OPINIONS

Χρειάζεται το χαμόγελο, αλλά με μέτρο

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟ - ΒΕΡΟΙΑ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟ - ΒΕΡΟΙΑ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για το δύσκολο τρίμηνο που περιμένει τον Παναθηναϊκό και την ανάγκη πίστης και αισιοδοξίας.

Η παρένθεση της Ξάνθης ανήκει στο παρελθόν και ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στις νίκες, που τις χρειάζεται πάρα πολύ για βαθμολογικούς και ψυχολογικούς λόγους. Δεν αρκέστηκε να νικήσει, αλλά το συνδύασε με το ευρύ 5-0 και με καλή απόδοση στο πρώτο ημίχρονο.

Ασφαλώς, η Βέροια είναι χαμηλής δυναμικότητας, ταξίδεψε οδικώς στην Αθήνα με το πούλμαν της (με ό,τι συνεπάγεται για μία ομάδα ένα ταξίδι τόσων ωρών) και ο προπονητής, Ράτκο Ντόστανιτς, δεν υπολόγιζε έξι ποδοσφαιριστές. Αυτή είναι η πραγματικότητα δεν πρέπει να παραγνωρίζεται από την κριτική του παιχνιδιού.

Από την άλλη, δεν απέχει πολύ καιρό το ματς με τον Λεβαδειακό στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Όταν ο Παναθηναϊκός είχε παίξει άσχημα, δεν έκανε ούτε μία ευκαιρία και παραχώρησε ισοπαλία 0-0. Ναι μεν ο Λεβαδειακός έχει καλύτερη μοίρα, αλλά δεν έχει συγκεντρώσει πολλούς περισσότερους βαθμούς από τη Βέροια.

Συνεπώς, επιβάλλεται να καταγραφεί η ξεκάθαρη πρόοδος που έχει σημειώσει ο Παναθηναϊκός. Αναμφίβολα, αποδίδει καλύτερα, παράγει περισσότερες ευκαιρία και σκοράρει με μεγάλη συχνότητα. Ακόμα και στις δύο εκτός έδρας απώλειες βαθμών, στο 1-1 με τον ΠΑΣ και στην ήττα με 1-0 από την Ξάνθη, ματς στα οποία οι λόγοι δεν ήταν μόνο αγωνιστικοί...

Ωστόσο, ο Παναθηναϊκός πρέπει να βελτιωθεί πολύ για να παίξει στα πραγματικά του στάνταρ. Δεν τα έχει προσεγγίσει και ίσως να μην τα καταφέρει στη διάρκεια της φετινής σεζόν. Διότι δεν είναι εύκολο να ξεπεράσει τα δομικά λάθη στο σχεδιασμό του, όσο ικανός και αν αποδειχτεί ο Μαρίνος Ουζουνίδης και οι συνεργάτες του.

ΝΑ ΘΩΡΑΚΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ

Πέραν της κατάκτησης του Κυπέλλου και της κατάληψης της δεύτερης θέσης, που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League, είναι πολύ σημαντικό για τον Παναθηναϊκό να θέσει ξεκάθαρους στόχους για την επόμενη σεζόν. Προέχει να οριοθετήσει τι θέλει να πετύχει και έπειτα να αποφασίσει τον τρόπο που θα το προσπαθήσει.

Ίσως ακούγεται απλό κάτι τέτοιο, αλλά στην Ελλάδα δεν είναι. Δεν υπάρχει τίποτα πιο δύσκολο από το να χαραχθεί μία πολιτική και να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα, ανεξαρτήτως των δυσχερειών ή της επικοινωνιακής πίεσης. Από τη στιγμή που ο Μαρίνος Ουζουνίδης και ο Νίκος Λυμπερόπουλος δεν έχουν τους οικονομικούς πόρους για να απλοποιήσουν τη δουλειά τους, υποχρεούνται να τους αναπληρώσουν με το κατάλληλο σχέδιο.

ΕΝΑ ΤΡΙΜΗΝΟ ΓΕΜΑΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ

Συνεχίζοντας τον προαναφερόμενο συλλογισμό, είναι αναγκαίο να θωρακιστούν οι δύο άνδρες από τη διοίκηση. Επειδή ο Παναθηναϊκός μπαίνει σε ένα δύσκολο τρίμηνο, που θα δώσει απανωτά δυνατά παιχνίδια: θα αντιμετωπίσει στο πρωτάθλημα τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ και τον Πανιώνιο, έναν από τους τρεις πρώτους στους ημιτελικούς του Κυπέλλου σε διπλά παιχνίδια και τους τρεις χωρίς τον αιώνιο αντίπαλο, πιθανώς να τους αντιμετωπίσει στα play offs.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι πως ο Παναθηναϊκός θα δώσει 12 παιχνίδια υψηλής έντασης, εναντίον των άμεσων ανταγωνιστών του στην Ελλάδα. Πρόκειται για μία δύσκολη διαδικασία που η ομάδα δεν έχει μάθει να τη διαχειρίζεται. Ούτε ο προπονητής και το επιτελείο του, ούτε οι παίκτες έχουν την τεχνογνωσία και θα εξαναγκαστούν να τη βρουν μέσω της πράξης.

Με βάση την έλλειψη διάρκειας που έχει ο Παναθηναϊκός και της αναποτελεσματικότητας του μακριά από το "Απόστολος Νικολαΐδης", αναμένεται να προκύψουν αρνητικά αποτελέσματα. Η διοίκηση οφείλει να καταστήσει σαφές στον Λυμπερόπουλο και στον Ουζουνίδη ότι τους στηρίζει, ανεξαρτήτως της επιτυχίας τους στο δύσκολο timing.

Ο τεχνικός διευθυντής και ο προπονητής κληρονόμησαν μία χαοτική κατάσταση και έχουν επιβάλλει μία σχετική τάξη. Αλλά σχετική. Δεν έχουν εξαλείψει την "αταξία" και δεν θα μπορούσαν, αφού είναι ικανοί επαγγελματίες, αλλά όχι μάγοι.

ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ

Το σίγουρο είναι πως οι φίλοι του Παναθηναϊκού είχαν ανάγκη τον Φεβρουάριο να χαμογελάσουν, μετά από έναν πολύ δύσκολο Ιανουάριο και ο Παναθηναϊκός του Ουζουνίδη τους το πρόσφερε. Φυσικά, κανένας δεν εθελοτυφλεί. Όλοι αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα. Όμως, τα πολλά γκολ, οι όμορφες ενέργειες και οι ωραίοι συνδυασμοί έλειπαν από το "Απόστολος Νικολαΐδης" και είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτα.

Πλέον, πολλοί αισιοδοξούν για το μέλλον, έστω και αν δεν παραγνωρίζουν τις αντίξοες συνθήκες. Έγκειται στην ομάδα να διατηρήσει αυτό το συναίσθημα και να το ενισχύσει. Αρχής γενομένης από το παιχνίδι με τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο και έπειτα με το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ας νικήσει αυτά τα δύο και έπειτα, επικεντρώνεται στα υπόλοιπα...

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ