OPINIONS

Τα κλασικά ερωτήματα προς απάντηση

Τα κλασικά ερωτήματα προς απάντηση
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για τις απότομες εναλλαγές του Αντρέα Στραματσόνι στη διαχείριση του παιχνιδιού, που αποτελούν δεύτερη φύση του και επαναλαμβάνει ότι ο Παναθηναϊκός δεν πρόκειται να σταθεροποιηθεί στη φετινή σεζόν.

Έχει καταστεί συνήθεια στη φετινή σεζόν, όταν το "Απόστολος Νικολαΐδης" συγκεντρώνει πάνω από 10.000 θεατές και δημιουργείται ατμόσφαιρα με θετικά συναισθήματα, η ομάδα να μην ανταποκρίνεται και να πικραίνει όσους επέλεξαν να την παρακολουθήσουν. Μία συνήθεια που απ' ότι φαίνεται, δεν πρόκειται να αλλάξει και αυτή την παραδοχή πρέπει να την αποδεχτούν όλοι. Ειδικά, όσοι θα επιμείνουν να πάνε στο "Απόστολος Νικολαΐδης" στα εναπομείναντα ματς.

Από εκεί και πέρα, το black out που υφίσταται ο Παναθηναϊκός, όταν ΠΑΟΚ μειώνει το σκορ, είναι ανεξήγητο και θα δεν πρόκειται να εξηγηθεί. "Καλή ερώτηση, δεν ξέρω" ήταν η απάντηση του Μπεργκ στην ερώτηση του Sport24.gr. Όταν ένας εκ των πρωταγωνιστών δεν γνωρίζει, οι απ' έξω - ακόμα και αν πρόκειται για τους ρεπόρτερ, οι οποίοι έχουν περισσότερες πληροφορίες - μπορούν μόνο να υποθέτουν.

Επειδή τα αίτια δεν θα εντοπιστούν, όσο διεξοδικά και αν αναλυθεί η υπόθεση, προτιμότερο είναι η ομάδα να μάθει να ζει με τα ελαττώματα της και να επικεντρωθεί στο αθηναϊκό ντέρμπι με την ΑΕΚ. Ένα διαφορετικό παιχνίδι, εναντίον ενός συμπαγούς και σκληροτράχηλου αντιπάλου, που δεν τρομάζει, αλλά δεν δέχεται εύκολα γκολ και αποδίδει ποδόσφαιρο ουσίας.

Τι μπορεί να αποκομίσει ο Παναθηναϊκός από το συγκεκριμένο ματς; Ενδιαφέρουσα ερώτηση, χωρίς ξεκάθαρη απάντηση. Ο Παναθηναϊκός των εκτός έδρας αγώνων, μπορεί να νικήσει. Ο Παναθηναϊκός της Λεωφόρου, δεν πρόκειται να αποσπάσει θετικό αποτέλεσμα. Κυρίως, όμως, είναι θέμα γοήτρου να νικήσει σε ένα ντέρμπι, αφού μέχρι στιγμής μετράει μία ήττα και δύο ισοπαλίες στη Λεωφόρο και εκκρεμούν τα εκτός έδρας με Ολυμπιακό και ΑΕΚ.

Σε ότι αφορά τον Στραματσόνι, θα επαναλάβω ότι έτσι κοουτσάρει ο Ιταλός προπονητής. Το έκανε στην Ίντερ, στην Ουντινέζε, το κάνει στον Παναθηναϊκό. Κατ΄αυτό τον τρόπο έχει διαμορφώσει την ποδοσφαιρική φιλοσοφία του και δεν πρόκειται να την αλλάξει στη Superleague. Αυτή τη φορά, η αλλαγή τακτικής και διάταξης δεν του βγήκε. Ίσως, εναντίον της ΑΕΚ οι επιλογές του να δικαιωθούν και την επόμενη μέρα να γραφτούν κείμενα για την έμπνευση του.

Μην σας εκπλήσσει οτιδήποτε με τον Στραματσόνι, γιατί πολύ απλά για τον ίδιο είναι φυσιολογικό. Ούτε εκείνος πρόκειται να πτοηθεί από την κριτική ή να επηρεαστεί από τα εγκώμια. Δεν λειτουργεί έτσι ο Ιταλός. Έχει το δικό του προπονητικό κώδικα και τον ακολουθεί, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Εγώ θα θέσω εκ νέου τα ερωτήματα... Είναι ο Στραματσόνι ο κατάλληλος προπονητής για να αναλάβει τη συγκρότηση του ρόστερ της σεζόν 2016 - 2017; Ο Γιάννης Αλαφούζος διαπιστώνει ότι ο Στραματσόνι βελτιώνει την ομάδα, ενεργεί ορθολογικά στη διαχείριση της και έχει καταρτίσει ένα ξεκάθαρο και σαφές ποδοσφαιρικό σχέδιο; Αυτά έχουν σημασία, εφεξής.

Φυσικά, τις απαντήσεις οφείλει να τις δώσει ο Αλαφούζος στον εαυτό του. Εάν πείθεται απ' όσα παρατηρεί, τότε ας στηρίξει την επιλογή του και ας την ενισχύσει το καλοκαίρι, όπως έπραξε τον Ιανουάριο. Περαιτέρω, οι υπόλοιποι μπορούν να κριτικάρουν με βάση τα αποτελέσματα και την απόδοση του Παναθηναϊκού.

Απλώς, επαναφέρονται αυτά τα ερωτήματα με βάση την πρόοδο που δεν συντελείται στην ομάδα. Ασφαλώς, είναι άδικο να κριθεί ο Ιταλός συνολικά για τη σεζόν. Επίσης, η απαίτηση να παρουσιάσει μία νέα ομάδα με συνοχή και με ταυτότητα εν μέσω αγωνιστικών υποχρεώσεων, είναι παράλογη. Ας μην παραβλέπεται το λίφτινγκ που έγινε στο ρόστερ τον Ιανουάριο. Από την άλλη, όμως, μέχρι στιγμής το σχέδιο του δεν είναι ξεκάθαρο και δημιουργούνται αμφιβολίες για την τήρηση του.

Κλείνοντας, καλό θα είναι οι παίκτες να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να παίξουν και για το καλοκαίρι τους. Επειδή δεν τίθεται θέμα για τη συμμετοχή στα play off, υπενθυμίζω ότι η κατάληψη της τρίτης ή της τέταρτης θέσης στη διαδικασία κρύβει περισσότερους προκριματικούς γύρους. Άρα, μικρότερο διάστημα ξεκούρασης το καλοκαίρι. Ας το έχουν αυτό υπόψη τους, άπαντες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ