OPINIONS

Το φινάλε που ταιριάζει σε μία αποτυχημένη σεζόν

Το φινάλε που ταιριάζει σε μία αποτυχημένη σεζόν
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για τη φυσιολογική εικόνα που είχε ο Παναθηναϊκός στην Τούμπα και αναφέρεται στα δεδομένα του σχεδιασμού του καλοκαιριού.

Champions Leaugue ήταν και πάει… Όχι πως το δικαιούταν ο Παναθηναϊκός συνολικά στη διαδικασία, αλλά είχε την ευκαιρία του στην Τούμπα. Δεν την αξιοποίησε, έμεινε στο 1-1 με τον ΠΑΟΚ και θα πάρει μέρος στον γ’ προκριματικό του Europa League. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμήσει τη διοργάνωση, γιατί η Καμπάλα είναι νωπή στο μυαλό όλων.

Το τι έφταιγε για τη συνολική εικόνα του Παναθηναϊκού στη σεζόν, τα έχουμε επισημάνει. Δεν χρειάζεται επανάληψη αυτό το βράδυ. Ο Στραματσόνι έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης, όχι το απόλυτο, αλλά δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Η δεύτερη θέση δεν χάθηκε στην Τούμπα, αλλά από την πρεμιέρα στη Νέα Σμύρνη, έπειτα στο «Απόστολος Νικολαΐδης» και τελικά στο ΟΑΚΑ. Λάθη επί λαθών, έφεραν το αποτέλεσμα της Θεσσαλονίκης.

Φυσικά, ο Παναθηναϊκός είχε να αντιπαλέψει και τον Αρετόπουλο, ο οποίος χωρίς να υποπέσει στο μεγάλο λάθος, ήταν ευαίσθητος στα μαρκαρίσματα των γηπεδούχων και ιδιαίτερα ανεκτικός στα φάουλ υπέρ των παικτών του Τριφυλλιού. Αλλά, ο Αρετόπουλος δεν χρειάζεται να προσφέρει άλλοθι στα λάθη του Παναθηναϊκού.

Απόψε, ο Παναθηναϊκός ήταν καλός, με βάση τη γενική εικόνα που έχει στη σεζόν. Όχι για τα δεδομένα του Παναθηναϊκού. Αλλά δεν ήταν αρκετή η απόδοση του για να νικήσει και αυτό δείχνει ότι φέτος το ταβάνι είναι χαμηλό…

Επιτέλους, η σεζόν τελείωσε, ήταν παντελώς επιτυχημένη και ο οργανισμός του Παναθηναϊκού επιβάλλεται να την ξεπεράσει.

Από εκεί και πέρα, δια στόματος Αντρέα Στραματσόνι ενημερωθήκαμε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία με τον Γιάννη Αλαφούζο και απομένει η ανακοίνωση. Με την οποία θα καταστεί επίσημο ότι ο Ιταλός προπονητής θα συνεχίσει στην τεχνική ηγεσία μέχρι τον Ιούνιο του 2018.

Τουλάχιστον, είναι αυτός ο οποίος θα υλοποιήσει το σχεδιασμό του, θα επιλέξει τις μεταγραφές και θα οργανώσει την προετοιμασία. Κυρίως, θα κοουτσάρει την ομάδα στα προκριματικά, μέσω των οποίων είναι αναγκαία η συμμετοχή στους ομίλους. Δεν αντέχει ο Παναθηναϊκός, ως ΠΑΕ και μέγεθος για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν να αποκλειστεί. Επιβάλλεται να παίξει τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, γιατί οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό.

Για να επανέλθουμε, ο Στραματσόνι θα συνεχίσει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου. Δεδομένα, οι φίλαθλοι δεν τον εμπιστεύονται, διότι η ομάδα επί των ημερών του δεν παρουσίασε βελτίωση. Επίσης, η συντριπτική πλειονότητα των δημοσιογράφων έχει ασκήσει σκληρή κριτική στον Ιταλό προπονητή, συνεπώς η αντιμετώπιση θα είναι παρόμοια.

Επομένως, ο Αλαφούζος αναλαμβάνει ένα ρίσκο με την επιμονή του στον Στραματσόνι. Δεν μπορεί να κατηγορηθεί, αφού η ποδοσφαιρική λογική επιτάσσει τη στήριξη των προπονητών και όχι τις πολλές και συχνές αλλαγές. Στην αντίθεση άποψη, ένας προπονητή στηρίζεται όταν παράγει αποτελέσματα και όχι όταν αναλώνεται σε πειράματα.

Εάν ο Αλαφούζος θα δικαιωθεί, θα αποδειχτεί στην πορεία. Απλώς, ο Στραματσόνι δεν έχει πλέον ανοχή από κανέναν, την οποία θα είχε ένας άλλος στη θέση του. Εάν κάτι πάει στραβά στην αρχή, ελλοχεύει ο κίνδυνος η σεζόν 2016-2017 να χαθεί πρόωρα.

Επίσης, κινδυνεύει και ο Ζιλμπέρτο, εάν συναινέσει δίχως αστερίσκους στη στήριξη του προπονητή. Μπορεί να μην θεωρηθεί ο κύριος υπεύθυνος, διότι μόλις ανέλαβε διευθυντής ποδοσφαίρου και έχει επαρκή φήμη λόγω του ονόματος του, αλλά όταν ο περίγυρος μουρμουρίζει συνεχώς, θα αρχίσει η φθορά.

Την Τετάρτη (1/6) ή την Πέμπτη (2/6), ο Αλαφούζος θα έχει σύσκεψη με τους Ζιλμπέρτο και Στραματσόνι, για να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινήσεις. Ήδη, ο Ιμπάρμπο αποτελεί προτεραιότητα, αλλά η απόκτηση του κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Επίσης, ο Σεϊντού Κεϊτά απασχολεί σοβαρά για τη μεσαία γραμμή και ο Ντανίλο της Ουντινέζε, εξετάζεται για το κέντρο της άμυνας.

Όσον αφορά τις αποχωρήσεις, αποτελούν τα πρώτα σοβαρά τεστ για τον Ζιλμπέρτο Σίλβα. Έχει μιλήσει με τον Μάικλ Εσιέν και τον Σέρχιο Σάντσεθ, αλλά δεν έχει διαρρεύσει τι διημείφθη. Γενικά, ο Βραζιλιάνος θα αρχίσει να εφαρμόζει το πλάνο του, το οποίο θα παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της εβδομάδας.

PHOTO CREDITS: ACTION IMAGES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ