OPINIONS

Πόσες μεταγραφές χρειάζεται ο Άρης;

Πόσες μεταγραφές χρειάζεται ο Άρης;

Ο Γιάννης Ιωαννίδης γράφει για τις θέσεις στις οποίες πρέπει να ενισχυθεί ο Άρης, ώστε να αποφύγει τον υποβιβασμό στη ‘Γ Εθνική…

Μετά τον ‘μαύρο’ πρώτο γύρο, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο Άρης χρειάζεται 11 μεταγραφές και ένα γενικότερο restart. Κατανοώ την αγανάκτησή τους, αλλά οφείλω να προσεγγίσω πιο ρεαλιστικά το θέμα.

Όπως είπε κι ο Αϊνστάιν: «άπειρο είναι μόνο το σύμπαν και η βλακεία του ανθρώπου». Επομένως, δε μπορούν να γίνουν άπειρες μεταγραφές. Πρέπει να τεθούν συγκεκριμένες προτεραιότητες, είτε το θέλουμε είτε όχι.

Εσωτερικές μεταγραφές

Ο Άρης πρέπει να ‘κερδίσει’ τρεις παίκτες που μπορούν να αναμορφώσουν την εικόνα της ομάδας, καθώς αγωνίζονται σε νευραλγικές θέσεις του άξονα. Πρόκειται για ένα center back, ένα αμυντικό χαφ και ένα επιθετικό που αποδεδειγμένα υποαποδίδουν σε σχέση με τις πραγματικές τους δυνατότητες.

Η ποδοσφαιρική ανάταση των Πουλίδο – Παπαδόπουλου - Αγκάνθο θα επαναφέρει την τακτική ισορροπία, διότι θα σταθεροποιηθεί ο ‘κορμός’ και θα αυξηθεί ο βαθμός εμπειρίας στο γήπεδο. Οι κιτρινόμαυροι δεν έχουν πολυτέλεια να στερούνται την ατομική ποιότητα των ‘μονάδων’ στις οποίες βάσισαν την επίτευξη του στόχου.

Ειδικής μνείας χρίζει και ο Μανιάς. Ένας επιθετικός με επαρκή (για τον φετινό Άρη) φυσικά προσόντα, που επιβάλλεται να χρησιμοποιηθεί στη βασική 11αδα είτε ως αριστερό εξτρέμ είτε ως center for. Αν ‘λυθεί’ στο γήπεδο, θα προσφέρει σημαντική βοήθεια.

Εξωτερική ενίσχυση

Οι κιτρινόμαυροι έχουν τη χειρότερη επίθεση στο πρωτάθλημα, αλλά η σωτηρία απαιτεί πρωτίστως ‘σιδερένια άμυνα’. Παρότι μοιάζει παράδοξο, είναι σημαντικότερο να γίνουν διορθωτικές κινήσεις στα μετόπισθεν και εν συνεχεία να εξεταστεί η δυνατότητα ενίσχυσης στο μεσοεπιθετικό κομμάτι. Υπάρχει άμεση ανάγκη για τις παρακάτω μεταγραφές με…απόλυτη σειρά προτεραιότητας:

  • Center back: Πρέπει να έχει συμπληρωματικά χαρακτηριστικά με τον Πουλίδο. Δηλαδή ενέργεια, ταχύτητα και ικανότητα στο man-to-man. Ο Ισπανός θα παίξει ρόλο support και το νέο απόκτημα θα ανακόπτει τις προσπάθειες των αντιπάλων σε ΄πρώτο χρόνο’. Χρειάζεται, ουσιαστικά, νεανικός ενθουσιασμός για να δέσει με την εμπειρία. Ένας ‘βελτιωμένος Κύργιας’ που θα συνεργαστεί αναγκαστικά με τον Κύργια, εάν ο Πουλίδο συνεχίσει να επιδεικνύει…περίεργη συμπεριφορά.

  • Αριστερό back: Δεν είναι απαραίτητο να συνδυάζει ανασταλτική επάρκεια και επιθετικές αρετές. Αρκεί να επιδεικνύει αμυντική σταθερότητα, να κρατάει τη θέση του, να παίζει σωστά το 1 vs 1 και να έχει αντίληψη του χώρου. Να μη χάνεται στο γήπεδο, για να μην ΄τρυπιέται’ η ομάδα από την πτέρυγα ευθύνης του.

  • 6άρη ‘κόφτη’: Μονόδρομος για την ύπαρξη ανασταλτικής σταθερότητας είναι η παρουσία ενός καθαρόαιμου ανασταλτικού χαφ, που θα αποτελέσει το συνδετικό κρίκο της μεσοαμυντικής γραμμής. Ένας σκληροτράχηλος κόφτης που θα κερδίζει την πλειοψηφία των προσωπικών μονομαχιών θα καταστήσει τον Άρη πιο…hard στον άξονα, ώστε μην πολιορκείται με ευκολία η εστία του Διούδη.

  • Δεξί εξτρέμ: Δεδομένου ότι ο Μανιάς θα αγωνίζεται αριστερά (κορυφή ο Αγκάνθο), χρειάζεται ένας επιθετικογενής ακραίος με έφεση στις αντεπιθέσεις και δυνατότητα να παίζει ‘στην πλάτη της άμυνας’. Θα ήταν, επίσης, ευκταίο να συγκλίνει προς την περιοχή ώστε να παίζει overlap με τον Ψυχογιό που προωθείται συχνά.

Όταν λέμε όλοι, εννοούμε…όλοι

Ο Σκόρδας είναι αναγκασμένος να αποκτήσει αποκλειστικά Έλληνες, εκ των οποίων μόνο ένας μπορεί να είναι άνω των 24 ετών. Πρόκειται για σύνθετο γρίφο που ελαχιστοποιεί τις επιλογές και δεν προσφέρει περιθώρια ‘δεύτερων σκέψεων’. Δεν υπάρχει πολυτέλεια απόρριψης πιθανών λύσεων με πρόσχημα την καφενειακή αξιοπρέπεια των φιλάθλων.

Δηλαδή, πόσοι Έλληνες ποδοσφαιριστές κάτω των 24ρων είναι ‘ελεύθεροι’ και περιμένουν τον…Σούλη με το τηλέφωνο στο χέρι; Ποιος μπορεί να εγγυηθεί τη σωτηρία, χωρίς απόκτηση δανεικών; Είναι αστείο να λοιδορείται ο δανεισμός παικτών σε μία εποχή που οι…business έχουν προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που η Ντόρτμουντ παίρνει δάνειο από τη Μπαγερν για να σωθεί οικονομικά.

Τώρα θα μου πείτε…

δε ζούμε, ρε φίλε, στη Γερμανία! Εδώ είναι Ελλάδα. Μαζί σας ρε μάγκες. Πείτε μου, λοιπόν, εσείς ποιους ‘ελεύθερους’ ποδοσφαιριστές προτείνετε. Προσωπικά, θεωρώ επιβεβλημένη την απόκτηση οποιουδήποτε ικανού παίκτη με οποιονδήποτε τρόπο, από οπουδήποτε κι αν προέρχεται. Όποιος διαφωνεί, ας προτείνει λύσεις…

Πριν απαντήσετε, υπενθυμίζω ότι ο χρεοκοπημένος Άρης είναι τελευταίος στη βαθμολογία και βρίσκεται με το ένα πόδι στη ΄Γ Εθνική…

O Γιάννης Ιωαννίδης συνεργάζεται με το Sport24.grκαι αρθρογραφεί στο overlap.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ