OPINIONS

Επειδή ο Άρης ξέρει από... χαστούκια

Επειδή ο Άρης ξέρει από... χαστούκια

Ο Γιάννης Ιωαννίδης γράφει για τον Άρη που θέλει... φοβέρα για να βγάλει εγωισμό, οδοσφαιρικό εγωισμό των παικτών του Άρη, τον κίνδυνο εκτροχιασμού ελέω "4άρας" και το Όσκαρ υποκρισίας.

Επειδή κάτι ξέρουμε στον Άρη από «χαστούκια»…

Η επαγγελματική νίκη απέναντι στο Λεβαδειακό μοιάζει με φιλί της ζωής σε πνιγμένο. Μοιραία, λοιπόν, προκαλεί συναίσθημα ανακούφισης και δίνει δικαίωμα στην ελπίδα. Θα τολμούσα να πω ότι η βελτιωμένη αγωνιστική εικόνα δημιουργεί μία επιπρόσθετη ενδόμυχη αισιοδοξία για τα προσεχή 5 παιχνίδια. Μέχρι εκεί όμως…

Υπερθεματίζοντας για το αυτονόητο

Η παραμικρή προσπάθεια μεγαλοποίησης του θετικού αποτελέσματος (4-0 επί του Λεβαδειακού) απειλεί με εκτροχιασμό την ομάδα. Ας μην κοροϊδευόμαστε, ο Άρης θα έπρεπε να αυτοκτονήσει για να ηττηθεί από μία σωματικά καταπονημένη (λόγω κυπέλλου) ομάδα που στερούνταν ουσιαστικού βαθμολογικού κινήτρου. Το γήπεδο ήταν ο απόλυτος καθρέφτης της χαώδους διαφοράς πάθους. Η σεμνή τελετή έλαβε τέλος και κανένας δε δικαιούται να προπαγανδίζει στα ερείπια του δύσμοιρου ελληνικού πρωταθλήματος.

Κι ο Άγιος φοβέρα θέλει

Έπρεπε να φτάσει ο Άρης στη ζώνη του υποβιβασμού, για να ξυπνήσει ο ποδοσφαιρικός εγωισμός των παικτών. Έπρεπε να νιώσουν στο πετσί τους τον τρόμο της πτώσης, για να "καθαρίσουν" ένα παιχνίδι… πριν ξεκινήσει. Έπρεπε να ενεργοποιηθούν οι φίλαθλοι, για να καταλάβουν ότι ενδεχόμενη αποτυχία δε θα "περάσει στα ψιλά". Έστω και την ύστατη στιγμή, φάνηκε ότι αντιλήφθηκαν το βάρος της ιστορίας του συλλόγου.

Απομένει να αποδείξουν πως η επαγγελματική νίκη δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός, αλλά θα αποτελέσει παρακαταθήκη για μελλοντικά τρίποντα που θα "σώσουν την παρτίδα". Σε τελική ανάλυση, η εμφατική 4άρα βελτιώνει την καταρρακωμένη ψυχολογία τους. Δηλαδή, ακόμα μία δικαιολογία περί «ψυχισμού των ποδοσφαιριστών» μπήκε στο "ψυγείο".

Όποιος πανηγυρίζει, τρώει "χαστούκια"

Έχουν απομείνει ακόμα πέντε «τελικοί», στους οποίους η ομάδα οφείλει να επιδείξει απόλυτο επαγγελματισμό και αγωνιστική αυταπάρνηση. Καμία νίκη δε διασφαλίζει την επίτευξη του στόχου, εάν δεν εξασφαλιστεί μαθηματικά η παραμονή στην κατηγορία. Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Για την ακρίβεια, ο πόλεμος μόλις ξεκίνησε. Απαγορεύεται, επομένως, να παρατηρηθούν σημάδια εφησυχασμού. Ας μην ξεχνάμε ότι:

  • τα πρόσφατα πανηγύρια για τη νίκη απέναντι στον Παναθηναϊκό, κατέληξαν στην τραγωδία της Βέροιας.

  • τα πανηγύρια του πρώτου γύρου για τις συνεχόμενες ισοπαλίες με Παναθηναϊκό – Ολυμπιακό και τη νίκη "στο καπάκι" με Βέροια, οδήγησαν σε απανωτά «χαστούκια» από Λεβαδειακό – Γιάννενα – Πανθρακικό.

  • τα πανηγύρια του δευτέρου γύρου για τον άσσο με Πανιώνιο, οδήγησαν σε εντός έδρας ήττα από ΟΦΗ και οδυνηρές ισοπαλίες με ΑΕΚ – Κέρκυρα.

Επειδή "όποιος καίγεται στο χυλό, φυσάει και το γιαούρτι" δεν υπάρχει περιθώριο για χαμόγελα. Δυστυχώς, είμαστε αναγκασμένοι να κρατάμε "χαμηλά το κεφάλι" για να μην πιαστούμε στον ύπνο σε…remake. Η χρονιά θα σωθεί μόνο αν οι ποδοσφαιριστές θυμούνται τα…"χαστούκια". Διαφορετικά, θα χυθεί η καρδάρα με το γάλα που έχουν μαζέψει μέχρι σήμερα.

Όσκαρ υποκρισίας από τη διοίκηση

Ξαφνικά, λίγο πριν τη λήξη του πρωταθλήματος, οι παράγοντες του Άρη αποφάσισαν να προβούν σε κινήσεις εντυπωσιασμού. Βολιδοσκόπησαν τους "παλαίμαχους" Πολατιάν και Βασίλη Δημητριάδη και τους πρότειναν εμμέσως "πόστα" στην ομάδα. Υποτίθεται ότι στόχος είναι η "προστασία του Άρη". Στην πραγματικότητα, σκοπός τους είναι να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου ώστε να καλυφθεί η ανεπάρκειά τους.

Για να μην "κουράζουμε" το θέμα, υπενθυμίζω τα εξής:

  • η υπάρχουσα διοίκηση έχει ημερομηνία λήξης. Επομένως, δεν έχει δικαιοδοσία να αποφασίζει για το μέλλον στο οποίο δε θα συμμετέχει ενεργά

  • μοναδικός στόχος είναι η σωτηρία της ομάδας. Αυτό δεν επιτυγχάνεται με επικοινωνιακά τρικ, παρά μόνο με στρατηγικές κινήσεις που δε χρίζουν δημοσιοποίησης

  • η έμφαση πρέπει να δοθεί στην ολοκλήρωση του διαχειριστικού ελέγχου και όχι στον αποπροσανατολισμό από τα αίτια που οδήγησαν την ομάδα σε τέλμα.

Το παραμύθι πρέπει να σταματήσει. Δε χρειάζεται να επανέλθουμε…

Αγκάνθο για… επίλογο

Είναι πασιφανές ότι η παρουσία του Αγκάνθο προσδίδει ποιότητα στην επίθεση. Πρόκειται για αναντικατάστατο ποδοσφαιριστή, με εμπειρία και ικανότητα στο σκοράρισμα. Η συμμετοχή του στο σύνολο των προσεχών αναμετρήσεων κρίνεται επιτακτική, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες σωτηρίας.

Απαγορεύεται, δηλαδή, να δεχτεί τη 10 κίτρινη κάρτα που θα οδηγήσει σε απουσία του από 2 κρίσιμα παιχνίδια. Είναι υποχρέωση τόσο του ιδίου να "ελέγχει τα νεύρα του" όσο και του προπονητή να τον "προστατεύει". Πραγματικά, προκαλεί απορία η διατήρησή του στον αγωνιστικό χώρο μέχρι το τέλος του αδιάφορου αγώνα. Εύχομαι να μην επαναληφθούν ανάλογες απροσεξίες στο μέλλον…

O Γιάννης Ιωαννίδης συνεργάζεται με το Sport24.grκαι αρθρογραφεί στο overlap.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ