OPINIONS

Προλαβαίνει να σωθεί ο Άρης;

Προλαβαίνει να σωθεί ο Άρης;
INTIME SPORTS

Η ήττα από την Καλλονή είναι καταδικαστική για τον Άρη. Ή μήπως όχι; Ο Γιάννης Ιωαννίδης αναλύει το πρόγραμμα, τους ανταγωνιστές και προβλέπει τη βαθμολογική συγκομιδή μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος.

Πόσοι πέφτουν; Δύο ή τρεις; Θεωρώ πιθανότερο ότι ο τρίτος από το τέλος θα παίξει μπαράζ με τον τρίτο της Football League ή θα υποβιβαστεί απευθείας. Κανένας, όμως, δε μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα στην Ελλάδα.

Όπως και να ‘χει, αυτή τη στιγμή ελάχιστοι πιστεύουν ότι ο Άρης θα επιβιώσει. Πρέπει να περάσει 3 ομάδες για να θεωρείται σίγουρα σωμένος ή τουλάχιστον δύο για να ελπίζει σε συμφέρουσα (προς αυτόν) απόφαση. Και το δυσκολότερο απ' όλα, να αλλάξει τον ίδιο του εαυτό.

Οι ανταγωνιστές

Απόλλων, Πλατανιάς, Καλλονή ενισχύθηκαν σημαντικά ώστε να αποφύγουν το μοιραίο. Λεβαδειακός, Εργοτέλης, ΟΦΗ διατήρησαν τις δυνάμεις τους ευελπιστώντας σε βελτίωση της αγωνιστικής χημείας που θα καταστήσει εύκολη τη σωτηρία. Ουραγοί των μεταγραφών Δεκεμβρίου είναι η Βέροια και ο Πανιώνιος. Οι νεοσμυρνίωτες έχουν, όμως, μεγάλη βαθμολογική διαφορά από τον Άρη.

Φαβορί για υποβιβασμό

Αν αναλογιστούμε τη βαθμολογία, τη συνολική εικόνα των ομάδων και συνεκτιμήσουμε τους αστάθμητους παράγοντες (εμφύλιος πόλεμος, απλήρωτοι παίκτες, κακή ψυχολογία κτλ), θα χαρακτηρίσουμε τον Άρη φαβορί για πτώση. Οι περισσότεροι, μάλιστα, πιστεύουν ότι θα ξεψυχήσει μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου. Χωρίς να δώσει καν την ύστατη μάχη.

Οι οιωνοί είναι κακοί, αλλά το μέλλον απρόβλεπτο. Δε μπορώ, επομένως, να αποκλείσω το ενδεχόμενο ολικής επαναφοράς. Αρκεί να προσπαθήσει για το καλύτερο ολόκληρος ο σύλλογος: διοίκηση, ομάδα, οπαδοί, εξωδιοικητικοί επιφανείς παράγοντες. Όλοι…

Μελετώντας ψύχραιμα το πρόγραμμα, θα διαπιστώσετε κι εσείς ότι τίποτα δεν τελειώνει εάν δεν τελειώσει το πρωτάθλημα. Μέχρι να σβήσουν οι μαθηματικές ελπίδες, οι κιτρινόμαυροι υποχρεούνται να κυνηγήσουν το επίτευγμα που θα αφήσει άναυδη την ποδοσφαιρική Ελλάδα.

Εντός έδρας

Ο Άρης δεν έχει κερδίσει κανένα παιχνίδι στο Χαριλάου, καθώς εγκλωβίζεται στην αδυναμία του να δημιουργήσει. Δεν πρέπει, όμως, να υποτιμήσουμε το ένστικτο επιβίωσης καθώς και τους οπαδούς που θα μετατρέψουν το Βικελίδης σε φρούριο.

Βαθμολογικά αδιάφοροι: Ατρόμητος, Ξάνθη, ΟΦΗ, Εργοτέλης (4 αγωνιστικές πριν το τέλος), Γιάννενα (τελευταία αγωνιστική). Θα υπάρχει διαφορά κινήτρου όταν γίνουν τα παιχνίδια. Το πάθος μπορεί να νικήσει την ποιότητα. Με αρκετή δόση τύχης, θα επιτευχθούν 10 έως 13 βαθμοί.

Ανταγωνιστές: Πανιώνιος, Βέροια. Δεν ενισχύθηκαν το Δεκέμβριο και τους έχει κερδίσει ο Άρης στην έδρα τους. Θα γίνουν ‘μάχες’, με εξαιρετικά πιθανό το 6ποντο που θα αποδειχτεί πολύτιμο σε ενδεχόμενες ισοβαθμίες.

Αφήνω "εκτός" το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, λόγω ιδιαιτεροτήτων. Το "Χ" δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Εκτός έδρας

Ο Σούλης είναι υποχρεωμένος να ‘διαλέξει’ παιχνίδια. Σε Λεωφόρο και Καραϊσκάκη, πρέπει να ξεκουράσει παίκτες και να ‘σβήσει’ ποινές. Όλα τα υπόλοιπα χτυπιούνται:

Βαθμολογικά αδιάφοροι: Παναιτωλικός, Πανθρακικός, Τρίπολη. Οι κιτρινόμαυροι ταξιδεύουν στην Κομοτηνή 5 αγωνιστικές πριν το τέλος, ενώ η απόβαση στην Πελοπόννησο θα γίνει την προτελευταία αγωνιστική. Δεν είναι απίθανο να μπούνε στο σακούλι 4 έως 6 βαθμοί.

Ανταγωνιστές: Λεβαδειακός, Πλατανιάς. Ο Άρης θα βρει απέναντί του πεινασμένους ποδοσφαιριστές. Στην καλύτερη περίπτωση 1 βαθμός, με πιθανότερο το μηδέν. Εκτός αν ο Αναστόπουλο είναι σωμένος.

Αν δεν αυτοκαταστραφεί εκ των έσω…

Δεν το παίζω προφήτης. Πιστεύω, απλώς, ότι ο Άρης δεν έπεσε ακόμα. Όσοι είναι σίγουροι πως δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, ας αφήσουν τους υπόλοιπους να διαπιστώσουν την ορθότητα των πεσιμιστικών ισχυρισμών.

Με όσες δυνάμεις διαθέτω, κάνω έκκληση προς όλα τα στρατόπεδα να παραμερίσουν τους εγωισμούς και να συσπειρωθούν μέχρι τον Μάιο για να μη διαλυθεί ο Άρης. Ακόμα και οι αποστασιοποιημένοι φίλαθλοι έχουν ηθική υποχρέωση να αγκαλιάσουν την ομάδα, για να παραδώσουν στα παιδιά τους αυτό που κληρονόμησαν εκείνοι από τους γονείς τους.

Θα επαναλάβω για πολλοστή φορά ότι χρειάζεται σύνεση, ψυχραιμία και έξυπνη αντιμετώπιση της κατάστασης. Ο υποβιβασμός του Άρη θα επέλθει μόνο εάν ανοίξει πρόωρα η κερκόπορτα μέσα από την ‘οικογένεια’. Θέλω να πιστεύω ότι κανένας αριανός δε θέλει να πέσει η ομάδα στη ‘Γ Εθνική και να διαλυθεί. Ελπίζω να μη διαψευστώ…

O Γιάννης Ιωαννίδης συνεργάζεται με το Sport24.grκαι αρθρογραφεί στο overlap.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ