OPINIONS

Άδικος αποκλεισμός

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ / ΕΛΛΑΔΑ - ΒΕΛΓΙΟ  / WORLD CUP / PRELIMINARY / GREECE - BELGIUM (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ / ΕΛΛΑΔΑ - ΒΕΛΓΙΟ / WORLD CUP / PRELIMINARY / GREECE - BELGIUM (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

O Γιάννης Σερέτης γράφει για την πολύ ισχυρή πιθανότητα να απολαύσουμε το Μουντιάλ από τον καναπέ μας και για την... ατυχία του Μίχαελ Σκίμπε, ο οποίος ωστόσο κατάφερε να βάλει την εθνική Ελλάδας σε νέα εποχή.

Ο Γιώργος Τζαβέλλας ήταν ο μοναδικός τόσο αισιόδοξος μετά τη λήξη του αγώνα. Είναι στοιχείο του χαρακτήρα του. “Η πρόκριση βρίσκεται στα πόδια μας και θα είμαστε αυτοί που θα πάρουμε τη 2η θέση. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε, διότι έχουμε δείξει στα προκριματικά ότι είμαστε η δεύτερη καλύτερη ομάδα του ομίλου”, είπε μεταξύ άλλων, σε αντίθεση με τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο.

"Το παιχνίδι που μας στερεί την πρόκριση αυτή την στιγμή δείχνει να είναι αυτό με την Εσθονία, πριν από τρεις ημέρες. Πλέον, εξαρτιόμαστε από άλλους", είπε ο κάπτεν και έχει δίκιο. Ας ετοιμαστούμε για καναπέ!

Εntschuldigung Herr Skibbe, αλλά όσες... διαβεβαιώσεις για νίκη του Βελγίου επί της Βοσνίας κι αν έδωσε χθες (3/9) ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, δεν παίζει ο προπονητής εντός αγωνιστικού χώρου. "Δεν θα ατιμάσουμε ποτέ την διοργάνωση. Θα πάμε να κερδίσουμε τα δυο επόμενα ματς. Να είστε ήσυχοι και ήρεμοι ότι θα πάμε για νίκη με Βοσνία και Κύπρο", τόνισε ο προπονητής των Βέλγων, μα μοιάζει απίθανο να... πείσει τους παίκτες του να παίξουν όπως χθες (3/9) στη Ζένιτσα, έχοντας διασφαλίσει την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ναι, ίσως να αποτελεί υπερβολή τέτοιου είδους πρόλογος για το Βοσνία – Βέλγιο ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα στο Κύπρος – Ελλάδα, αλλά θα ήταν ατόπημα να ξεχαστούν δύο ενδεικτικές δηλώσεις. Η πρώτη, προχθές, του Εντέν Αζάρ: "Είμαι έτοιμος να παίξω στην Ελλάδα, αλλά φοβάμαι ότι αυτοί θα με κλωτσήσουν και ίσως δεν θα ήταν καλή ιδέα να αγωνιστώ".

Η δεύτερη, χθες (3/9) τα ξημερώματα από τον αγαλματένιο σωματοδομικά και έναν από τους κορυφαίους φορ που έχουν παίξει στο “Γ. Καραϊσκάκης”. "Ας σταματήσουμε να μιλάμε για το Παγκόσμιο. Τώρα πρέπει να φτάσουμε ψηλά με τις ομάδες μας, για να είμαστε έτοιμοι αργότερα για το Παγκόσμιο Κύπελλο", είπε ο Ρομελού Λουκακού. Και όποιος – βάσει αυτών των πεποιθήσεων - πιστεύει ότι οι Βέλγοι θα παίξουν στη Βοσνία στο 100%, ας σηκώσει το χέρι ψηλά!

Η ΑΤΥΧΙΑ ΚΑΙ Η ΤΥΧΗ ΠΟΥ ΠΕΤΑΧΤΗΚΕ

Είναι κι αυτή μια ατυχία της Ελλάδας σ' αυτόν τον όμιλο. Το πρόγραμμά της. Θα μπορούσε να είναι... αντίστροφο και να αντιμετωπίζει εκείνη, αντί της Βοσνίας, το “αδιάφορο” Βέλγιο στην προτελευταία αγωνιστική. Εναντίον της Εσθονίας, όμως, την τύχη της την ξόδεψε μόνη της. Σε ένα ματς δεν κατέθεσε αυτό που αληθινά μπορούσε, σε ένα ματς έκανε όλα τα λάθη μαζεμένα ο Σκίμπε, σε ένα ματς έλειψαν ταυτόχρονα οι δυο αρχηγοί της, οι οπαδοί στις κερκίδες και ο κορυφαίος σκόρερ της, αυτό το ματς θα πληρώσει εκτός απροόπτου στο τελικό ταμείο! Αυτό το 0-0.

Όχι ότι η πρόκριση θα ήταν δεδομένη με τη δεύτερη θέση. Μην τρελαινόμαστε κιόλας! Εδώ καλά – καλά δεν γνωρίζουμε αν στο τέλος θα αποφύγει ο όμιλός μας την ένατη και τελευταία θέση του “χειρότερου δεύτερου”! Και στο μπαράζ εν συνεχεία; Αν λάχουν οι Ιταλοί ή η Πορτογάλοι; Άντε γεια! Λέμε τώρα, αν... Υποθέσεις αιωρούμενες. Διότι η πραγματικότητα είναι πως μόνο αν αναστραφεί ολοκληρωτικά η συναστρία μπορεί η εθνική Ελλάδας να ταξιδέψει στη Ρωσία.

Έχει και τα δίκια του ο Τζαβέλλας: ευνοημένη από της συγκυρίες ενός 90λεπτου μόνο με τη δική του γκολάρα ισοφάρισης των Βόσνιων στο 94' ήταν η Εθνική έως τώρα σ' αυτή την προκριματική φάση. Στο Βέλγιο κατέθεσε πάλι τον όβολό του ο Λουκακού στο 90', από τη Ζένιτσα ακούγονται ακόμη τα “αχ” και τα “όχι” στο χαμένο τετ α τετ του Μάνταλου, χθες βάσει απόδοσης και ευκαιριών μέχρι το 85' η Ελλάδα άξιζε τουλάχιστον την ισοπαλία.

Την άξιζε, διότι είμαστε του... "ανταρτοπόλεμου" εμείς οι Έλληνες. Ακόμη κι όταν στη μεσαία γραμμή διαθέταμε Μπασινά - Ζαγοράκη - Καραγκούνη - Κατσουράνη και όχι Τζιόλη - Σάμαρη - Ταχτσίδη - Μανιάτη. Ακόμη και τότε δυσκολευόμασταν με τους “μικρούς”, όταν έπρεπε να παίζουμε ως στρατηγοί και όχι ως αντάρτες. Δυσκoλευόμασταν προ Μήτρογλου. Όταν βρήκαμε και τον “πιστολέρο”, πήγαμε και Mundial, χωρίς το 80% της εθνικής του Euro 2004.

Tότε για να ταξιδέψει η Ελλάδα στη Γερμανία είχε νικήσει δυο φορές τη Μάλτα (το... Γιβραλτάρ), δυο φορές το Ισραήλ (την τωρινή "Βοσνία"), είχε πάρει 4 βαθμούς από Λετονία – Γεωργία (αντίστοιχες με Κύπρο – Εσθονία) και άλλους τέσσερις από τους επικεφαλής Κροάτες. Είχε προκριθεί πρώτη και αήττητη από τον όμιλό της, αφήνοντας κοτζάμ Μόντριτς και Μάντζουκιτς στα μπαράζ. Άλλο το τωρινό γαλαξιακό Βέλγιο, όμως, άλλο η Κροατία του... τότε που είχε παραταχθεί στο "Μάξιμιρ" με επιθετικό δίδυμο... Όλιτς – Πέτριτς. Άλλη και η βαθμολογία της Ελλάδας. Διαφορετική πλέον και η ίδια η δική μας ομάδα...

Ο ΣΚΙΜΠΕ ΕΒΑΛΕ ΔΟΜΕΣ, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ!

Τις καινούριες βάσεις και αρχές τις έχει βάλει ο Herr Skibbe. Τα αποδυτήρια σφύζουν πια από συσπείρωση και πείσμα. Ο φίλαθλος έρχεται πιο κοντά βλέποντας δημιουργία και θέληση, όχι “κέντρο διερχομένων”, διάλυση και "μπαχαλοποίηση". Το νέο αίμα ξεχειλίζει από κίνητρα: Δώνης, Ζέκα, Σταφυλίδης είναι πλέον στελέχη της ομάδας. Μάνταλος, Γιαννιώτας, Λυκογιάννης, Μπακασέτας, Βέλλιος, οι τραυματίες Καρέλης – Κολοβός στους οποίους αναφέρθηκε προχθές ο κόουτς, διψούν για συμμετοχές και προσφορά. Έρχονται και ο Ρέτσος, ο Κουρμπέλης, ο Πέλκας, ίσως κι άλλοι: ο Μπακάκης, ο Γαλανόπουλος, ο Ανδρούτσος... Μαζί με την παλιά φουρνιά που είναι ακόμη εδώ και έναν Φορτούνη με μπόλικες παραστάσεις πλέον, η μαγιά δεν είναι κακή για το επόμενο Euro αν τελικά δεν τα καταφέρουν για το Mundial.

Αρκεί να ξεφύγει ο Σκίμπε από αγκυλώσεις και να βρει η ομάδα περισσότερες επιλογές στον αναπτυξιακό τομέα, ώστε να μην δυσκολεύεται με την εκάστοτε "Κύπρο" και "Εσθονία". Αγκύλωση είναι η μη κλήση του Λάζαρου και του Φετφατζίδη. Αγκύλωση είναι να παίζεις εναντίον των Εσθονών με τον Τζιόλη "οκτάρι" και τον Ζέκα "καρφωμένο" μπροστά από τους δύο στόπερ κατ' εντολήν του προπονητή. Η' να μην δοκιμάζεις 3-5-2 ή 4-4-2 απέναντι σε άμυνα με τρεις στόπερ που παίζει ταμπούρι. Δεν έχεις Ντε Μπράινε και Μέρτενς, δεν έχεις Μουνιέ και Καράσκο, δεν είχες τον δικό σου "Λουκακού", άλλαξέ το! Δεν το άλλαξε. Και μάλλον θα το πληρώσει πολύ ακριβά η Εθνική.

Ναι, δεν θα της αξίζει αυτός ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τα μπαράζ. Προσπάθησε περισσότερο από τους Βόσνιους που έφαγαν τέσσερα στο Βέλγιο και ηττήθηκαν σαν σκορποχώρι στην Κύπρο 3-2 με προβάδισμα από 0-2. Για τον κόουτς Μαρτίνεθ η χθεσινή νίκη ήταν η πλέον πανηγυρική στη θητεία του, διότι για πρώτη φορά η ομάδα του έδειξε cojones σε εχθρική έδρα, σε συνθήκες 0-0 και 1-1, σε ματς απαιτήσεων. Με τους υπόλοιπους έχουν πετύχει 32 γκολ οι μπαγάσηδες στον όμιλο, εναντίον μας τρία, εκ των οποίων τα δύο με τον Λουκακού στο φινάλε των αγώνων. Θέλει να τους βελτιώσει εκεί όπου αυτή η διαστημική ομάδα πονάει: στο πάθος, στην ψυχή, στην αποτίναξη του "νουνού και λάιτ" χαρακτήρα της.

Η Ελλάδα αυτά τα έχει και είναι πολύτιμα. Δεν είναι στοιχεία διαθέσιμα εν αφθονία σε όλα τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα. Τα χάσαμε για δύο χρόνια, τα ξαναβρήκαμε γρήγορα! Η ποιότητα σε συγκεκριμένα σκέλη του παιχνιδιού της λείπει και γι' αυτό δεν διατίθεται η πολυτέλεια του αποκλεισμού οποιουδήποτε φορμαρισμένου και ικανού δημιουργικά επιθετικού ή μέσου της. Αν δεν μαζέψει βαλίτσες για Ρωσία, τα εφόδια θα είναι περισσότερα για το Euro 2020 που θα διεξαχθεί με νέο σύστημα στα προκριματικά και σε 13 χώρες για την τελική φάση του!

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ