OPINIONS

Οι μπελάδες του Σίλβα

Οι μπελάδες του Σίλβα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το δίδυμο Ζντιέλαρ-Μιλιβόγεβιτς που καταστρέφει το παιχνίδι του Ολυμπιακού, ο Κασάμι που πρέπει να παίζει αλλά δεν παίζει, οι έμπειροι και μπαρουτοκαπνισμένοι Τσόρι-Καμπιάσο και το μεγάλο λάθος του Σίλβα που παλεύει με τα πιστεύω του και είναι σίγουρος για την πρόκριση.

Ο Μάρκο Σίλβα έχει πάρει την ευθύνη για τη φετινή χρονιά του Ολυμπιακού από το καλοκαίρι και τον Ιανουάριο συγκέντρωσε όση είχε απομείνει για τους υπόλοιπους. Το ρεκόρ που ετοιμάζεται να σπάσει η ομάδα του την Κυριακή με την πιο γρήγορη κατάκτηση πρωταθλήματος, πιστώνεται στον Πορτογάλο. Το διπλό στο Λονδίνο θα μείνει στην ιστορία και δίπλα θα έχει το όνομά του (και την φωτογραφία του Φινμπόγκασον). Η νίκη-πρόκριση στο Ζάγκρεμπ χρεώνεται επίσης στον προπονητή του Ολυμπιακού, όπως και το πλέον ξεκούραστο τρίποντο μέσα στην Τούμπα, διαμορφωμένο από το 36' και με συντήρηση στη συνέχεια. Αυτά είναι μερικά, μεμονωμένα, επιτεύγματα του φετινού Ολυμπιακού από τα οποία μπορείς εύκολα να καταλάβεις πως ο Σίλβα δεν είναι... μυρωδιάς. Είναι ένας καλός προπονητής, νέος, με στόχους και πιστεύω. Φυσικά έχει τα δικά του... κολλήματα και όπως όλοι έχει κάνει λάθη. Με αυτά ως δεδομένα, γίνεται μία συζήτηση την τελευταία εβδομάδα τόσο για την ενδεκάδα στο Βέλγιο με την Άντερλεχτ, αλλά πολύ περισσότερο γι' αυτή της ρεβάνς στο Καραϊσκάκη.

Να παίξει ο Τσόρι από την αρχή; Να μπει μαζί του και ο Φορτούνης; Να ξεκινήσει ο Καμπιάσο; Να επιστρέψει ο Κασάμι ή να μείνει ο Ζντιέλαρ δίπλα στον Μιλιβόγεβιτς; Να μπει ο Πουλίδο; Ο Μάρκο Σίλβα δεν δείχνει διατεθειμένος όμως να κάνει αλλαγές. Τουλάχιστον αυτό βγάζει προς τους ποδοσφαιριστές του, όλες αυτές τις ημέρες. Αυτό σημαίνει πως το δίδυμο Ζντιέλαρ-Μιλιβόγεβιτς παραμένει στον άξονα μπροστά από την άμυνα, ο Σεμπά θα αναλάβει πάλι το δεξί άκρο της μεσαίας γραμμής και ο Φορτούνης θα προσπαθήσει μόνος του να δημιουργήσει επιθετικά.

Με δύο δεξιά παπούτσια

Ξεκινάμε από το δίδυμο Ζντιέλαρ-Μιλιβόγεβιτς καθώς η μεγαλύτερη κουβέντα γίνεται για τον παρτενέρ του "Μίλι" και αν αυτός θα πρέπει να είναι ο Καμπιάσο ή ο Κασάμι. Η δυάδα που επιλέγει ο Σίλβα έχει ένα μεγάλο πρόβλημα και δεν είναι άλλο από την δημιουργία και την σωστή κυκλοφορία της μπάλας. Ουσιαστικά ο Ολυμπιακός παίζει με δύο εξάρια, με ποδοσφαιριστές που δεν μπορούν να κουβαλήσουν τη μπάλα και να βοηθήσουν στην δημιουργία παιχνιδιού. Τόσο στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, όσο και σε αυτό με την Άντερλεχτ στοConstant Vanden Stock, ο Πρωταθλητής δεν μπορούσε να φτιάξει παιχνίδι από το κέντρο, με τον Φορτούνη να είναι εξαφανισμένος, καθώς η συγκεκριμένη σύνθεση επιτρέπει στην αντίπαλη ομάδα να επικεντρωθεί σε έναν παίκτη αφού οι άλλοι δύο είναι παντελώς ακίνδυνοι επιθετικά.

Ο φόβος και οι Κασάμι, Καμπιάσο

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει εντοπίσει το πρόβλημα ο Σίλβα, αλλά επιμένει και αυτό δείχνει ορισμένα πράγματα. Αρχικά πως φοβάται περισσότερο από όσο έχουν συνηθίσει στον Ολυμπιακό. Ο Πορτογάλος φοβήθηκε τον ΠΑΟΚ και την Άντερλεχτ, γι αυτό και επέλεξε να κατεβάσει ενδεκάδα που θα είχε ως πρωταρχικό στόχο το "μηδέν" και σε 2η-3η μοίρα την δημιουργία και το γκολ. Επίσης δείχνει πως δεν έχει εμπιστοσύνη στην άμυνά του, κάτι που είναι απολύτως λογικό αν δούμε τα ατομικά λάθη που γίνονται σε κάθε παιχνίδι των ερυθρολεύκων και την άνεση που οι αντίπαλες ομάδες δημιουργούν ευκαιρίες μπροστά στην εστία του Ρομπέρτο. Εδώ είναι και ένα από τα μεγάλα λάθη του Σίλβα στον σχεδιασμό του συνόλου που διαθέτει. Είχε την ευκαιρία να πάρει αμυντικό τον Ιανουάριο αλλά επέλεξε να μην το κάνει, δηλώνοντας πως η ομάδα του είναι πλήρης. Τραυματίστηκε ο Σιόβας και έπεσε στην ανάγκη του Ντα Κόστα, που αλλού πατάει η άμυνα και αλλού βρίσκεται αυτός. Αυτός είναι πιθανότατα και ο μοναδικός λόγος που επιλέγει το δίδυμο Ζντιέλαρ-Μιλιβόγεβιτς, στην προσπάθειά του να καλύψει άλλες τρύπες.

Όσον αφορά τους δύο πιθανούς αντικαταστάτες του Ζντιέλαρ, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα και δεν έχουν να κάνουν με το αγωνιστικό, διότι σε αυτή την περίπτωση ο Μάρκο Σίλβα θα χαρακτηριζόταν τρελός και σίγουρα δεν είναι. Για τον Καμπιάσο τα πράγματα είναι απλά. Ο Πορτογάλος ποτέ δεν ενθουσιάστηκε με την μεταγραφή του και ποτέ δεν τον υπολόγιζε για βασικό. Μπορεί ο Αργεντινός να είναι το πιο ποιοτικό κεντρικό χαφ του Ολυμπιακού και φαντάζει ως η ιδανική επιλογή για ένα παιχνίδι που χρειάζεται μεγάλη εμπειρία και μυαλό στον άξονα, αλλά ο Σίλβα δεν το βλέπει έτσι. Η έτερη επιλογή είναι ο Κασάμι. Ο άνθρωπος που βρέθηκε στην πόρτα της εξόδου το καλοκαίρι αλλά έμεινε για να πείσει τον προπονητή του πως αξίζει μία θέση όχι απλά στο ρόστερ, αλλά στην αρχική ενδεκάδα. Ο Αλβανοελβετός μέσος την κέρδισε με το σπαθί του, αλλά στη συνέχεια έδειξε το πρόσωπο που δείχνει κάθε χρονιά. Με το τέλος του Τσάμπιονς Λιγκ, η απόδοσή του έπεσε κατακόρυφα και από τακτική... μηδέν, με αποτέλεσμα να χάσει τη θέση του από ένα παιδί που δεν παίζει καν στην ίδια θέση!

Εν κατακλείδι ο Σίλβα φαίνεται να έχει αποφασίσει να κόψει πάλι τον Ολυμπιακό στη μέση, χρησιμοποιώντας Ζντιέλαρ-Μιλιβόγεβιτς, ποντάροντας στην ατομική ποιότητα του Φορτούνη, τις εμπνεύσεις του Ντουρμάζ, την έκλαμψη που μπορεί να έχει ο Ιντέγε και στο "Γ. Καραϊσκάκης", για να βάλει γκολ ο Ολυμπιακός. Στα χαρτιά και στην θεωρία η προσέγγιση του Πορτογάλου είναι λάθος, αλλά αυτός αποφασίζει, αυτός θα πάρει το χειροκρότημα ή το κράξιμο. Θα έπρεπε όμως να είχε κουμαντάρει τον Κασάμι γιατί η ποιότητά του είναι σημαντική για την ομάδα, όπως θα έπρεπε να έχει ζεστό και τον τεράστιο Καμπιάσο. Γιατί με το δίδυμο που σκέφτεται να κατέβει δεν έχει δημιουργία, δεν έχει κυκλοφορία μπάλας, δεν έχει τίποτα να κερδίσει επιθετικά, σε ένα παιχνίδι που θέλει το λιγότερο 1 και πιθανότατα 3 γκολ. Κασάμι ή Καμπιάσο coach...

Ο βασικός Τσόρι και ο αναπληρωματικός Αλεχάντρο Νταμιάν

Αρκετή κουβέντα γίνεται επίσης για τον Τσόρι, έναν από τους αγαπημένους ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα, την αξία του οποίου παραδέχθηκαν ακόμα και αυτοί που κακώς δεν τον ήξεραν πριν έρθει στην χώρα μας. Το "δέκα το καλό" του Ολυμπιακού όμως έχει μία ιδιαιτερότητα. Δεν είναι παίκτης που θα χρησιμοποιείται κάθε 15 ημέρες, δεν είναι από αυτούς που μπορούν να μπουν ως αλλαγή στο παιχνίδι. Ο Τσόρι είναι ποδοσφαιριστής ρυθμού και ως τέτοιος, δεν μπορεί να αποδώσει όταν λείπει αρκετό καιρό από το γήπεδο ή όταν μπαίνει σε ένα παιχνίδι κατά την διάρκεια και μεταμορφώνεται από Τσόρι σε Αλεχάντρο Νταμιάν Ντομίνγκες, που δεν είναι ούτε τόσο γνωστός, ούτε το ίδιο καλός.

Στο παιχνίδι με την Άντερλεχτ αναμένεται να ξεκινήσει από τον πάγκο, αφού η συνύπαρξη με τον Φορτούνη δεν βγήκε στον Σίλβα όσες φορές το δοκίμασε. Το ματς με την Άντερλεχτ όμως είναι ειδικών συνθηκών. Οι Βέλγοι ξέρουν καλά πως ο Έλληνας επιτελικός μέσος είναι το γρανάζι της μηχανής του Ολυμπιακού και ο μοναδικός που πρέπει να μαρκάρουν στον άξονα, με αποτέλεσμα να τον εξαφανίζουν εύκολα. Η χρησιμοποίηση του Τσόρι σε αυτή τη θέση και η μετατόπιση του Φορτούνη στην δεξιά πλευρά, θα ελευθέρωνε τον τελευταίο και θα έβαζε πονοκεφάλους στους Βέλγους. Βέβαια δεν μαρκάρει και δεν υπακούει όσο ο Σεμπά, αλλά κόουτς: "Το παιχνίδι χρειάζεται και μπαλαδόρους". Επίσης ο Τσόρι είναι παίκτης ηγέτης, ίσως ο μοναδικός παίκτης που διαθέτει αυτό το χαρακτηριστικό στον Ολυμπιακό. Όσο καλός και γρήγορος αν είναι ο Φορτούνης, αυτός με το "10" μέσα στο γήπεδο, δεν μπορεί να γίνει, όπως και δεν μπορεί με την εμφάνισή του και μόνο να ξυπνήσει ή να τραβήξει τους συμπαίκτες του.

Ο Ιντέγε και το μεγάλο λάθος

Για το τέλος, άφησα τον παίκτη που δεν θα έπρεπε να τίθεται ερώτημα αν θα ξεκινήσει ή όχι, αλλά είναι αυτός που έχει τη φανέλα σπίτι του αφού στο ρόστερ του νταμπλούχου Ελλάδας δεν υπάρχει δεύτερος! Η κουβέντα γίνεται για τον Μπράουν Ιντέγε, ο οποίος είναι ντεφορμέ, κουρασμένος και δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να έχει. Ίσως να ζαλίστηκε από τα γουάν. Δεν υπάρχει θέμα αντικατάστασής του, αφού δεν υπάρχει άλλος επιθετικός και αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος του Μάρκο Σίλβα στην μέχρι τώρα ερυθρόλευκη πορεία του. Ο Πορτογάλος είχε να διαχειριστεί έξι (Χάρα, Μπενίτες, Διαμαντάκος, Ιωαννίδης, Ιντέγε, Φινμπόγκασον) επιθετικούς και έφτασε να παίζει τα δύο κρισιμότερα παιχνίδια της χρονιάς -αναγκαστικά- με τον Ιντέγε! Το μεγάλο ποδοσφαιρικό σφάλμα του Σίλβα (το πρώτο ήταν η μη μεταγραφή κεντρικού αμυντικού και εξτρέμ) ολοκληρώθηκε τον Γενάρη με την παραχώρηση του Φινμπόγκασον, ενός αποδεδειγμένα καλού ποδοσφαιριστή που δεν πήρε την προσοχή που θα έπρεπε από τον προπονητή του.

Έντεκα παίζουν, ένας διαλέγει

Οι ποδοσφαιρικές κουβέντες είναι ωραίες πριν τα μεγάλα παιχνίδια, όπως ωραίες είναι και αυτές που γίνονται αμέσως μετά. Τα δεδομένα για το δίδυμο των κεντρικών χαφ και την χρησιμοποίηση του Τσόρι ή τη μη επιλογή του άχρωμου Σεμπά, είναι αυτά που είπαμε πιο πάνω. Την τελική επιλογή θα την κάνει ο Μάρκο Σίλβα, ο οποίος έχει αποδείξει την αξία του και πιστεύει 100% στην πρόκριση της ομάδας του απέναντι στην Άντερλεχτ. Αυτό ήταν άλλωστε το πρώτο πράγμα που είπε στους ποδοσφαιριστές του, όταν άνοιξε την πόρτα στα αποδυτήρια μετά το τέλος του αγώνα στο Βέλγιο. Πρέπει όμως στο παιχνίδι της χρονιάς να χρησιμοποιήσει τους καλύτερους. Πρέπει κάποια στιγμή να αρχίσει να κάνει εκπλήξεις στην ενδεκάδα και να μην είναι τόσο προβλέψιμος. Πρέπει να ξεχάσει για λίγο πως είναι Πορτογάλος. Να δει την φαρέτρα του και να διαλέξει τα καλύτερα βέλη.

Η πρόκριση για τον Ολυμπιακό μπορεί να έρθει και χωρίς τους Καμπιάσο, Τσόρι, Κασάμι, αλλά η λογική λέει πως ο τελευταίος είναι απαραίτητος για την σωστή λειτουργία της ομάδας στο χορτάρι και οι Αργεντίνοι είναι οι παίκτες που θα ήθελε κάθε προπονητής για νοκ-άουτ ευρωπαϊκό παιχνίδι. Στο τέλος θα διαλέξει ο Σίλβα αλλά μέχρι τότε μπορούμε όλοι να κάνουμε τα πλάνα μας . Η διαφορά είναι πως αυτός πληρώνεται για να το κάνει και θα κριθεί γι αυτό, ενώ εμείς όχι...

POLL: Φτιάξε την 11αδα της πρόκρισης

Η αποστολή του Ολυμπιακού για την Άντερλεχτ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ