OPINIONS

Έτσι θα αποκλείσει την Μπαρτσελόνα

Έτσι θα αποκλείσει την Μπαρτσελόνα

Ο Κώστας Σωτηρίου γράφει για το ποια πράγματα θα δώσουν στον Παναθηναϊκό την πρόκριση στο final-4 της Βαρκελώνης, επίτευγμα που θα μπορεί να συγκριθεί μόνο με τον τίτλο που είχε κατακτήσει επί της Βίρτους στην Μπολόνια το 2002.

Αν υπήρχε μια ερώτηση που έδειξε να «ενοχλεί» τον προπονητή του Παναθηναϊκού Ζέλικο Ομπράντοβιτς στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εν όψει των πλέι οφ της Ευρωλίγκας με την Μπαρτσελόνα, τότε αυτή αφορούσε στο ότι οι Πράσινοι δεν έχουν σημειώσει μεγάλες νίκες κατά την εφετινή χρονιά. « Κόουτς, πώς διαχειρίζεστε το γεγονός ότι ο εφετινός Παναθηναϊκός δεν έχει πετύχει ακόμη μεγάλες νίκες; Σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε αυτό το στοιχείο, ώστε να οπλίσετε με ισχυρό κίνητρο τους παίκτες σας;», ήταν το ερώτημα, αλλά ο επτάκις πρωταθλητής Ευρώπης δεν φάνηκε να συμφωνεί με το επιχείρημα, ενώ… σκάλωσε στη φράση «μεγάλες νίκες».

« Από την αρχή της χρονιάς ο Παναθηναϊκός έχει δώσει 40 αγώνες και έχει κερδίσει τους 33 από αυτούς. Ο απολογισμός μας είναι 33-7 και από αυτές τις επτά ήττες καμία δεν έκρινε στόχο. Για εμάς είτε παίζουμε με την Μπαρτσελόνα, είτε με τον Ολυμπιακό, τον Αρη ή την Καβάλα, είναι το ίδιο», αποκρίθηκε ο «Ζοτς», αλλά –με όλο τον σεβασμό προς τα μοναδικά επιτεύγματά του- το επιχείρημα που επικαλέστηκε δεν ήταν και τόσο πειστικό. Σαφώς και ουδεμία ομάδα έχει υπογράψει συμβόλαιο με τη νίκη, σαφώς και οι Πράσινοι είναι μέσα και στους τρεις στόχους τους, όλα αυτά είναι δεδομένα.


Εχουν προκριθεί στον Τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, ο οποίος ανεβλήθη επ’ αόριστον, είναι δεύτεροι πίσω από τον Ολυμπιακό (εκκρεμεί το δεύτερο ντέρμπι «αιωνίων» στο ΣΕΦ) στο Πρωτάθλημα, ενώ διεκδικούν το εισιτήριο για το Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκας, έστω και με μειονέκτημα έδρας απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπαρτσελόνα. Η ένστασή μας έγκειται στους αριθμούς, που επικαλείται ο προπονητής του Τριφυλλιού και ίσως αυτό το θέμα χωράει τεράστια συζήτηση.


Διότι είναι άλλο πράγμα να μετράς 20 νίκες και 1 ήττα στο Πρωτάθλημα ή 2 νίκες και 1 ήττα στο Κύπελλο Ελλάδος, όπου η διαφορά του Παναθηναϊκού από τις άλλες ομάδες (πλην Ολυμπιακού) είναι χαώδης και συνήθως «περιορίζεται» στους 30 πόντους και άλλο να έχεις ρεκόρ 11 νίκες – 5 ήττες στην Ευρωλίγκα, όπου το επίπεδο είναι πραγματικά υψηλό και οι θεωρητικά υποδεέστερες ομάδες μπορούν να σου κάνουν τη ζημιά, εάν δεν είσαι υποψιασμένος και συγκεντρωμένος.


Οσο για τον μνημειώδη (που όμως δεν πρέπει να επικαλείται ούτε για αστείο) παραλληλισμό της «διαστημικής» Μπαρτσελόνα με τον εφετινό Αρη ή την Καβάλα, που ανέφερε ο «Ζοτς»; Ο έμπειρος προπονητής είχε τους λόγους του για να προβεί σε κάτι τέτοιο (ένας από αυτούς ήταν για να αποφορτίσει τους παίκτες του), απλά είναι και από τους πρώτους που αντιλαμβάνονται ότι για να καταφέρει ο Παναθηναϊκός να «κοιμίσει» πρώτα και εν συνεχεία να αποκλείσει το θηρίο, θα πρέπει να συμβεί μια σειρά γεγονότων, τα οποία εν πολλοίς συνοψίζονται στα εξής:

Έτσι θα αποκλείσει την Μπάρτσα!


1.Να περιορίσει τον επιθετικό οίστρο του ηγέτη Χουάν Κάρλος Ναβάρο, ο οποίος δεν είναι μόνο ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του (μ.ό. 14,8), ο δεύτερος στις ασίστ (μ.ό. 2,7), καθώς και ο παίκτης που απολαμβάνει τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής (μ.ό. 26’). Είναι και αυτός που έχει στην τσέπη του… τα κλειδιά της Μπάρτσα. Ο «La Bomba» αποτελεί το βαρόμετρο. Οσο ποιοτικοί και αν είναι οι παίκτες που διαθέτει η πρωταθλήτρια Ευρώπης στις θέσεις 9-12 (Σάδα, Γκριμάου, Λάκοβιτς), άλλο τόσο αντλούν δυνάμεις από το παιχνίδι του ηγέτη τους, κοινώς εξαρτώνται από την απόδοσή του.


2.Να ελέγξει τον ρυθμό της Μπαρτσελόνα, ο οποίος κατά διαστήματα μπορεί να γίνει καταιγιστικός. «Ένα δίλεπτο μπορεί να σε σκοτώσει», όπως είπε πολύ εύστοχα ο πρώην Καταλανός Μιχάλης Κακιούζης, τον οποίο συναντήσαμε στο αεροδρόμιο, λίγο προτού πάρει την πτήση για την επιστροφή στο Λε Μαν, όπου αγωνίζεται εφέτος, ενώ το περασμένο καλοκαίρι είχε συμμετάσχει στην προετοιμασία της Μπαρτσελόνα. Μιλώντας για συγκέντρωση και για έξυπνο παιχνίδι, ο Ομπράντοβιτς εννοούσε, άλλωστε, ακριβώς αυτό: Να μην τα χάσουν οι παίκτες του από ένα καλό δίλεπτο της Μπαρτσελόνα, αλλά να συνεχίσουν με αμείωτη ένταση την προσπάθειά τους. Μόνο έτσι θα έχουν τύχη…


3.Τα δύο πρώτα, εύκολα ή δύσκολα, επιτυγχάνονται. Η τεράστια απορία αφορά στο επιθετικό κομμάτι του Παναθηναϊκού. Με λίγα λόγια, πώς ο Δημήτρης Διαμαντίδης μπορεί να αποκτήσει συμπαραστάτες στο έμπροσθεν κομμάτι του γηπέδου. Πώς ο Ρομέιν Σάτο και ο Ντρου Νίκολας θα γίνουν ικανοί «δημιουργοί» εξαλείφοντας εν μια νυκτί τις αδυναμίες στη δημιουργία. Πώς ο Μιλένκο Τέπιτς και ο Νικ Καλάθης θα μεταλλαχθούν σε αξιόπιστους… Βίκτορ Σάδα και Ρότζερ Γκριμάου δίνοντας πολύτιμες ανάσες στον ηγέτη τους. Πώς, τέλος, ο Μάικ Μπατίστ θα εμφανιστεί πιο φρέσκος από την εφετινή εικόνα και πώς ο ανέτοιμος Αλεκς Μάριτς θα καταφέρει να τα βάλει με πέντε ψηλούς άνω των 2,07 μ..


Όλα αυτά τα ερωτήματα –και ενδεχομένως αρκετά ακόμη- θα αρχίσουν να απαντώνται (καθώς πρόκειται για σειρά αγώνων και όχι για αναμέτρηση 40 λεπτών) τις επόμενες ώρες και ημέρες. Αν, πάντως, ο Παναθηναϊκός των πέντε ευρωπαϊκών τίτλων και του Ζέλικο Ομπράντοβιτς φτάσει τις 36 νίκες εξαιρουμένων του Κυπέλλου Ελλάδος και του Πρωταθλήματος, τότε θα μιλάμε για κορυφαίο επίτευγμα, που θα μπορεί να συγκριθεί μόνο με τον τίτλο που είχαν κατακτήσει οι Πράσινοι επί της Βίρτους στην Μπολόνια το 2002.

Kώστας Σωτηρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ