OPINIONS

Τι δίδαξε το 2013 στον Άρη

Τι δίδαξε το 2013 στον Άρη
INTIME SPORTS

Ο Γιάννης Ιωαννίδης αποκωδικοποιεί τα μηνύματα του 2013, με έμφαση στο νόημα που κρύβεται πίσω από τους αριθμούς και τα γεγονότα…

Στο τέλος κάθε χρονιάς, έχουν την τιμητική τους οι ‘ετήσιοι απολογισμοί’. Η ανασκόπηση των γεγονότων συνδυάζεται με τη στατιστική, ώστε να γίνουν ποσοτικές συγκρίσεις με το παρελθόν.

Εάν, όμως, δε διερευνηθεί το ‘νόημα’ που κρύβεται πίσω από τα γεγονότα, είναι δύσκολο να κατανοήσουμε το μέλλον. Επιλέγω, λοιπόν, το ‘δρόμο’ της ποιοτικής ανάλυσης ερμηνεύοντας τα ‘μηνύματα’ του 2013.

Κανένας δε θέλει να τον ‘ρίξει’

Ο Άρης διαθέτει τρία βασικά συστατικά που ισχυροποιούν την εμπορικότητα του ‘προϊόντος’. Έχει κόσμο (δεν υπάρχει ποδόσφαιρο χωρίς φιλάθλους), φανέλα που κουβαλάει ιστορία (το ποδόσφαιρο είναι συναίσθημα) και διεισδυτικότητα στους φιλάθλους των υπόλοιπων ομάδων (υψηλές τηλεθεάσεις).

Επομένως, η παραμονή στην κατηγορία είναι ‘επιχειρηματικά επωφελής’ για όλους όσους ασχολούνται με το άθλημα. Από τη Λίγκα και τη Nova μέχρι τον τελευταίο καντινιέρη που πουλάει hot dog έξω από το γήπεδο. Ακόμα και σε συνθήκες απαξίωσης, ο ‘άρρωστος’ Άρης πουλάει περισσότερο από την ‘υγιή’ Καλλονή.

Κανένας δε θα τον ‘βοηθήσει’

Οι σύγχρονες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται αποκλειστικά για τα δικά τους συμφέροντα. Δε θυσιάζουν ούτε την παραμικρή ατομική απώλεια στο βωμό του ‘συλλογικού συμφέροντος’. Υπενθυμίζω την περίπτωση του περσινού Βέροια-Άρης. Ο Αρβανιτίδης δεν υπήρχε περίπτωση να… ‘χαριστεί’. Όταν, όμως, διακόπηκε το παιχνίδι θα μπορούσε κάλλιστα να επιδιώξει την τιμωρία του Άρη με μηδενισμό και -3 βαθμούς. Αυτό θα ισοδυναμούσε με άμεσο υποβιβασμό. Προς έκπληξη των περισσότερων, η Βέροια ξαναβγήκε στον αγωνιστικό χώρο ώστε να λήξει το παιχνίδι .

Καθένας προσπαθεί να σώσει το τομάρι του. Οι ‘αδικίες’ δεν είναι απόρροια οργανωμένου σχεδίου για τη διάλυση του Άρη αλλά φυσικό επακόλουθο της έλλειψης ‘ειδικού βάρους’ από τους παράγοντες της ίδιας της ομάδας. Η υπαιτιότητα για τις ‘σφαγές’ βαραίνει την οικογένεια του Άρη και κανένα τρίτο.

Τα κάστρα πέφτουν εκ των έσω

Το συμπέρασμα εξάγεται δια της… ‘ατόπου επαγωγής’. Αφού κανένας δε θέλει να ‘ρίξει’ τον Άρη και κανένας δε θα τον ‘βοηθήσει’, τότε ποιος είναι ο μοναδικός τρόπος για να ‘πέσει’; Μα, φυσικά, να το επιδιώξει ο ίδιος…Μία συνοπτική αναδρομή στο παρελθόν θα αποδείξει του λόγου το αληθές.

Την πρώτη φορά ήταν τα ‘χαμένα δελτία’. Τη δεύτερη φορά, τα επεισόδια με τον Ηρακλή.

Την τρίτη φορά άλλαξε η διοίκηση Ψηφίδη και οι κιτρινόμαυροι σώθηκαν. Την τέταρτη φορά παραιτήθηκε η διοίκηση Ηλιάδη, πριν ολοκληρώσει το ‘καταστροφικό έργο’. Η συνταγή είναι γνωστή τόσο για την επιτυχία όσο και για την αποτυχία. Απομένει να διαπιστώσουμε ποιοι θα κερδίσουν τη μάχη: αυτοί που θέλουν να υποβιβαστεί ο Άρης ή αυτοί που επιζητούν διακαώς τη σωτηρία…

Οι επενδυτολογία υποσκάπτει το στόχο

Οι φήμες για ‘επενδυτές βουνά’ αποπροσανατολίζουν τον κόσμο, καθώς αφήνουν να εννοηθεί πως όλα τα προβλήματα θα λυθούν με ένα…μαγικό τρόπο. Κι όταν αποδεικνύεται το ψέμα, εμφανίζεται ο Σκόρδας και όλοι πέφτουν σε κατάθλιψη. Η διχόνοια οξύνεται και η ομοψυχία για τη διεκδίκηση της σωτηρίας χτυπάει limit down.

Οι αντιπολιτευόμενες σκιές συνεχίζουν να διαδίδουν ότι ο ‘Santa….Claure is coming to town’. Οι μεγαλοστομίες έχουν διαψευστεί επανειλημμένα, αλλά αυτή τη φορά οι επενδυτολάγνοι εμφανίζονται ‘πιο σίγουροι από ποτέ’. Όπως και να ‘χουν τα πράγματα, θα τους παρακαλέσω να μη δημιουργήσουν αναταραχή με απώτερο στόχο τη διάλυση της ομάδας. Όποιος πυροδοτήσει το κλίμα και καθυστερήσει εμμέσως τη μεταγραφική ενίσχυση, θα είναι υπόλογος απέναντι στην ιστορία. Μέχρι το καλοκαίρι, ο Άρης έχει πρόεδρο…

O Γιάννης Ιωαννίδης συνεργάζεται με το Sport24.grκαι αρθρογραφεί στο overlap.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ