OPINIONS

Οι πρώτες εντυπώσεις από τον Στραματσόνι

Οι πρώτες εντυπώσεις από τον Στραματσόνι
INTIME SPORTS

Έξυπνος, συγκεκριμένα αόριστος και συγκρατημένος... Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για το πως παρατήρησε τον Αντρέα Στραματσόνι στη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης του και πως χειρίστηκε ο Ιταλός τις "πονηρές" ερωτήσεις.

Η πρώτη εντύπωση από έναν άνθρωπο είναι εξαιρετική σημαντική... Πολλές φορές καθορίζει την περαιτέρω πορεία μιας ανθρώπινης σχέσης ή έχει την ικανότητα να τη διακόψει εν τη γενέσει της! Υπό αυτό το πρίσμα, η παρθενική προσωπική άποψη για τον Αντρέα Στραματσόνι ναι μεν δεν κρίνει τα πάντα εν όψει της συνέχειας, αφού άνετα μπορεί να μεταβληθεί, από την άλλη, αφήνει μία περιεκτική εικόνα για τον Ιταλό προπονητή.

Καταρχάς, εάν θα πετύχει στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού, ουδείς μπορεί να το προδικάσει... Όποιος έχει το χάρισμα να προβλέπει το μέλλον, κάλλιστα μπορεί να το αξιοποιήσει για σημαντικότερα ζητήματα, που αφορούν εκείνον και μετά για τη συνεργασίας ενός προπονητή με μία ποδοσφαιρική ομάδα.

Σίγουρα, αρχίζει υπό αντίξοες συνθήκες. Εναντίον του πρωτοπόρου και του πιο ποιοτικού Ολυμπιακού των τελευταίων ετών, με έναν Παναθηναϊκός "τραυματισμένο" από τους αποκλεισμούς από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και ταλαιπωρημένου από την κακή απόδοση και τη (δίκαιη) μουρμούρα των φιλάθλων. Ο Στραματσόνι έχει λίγες ημέρες για μερεμέτια και να παρουσιάσει ένα σύνολο αξιόμαχο, με τις δικές του "πινελιές" στο ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων.

Μέχρι να δει κατάμεστο το "Απόστολος Νικολαΐδης" και να κατανοήσει το άσβεστο μίσος που επικρατεί ανάμεσα στους δύο αιώνιους αντιπάλους, ξεναγήθηκε στους χώρους από τον Γιάννη Αλαφούζο και τους Τάκη Φύσσα, Λεωνίδα Βόκολο. Σίγουρα, το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας δεν είναι το Σαν Σίρο, όπως και η Superleague δεν είναι η Serie A. Σε αυτό το γήπεδο όμως ο Στραματσόνι μπορεί να "αναστήσει" την καριέρα του.

Από εκεί και πέρα και σε αντίθεση με όσα μεταφέρθηκαν από Ιταλούς συναδέλφους οι οποίοι καλύπτουν το ρεπορτάζ της Ίντερ, ο Στραματσόνι κάθε άλλο παρά υπεροψία ή υπερβολική αυτοπεποίθηση είχε. Αντίθετα, ήταν μετρημένος, συγκρατημένος και απέφυγε τις βαρύγδουπες εκφράσεις. Ίσως, επειδή οι αποτυχίες στη Serie A τον ανάγκασαν να προσγειωθεί και να δει την πραγματικότητα από διαφορετική οπτική γωνία.

Επίσης, οι λέξεις που χρησιμοποίησε στα αγγλικά ήταν προσεκτικά επιλεγμένες. Απέφυγε τις αόριστες λέξεις ή εκφράσεις και προσπάθησε να είναι συγκεκριμένος, κάτι στο οποίο τον βοήθησε η πολλή καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας. Ήταν φανερό ότι είχε κάνει προεργασία, προκειμένου να μην παγιδευτεί.

Γενικά, δείχνει μία εικόνα συνειδητοποιημένου ανθρώπου, ο οποίος κατανοεί ότι ο Παναθηναϊκός είναι η ευκαιρία του να επαναφέρει την καριέρα του σε ανοδική τροχιά. Σαφώς, δεν θα τελειώσει η ζωή του μετά την Αθήνα, αλλά τρίτη αποτυχία στη σειρά θα μειώσει και άλλο τις μετοχές του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο αφορά τη νοοτροπία για τον τρόπο παιχνιδιού. Βλέποντας παιχνίδια του στην Ίντερ, αλλά και στην Ουντινέζε, διαπιστώνεις ότι πρόκειται για έναν προπονητή ο οποίος αρέσκεται στο επιθετικό παιχνίδι. Όμως, το μότο που επικαλέστηκε στην παρουσίαση του (Η επίθεση φέρνει εισιτήρια, η άμυνα δίνει τίτλους) φανερώνει ότι έχει αποκτήσει μία συντηρητική οπτική γωνία. Η λογική υποστηρίζει ότι θα προφυλάξει τα νώτα του, τουλάχιστον στην αρχή της θητείας του στην Αθήνα.

Είναι ένας παθιασμένος άνθρωπος, με έντονο ταμπεραμέντο και με υπέρμετρο ενθουσιασμό. Το έχει αποδείξει με τους πανηγυρισμούς του στις νίκες της Ίντερ στα ντέρμπι. Ωστόσο, προς το παρόν έδειξε συγκρατημένος στα συναισθήματα του. Σημαντικό χαρακτηριστικό και μακάρι να το διατηρήσει.

Οι πρώτες εντυπώσεις από τον Στραματσόνι
INTIME SPORTS

Στην ερώτηση για τις εξωαγωνιστικές συνθήκες που επικρατούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, επέλεξε να την προσπεράσει με ωραίο τρόπο. Δεν αρνήθηκε να απαντήσει, αλλά δεν απάντησε. Η στάση του ίσως προκαλεί απορία, διότι ως προπονητής της Ίντερ ασχολιόταν συχνά με τη διαιτησία. Από την άλλη, θα ήταν σφάλμα αν στην πρώτη του παρουσία ενώπιον των δημοσιογράφων, έκανε κάτι διαφορετικό.

Το ιδανικό θα ήταν να καταφέρει να κρατήσει την ποδοσφαιρική του σκέψη μακριά από τις διαιτητικές αδικίες που θα υποστεί στη Superleague. Γιατί, δεδομένα όπως και οι προκάτοχοι του, θα βιώσει άσχημες διαιτησίες σε βάρος της ομάδας του και υπέρ του αντιπάλου του. Τις έζησε στην Ιταλία, θα τις ζήσει και στην Ελλάδα. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να μην μεταδώσει εκνευρισμό στους παίκτες και να μην τους αφήσει να πιστέψουν πως υπάρχουν άλλοθι για την περίπτωση που οι ίδιοι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Αυτός είναι ο κίνδυνος και κατά ένα μεγάλο ποσοστό η επιτυχία του θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα του.

Η υπόσχεση του στην αρχή της παρουσίασης ότι θα μάθει σύντομα ελληνικά ίσως λέει πολλά, ίσως και τίποτα. Εάν του αρέσει τόσο πολύ να μάθει την παράδοση και την κουλτούρα της ομάδας και της πόλης, όπως ισχυρίστηκε, τότε σύντομα θα πραγματοποιήσει την υπόσχεση του. Δεν θα κριθεί από αυτό, αλλά η λεπτομέρεια, κάνει τη διαφορά.

Οι πρώτες εντυπώσεις από τον Στραματσόνι
INTIME SPORTS

Χειρίστηκε έξυπνα τις ερωτήσεις για τις αλλαγές που προτίθεται να κάνει. Σεβάστηκε τον προκάτοχο του, αποκτώντας ταυτόχρονα και μία "ασπίδα" για την περίπτωση που στραβώσουν τα αποτελέσματα... Δεν απαξίωσε το ρόστερ, ούτε το αποθέωσε. Δεν έθεσε κάποιον στόχο, προτιμώντας την πεπατημένη του "βήμα-βήμα" και στην ερώτηση για τον Κονέ, τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση για μία τέτοια μεταγραφή, έχοντας στο μεταξύ εκθειάσει το επίπεδο των Ελλήνων παικτών.

Επίσης, μίλησε στο θυμικό των φιλάθλων όταν ανέφερε ότι ο Παναθηναϊκός πρέπει να εκπροσωπεί τη φιλοσοφία της ομάδας, να έχει ελληνική "βάση" και να έχει το δικό του στυλ. Κάθε οπαδός λατρεύει να ακούει κάτι τέτοιο...

Ακόμα και για τον Εσιέν, προστάτευσε τον εαυτό του και την ομάδα, αφού δεν οριοθέτησε την επιστροφή του... Διπλωματικά, επεσήμανε ότι θα στηριχτεί στις ιατρικές αναφορές και στα λεγόμενα του ίδιου του ποδοσφαιριστή, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει δυσαρέσκεια επειδή ο Γκανέζος δεν αγωνίζεται. Με ότι αυτό συνεπάγεται, προς το παρόν δεν κράτησε την "καυτή πατάτα" και την άφησε να αιωρείται.

Εν κατακλείδι, ο Στραματσόνι είναι ένας έξυπνος άνθρωπος, έχει ικανότητες και φάνηκε να έχει έρθει με διάθεση για δουλειά. Τι θα βγει στο γήπεδο, είναι ένα άλλο θέμα. Τουλάχιστον, δείχνει ότι λειτουργεί ορθολογικά και μεθοδικά και αυτό είναι απαραίτητο για τον Παναθηναϊκό τη δεδομένη χρονική στιγμή. Για τα υπόλοιπα, οψόμεθα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ