OPINIONS

Σόρι, κόουτς, αλλά...

Σόρι, κόουτς, αλλά...
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για την εσφαλμένη δημόσια παραδοχή του Αντρέα Στραματσόνι ότι ο στόχος του στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" ήταν η ισοπαλία, για τη διαχείριση του παιχνιδιού από τον Ιταλό και σχολιάζει τη διαιτησία του Κύζα.

Είχα διάφορα στο μυαλό μου για να αρχίσω το άρθρο, αλλά όταν διάβασα τις δηλώσεις του Αντρέα Στραματσόνι στη συνέντευξη Τύπου, αισθάνθηκα την ανάγκη να τα προσπεράσω όλα. Νομίζω πως κάπου ο Ιταλός το έχει χάσει και κάποιος από τη διοίκηση οφείλει να τον επαναφέρει άμεσα στην πραγματικότητα.

"Ο στόχος μας ήταν εξ αρχής η ισοπαλία" ομολόγησε κυνικά ο προπονητής του Παναθηναϊκού σε μία αποστροφή των δηλώσεων του. Μία ατάκα που δεν αρμόζει στον άνθρωπο ο οποίος ηγείται της ομάδας, ο οποίος καλείται να εμπνεύσει τους ποδοσφαιριστές, να δώσει όραμα και να δημιουργήσει ένα ισχυρό και ανταγωνιστικό ρόστερ εν όψει της νέας σεζόν.

Ακόμα και όταν οι συνθήκες εξαναγκάζουν έναν προπονητή μιας μεγάλης ομάδας να προετοιμάσει ένα αμυντικό σχέδιο, με βάση το οποίο θα περιμένει και θα διεκδικήσει τη νίκη σε ένα ντέρμπι στις αντεπιθέσεις, δεν νοείται να δηλώνει δημοσίως ότι ο στόχος του ήταν η ισοπαλία. Μειώνει το μέγεθος του club, τη δυναμική του και εκθέτει τον εαυτό του ενώπιον των ποδοσφαιριστών και των φιλάθλων.

Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο...

Διότι πρόκειται για μία δήλωση που αδικεί τη δουλειά του, την προσπάθεια του και τις ικανότητες του. Ευελπιστώ να καταλάβει τη σημασία του λάθους του, να τον νουθετήσει κάποιος από τη διοίκηση και να μην το επαναλάβει.

Γιατί σε ανάλογο στυλ άρχισε τη συνέντευξη Τύπου, όταν δηλώνει ότι "ε ίχαμε προετοιμαστεί και είχαμε ετοιμάσει ένα παιχνίδι πραγματικά με την πρόθεση να φέρουμε σε δυσκολία τον Ολυμπιακό. Πιστεύω ότι παίξαμε ειλικρινά και τίμια". Είναι ο προπονητής του Παναθηναϊκού και όχι - με κάθε σεβασμό - του Πλατανιά, της Καλλονής και του Πανθρακικού.

Επαναλαμβάνω, σέβομαι ότι οι συνθήκες ενός παιχνιδιού μπορούν να υποχρεώσουν έναν προπονητή να προσαρμόσει ένα σχέδιο που δεν αντιστοιχεί στο μέγεθος της ομάδας. Έχει συμβεί και στον Παναθηναϊκό και πρόσφατα, μάλιστα, με τον Αναστασίου. Ωστόσο, πολύ απλά δεν το δηλώνει δημοσίως. Ούτε το μεταφέρει στους παίκτες. Πρέπει να το κρατήσει για τον εαυτό του.

Δημοσίως, οφείλει να δείχνει πειστικά ότι πιστεύει στην ομάδα, στις δυνατότητες της, στη νίκη της σε κάθε γήπεδο. Υποχρεούται να έχει τον αέρα του νικητή και το εμπνέει στους φιλάθλους και στη διοίκηση. Οπότε, αναμένω από τον Στραματσόνι να το διορθώσει αυτό στη συνέχεια, από τη στιγμή που αυτός θα συνεχίσει στην τεχνική ηγεσία.

Από εκεί και πέρα, στην τακτική προετοιμασία του παιχνιδιού, το σχέδιο του Στραματσόνι απέδωσε για περίπου 40 λεπτά. Προσωπικά, δεν θεωρώ ότι ήταν τόσο επιτυχημένο, αλλά συνέβαλλε σε μεγάλο βαθμό ο κάκιστος σχεδιασμός του Μάρκο Σίλβα. Το σχέδιο του Στραματσόνι είχε πλεονεκτήματα και αδυναμίες, αλλά ήταν καλύτερο και πιο λειτουργικό από του Σίλβα.

Εκτιμώ πως το σχέδιο του Στραματσόνι θα ήταν πολύ καλό στην περίπτωση που είχε δουλευτεί από την καλοκαιρινή προετοιμασία και το υπηρετούσαν ποδοσφαιριστές οι οποίοι έχουν το φυσιολογικό βαθμό ετοιμότητας. Αλλά ένα τόσο "ανοιχτό" σχήμα, με παίκτες οι οποίοι δεν έχουν αντοχές για 90 λεπτά, όπως ο Λέτο, ο Μέστο ή δεν είναι σε καλή κατάσταση όπως ο Ταυλαρίδης και ο Πράνιτς, εναντίον ενός ποιοτικού αντιπάλου, στο τέλος προδίδει. Όπως συνέβη στο ντέρμπι...

Καταρχάς, ο αποκλεισμός από την αποστολή των Σάντσεθ και Εβανζελίστα σηκώνει συζήτηση. Ο πρώτος διότι έχει την προσωπικότητα και την ποιότητα να ανταπεξέλθει και ο δεύτερος επειδή ήταν ο ιδανικός για να καλύψει το ρόλο που είχε ο Βιγιαφάνιες, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και επάρκεια.

Όσον αφορά τη διαχείριση του παιχνιδιού και τις αλλαγές, οι επιλογές δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Ο Εσιέν έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να βοηθήσει και κακώς προτιμήθηκε έναντι του Λαγού και ο Πέτριτς είχε την εμπειρία να δώσει ένα καλό 20λεπτο, αντί του "ρούκι" Μαμούτε.

Καταλήγοντας, σε σύγκριση με διαιτησίες του παρελθόντος, ο Κύζας ήταν καλός. Δεν ήταν... Καλόπουλος ή Παππάς. Φυσικά, το 50-50 είναι ανέκδοτο και όλοι ξέρουν ότι μία αμφισβητούμενη φάση θα υποδειχθεί υπέρ του Ολυμπιακού. Αυτό συνέβη και την Κυριακή στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", με αποκορύφωμα τη φάση της ισοφάρισης, στην οποία ο Τσόρι είναι οφσάιντ. Καλύπτει σε ένα βαθμό το οπτικό πεδίο του Στιλ και κατά συνέπεια, υπάρχει παράβαση που δεν υποδείχτηκε.

Η ανακοίνωση ίσως εμπεριέχει στοιχεία υπερβολής, εάν εξεταστεί ως αντίδραση ενός μεμονωμένου γεγονότος. Όμως, επειδή οι αδικίες σε βάρος του Παναθηναϊκού στην Ελλάδα είναι κατάφωρες και συστηματικές, πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάλογα.

Υ.Γ.: Καλό το "μεγάλο σχέδιο για τη νέα σεζόν", όπως δήλωσε ο Στραματσόνι, αλλά προέχουν τα play off. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να καταλάβει την καλύτερη θέση, για να έχει περισσότερο χρόνο προετοιμασίας στη διάθεση του. Και είναι υποχρέωση του Ιταλού να παρουσιάσει ένα σύνολο που θα τερματίσει στην πρώτη θέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ