και παίκτες. Θα μπουν διαφορετικά σωματίδια στην ερυθρόλευκη ατμόσφαιρα, θα ξεχαστούν και τα πρωτοσέλιδα και τα μικρόφωνα μέχρι τον Σεπτέμβριο, όταν θα ανακοινωθούν από το Δικαστικό Συμβούλιο τα ονόματα όσων απαλλαγούν και όσων θα καθίσουν στο εδώλιο για να δικαστούν. Εκτός κι αν γίνει κάποιο «μπαμ» από την UEFA, η οποία θα εξετάσει θέλει – δεν θέλει, την υπόθεση.

Οπως εξέτασε, ασχολήθηκε, προβληματίστηκε, έστειλε εκπροσώπους της στην Ελλάδα και «παιδεύτηκε» με τον Σταύρο Κοντονή και τον μίνι αθλητικό νόμο. Όπως είχε κάνει στην Τουρκία με τις καταγγελίες κατά της Φενέρμπαχτσε. Είτε γουστάρει η ΕΠΟ, είτε δεν γουστάρει, η UEFA θα εξετάσει: να το ξέρουν αυτό όλοι. Το ξέρουν ήδη όλοι οι εμπλεκόμενοι. Τι θα αποφασίσει, δεν το γνωρίζουμε. Αλλά η ΕΠΟ ρόλο αυτή τη στιγμή στο συγκεκριμένο θέμα, της εξέτασης της υπόθεσης, δεν παίζει. Ισως να έπαιζε, αν δεν ήταν ήδη στιγματισμένη στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία ως οργανισμός (διότι αρκετά πρόσωπα έχουν ήδη αλλάξει). Μα, για μένα, δεν είναι το κυρίαρχο αν ο Ολυμπιακός θα αποκλειστεί από το Τσάμπιονς Λιγκ. Για άλλους ίσως είναι το κυρίαρχο. Για «εκδίκηση», για «τιμωρία», για ό,τι νομίζει ο καθένας.

Φαίνεται εκ πρώτης όψεως πως αυτό το ενδεχόμενο συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες για την εφετινή σεζόν. Ισως να συγκεντρώσει περισσότερες την επόμενη (όταν ο πρωταθλητής Ελλάδας δεν θα συμμετέχει απευθείας σε ομίλους), αν ασφαλώς συμπεριληφθεί ο Μαρινάκης στους τελικώς κατηγορούμενους. Λογικό να στρέφεται το ενδιαφέρον των φιλάθλων σ’ αυτό το πεδίο. Όμως δεν είναι αυτό το μείζον. Η «τιμωρία» του Ολυμπιακού, το «κέρδος» του Παναθηναϊκού και πάει λέγοντας… Το μείζον είναι το μήνυμα! Τουλάχιστον για όσους δεν αντιμετωπίζουν το θέμα στενά «οπαδικά», αλλά το αναλύουν κοιτάζοντας το μεγάλο κάδρο.

Όπως είχε αναφερθεί από τον Απρίλιο, τα γάλατα έσφιξαν για τα καλά. Διαιτητές είναι οφ. Παράγοντες της ΕΠΟ είναι οφ. Δικαστικοί της ΕΠΟ είναι οφ. Πέρασαν από την Ευελπίδων όλες οι «ιδιότητες». Ακόμη και ποδοσφαιριστές. Και όχι… «μαρίδα». Κοτζάμ πρώην πρόεδρος της ομοσπονδίας, μέλη του διοικητικού συμβουλίου της και ο μεγαλομέτοχος της Νο 1 ποδοσφαιρικής ομάδας σε τίτλους και οπαδούς. Ορισμένοι υποχρεούνται να δίνουν χρηματικές εγγυήσεις χιλιάδων ευρώ. Και – είτε ορισμένοι το θέλουν, είτε όχι - η ενασχόληση πολλών με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο κάπου εδώ, αυτό το καλοκαίρι, σταματά. Φεύγουν ένας – ένας. Όπως έχουν εξαφανιστεί κάποιες ομάδες «κομήτες».

Τον θυμάστε τον περίφημο «Ποσειδώνα Νέων Πόρων»; Την Ηλιούπολη; Θυμάστε τι γινόταν στη Football League πριν από πέντε – έξι χρόνια; Θυμάστε τις επιθέσεις σε Κωνσταντινέα , Βασάρα , Σιδηρόπουλο , Αμπάρκιολη , Καλόπουλο , Σπάθα , Καλύβα; Υπήρχε περίπτωση να γίνει ο Αχιλλέας Μπέος Δήμαρχος Βόλου αν δεν του είχε απαγορευτεί η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο; Και επειδή η πιάτσα είναι μικρή, ο ένας τα μεταφέρει στον άλλο, ο φόβος διαχέεται. Και εκείνος ο οποίος θα ήθελε να μπλεχθεί για έναν ορισμό διαιτητή, για κάνα νταραβέρι με δικαστικούς της ΕΠΟ, για κάνα τηλεφώνημα σε συγγενή/φίλο/συνάδελφο κάποιου ρέφερι, εκείνος που έχει πάντα σε μια άκρη του μυαλού τα μηχανάκια και τα άσβερκα παλικάρια (από το ερασιτεχνικό μέχρι και τη Σούπερ Λίγκα), θα το σκεφτεί διπλά και τρίδιπλα πλέον. Το έλεγε τις προάλλες ρέφερι που δεν έχει μπλεξίματα: «Ηρεμήσαμε!».

Όχι, δεν θα εξαλειφθούν οι βρωμιές. Μας το έδειξε η επίθεση εναντίον του Ζωγράφου, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν. Ο χώρος του ποδοσφαίρου σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μια τεράστια μπίζνα με υπέρογκους τζίρους και εκατομμύρια εργαζόμενους. Μια βιομηχανία πρωτίστως χρήματος και δευτερευόντως (τηλεοπτικού) θεάματος. Ένα «προϊόν» με πολυεπίπεδες διαστάσεις, με απίστευτη διαφήμιση και παροχή ισχύος στους επικεφαλής των εταιρειών. Παντού. Και στην Ελλάδα. Ειδικά στην Ελλάδα, το ποδόσφαιρο και οι μεγάλες ομάδες θα χρησιμοποιούνται πάντα (από άλλον λιγότερο, από άλλον περισσότερο) και για άλλους σκοπούς πλην της… δόξας του συλλόγου. Μετά από τη δράση του κοριού, όμως, η παραβατικότητα έχει ήδη μειωθεί. Γιατί έτσι λειτουργεί αυτός ο χώρος. Αυτομάτως, χωρίς κάποια εντολή από κάποιον. Το μήνυμα εστάλη από ανθρώπους που αφιέρωσαν μήνες μέσα από τρομερές δυσκολίες, πιέσεις και αντιξοότητες της ελληνικής γραφειοκρατίας και διαπλοκής, για να βγάλουν μια άκρη έχοντας στη διάθεσή τους ελάχιστα μέσα συγκριτικά με συναδέλφους τους στο εξωτερικό, μα έναν μαχητικό ρομαντισμό περί της αξίας του επαγγέλματός τους, που υπερέβη τους φόβους και τις ανησυχίες τους.

Ηδη έχουν προσφέρει υπηρεσίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο αυτοί οι αστυνομικοί, οι εισαγγελείς και οι ανακριτές που ασχολήθηκαν με την υπόθεση. Μακάρι να είχαν τη δική τους τόλμη και εργατικότητα άλλοι συνάδελφοί τους πριν από κάποια χρόνια, στην υπόθεση της περίφημης «Παράγκας». Θα ήταν πιο καθαρό το τοπίο. Μα κάλλιο αργά παρά ποτέ…

Βρισκόμαστε ακόμη στο μέσον του σίριαλ. To Game of Thrones του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν θα λήξει ποτέ. Μα οι όροι του παιχνιδιού πλέον αλλάζουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ