OPINIONS

Το χαμόγελο και οι παρατηρήσεις

Το χαμόγελο και οι παρατηρήσεις
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας σχολιάζει τον Παναθηναϊκό του Αντρέα Στραματσόνι, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να εξελίσσεται ως ομάδα, εξασφαλίζοντας παράλληλα νίκες στο Europa League.

Έχει λείψει από τους φίλους του Παναθηναϊκού να πηγαίνουν στο «Απόστολος Νικολαΐδης» και να φεύγουν με χαμόγελο, ικανοποιημένοι από το θέαμα που παρακολούθησαν. Δεν συμβαίνει συχνά τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα, είναι πολλές φορές που αποχώρησαν με νεύρα, με οργή, με αναθέματα.

Όπα, παρένθεση… Βέβαια, τα προαναφερόμενα συναισθήματα δεν οφείλονται αποκλειστικά στην ομάδα, αλλά και στο παρασκήνιο που δρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όμως σε μεγάλο βαθμό, ευθύνεται και η ομάδα.

Το βράδυ της Τετάρτης (20/7) ήταν ευχάριστο για τους φίλους του Τριφυλλιού. Το είχαν ανάγκη, αλλά δεν τους εξασφαλίζει το παραμικρό εν όψει της συνέχειας. Αυτό που θέλουν είναι να φύγουν χαρούμενοι από το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας το βράδυ της Πέμπτης (28/7), μετά το πρώτο ματς του γ’ προκριματικού γύρου του Europa League. Να γυρίσουν σπίτια τους (ή να κλείσουν την τηλεόραση) με τη σιγουριά πως ο Παναθηναϊκός θα προκριθεί στα play off.

Νομίζω ότι καταλάβατε που το πάω… Ο Παναθηναϊκός ήταν αρκετά καλός εναντίον της Τσβόλε. Είχε καλή απόδοση για δεύτερο συνεχόμενο φιλικό μετά το ματς με τη Φενέρμπαχτσε και θα ήμασταν άδικοι, εάν δεν αναγνωρίζαμε την πρόοδο. Φέτος, ο Παναθηναϊκός έχει πολλή ποιότητα, έχει πρωτοκλασάτους παίκτες και φαίνεται πως αποκτάται μία αγωνιστική ταυτότητα.

Για να είμαστε περισσότερο δίκαιοι, αυτά που φαίνονται μέχρι τώρα στον αγωνιστικό χώρο, πιστώνονται στον προπονητή ο οποίος δέχτηκε απίστευτη κριτική (και από τον υπογράφοντα). Ο Στραματσόνι επέλεξε τους παίκτες, χειρίστηκε προσωπικά τις υποθέσεις, τους έπεισε να έρθουν και δείχνει να τους εντάσσει σε ένα σχέδιο, που έχει προοπτικές να εξελιχθεί σε κάτι καλό.

Αυτά και STOP! Δυστυχώς, δεν υφίσταται η χρονική άνεση ώστε ο Στραματσόνι να δουλέψει απερίσπαστος με τους ποδοσφαιριστές του. Την επόμενη Πέμπτη (28/7) ο Παναθηναϊκός πρέπει να παραταχθεί σοβαρός και προσηλωμένος και να πάρει προβάδισμα πρόκρισης. Αφού ξεπεράσει αυτή τη φάση, έπειτα επιβάλλεται να πράξει το ίδιο στην επόμενη και να συμμετάσχει στους ομίλους.

Αυτό το καλοκαίρι, η ομάδα του Στραματσόνι υποχρεούται να μάθει να ζει με το ΠΡΕΠΕΙ. Να βελτιώνεται παράλληλα με την απόσπαση αποτελεσμάτων. Να εξελίσσεται και να προκρίνεται. Είναι ένα σύνθετο εγχείρημα, υπό αντίξοες συνθήκες, γιατί και οι φίλαθλοι δεν έχουν την υπομονή του παρελθόντος. Τώρα, έχουν καλά σχόλια για την ομάδα, εάν συμβεί κάτι αρνητικό σε λίγες μέρες θα αρχίσει το «σταύρωμα».

Κατανοώ ότι περιμένετε και συζήτηση για το αγωνιστικό κομμάτι, οπότε θα καταγράψω λίγες παρατηρήσεις. Γιατί γενικά, προτιμώ να μην κρατάω πολλά από τα φιλικά παιχνίδια και να περιμένω τα επίσημα. Ας τις δούμε, λοιπόν:

* Πέραν πάσης αμφιβολίας, ο Παναθηναϊκός έχει πολλή ποιότητα, περισσότερη από κάθε χρονιά επί της διοίκησης Αλαφούζου. Αυτό φαίνεται στις ενέργειες των παικτών και πρέπει να βγει στο σύνολο, για να αξιοποιηθεί στο έπακρο.

* Επιτέλους, σουτ από μέση και μακρινή απόσταση! Δεν είναι ότι μπήκαν δύο γκολ, του Λεντέσμα και του Γουακάσο, αλλά ότι επιχειρούνται σουτ. Και όταν οι παίκτες σουτάρουν, αργά ή γρήγορα, θα σκοράρουν!

* Ο καλός εκτελεστής κόρνερ έφερε και τις ευκαιρίες! Ο Λεντέσμα εκτελεί καλά και οι Μπεργκ και Ιμπάρμπο κέρδισαν κεφαλιές και απείλησαν. Εκτελέσεις στο πρώτο δοκάρι, στο δεύτερο, στο πέναλτι. Εκτελέσεις δύσκολες για τον γκολκίπερ και καλές για τους επιτιθέμενους!

* Μακρινές μεταβιβάσεις με τη μέγιστη ασφάλεια! Και εδώ ο Λεντέσμα κάνει τη διαφορά, αλλά αν θυμηθείτε στη φάση του γκολ του Λουντ, ο Φινλανδός μεταβιβάζει με τη μία τη μπάλα από δεξιά στα αριστερά για τον Ιμπάρμπο με πάσα πολλών μέτρων, αυτός τη δίνει στον Χουλτ και ο Σουηδός ξαναβρίσκει τον Φιλανδό, ο οποίος στο μεταξύ έχει μπει στην περιοχή και σκοράρει! Ωραία φάση, δουλεμένη στην προπόνηση και σωστά υλοποιημένη.

* Ο Παναθηναϊκός έχει επιθετικό προσανατολισμό, ανεξαρτήτως συστήματος. Ότι και να επιλέξει ο Στραματσόνι, το 4-2-3-1 ή το 3-4-3, θα το παίξει με επιθετική διάθεση. Ίσως αυτή είναι η μόνη σταθερά της φιλοσοφίας του Ιταλού.

* Με την επιθετικότητα της ομάδας, δημιουργούνται κενοί χώροι και αποστάσεις μεταξύ των γραμμών. Η Τσβόλε δεν είχε την ποιότητα να τους αξιοποιήσει, όμως η Φενέρμπαχτσε τη διέθετε. Ο Παναθηναϊκός θα παίξει ψηλά και θα ρισκάρει, οπότε τα αποτελέσματα θα φανούν στο γήπεδο.

* Ο Ιβανόφ δεν είναι σε καλή αγωνιστική κατάσταση και δεν ξέρω πόσο θα βελτιωθεί σε μία εβδομάδα. Ορθώς τον άφησε για 90’ ο Στραματσόνι προσδοκώντας να του δώσει ρυθμό, αλλά εκτιμώ ότι δεν θα αρκέσει. Ίσως το δίδυμο Μολέντο – Κουτρουμπής να είναι το ιδανικό, αυτή την εποχή.

* Πολλές επιλογές μεσοεπιθετικά, λίγες μεσοαμυντικά. Χτες, στον πάγκο ήταν ο στόπερ Μολέντο, ο αριστερός μπακ Νάνο, ο μεσοαμυντικός Ρέις και ο νεαρός αμυντικός χαφ, Στάικος. Για την επίθεση υπήρχαν οι Βιγιαφάνιες, Μπουμάλ, Παναγιώτης Βλαχοδήμος και εκτός αποστολής ήταν ο Λέτο. Δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ