OPINIONS

Αναγκαίο κακό ο Σκόρδας

ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΛΕΣΧΗΣ ΦΙΛΩΝ ΑΡΗ
ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΛΕΣΧΗΣ ΦΙΛΩΝ ΑΡΗ MOTIONTEAM

Το πιο διχαστικό πρόσωπο στη σύγχρονη ιστορία του Άρη επέστρεψε στην ΠΑΕ. Ο Γιάννης Ιωαννίδης παίρνει θέση για τις διοικητικές εξελίξεις και απαντά στα κρίσιμα ερωτήματα που ‘συνοδεύουν’ τον Σκόρδα…

Σε περιόδους κρίσης, οι περισσότεροι κρύβονται πίσω από τη γενικότερη απαξίωση αποφεύγοντας να τοποθετηθούν σε πρώτο χρόνο. Φοβούνται να εκφράσουν άποψή εγκαίρως και περιμένουν τα αποτελέσματα, ώστε να κρίνουν εκ του ασφαλούς.

Θα διαλέξω το ‘δύσκολο δρόμο’. Τον Σκόρδα δεν τον ξέρω προσωπικά, γιατί επέλεξα να μην τον γνωρίσω. Έχω, συνεπώς, την πεποίθηση ότι θα αξιολογήσω την επιστροφή του με ‘κρύο μυαλό’.

Φαβορί για υποβιβασμό

Ο Άρης είναι τελευταίος, χωρίς νίκη στο Χαριλάου μετά από ένα γύρο (για πρώτη φορά στην ιστορία του!). Έχει τη χειρότερη επίθεση στο πρωτάθλημα, απέχει 4 βαθμούς από τη σωτηρία και είναι εξωαγωνιστικά ‘απροστάτευτος’. Ο καλύτερος παίκτης (Ουντότζι) αποχώρησε, ενώ οι υπόλοιποι αγωνίζονται απλήρωτοι. Κατά γενική ομολογία, πρόκειται για τη χειρότερη ομάδα στο πρωτάθλημα.

Στο οικονομικο-διοικητικό κομμάτι, σημειώθηκε παταγώδης αποτυχία τόσο στο ‘άρθρο 99’ όσο και στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Το πόρισμα της Nexia δε δημοσιεύτηκε, ενώ η υπόσχεση του Ηλιάδη για χορηγίες 1,4 εκατομμυρίων δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Το σωματείο είναι έρμαιο στις ορέξεις των πιστωτών και δέσμιο της παραγοντικής ανυπαρξίας, που οδηγεί σε αφανισμό με μαθηματική ακρίβεια.

Ο Άρης φταίει

Παρά την αγωνιώδη έκκληση του κόσμου για ‘επιτροπή σωτηρίας’ κοινής αποδοχής χωρίς την παρουσία του Σκόρδα , κανένας δεν τόλμησε να αναλάβει το ρίσκο της αποτυχίας και να ‘χρεωθεί’ τη διάλυση. Κάτι παρόμοιο συνέβη και πέρυσι. Δεν πρόκειται, επομένως, για σύμπτωση αλλά για επαναλαμβανόμενο γεγονός.

Κάθε φορά που η ομάδα μοιάζει με ωρολογιακή βόμβα, ο μοναδικός που δηλώνει ‘παρόν’ είναι ο Σκόρδας. Μπορεί να είναι ‘ελεγχόμενος’, ‘τρελός’ και ηθικά καταδικασμένος (λόγω παρελθόντος) αλλά δεν κρύβεται όταν…η μπάλα καίει. Αν ο Άρης δε μπορεί να προσελκύσει, στις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας του, κανέναν άλλον εκτός από τον Σκόρδα είναι πρόβλημα του ίδιου του Άρη. Όχι του Σκόρδα…

Έσωσε πέρυσι την ομάδα ή όχι;

Ο Ψηφίδης υποστηρίζει ότι θα σωζόταν ούτως ή άλλως. Οι πιο ΄ψαγμένοι’ εικάζουν ότι η ΑΕΚ ‘ήθελε’ να υποβιβαστεί και…πρόλαβε τον Άρη. Άλλοι θεωρούν ‘κλειδί’ την παρουσία του Σούλη, ενώ αρκετοί πιστεύουν ότι ο εγωισμός των ποδοσφαιριστών και το κλάμα του Παπαζαχαρία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.

Για την οικονομία της συζήτησης, δίνω δίκιο σε όλους. Ας υποθέσουμε ότι δεν έσωσε ο Σκόρδας τον Άρη. Ή μάλλον για να το προεκτείνω…έστω ότι ο Σκόρδας δεν εμφανίστηκε ποτέ σε κανένα διοικητικό πόστο μετά το 2009 και δεν έχει καμία εμπειρία από «μάχες». Τι σημασία έχει η ανεπάρκειά του, από τη στιγμή δεν διεκδίκησε κανένας άλλος τον προεδρικό θώκο; Ο Σκόρδας δεν επέστρεψε επειδή «ξέρει να σώζει ομάδες», αλλά διότι οι υπόλοιποι κρύφτηκαν.

Διχασμός

Ο ‘εμφύλιος’ μεταξύ ‘σκορδικών’ και ‘αντισκορδικών’ δεν είναι αποτρεπτικός για τη σωτηρία. Μην ξεχνάτε ότι ο Άρης ‘διαλύθηκε’ την εποχή που επικρατούσε ο μέγιστος βαθμός συσπείρωσης. Προσωπικά πιστεύω ότι μεγαλύτερο κακό στον Σκόρδα κάνουν οι ‘φίλοι’ του, παρά οι ‘εχθροί’ του. Όντας δογματικός και εγωπαθής, ‘φτιάχνεται’ με τις αποδοκιμασίες και αυτοβελτιώνεται γιατί πεισμώνει να αποδείξει πως έχει δίκιο. Αντίθετα, όσοι τον κάνουν να αισθάνεται…‘Καίσαρας’ συμβάλλουν υποσυνείδητα στην ανάδειξη του ‘κακού εαυτού’ που οδήγησε στα λάθη του παρελθόντος.

Ως ένα σημείο, κατανοώ τις αντιδράσεις από ανθρώπους που μισούν το Σκόρδα αλλά (αποδεδειγμένα) θέλουν τη σωτηρία. Δηλώνω, όμως, κάθετα αντίθετος με όσους βάζουν τα ‘πρόσωπα’ πάνω από το ΄καλό του Άρη’ αδιαφορώντας για την επικείμενη πτώση στη ΄Γ Εθνική. Είναι, πραγματικά, αδιανόητο να πληρώσει η ομάδα το μάρμαρο της προσωπικής εμπάθειας ορισμένων που ονειρεύονται τη διάλυση στα χέρια του Σκόρδα. Όλα είναι αποδεκτά, αλλά μέχρις ενός σημείου…

Όσο υπάρχει «κανονικός επενδυτής», υπάρχει και «κανονικός πρόεδρος»

Συγκεκριμένη μερίδα εξωδιοικητικών παραγόντων συνεχίζει (ακόμα και σήμερα) να διαρρέει ότι ο «επενδυτής» θα εκφράσει επίσημο ενδιαφέρον το προσεχές χρονικό διάστημα. Ο Άρης, όμως, δε μπορεί να βασίσει το μέλλον του σε υποθετικά σενάρια. Ο «υποτιθέμενος επενδυτής» είχε στη διάθεσή του 7 μήνες, αλλά δεν εμφανίστηκε. Πλέον, η ομάδα έχει «υποτιθέμενο πρόεδρο» και οποιαδήποτε «υποτιθέμενη επενδυτική πρόταση» θα πρέπει να αξιολογηθεί υπό αυτό το πρίσμα.

Οι διαδικασίες μεταβίβασης του πλειοψηφικού πακέτου απαιτούν αρκετές εβδομάδες. Ταυτόχρονα, αποπροσανατολίζουν τον κόσμο και τους ποδοσφαιριστές από τον μοναδικό στόχο (που είναι η σωτηρία της ομάδας). Όποιος θέλει να αγοράσει την ΠΑΕ, μπορεί να το πράξει με την ησυχία του το καλοκαίρι. Άπαντες επιζητούν ‘ζεστό χρήμα’, αλλά προτεραιότητα αποτελεί η παραμονή στην κατηγορία. Όλα θα συζητηθούν με ψυχραιμία όταν ολοκληρωθεί η ‘αποστολή’.

Αντί επιλόγου…

Ο Σκόρδας δεν είναι επιλογή. Είναι αναγκαίο κακό. Δεν τον έφεραν οι 300 της Λέσχης, αλλά οι ανύπαρκτοι παράγοντες που έλαμψαν δια της απουσίας τους. Η παραμονή δε μπορεί να θεωρηθεί εγγυημένη, από τη στιγμή που ο Άρης βρίσκεται με το ένα πόδι στη ΄Γ Εθνική. Είναι, όμως, αυτονόητο ότι η διοίκηση θα εξαντλήσει τις περιορισμένες πιθανότητες σωτηρίας.

Έχω κατ’ επανάληψη επισημάνει πως ο Άρης αποτελεί ‘μεγάλο μέγεθος’ για τη Super League και δε θα υποβιβαστεί, εάν δεν ανοίξει την κερκόπορτα κάποιος από την ‘οικογένεια’. Όλα τα κάστρα πέφτουν εκ των έσω. Τουλάχιστον, με το Σκόρδα θα απομακρυνθούν τα κρούσματα ‘διαφοροποιημένης νοοτροπίας’ που ολοένα πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό…

O Γιάννης Ιωαννίδης συνεργάζεται με το Sport24.grκαι αρθρογραφεί στο overlap.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ