OPINIONS

Ο Μπεργκ και η νέα επέκταση του συμβολαίου του

Ο Μπεργκ και η νέα επέκταση του συμβολαίου του
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα και επιχειρηματολογεί γιατί κατά την άποψη του, η ΠΑΕ δεν πρέπει να προχωρήσει σε επέκταση και αναπροσαρμογή των όρων του συμβολαίου του Μάρκους Μπεργκ.

Θεωρητικά, η προσωπολατρία δεν έπρεπε να τίθεται υπεράνω της ομάδας, διότι το ομαδικό συμφέρον προηγείται του ατομικού. Όμως, οι ομάδες αποτελούνται από ποδοσφαιριστές, δηλαδή ανθρώπους, οπότε είναι λογικό οι φίλαθλοι να ταυτίζονται με το είδωλο τους. Άλλωστε, πολλοί παίκτες έχουν συνδεθεί με μία ομάδα και προσέλκυσαν νέους φιλάθλους στις τάξεις της. Έστω και αν σήμερα, στην εποχή του άκρατου επαγγελματισμού, είναι οξύμωρο να λατρεύεται ένα είδωλο, δεν παύει να είναι σημαντικό για τους οπαδούς να έχουν τα ινδάλματα τους.

Στον Παναθηναϊκό του 2016, οι παίκτες με τους οποίους μπορούν να "δεθούν" οι φίλαθλοι είναι μετρημένοι. Διότι το club διανύει μία περίοδο ανασυγκρότησης και απόρροια της, στο ρόστερ σημειώθηκαν πολλές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Οι παίκτες οι οποίοι έχουν πέραση στον κόσμο είναι ο Σεμπαστιάν Λέτο, ο οποίος εξαργυρώνει την πολυμετοχικότητα, ο Κάρλος Ζέκα, που λατρεύεται για το πάθος και την αυταπάρνηση του και ο Μάρκους Μπεργκ, ένας επιθετικός ο οποίος ξεχωρίζει γιατί θυμίζει μία άλλη εποχή στην περίοδο του "μνημονίου".

Εσχάτως, διαδίδεται η πληροφορία ότι η ΠΑΕ σκέφτεται να επεκτείνει εκ νέου το συμβόλαιο του Μάρκους Μπεργκ - το οποίο επεκτάθηκε τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2018 -, προσφέροντας του ετήσιες αποδοχές 1 εκατομμυρίου ευρώ. Με βάση την τρέχουσα συμφωνία, ο Σουηδός στράικερ λαμβάνει περισσότερα από 700.000 ευρώ, όντας ο τρίτος πιο ακριβοπληρωμένος στο ρόστερ μετά τον Μάικλ Εσιέν και τον Σέρχιο Σάντσεθ.

Είναι, όμως, λογικό η διοίκηση να επιλέξει κάτι τέτοιο; Αφήνοντας στην άκρη τη σχέση του Μπεργκ με τους οπαδούς και το συναισθηματικό κομμάτι, οι ιθύνοντες οφείλουν να αποφασίζουν λαμβάνοντας υπόψη αγωνιστικά και οικονομικά κριτήρια. Το ερώτημα, λοιπόν, αφορά εάν από την τελευταία επιβράβευση του Σουηδού τον Ιανουάριο του 2015, συντρέχουν οι προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει μία αύξηση στις αποδοχές του, της τάξεως του 30% περίπου.

Στο δεύτερο μισό της σεζόν 2014-2015, ο Μπεργκ σκόραρε 14 γκολ - 11 στο πρωτάθλημα και 3 στα play offs - επίδοση που μόνο άσχημη δεν χαρακτηρίζεται. Επίσης, τη σεζόν 2015-2016, αυτή που διανύουμε, ο Σουηδός σκόραρε 17 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, φαινομενικά ένα ικανοποιητικό νούμερο για τον δεινό σκόρερ του ρόστερ, αλλά με έναν αστερίσκο. Γιατί πρέπει να αναλογιστούμε ότι τα 5 γκολ επιτεύχθηκαν στο τελευταίο ματς με τον αδιάφορο Πανθρακικό, οπότε το 17 γίνεται 12, αν και εκκρεμούν τα play offs. Οπότε, η παραγωγικότητα του Μπεργκ φέτος είναι μειωμένη συγκριτικά με πέρυσι, με την ευθύνη να βαραίνει και τη συνολική λειτουργία της ομάδας που δεν αξιοποιεί τον πιο ποιοτικό επιθετικό της.

Σε ομαδικό επίπεδο, ο Παναθηναϊκός δεν έχει πετύχει τους στόχους που τέθηκαν... Πέρυσι δεν κατέκτησε τον τίτλο, ασχέτως εάν του τον στέρησαν, ενώ το καλοκαίρι του 2015 στις διοργανώσεις της UEFA αποκλείστηκε κατά σειρά από τη Μπριζ και τη Γκαμπάλα, με τον δεύτερο αποκλεισμό να είναι ατιμωτικός, στο Κύπελλο Ελλάδας αποκλείστηκε δικαιότατα από τον Ατρόμητο και δεν κατάφερε να παρουσιαστεί ανταγωνιστικός στο πρωτάθλημα. Όχι μόνο αυτό, αλλά δεν νίκησε ούτε σε ένα ντέρμπι...

Την ίδια στιγμή, ο Μπεργκ στη διάρκεια της σεζόν έχει υποστεί δύο μυϊκούς τραυματισμούς. Ο πρώτος τον κράτησε εκτός από τις αρχές Δεκέμβρη έως τις αρχές Ιανουαρίου και ο δεύτερος από τα τέλη του ίδιου μήνα έως τα μέσα Φλεβάρη. Συνολικά, στη σεζόν έχει 2.153 αγωνιστικά λεπτά, με σύνολο 30 συμμετοχών, οπότε η σεζόν του μπορεί να χαρακτηριστεί "γεμάτη", αλλά έχει τα προβλήματα της.

Καταλήγοντας, 1,5 χρόνο μετά την επέκταση του συμβολαίου του Μπεργκ, με έναν μικρό απολογισμό, διαπιστώνουμε ότι τα νούμερα του παρουσιάζουν πτωτική πορεία. Έχει σκοράρει λιγότερα γκολ, έχει αντιμετωπίσει μυϊκούς τραυματισμούς και ο Παναθηναϊκός δεν έχει πετύχει κανέναν από τους στόχους του. Άρα, κατά την άποψη του γράφοντος, δεν συντρέχουν οι λόγοι μιας επιβράβευσης αυτού του μεγέθους, όχι μόνο για τον Μπεργκ, αλλά ούτε για κανέναν άλλο ποδοσφαιριστή του ρόστερ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Παναθηναϊκός δεν πρέπει να επενδύσει στον Μπεργκ. Το αντίθετο, πρέπει να συνεχίσει με την πολιτική του Ιανουαρίου. Να ενισχύσει το ρόστερ και με άλλους παίκτες αξίας, να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο και να αξιοποιήσει τις ικανότητες του Σουηδού με το ανάλογο αγωνιστικό πλάνο. Εφόσον συμβούν τα προαναφερόμενα, η ομάδα θα πετύχει τους στόχους της, θα αποκομίσει επιπλέον έσοδα και θα φέρει τους φιλάθλους της στο γήπεδο. Και τότε, ναι, να επιβραβευτούν και οι πρωταγωνιστές.

Ανέκαθεν, στον Παναθηναϊκό υπήρχε μία κουλτούρα επιβράβευσης ποδοσφαιριστών σε χρονικά διαστήματα που η ομάδα δεν πετύχαινε αγωνιστικά. Αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί, γιατί στέλνει λάθος μηνύματα. Ακόμα και αν αφορά τους πιο προικισμένους ή αγαπημένους ποδοσφαιριστές του ρόστερ, ο γράφων εκτιμά ότι πρόκειται για μία εσφαλμένη πολιτική. Άλλωστε, μέχρι τη λήξη του συμβολαίου του Μπεργκ, υπάρχει επαρκής χρόνος για συζητήσεις και επεκτάσεις. Προς το παρόν, προέχει η αγωνιστική ανάταση της ομάδας και η κατάκτηση της πρώτης θέσης στα play offs...

PHOTO CREDIT: ACTION IMAGES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ