OPINIONS

Η συγκυρία είναι μοναδική για τον Παναθηναϊκό

Η συγκυρία είναι μοναδική για τον Παναθηναϊκό
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για την ευκαιρία που έχει ο Παναθηναϊκός να αποκτήσει το ψυχολογικό πλεονέκτημα στην έναρξη της σεζόν έναντι του Ολυμπιακού.

Φαινομενικά, ο αποκλεισμός του Ολυμπιακού από τον γ’ προκριματικό του Champions League δεν έχει καμία σχέση με το σημερινό παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Το «πάθημα» από τη Χάποελ Μπερ Σεβά έχει ελάχιστα κοινά με την αναμέτρηση με την ΑΪΚ Στοκχόλμης.

Όμως, αυτή δεν είναι η πραγματικότητα. Οι δύο αιώνιοι αντίπαλοι είναι «συγκοινωνούντα δοχεία» και οι εξελίξεις στον έναν, επηρεάζουν τον άλλο. Η κακή χρονική περίοδος του Παναθηναϊκού δημιουργεί δυναμική για τον Ολυμπιακό και το αντίστροφο. Διότι όταν ο ένας δεν «πηγαίνει», επιτρέπει στον άλλο να προχωρήσει.

Τα τελευταία χρόνια ο Παναθηναϊκός, πέραν των εχθρικών συνθηκών που υπάρχουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τις δεδομένες διαιτητικές αδικίες, φρόντισε να αδικήσει τον εαυτό του. Με αποκορύφωμα τον αποκλεισμό από τη Γκαμπάλα, αλλά και τις αποτυχίες με τη Μπριζ και τη Σταντάρ Λιέγης, ο Παναθηναϊκός άρχιζε κάθε σεζόν με αρνητική αύρα. Με γκρίνια, μουρμούρα, μιζέρια. Φυσικά, ειδικά πέρυσι, η σεζόν είχε «τελειώσει» από τον Αύγουστο…

Φέτος, ο Παναθηναϊκός έχει μία ιστορική ευκαιρία να αντιστρέψει το κλίμα! Να εκμεταλλευτεί τον αρνητισμό που διαμορφώνεται στον Ολυμπιακό και μέσω της πρόκρισης στους ομίλους του Europa League, να αρχίσει έχοντας αυτός το ψυχολογικό πλεονέκτημα.

Εκτιμώ ότι ο Ολυμπιακός μετά το «κάζο» που έπαθε, θα χρειαστεί καιρό να συνέρθει. Δεν έχει τα αντισώματα να ξεπεράσει άμεσα μία τέτοια κρίση, επειδή είχε συνηθίσει σε διαφορετικές συνθήκες. Όταν έχεις μάθει να θεωρείς δεδομένη την παρουσία σου στο σαλόνι (έστω και αν δεν το αξίζεις), τότε το αλώνι σου φαίνεται ανυπέρβλητο εμπόδιο.

Εάν ο Παναθηναϊκός δεν καταφέρει να εκμεταλλευτεί την περίσταση, τότε θα είναι άξιος της μοίρας του. Η τελευταία ανάλογη ευκαιρία δόθηκε το 2010 με τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού και τη συμμετοχή του Παναθηναϊκού στο Champions League ως πρωταθλητή. Φέτος, η συγκυρία είναι μοναδική… Απ’ όλες τις απόψεις.

Επαναλαμβάνω ότι το αγωνιστικό σκέλος δεν έχει καμία σχέση. Ο Παναθηναϊκός έχει το πιο ποιοτικό ρόστερ επί της διοίκησης Αλαφούζου, έχει διαπιστωμένες αδυναμίες και φανερά δυνατά σημεία και σίγουρα, μπορεί να περάσει την ΑΪΚ. Πλέον, μετά το χτεσινό, ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ να προκριθεί.

Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι περισσότερο… Τα λόγια είναι περιττά. Με τα προαναφερόμενα δεν αναφέρομαι στην καζούρα και στα πειράγματα μεταξύ των φιλάθλων. Αυτά είναι άλλο κεφάλαιο. Μιλάω για τη διαρκή σύγκριση που υπάρχει μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού και τα παρελκόμενα της.

Τα υπόλοιπα, το βράδυ στην “Tele2 Arena”, στη ραδιοφωνική μετάδοση από τον Sport24 Radio 103,3 και μέσω του www.sport24.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ