OPINIONS

Το physical πλεονέκτημα και η ευκαιρία του Μαρινάκη

Το physical πλεονέκτημα και η ευκαιρία του Μαρινάκη
INTIME SPORTS

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας εκφράζει άποψη για το πως πρέπει να αντιμετωπίσει ο Παναθηναϊκός τη δύσκολη συνέχεια και ποιο αγωνιστικό στυλ χρειάζεται να υιοθετήσει, ενώ σχολιάζει την απόδοση του Νίκου Μαρινάκη και το στοίχημα της καθιέρωσης.

Η Δευτέρα, ως πρώτη ημέρα της εβδομάδας και εργάσιμη για τους περισσότερους μετά το ελεύθερο Σαββατοκύριακο - όχι για εμάς τους δημοσιογράφους, γιατί εργάσιμες είναι το Σάββατο και η Κυριακή - δεν είναι και τόσο ευχάριστη. Ωστόσο, η Δευτέρα της 19ης Οκτωβρίου ήταν μία ωραία μέρα για τους φίλους του Παναθηναϊκού, αφού το απόγευμα άρχισε ευχάριστα με τη νίκη επί του ΠΑΣ στο "Απόστολος Νικολαΐδης" και η νύχτα κορυφώθηκε με το θρίαμβο στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο κλειστό γυμναστήριο του ΟΑΚΑ.

Για τα μπασκετικά, έγραψαν και θα γράψουν οι αρμόδιοι συνάδελφοι - απολαυστική η Νίκη Μπάκουλη, τη συνιστώ ανεπιφύλακτα -, ώστε να σας ενημερώσουν για το πως ο Παναθηναϊκός (ξανά)νίκησε τον Ολυμπιακό, αυτή τη φορά για τη ΣΚΡΑΤΣ Basket League. Όσον αφορά τα δικά μου... χωράφια, τα ποδοσφαιρικά, οφείλω να ομολογήσω ότι ο Γιάννης Σερέτης με καλύπτει απόλυτα ως προς την προσέγγιση του. Τα εξηγεί ωραία και διαβάστε τον να μάθετε μπαλίτσα, τουλάχιστον για το πως παρουσιάζεται ο Παναθηναϊκός αυτό τον καιρό.

Αποτελεί πάγια πεποίθηση μου ότι με τον Γιάννη Αναστασίου στην τεχνική ηγεσία, ο Παναθηναϊκός έχει πραγματοποιήσει τις καλύτερες εμφανίσεις του στηριζόμενος στο physical game, στο pressing και στη δύναμη. Αυτή η ομάδα δεν δομήθηκε για να παίξει θεαματικό ποδόσφαιρο, αλλά για να "πνίγει" τον αντίπαλο. Αρκετές φορές ο Αναστασίου επιχείρησε να το αλλάξει, απαρνούμενος τον εαυτό του, αλλά νομίζω ότι εν όψει της τετράδας των παιχνιδιών που ακολουθεί, πρέπει να στηριχτεί στα πλεονεκτήματα αυτής της ομάδας, ακόμα περισσότερο απ' ότι το έχει κάνει μέχρι στιγμής.

Για παράδειγμα, ο επόμενος αντίπαλος του Παναθηναϊκού, ο ΠΑΟΚ. Όπως παίζει έως τώρα στο πρωτάθλημα και στο Europa League, υπάρχει πιθανότητα να μην του κάνει ευκαιρίες ο Παναθηναϊκός εάν τον πιέσει στους στόπερ και τον κλείσει στην περιοχή του; Ούτε μία στο εκατομμύριο... Εδώ οι τρεις κεντρικοί αμυντικοί δίνουν "δώρα" από μόνοι τους, ενώ αυτός ο Όλσεν ανάγκασε τους φίλους του ΠΑΟΚ να αναπολούν τον Γλύκο, έναν γκολκίπερ ο οποίος επίσης έχει βασικές ελλείψεις.

Στην Τούμπα ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί τους παίκτες οι οποίοι θα πατήσουν όλο το χορτάρι και θα δώσουν προσωπικές μονομαχίες σε κάθε μέτρο. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να βγάλει σκληράδα και τσαγανό και αν τα καταφέρει, τότε η νίκη θα έρθει, είτε από το πρώτο ημίχρονο, είτε στο δεύτερο. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια η ομάδα να κάνει πειράματα... ποιότητας, ειδικότερα όταν οι ποιοτικοί παίκτες δεν βρίσκονται σε καλή αγωνιστική κατάσταση. Αυτό, νομίζω ότι το διαπιστώσαμε όλοι.

Για να κλείσουμε για το ματς με τον ΠΑΣ, ο Παναθηναϊκός δεν ήταν εντυπωσιακός, δεν έθελξε με την απόδοση του, όμως ήταν συμπαγής, ήταν σκληρός και έπαιξε με ασφάλεια. Για αυτό οι ποιοτικοί Τσάβες, Ίλιτς και Ακόστα δεν μπόρεσαν να βγάλουν φάσεις, με εξαίρεση έναν συνδυασμό τους. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει λύσει τα προβλήματα του, αλλά εάν συνεχίσει με νίκες, ειδικά στο καρέ που ακολουθεί με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ατρόμητο και Ολυμπιακό, θα τα επιλύσει στην πορεία. Η κατάκτηση των τριών βαθμών είναι μονόδρομος σε κάθε παιχνίδι και είναι το μόνο "γιατρικό".

Από εκεί και πέρα, θα κάνω ειδική μνεία στον Νίκο Μαρινάκη. Τον Ζέκα τον ξέρουμε όλοι και ο Αμπέντ θα στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του και σε άλλα παιχνίδια. Όμως, ο νεαρός αμυντικός σπάνια έχει την ευκαιρία να μπει στο επίκεντρο. Με τον ΠΑΣ μου άρεσε πολύ και εκτιμώ ότι έκανε το καλύτερο παιχνίδι του στη φετινή σεζόν. Ειδικότερα στον επιθετικό τομέα, αφού η ανάληψη πρωτοβουλιών και οι συνεχόμενες προωθήσεις, χρειάζονται αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη. Φαίνεται πως οι συνεχόμενες συμμετοχές του τις έχουν δώσει και τις βγάζει στο γήπεδο. Όχι πάντα με αποτελεσματικότητα ή με ωριμότητα, αλλά και αυτές θα τις βρει.

Πλέον, ο Μαρινάκης έχει ενώπιον του ένα τεράστιο στοίχημα: την καθιέρωση. Έχει ρυθμό, έχει αυτοπεποίθηση, έχει στήριξη και έχει το momentum. Είναι η ευκαιρία του στα επόμενα τέσσερα παιχνίδια, να καλύψει με επάρκεια το δεξί άκρο της άμυνας και να αποδείξει ότι έχει τα φόντα, αναγκάζοντας τους διοικούντες να σταματήσουν να εξετάζουν δεξιούς μπακ. Από αυτόν εξαρτάται και από κανέναν άλλο.

Υ.Γ.: Έστω και ετεροχρονισμένα, θα θυμηθώ τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα για τη διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο και την ανάγκη κάθαρσης του. Δεν έχουμε ανάγκη από διαπιστώσεις, κύριε πρωθυπουργέ. Διαπιστώσεις κάνει ο καθένας από εμάς, είτε για την πραγματικότητα που ισχύει, είτε για τη virtual reality που θέλουν να φαντάζονται κάποιοι άλλοι. Ανάγκη από πράξεις έχουμε. Ας χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός την επιρροή του ώστε οι εκκρεμείς δικαστικές διαδικασίες να ολοκληρωθούν σύντομα και να μην εκδικαστούν οι υποθέσεις του 2020 και το 2021. Διότι μέχρι τότε, δεν θα έχει νόημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ