OPINIONS

Κρύβει τα πλάνα του, αποκαλύπτοντας τα!

Κρύβει τα πλάνα του, αποκαλύπτοντας τα!
INTIME SPORTS

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για την... ύποπτη επιλογή του Αντρέα Στραματσόνι να παραδώσει την τακτική του στη δημοσιότητα, αναφέρεται στην ανετοιμότητα του Εσιέν και στη δοκιμή του ως βασικού και σχολιάζει το αίτημα του Παναθηναϊκού για τον ορισμό ξένου διαιτητή.

Mind game... Μπλόφα... Έτοιμος για την έκπληξη... Αυτά και πολλά άλλα ακούγονται ή γράφονται για την επιμονή του Αντρέα Στραματσόνι να δοκιμάζει τον Μάικλ Εσιέν με τους βασικούς, στις τελευταίες προπονήσεις πριν από το ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων. Είτε, δηλαδή, ο Ιταλός προσπαθεί να μας κοροϊδέψει χωρίς να έχει συμπληρώσει μήνα στη χώρα μας, είτε έχει στο μυαλό του το πιο ανορθόδοξο σενάριο: τη χρησιμοποίηση του ανέτοιμου Γκανέζου αμυντικού χαφ.

Τι από τα δύο ισχύει; Είναι ο Στραματσόνι "μαφιόζο ιταλιάνο" ή απλώς καταφεύγει στον ποδοσφαιριστή τον οποίο γνωρίζει περισσότερο από κάθε άλλο;

Ίσως η αλήθεια να βρίσκεται κάπου στη μέση, ίσως η αιτία να είναι κάποια άλλη. Μόνο ο Στραματσόνι την κατέχει και δεν θα τη μοιραστεί με άλλους, πλην των συνεργατών του. Άλλωστε, αυτό επιτάσσει η λογική και ο Ιταλός δεν φαίνεται παράλογος. Το αντίθετο, δείχνει προσγειωμένος και προσηλωμένος, οπότε έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι θα συμπεριφερθεί με σύνεση.

Το μοναδικό που πρέπει να καταγραφεί και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, αφορά την αγωνιστική κατάσταση του Εσιέν. Η τεράστια κλάση του είναι φανερή στις κινήσεις του, όμως, εξίσου φανερές είναι η έλλειψη ρυθμού, εκρηκτικότητας και αντοχών. Όσοι τον παρακολουθούν στις προπονήσεις, μεταφέρουν ότι ακόμα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις εντός ντέρμπι.

Από εκεί και πέρα, η έκπληξη θα μπορούσε να έρθει από άλλον τομέα... Με βάση τον πρότερο προπονητικό βίο του Στραματσόνι, προκαλεί εντύπωση η επιλογή της τόσο συντηρητικής προσέγγισης ενός παιχνιδιού. Σαφέστατα, πρόκειται για ένα ντέρμπι, με τον Παναθηναϊκό σε μέτρια κατάσταση εναντίον του καλύτερου Ολυμπιακού των τελευταίων ετών, με τον Ιταλό να καλείται να διαχειριστεί ένα ρόστερ που δεν επάνδρωσε ο ίδιος και δεν το ξέρει, στο ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα.

Θεωρητικά, αυτή την προσέγγιση επιβάλλεται να έχει! Διότι διαφορετικά, τα δεδομένα χάντικαπ που υπάρχουν, θα μεγιστοποιηθούν και θα λειτουργήσουν προς όφελος του αντιπάλου. Όμως, εκτιμώ πως στην τακτική είναι που θα αιφνιδιάσει ο Στραματσόνι.

Πρόκειται για έναν κόουτς ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει κάθε πιθανή παραλλαγή του 4-4-2, του 4-3-3 και του 3-5-2, ο οποίος δεν διστάζει να αλλάζει συστήματα στη διάρκεια των παιχνιδιών και αρέσκεται στην προτίμηση επιθετικών φιλοσοφιών για την αναχαίτιση των αντιπάλων.

Ο Σίλβα έχει δημιουργήσει ένα συμπαγή, κυνικό και αποτελεσματικό Ολυμπιακό. Δεν μπορεί να κρυφτεί, δεν έχει λόγο να το κάνει και δεν χρειάζεται, κιόλας. Αυτή τη χρονική περίοδο, η ομάδα του είναι ανώτερη. Ο Στραματσόνι έχει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού και δεν πρέπει να το χάσει. Οπότε, φαίνεται οξύμωρο να έχει... παραδώσει στο πιάτο την τακτική του τόσες ημέρες πριν από τη σέντρα του ντέρμπι.

Μπορώ να φανταστώ μερικές εκπλήξεις, άλλες δεν μου περνάνε από το μυαλό, αλλά είμαι βέβαιος ότι με τον Στραματσόνι δεν πρόκειται να πλήξουμε σε επίπεδο τακτικής στο ντέρμπι. Αντίθετα, μόλις ανακοινωθούν οι ενδεκάδες, θεωρώ ότι θα αιφνιδιάσει και θα επιχειρήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε τις επιλογές του.

Τώρα, αν οι "στραματσονιές" του θα φέρουν αποτέλεσμα, αυτό είναι άλλο θέμα. Μόνο μελλοντολόγος μπορεί να το προβλέψει, όχι ένας ρεπόρτερ ή ένας φίλαθλος.

Υ.Γ.: Η ποινή της μιας αγωνιστικής κεκλεισμένων των θυρών που επιβλήθηκε στον Ολυμπιακό, για τις ρίψεις καπνογόνων (ή πυρσών ή φωτοβολίδων, τέλος πάντων όπως έχουν καταγραφεί στο φύλλο αγώνα) είναι το τυράκι... Ελπίζω οι φίλοι του Παναθηναϊκού, οι οποίοι θα παραστούν στο "Απόστολος Νικολαΐδης", να δουν τη φάκα... Από το ελάχιστο, μπορεί να προκύψει υψηλό πρόστιμο και το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας να κλείσει για τους θεατές για αρκετά παιχνίδια.

Υ.Γ.2: Το αίτημα του Παναθηναϊκού για τον ορισμού ξένου διαιτητή, τέθηκε σε λάθος βάση. Δεν είναι το πρόβλημα ο διαιτητής. Το πρόβλημα είναι αυτοί οι οποίοι επιλέγουν τον διαιτητή. Διότι οι επιλέγοντες θα ήταν οι ίδιοι οι οποίοι ορίζουν τους Έλληνες διαιτητές. Έχει κανείς αμφιβολία για το τι επιλογή θα έκαναν; Αντίθετα, θα αποκτούσαν "πάτημα" για να σχολιάσουν ότι "να, ορίστε, εμείς τους κάναμε το χατήρι".

Όσο για τον ορισμό του Παππά, δεν έχουν να προσθέσω κάτι. Δύσκολα θα βρεθεί κάποιος από τους σημερινούς διαιτητές, ο οποίος να μην έχει αδικήσει τον Παναθηναϊκό, άλλος σκανδαλωδώς και άλλος πιο επιλεκτικά. Οπότε, ούτε κρύο, ούτε ζέστη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ