OPINIONS

Μόνο έτσι θα σωθεί ο Άρης…

Μόνο έτσι θα σωθεί ο Άρης…
Παπαζαχαρίας Γιαννιώτας INTIME SPORTS

Η αυλαία του πρώτου γύρου έπεσε, με την αποτυχία κατάκτησης της νίκης στο “must win” παιχνίδι απέναντι στην Ξάνθη. Ο Γιάννης Ιωαννίδης σχολιάζει.

Μοιραία, λοιπόν, ο προβληματισμός είναι διάχυτος διότι τόσο η βαθμολογική θέση όσο και η αγωνιστική εικόνα της ομάδας δεν προσφέρουν δικαίωμα στην ελπίδα.

Σε ένα τόσο θολό τοπίο, διοίκηση-παίκτες-προπονητής-φίλαθλοι καλούνται να επιδείξουν υπερβάλλουσα ωριμότητα προκειμένου να λυτρώσουν τον Άρη από τη σήψη που δημιούργησαν οι προκάτοχοί τους.

Επιβάλλεται, δηλαδή, να εκπονηθεί ένα πλάνο διαχείρισης κρίσης που θα επιτρέψει στην ομάδα να ξεφύγει από το φετινό αδιέξοδο. Στο crisis management πρέπει να συμμετάσχουν όλοι…κατά σειρά προτεραιότητας.

Διοίκηση

Οφείλει να ενδυναμώσει το «τμήμα δημοσίων σχέσεων», όπως κάνει κάθε Ανώνυμη Εταιρία στον κόσμο. Είναι, πραγματικά, λυπηρό να συμμετέχεις σε μία Λίγκα χωρίς να έχεις ούτε ένα «φίλο». Καμία επιχείρηση δε μπορεί να επιβιώσει στην αγορά, αν δεν έχει συμμάχους ικανούς να τη βοηθήσουν να ξεπεράσει τα στραβοπατήματα. Προφανώς, δεν αναφερόμαστε σε κάτι «περίεργο» ή «ύποπτο».

Ολόκληρη η παγκόσμια οικονομία λειτουργεί με τη λογική του lobbying, που στοχεύει στη διασφάλιση των συμφερόντων συγκεκριμένης μερίδας εταιριών. Άραγε πως μπορείς να σωθείς, όταν σε περιμένουν σε κάθε γωνία οι «εχθροί» που εσύ ο ίδιος δημιούργησες;

Ο δονκιχωτισμός και το μύθευμα του «μοναχικού καβαλάρη» οδήγησε την ομάδα σε μία άνευ προηγουμένου απομόνωση, που απειλεί την ύπαρξή της. Η αναστροφή του δυσμενούς κλίματος απέναντι στον Άρη πρέπει να αποτελέσει πρωταρχικό στόχο για τους εκκολαπτόμενους παράγοντες. Οι ανακοινώσεις κατά της διαιτησίας έχουν καταντήσει γραφικές και οι αλαλαγμοί για τις υποτιθέμενες σφαγές κωμικοί. Οι διοικούντες πρέπει να λειτουργήσουν προληπτικά για να μην έχουν πάντα το ρόλο του θύματος, σε ένα έργο με πολλαπλούς θύτες.

Ποδοσφαιριστές

Είναι υποχρεωμένοι να αγωνίζονται υπό άσχημες συνθήκες, δίχως όραμα. Μπορούν να επικαλεστούν πολλές δικαιολογίες για να αιτιολογήσουν την ανεπάρκειά τους. Η ομάδα δεν τους προσφέρει την ηρεμία που επιζητούν για να ασχοληθούν αποκλειστικά με το αγωνιστικό κομμάτι. Καμία αντίρρηση ως εδώ…Έχουν όλα τα δίκια με το μέρος τους. Σε τελική ανάλυση, δε φταίνε αυτοί που βρίσκονται στον Άρη.

Επιβάλλεται, όμως, να αντιληφθούν ότι η προσωπική τους ανέλιξη είναι άμεσα συνυφασμένη με τη σωτηρία της ομάδας. Ενδεχόμενη πτώση θα τους κολλήσει την ταμπέλα του αποτυχημένου και θα εκμηδενίσει την αξία τους στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Με την ίδια ευκολία που απαξιώνουν προπονητές και περιγελούν καταστάσεις, μπορεί εύκολα ο οποιοσδήποτε να απαξιώσει και τη δική τους ποδοσφαιρική αξία. Είναι ανούσιο να λειτουργούν με ατομικιστική νοοτροπία, διότι η επιτυχία επέρχεται μόνο μέσα από ομαδική δουλειά. Είναι μάταιο να τραβάνε το σκοινί με γνώμονα τον προσωπικό τους εγωισμό. Αν η ομάδα βουλιάξει, κανένας δε θα γλιτώσει από το ναυάγιο…

Προπονητής

Οι ποδοσφαιριστές έχουν κακή φυσική κατάσταση και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε υψηλό ρυθμό για 90 λεπτά. Το αγωνιστικό κενό προσφέρει τη δυνατότητα για μίνι προετοιμασία, με στόχο την αποκατάσταση των φυσικών δυνάμεων της ομάδας. Ο Αλκαράθ επιβάλλεται να δώσει έμφαση σε αυτό το κομμάτι, καθώς το 4-4-2 που χρησιμοποιεί απαιτεί ιδιαίτερα αυξημένες αντοχές. Παράλληλα, είναι υποχρέωσή του να «ξυπνήσει το φιλότιμο» των ποδοσφαιριστών και να βελτιώσει την κακή ψυχολογία τους.

Εξίσου σημαντική κρίνεται η ιεράρχηση των παιχνιδιών. Η απατηλή λογική «χτυπάω όλα τα παιχνίδια γιατί είμαι μεγάλη ομάδα» πρέπει να μπει στον πάγο για κάποια χρόνια. Είναι ανούσιο να ξοδεύεις δυνάμεις για να «κλέψεις βαθμό» από ομάδες πρώτης ταχύτητας και να «γκελάρεις» με τους ανταγωνιστές σου. Στο δεύτερο γύρο, τα παιχνίδια με Ξάνθη-Κέρκυρα-ΑΕΚ-Πλατανιά-Πανθρακικό-ΟΦΗ –Βέροια αξίζουν ουσιαστικά 6 βαθμούς. Δε χρειάζεται το Χ με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Χρειάζονται οι νίκες με τους υποτιθέμενους μικρούς. Ο νοών νοείτω…

Φίλαθλοι

Τα προβλήματα είναι αδύνατο να επιλυθούν, εάν δεν εμπεδωθεί η αιτία που τα έχει προκαλέσει. Οι ακραίες αντιδράσεις, απλώς, επιδεινώνουν την κατάσταση και συμβάλλουν στην ταχύτερη πτώση της ομάδας. Πριν η απογοήτευση δηλητηριάσει το μυαλό, οφείλουμε να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας τα εξής:

  • για την οδυνηρή αγωνιστική / οικονομική κατάσταση της ομάδας ευθύνονται οι διοικήσεις του παρελθόντος: επομένως, είναι ανώφελο να στρεφόμαστε εναντίον της παρούσας -απούσας- διοίκησης καθώς δεν πλήρη τις προδιαγραφές διαχείρισης του χάους που κληρονόμησε

  • οι ποδοσφαιριστές «θέλουν αλλά δε μπορούν»: συνεπώς, είναι μάταιο να τους απαξιώνουμε διότι καταβάλλουν αξιομνημόνευτη προσπάθεια χωρίς να είναι οικονομικά τακτοποιημένοι. Σε τελική ανάλυση, από αυτούς θα ζητήσουμε στο τέλος να μας «σώσουν».

  • οι «φετινοί επικριτές» είναι οι ίδιοι που προπαγάνδιζαν επί σειρά ετών υπέρ όσων ασέλγησαν στην τέφρα του συλλόγου: ως εκ τούτου, απαγορεύεται να τους επιτρέψουμε να καταρρακώσουν τον ψυχισμό μας προφασιζόμενοι κι αυτοί τους αγανακτισμένους.

Βρισκόμαστε, ακόμα, στα μισά του ταξιδιού και απαγορεύεται να δώσουμε εμείς την τελευταία κλοτσιά για να πέσει η ομάδα στον γκρεμό. Στο εξής, θα πρέπει να βουτάμε τη γλώσσα στο μυαλό δύο φορές πριν αντιδράσουμε ως «μωρές παρθένες». Επιτέλους, ας λειτουργήσουμε υπεύθυνα κι ας αναλάβουμε τις ευθύνες που μας βαραίνουν ως απόρροια της στάσης που τηρήσαμε τα χρόνια της ευμάρειας.

Αντί επιλόγου…

Στη χώρα της ατιμωρησίας βασιλεύουν οι μαθητευόμενοι μάγοι, οι αεριτζίδες, οι μυαλοπώληδες και οι φελλοί. Γι’ αυτό το λόγο, ανεξάρτητα με την εξέλιξη της χρονιάς, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί ο διαχειριστικός έλεγχος στην ΠΑΕ. Καμία τραγωδία στην αρχαία Ελλάδα δεν τελειώνει, αν δεν υπάρξει κάθαρση. Η κάθαρση είναι το πόρισμα του ελέγχου. Για να το θέσω καλύτερα, η αρχή της κάθαρσης είναι το πόρισμα. Στην πραγματικότητα, η ουσία είναι να αποκαλυφθούν αυτοί που σκοπίμως δεν άφηναν το αποτύπωμά τους αλλά κουνούσαν τα σχοινιά στο κουκλοθέατρο της προηγούμενης 8ετίας….

O Γιάννης Ιωαννίδης συνεργάζεται με το Sport24.gr και αρθρογραφεί στο overlap.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ