OPINIONS

Τα πολλά "διότι" και ο λίγος χρόνος

Τα πολλά "διότι" και ο λίγος χρόνος
INTIME SPORTS

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για τις "ανορθογραφίες" που είχε ο Παναθηναϊκός στο πρώτο παιχνίδι της εποχής του Αντρέα Στραματσόνι και εξηγεί γιατί ο Ιταλός ναι μεν έχει πίστωση χρόνου, αλλά οφείλει να παρουσιάσει το έργο του σχετικά σύντομα.

Είναι μία από τις αρχές μου στο ποδόσφαιρο, ότι ο προπονητής ξέρει καλύτερα... Ακόμα και αν βρίσκεται λίγες ημέρες σε μία ομάδα, όπως ο Αντρέα Στραματσόνι στον Παναθηναϊκό. Για να επιλέξει μία τακτική, μία προσέγγιση ή πρόσωπα για την ενδεκάδα, σίγουρα έχει συνυπολογίσει δεδομένα και στοιχεία που εμείς δεν γνωρίζουμε ή δεν έχουμε σκεφτεί. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Στραματσόνι είχε τους λόγους του που κατέληξε στο 4-4-2 με τους χαφ στην ευθεία και προτίμησε για το αρχικό σχήμα συγκεκριμένους παίκτες.

Από την άλλη, όμως, ο καθένας κρίνεται για τις επιλογές του... Άλλοτε πιο αυστηρά, άλλοτε με μεγαλύτερη επιείκεια, όπως θα συμβεί με τον Στραματσόνι. Ο 39χρονος προπονητής χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί, διαχειρίζεται ένα ρόστερ που δεν είναι δικό του και για πρώτη φορά εργάζεται εκτός Ιταλίας. Οπότε, δεν έχει νόημα να φορτωθεί με όλα τα στραβά του κόσμου...

Προτού προχωρήσει ο σχολιασμός, να γραφτεί ότι ευθύνες έχουν όσοι συμβουλεύουν όλες αυτές τις ημέρες τον Στραματσόνι. Επειδή δεν τον προετοίμασαν σωστά, δεν τον ενημέρωσαν κατάλληλα και δεν τον προστάτευσαν. Διότι ο Ιταλός ναι μεν είναι άπειρος ως προπονητής, αλλά χαζός δεν είναι. Το ανέφερε σε κάθε ευκαιρία στις δηλώσεις του τις προηγούμενες ημέρες: ότι δεν ξέρει την ομάδα, ότι θα βασιστεί στη δουλειά του προκατόχου του και ότι ακούει όσα του λένε οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού. Λες και το ήξερε το έργο...

Διότι η επιλογή του Εσιέν και η επιμονή να τον διατηρήσει στο παιχνίδι για 90 λεπτά, μοιάζει ανεξήγητη... Ο Γκανέζος είναι ανέτοιμος και το έδειξε. Δεν είχε τρεξίματα, δεν σπρίνταρε, δεν ακολουθούσε τους αντίπαλους χαφ στην περιοχή και μάρκαρε "οπτικά". Δεν φταίει αυτός που δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ειδικά όταν έχει να παίξει τόσους μήνες. Δεν είναι δυνατόν σε ένα τόσο δύσκολο παιχνίδι, να παίρνει τη θέση του Λαγού, ο οποίος δεν έχει την ίδια ποιότητα, αλλά είναι έτοιμος για τη μάχη.

Διότι ο Πράνιτς μπορεί να διαθέτει το βιογραφικό, την εμπειρία και τις ικανότητες, αλλά ο Νάνο έχει τις δυνάμεις και την ταχύτητα να παίξει όλη την αριστερή πλευρά, χωρίς να "σκάσει". Γιατί παραγκωνίζεται ο Ισπανός, αυτό μόνο από την ομάδα μπορούν να το εξηγήσουν.

Διότι καλώς ή κακώς, οι παίκτες από το ρόστερ οι οποίοι μπορούν να παίξουν στα άκρα της μεσαίας γραμμής είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Ο Πράνιτς χρησιμοποιήθηκε στην άμυνα, ο Κλωναρίδης έμεινε στον πάγκο και ο Καλτσάς εκτός αποστολής. Α, και ο Ζέκα μετατέθηκε στον "άξονα". Ο Αμπέντ και ο Ατζαγκούν ούτε υπήρξαν ποτέ τους, ούτε πρόκειται να γίνουν ακραίοι χαφ.

Διότι αυτή τη στιγμή, ο πιο αξιόπιστος δεξιός μπακ του ρόστερ είναι ο Νίκος Μαρινάκης. Με πολλά ερωτηματικά, με αδυναμίες, αλλά αυτός είναι. Ο Βέμερ όλο τραυματίζεται, ο Μπούρμπος δεν υπολογίζεται και ο Τριανταφυλλόπουλος πρέπει να ανακτήσει την αυτοπεποίθηση του. Δεν έχει νόημα να γίνονται συνέχεια πειράματα.

Διότι ο Στραματσόνι είναι προπονητής μόλις 2,5 εβδομάδων και θεωρητικά οι παίκτες έπρεπε να έχουν κίνητρο για να υπερβάλλουν εαυτούς και να τον πείσουν ότι αξίζουν μία θέση στο αρχικό σχήμα. Αυτό δεν συνέβη και ο Παναθηναϊκός αποτέλεσε μία συνέχεια της ομάδας που παρουσιαζόταν στα περισσότερα φετινά ματς της σεζόν.

Διότι ο Ιταλός, οι συνεργάτες του, καθώς και ο Βόκολος προσπαθούσαν όλη την εβδομάδα να επικεντρώσουν τους παίκτες στο ματς της Θεσσαλονίκης. Δεν τα κατάφεραν. Κάτι έκαναν λάθος. Τι ακριβώς, αυτοί είναι υποχρεωμένοι να το βρουν. Το σίγουρο είναι πως πρέπει να εστιάσουν στην αυτοσυγκέντρωση των ποδοσφαιριστών τους.

Τα διότι είναι αρκετά, αλλά ας μείνουμε σε αυτά προς το παρόν. Επαναλαμβάνω ότι ο Στραματσόνι δικαιούται χρόνο, αλλά δεν τον έχει. Η υπομονή των οπαδών έχει εξαντληθεί και εφόσον έρθουν άλλα 3-4 παρόμοια αποτελέσματα, συνοδευόμενα από αποκαρδιωτική εμφάνιση, η υπομονή για τον Ιταλό θα εξανεμιστεί.

Όσο για τα εξωαγωνιστικά, τις ποινές και τα λοιπά, οψόμεθα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ