OPINIONS

Αλβανός είσαι και... χαίρεσαι

Αλβανός είσαι και... χαίρεσαι
INTIME SPORTS

O Γρηγόρης Μπάτης γράφει για το μέγα λάθος του Παναγιώτη Κονέ στην ιστορία με τους αετούς καταλήγοντας ότι "όσο νικάς θα είσαι Έλληνας, όσο θα χάνεις θα είσαι Αλβανός".

Το μέγα λάθος του Παναγιώτη Κονέ στην ιστορία με τους αετούς και τα λοιπά σύμβολα, είναι ότι μπήκε στη διαδικασία να απαντήσει. Σε ποιους; Σ' όλους αυτούς που θεωρούν πατριωτισμό το να κρεμούν μια σημαία στο μπαλκόνι και την ίδια ώρα πετούν το πλαστικό περιτύλιγμα, βρωμίζοντας την ίδια την χώρα που διατυμπανίζουν πως αγαπούν. Σ' όλους αυτούς που φουσκώνουν από εθνική περηφάνεια στα γκολ του Χαριστέα και αδιαφορούν για τους χιλιάδες επιστήμονες που κάνουν γνωστή τη χώρα στο εξωτερικό. Σ' αυτούς που μιλούν για χαμένες πατρίδες, ξεριζωμούς και προσφυγιά, ενώ παράλληλα κοιτούν με απέχθεια τους μετανάστες στην Μυτιλήνη. Και εν πάση περιπτώσει σ' αυτούς που θαυμάζουν τον Αντετοκούνμπο και παράλληλα είναι κατά της ελληνικής ιθαγένειας σε μετανάστες. Στους “χτυπημένους” με λίγα λόγια. Σ' αυτούς απάντησε ο Παναγιώτης Κονέ και αν με μια πρώτη ματιά έσφαλε, με μια δεύτερη άξιζε την κόπο κι ας μοιάζει μάταιος.

Προφανώς και δεν θα αλλάξεις μυαλά σε όσους δεν θέλουν, ούτε αξίζει να απολογηθείς για τη χώρα των γονιών σου σε στενόμυαλους, όμως έχεις μια μεγάλη υποχρέωση να αναλάβεις. Να βγεις και να φωνάξεις αυτό που σκέφτεσαι. Να πεις πως είσαι Αλβανός χωρίς δείγμα ντροπής, γιατί δεν έχεις κανέναν λόγο να ντρέπεσαι. Να θυμηθείς τον ρατσισμό που ενδεχομένως να βίωσες στο σχολείο, να σκεφτείς τα νέα παιδιά που πιθανότατα να το βιώνουν και να αντιλαμβάνεσαι πως τα λόγια σου μπορεί να τους δίνουν κουράγιο. Η φωνή σου μπορεί να δυναμώνει τη φωνή τους. Γιατί μονάχα η σκέψη πως δεν ξεχνάς από που ξεκίνησες και δεν ντρέπεσαι για τις ρίζες σου, δίνει δύναμη σε όσους περνούν το ίδιο λούκι με σένα.

Αλβανός είσαι και... χαίρεσαι
INTIME SPORTS

Τι έκανε λοιπόν ο Κονέ; Το αναμενόμενο και το λογικό. Αυτό που δεν έκανε για παράδειγμα ο Αντετοκούνμπο. Ο σταρ του ΝΒΑ προτίμησε να ανταλλάζει χειραψίες, φιλοφρονήσεις, μπλούζες και μπάλες με τον Αντώνη Σαμαρά, την ώρα που ο πρώην πρωθυπουργός, μιλούσε με ακραία ρατσιστική ρητορική (ανακατάληψη των πόλεων από τους μετανάστες κτλ). Την ώρα που αρνιόταν την ιθαγένεια σε χιλιάδες παιδιά, ο πρέοδρος της ΝΔ έβγαζε φωτογραφίες με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και μέρος στο υποκριτικό παιχνίδι του πήρε (άθελά του θέλω να πιστεύω) και ο ταλαντούχος άσος των Μπακς.

Και μιας που μιλήσαμε για υποκρισία, αξίζει να σταθούμε σε μια φράση του Κονέ που ταιριάζει πολύ σ΄ όσα προαναφέραμε.“Αν το κριτήριο αποδοχής κάποιου είναι είτε ο βαθμός επιτυχίας του είτε μια καλή ή κακή μέρα μέσα στο γήπεδο, αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά την Ελλάδα που ξέρω”, είπε ο διεθνής άσος και μέσα σε μια πρόταση έβγαλε στη φόρα την υποκρισία μας. Δυστυχώς Παναγιώτη αυτή είναι η Ελλάδα πλέον. Εδώ, όσο νικάς θα είσαι Έλληνας, όσο θα χάνεις θα είσαι Αλβανός. Όσο βάζεις καλάθια θα είσαι Έλληνας, όσο πουλάς cd θα είσαι μαύρος και λαθραίος. Όχι άνθρωπος, Απλά λαθραίος.

Γι' αυτό Παναγιώτη, συνέχισε να λες, να ζεις και να περηφανεύεσαι γι' αυτό που είσαι και δείξε στα νέα παιδιά που αναγκάστηκαν να αφήσουν τη χώρα τους, πως δεν πρέπει να ξεχνούν τις ρίζες τους και δεν πρέπει να παραδοθούν σε κανέναν ξενοφοβικό. Κι όταν ακούς αυτό το “δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ” να απαντάς αντίστοιχα με το “δεν θα γίνεις Αλβανός ποτέ, Έλληνα”. Όσο ανόητο είναι το ένα, τόσο ανόητο είναι και το άλλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ