OPINIONS

Κοίτα πίσω, πριν σκεφτείς μπροστά…

Κοίτα πίσω, πριν σκεφτείς μπροστά…
INTIME SPORTS

Ο Γιάννης Ιωαννίδης γράφει για τα "εγκλήματα" που έχουν γίνει στον Άρη και ποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν για την σημερινή κατάντια των "κιτρινόμαυρων".

Στην Ελλάδα, οι αποφάσεις λαμβάνονται υπό καθεστώς πίεσης και με την απειλή εκβιαστικών διλλημάτων (τύπου « Ευρώ ή Δραχμή», « χρεοκοπία ή τρόικα» κτλ). Ο κόσμος τρομοκρατείται ψυχολογικά και εμπιστεύεται αναγκαστικά λάθος ανθρώπους, με το πρόσχημα ότι ποτέ δεν υπάρχει άλλη λύση.

Το διαφαινόμενο ναυάγιο του Άρη προκλήθηκε από παρόμοιες ‘λογικές’. Σήμερα, η απογοήτευση κυριαρχεί και το μίσος τυφλώνει τις ψυχές. Είναι, όμως, η πρώτη φορά που υπάρχει χρόνος για νηφάλιο σχεδιασμό της επόμενης μέρας.

Δεν υπάρχει, όμως, μέλλον αν δεν ‘τελειώσει’ το παρελθόν. Πρέπει, επομένως, να αποκαλυφθούν οι πραγματικοί υπαίτιοι της καταστροφής ώστε να εξαγνιστεί το ‘αύριο’ από τις αμαρτίες του ‘χθες.

" Εύκολα" θύματα

Ο εκάστοτε υπογράφων είναι υπόλογος για τις επιλογές του. Όπως λέει κι ο θυμόσοφος λαός, την υπογραφή σου και την…στολή σου πρέπει να προσέχεις πού την βάζεις. Σκόρδας – Αθανασιάδης - Ζαμπέτας διετέλεσαν πρόεδροι την περίοδο της φερόμενης κακοδιαχείρισης. Πρέπει, επομένως, να λογοδοτήσουν για τη σημερινή κατάντια.

Είμαι ο πρώτος που επιζητώ τη δημιουργία μίας επιτροπής, που θα διερευνήσει εκ βαθέων τα πεπραγμένα των διοικήσεων 2004-2014. Το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου της Nexia πρέπει να αποτελέσει τη βάση για την έναρξη μίας νέας ανεξάρτητης έρευνας, που θα κάνει ‘φύλλο και φτερό’ το λογιστήριο της ΠΑΕ και θα οδηγήσει στη φυλακή όσους αποδεδειγμένα ζημίωσαν το σύλλογο. Η παραδειγματική τιμωρία των ενόχων ίσως λειτουργήσει αποτρεπτικά για την εμφάνιση ανάλογων φαινομένων στο μέλλον.

Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένοι που δεν πείθονται ότι η χρεοκοπία βαραίνει μόνο τους διατελέσαντες προέδρους. Εντοπίζουν τη ρίζα του προβλήματος σε βαθύτερα αίτια και υποστηρίζουν τα εξής…

" Οικονομικός δολοφόνος"

Οι "οικονομικοί δολοφόνοι' είναι τεχνοκράτες ανώτεροι υπάλληλοι Διεθνών Οργανισμών («τύπου ΔΝΤ») ή χρηματοοικονομικών κολοσσών («τύπου Goldman Sachs»). Προσεγγίζουν αρχηγούς κρατών και τους πείθουν (δωροδοκώντας ή προειδοποιώντας για τις…συνέπειες) να χρησιμοποιήσουν τον πλούτο των χωρών προς όφελος τραπεζικών οργάνων και πολυεθνικών εταιριών.

Σε περίπτωση που οι ηγέτες αρνηθούν να ενδώσουν, αντιμετωπίζουν απόπειρες δολοφονίας ή πραξικοπήματα. Ένα σχέδιο που είδαμε να επαναλαμβάνεται εδώ και δεκαετίες στη Λατινική Αμερική. Αν ‘συνεργαστούν’, υποθηκεύουν το μέλλον των πολιτών συνάπτοντας επιζήμιες συμφωνίες.

Οι "οικονομικοί δολοφόνοι" δεν αφήνουν ίχνη. Ξέρουν να κρύβονται πίσω από τις κουρτίνες, προφασιζόμενοι ‘συμβουλευτικό’ ρόλο. Λειτουργούν σαν σκιές, καθορίζοντας τις εξελίξεις χωρίς να αναλαμβάνουν την ευθύνη. Στα μάτια του κόσμου, το βάρος των επιλογών βαραίνει τους εντολοδόχους κυβερνήτες. Όταν εκποιηθεί η κρατική περιουσία, οι ‘οικονομικοί δολοφόνοι’ αποχωρούν από τη χώρα. Πίσω τους αφήνουν μόνο συντρίμμια και πόνο. Χωρίς…αποδείξεις.

" Ποδοσφαιρικός δολοφόνος"

Από το 2004 μέχρι το 2012, ο Άρης έπεσε θύμα ‘ποδοσφαιρικών δολοφόνων’. Πλανεύτηκε από ψεύτικες υποσχέσεις (όπως οι ιθαγενείς με τα καθρεφτάκια του Κολόμβου), έγινε ‘λιμάνι’ περαστικών γυρολόγων και κατάντησε ‘ διαμετακομιστικό κέντρο’ του σύγχρονου ποδοσφαιρικού δουλεμπορίου. Οι 'καραβιές' μπάρκαραν και σάλπαραν ανενόχλητες, θυσιάζοντας την αξιοπρέπεια στο βωμό της latin οφθαλμαπάτης. Συνοδευμένες, πάντα, από πυροτεχνήματα που έκρυβαν βρωμιά μέσα στη λάμψη τους.

Όσοι έβαζαν φαρδιά πλατιά υπογραφές, παρέμεναν σε θέσεις ‘κλειδιά’. Κι όταν χαλούσε η μοιρασιά, καρατομούνταν με συνοπτικές διαδικασίες. Τη θέση τους έπαιρναν άλλοι κουμανταδόροι, που δεν έφερναν αντιρρήσεις. Ποδοσφαιρικά αγράμματοι, έτοιμοι ακολουθήσουν πιστά τις εντολές του ‘ποδοσφαιρικού δολοφόνου’. Κάπως έτσι συνεχίστηκε το παραμύθι, μέχρι που καταστράφηκε ο Άρης. Αφού εκποιήθηκε το τελευταίο περιουσιακό στοιχείο, ο ‘ποδοσφαιρικός δολοφόνος’ αποχώρησε. Πίσω έμειναν μόνο συντρίμμια και πόνος. Χωρίς αποδείξεις…

Ηθικοί αυτουργοί

Καμία χούντα δε μπορεί να εδραιωθεί, χωρίς προπαγάνδα. Κανένα έγκλημα δε μπορεί να ολοκληρωθεί, δίχως τη νομιμοποίηση του όχλου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αμεσότερος συνεργάτης του Χίτλερ ήταν ο Γκέμπελς: ο άνθρωπος που κατεύθυνε τις μάζες καλύτερα από τον καθένα. Οι opinion makers του Άρη φρόντισαν, δυστυχώς, να τον αντιγράψουν. Στην πορεία, ξεπέρασαν ακόμα και τον δάσκαλό τους!

Στήριζαν χρεοκοπημένες διοικήσεις, έκαναν πλάτες σε απένταρους παράγοντες, προπαγάνδιζαν τη 'latin αλητεία", εξευτέλιζαν την αντίθετη άποψη και απαξίωναν προσωπικά όποιον ασκούσε κριτική. Δεν ξέρω αν είχαν δόλο ή όχι. Εφόσον γνώριζαν το ‘πάρτι’ και απέκρυπταν συνειδητά τα ‘εγκλήματα’, είναι λαμόγια. Αν είχαν άγνοια και στήριζαν το ‘καθεστώς’ χωρίς να καταλάβουν τίποτα, στερούνται στοιχειώδους νοημοσύνης. Όπως και να ‘χει, "απαγορεύεται" να συνεχίσουν να διαμορφώνουν την άποψη της κοινής γνώμης. Η ιστορία τους κατέταξε στο κεφάλαιο: " δεκανίκια πάνω στα οποία στηρίχθηκε το σαθρό οικοδόμημα".

Αντί επιλόγου…

Μακάρι να έφταιγε ένας μόνο άνθρωπος για τη διάλυση του Άρη. Θα τον ‘ρίχναμε στην πυρά’ και θα λυνόταν (ως δια μαγείας) όλα τα προβλήματα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να τον ‘σκίσουμε’ και να φάμε παρέα τις ‘σάρκες’ του. Προσβάλλετε, όμως, τη νοημοσύνη του κόσμου όταν προσπαθείτε να του φορτώσετε όλα τα ‘εγκλήματα’ για να βγάλετε την ουρά σας απ’ έξω.

Στην επόμενη μέρα δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ο Σκόρδας, ούτε τα εξαπτέρυγά του, ούτε κανένας από όσους συμμετείχαν (έμμεσα ή άμεσα) στις διοικήσεις 2004-2014. Λύση υπάρχει, αλλά είναι ακόμα στα σκαριά…

O Γιάννης Ιωαννίδης συνεργάζεται με το Sport24.grκαι αρθρογραφεί στο overlap.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ