OPINIONS

Είναι φαβορί και... τρέμει ο ΠΑΟΚ

Είναι φαβορί και... τρέμει ο ΠΑΟΚ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Στο "Αρτέμιο Φράνκι" ο ΠΑΟΚ επιβεβαίωσε τον τίτλο του πιο... φαβορί αουτσάιντερ των τελευταίων ετών στην Ευρώπη. Ο Αντώνης Τσακαλέας εξηγεί...

Η νίκη του ΠΑΟΚ επί της Φιορεντίνα στην Ιταλία, δε μας έκανε σοφότερους. Τι κι αν ο ΠΑΟΚ είχε απουσίες; Την ιστορία, την γράφουν πάντα οι παρόντες. Τι κι αν το 0-2 στα πρώτα 26 λεπτά έγινε 2-2 στα επόμενα 24 λεπτά; Επιτρέπεται να... σε ισοφαρίσουν, επιβάλλεται να... προηγηθείς ξανά. Για κάποιον Ευρωπαίο, που είδε τα αποτελέσματα του Europa League, στο "Φιορεντίνα - ΠΑΟΚ 2-3" θα είπε από μέσα ότι σε αυτό το παιχνίδι "νίκησε το αουτσάιντερ". Δεν ξέρει όμως ότι ουσιαστικά, στο "Αρτέμιο Φράνκι" ο ΠΑΟΚ επιβεβαίωσε τον τίτλο του πιο... φαβορί αουτσάιντερ των τελευταίων ετών στην Ευρώπη.

Ήττα στην έδρα της Λοκομοτίβ Ζάγκρεμπ, νίκη στην έδρα της Ντόρτμουντ, ήττα στην έδρα της Καραμπάγκ, νίκη στην έδρα της Φιορεντίνα. Για να μιλήσουμε και στοιχηματικά, στα εκτός Ελλάδος παιχνίδια του ο ΠΑΟΚ πληρώνει στα διπλά συνήθως σε αποδόσεις άνω του 4,50. Αν δεις να τον δίνουν μικρότερη απόδοση, άστο καλύτερα, βρες άλλο παιχνίδι... Ωραίες νίκες. Ιστορικές. Βάζουν τις ημερομηνίες στα "σαν σήμερα". Η 24η Νοεμβρίου μπήκε στα ασπρόμαυρα ημερολόγια, όπως η 30η Νοεμβρίου για το "διπλό" στην Αγγλία επί της Τότεναμ, όπως η 10η Δεκεμβρίου για το "διπλό" στην Γερμανία επί της Ντόρτμουντ.

Όταν όμως φεύγεις από το δέντρο, και κοιτάζεις το δάσος, βλέπεις πως κάτι λείπει. Και αυτό που λείπει από τον ΠΑΟΚ είναι το να κερδίζει ως φαβορί. Να κερδίζει σε παιχνίδια που δεν θα πάει να "κλέψει" αλλά να δημιουργήσει. Σε παιχνίδια που θα είναι το φαβορί και θα πρέπει να το αποδείξει. Είναι το φαβορί ο ΠΑΟΚ και τρέμεις. Ή μάλλον, πιο σωστά, είναι το φαβορί ο ΠΑΟΚ και τρέμει.

Ιστορικά να το δει κανείς...Ο ΠΑΟΚ στο ζευγάρι με την Άρσεναλ το 1998 ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ έχοντας νικήσει με 1-0 στην έδρα του. Στο ζευγάρι με την Ουντινέζε το 2000 ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ έχοντας νικήσει με 3-0 στην έδρα του. Στο ζευγάρι με την Γκρασχόπερς το 2002 ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ έχοντας νικήσει με 2-1 στην έδρα του. Στο ζευγάρι με την Φενέρμπαχτσε το 2010 ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ έχοντας νικήσει με 1-0 στην έδρα του.

Ο ΠΑΟΚ, στο ζευγάρι με την Χίρενφεϊν το 2009 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ έχοντας φέρει ισοπαλία στην έδρα του. Στο ζευγάρι με τον Άγιαξ το 2010 και το 2016 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ έχοντας φέρει ισοπαλία και ήττα στην έδρα του. Στο ζευγάρι με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας το 2011, με την Ουντινέζε το 2013 και την Μπενφίκα το 2014 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ έχοντας χάσει στην έδρα του.

Η όλη αυτή κατάσταση φαίνεται να έχει "ποτίσει" στους πάντες εντός ΠΑΟΚ, σε τέτοιο βαθμό που όταν υπάρχει "μεγάλο" εκτός έδρας παιχνίδι, να λένε όλοι - όπως καλή ώρα ένα παλικάρι που πέτυχα σε βενζινάδικο στην κάτω Τούμπα προχθες - το "σε αυτά τα ματς, αδερφέ, μη τον φοβάσαι τον ΠΑΟΚ. Σε κάτι τέτοια είναι μανούλα. Όταν έρχονται οι Ατρόμητοι και κάτι Ξάνθες, αγκωμαχάμε..."

Υπάρχει ένα ρητό που λέει οτι "το γκολ δίνει τις νίκες και η άμυνα δίνει τους τίτλους". Αν το παραφράσει κανείς, για το φέρει στα... μέτρα της κατάστασης που επικρατεί στον ΠΑΟΚ, θα καταλάβει ότι τα εκτός έδρας αποτελέσματα δίνουν τις μεγάλες χαρές αλλά οι εντός έδρας νίκες δίνουν την ουσία. Στον όμιλο φέτος, ο ΠΑΟΚ έχει 7 βαθμούς. Έχει πάρει 6 βαθμούς σε τρία ματς εκτός έδρας και έναν βαθμό δε δυο ματς εντός έδρας. Μπορεί να φτάσει στους 10 βαθμούς και να αποκλειστεί. Γιατί; Διότι θα έχει από τους 10 μόνο τους 4 στην έδρα του.

Ολόκληρες γενιές ΠΑΟΚτσήδων έχουν μεγαλώσει με μοναδική έννοια το ποιος θα είναι το 10άρι και ποιος οα "φονιάς" μπροστά, και ο σύγχρονος ΠΑΟΚ δίνει στη νεότερη γενιά ΠΑΟΚτσήδων νίκες με ταμπούρι και εξτρέμ - βέλη. Αυτές οι νίκες, όπως για παράδειγμα αυτή η "διπλάρα" στην έδρα της Φιορεντίνα, δεν σβήνει. Δεν μπορεί να την αφαιρέσει κανείς. Όπως και την "διπλάρα" στην έδρα της Ντόρτμουντ. Ο ΠΑΟΚ όμως δεν μπορεί να σώσει σε αυτές τις "διπλάρες" συνέχεια με νίκες στη Τούμπα. Νίκες σε ένα γήπεδο που έχει 25000 τρελαμένους που θέλουν να ζήσουν στο σπίτι τους αυτό που ζουν όταν γεμίζουν αεροπλάνα και λεωφορεία και ταξιδεύουν ανά την Ευρώπη.

Και στο κάτω - κάτω της γραφής, δε νοείται ομάδα που χτίζεται για πρωταθλητισμό να μη μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο το φαβορί. Το "χαμηλά τη μπάλα" που έφερε ο Ζαγοράκης ως πρόεδρος έχει και ένα όριο, αλλά ο ΠΑΟΚ έχει πάει πολύ πιο κάτω από αυτό. Ως αουτσάιντερ, ο ΠΑΟΚ έχει νικήσει τόσες πολλές φορές που σε κάνει να το περιμένεις, όπως αντίστοιχα σε έχει μάθει να περιμένεις τις "στραβές" στα παιχνίδια ως φαβορί. Και αυτό ο ΠΑΟΚ καλείται να το αλλάξει αν θέλει να μη μένει σε "ωραίες βραδιές" αλλά να γράφει πορείες στην Ευρώπη και να διεκδικεί στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Η κριτική των παικτών του ΠΑΟΚ
Η ΓΚΟΛΑΡΑ του Ροντρίγκες!
Το γκολ του Ροντρίγκες από την κερκίδα
Συγχαρητήρια Σαββίδη για τη νίκη
Λάτσιο, Γιούβε και ΠΑΟΚ!
Πόσο αδικείς τον εαυτό σου ρε ΠΑΟΚ!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ